19 Νοεμβρίου 2018

Νέες ελπίδες για την αντιμετώπιση του Πάρκινσον!

Πειραματική μέθοδος στην Ιαπωνία με εισαγωγή βλαστοκυττάρων στον εγκέφαλο για την αποκατάσταση της κινητικότητας 

Για πρώτη φορά δοκιμάζεται μια νέα πρωτοποριακή μέθοδος για τη θεραπεία του Πάρκινσον σε ασθενή στην Ιαπωνία, με στόχο την αποκατάσταση της κινητικότητάς του. 

Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Κιότο αποκάλυψαν ότι εισήγαγαν για πρώτη φορά βλαστοκύτταρα, δηλαδή κενά κύτταρα τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε άλλους χρήσιμους τύπους κυττάρων, στον εγκέφαλο 50χρονου άνδρα, στο πλαίσιο νέας πειραματικής θεραπείας.

Στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι η αναγέννηση περιοχών του εγκεφάλου που έχουν καταστραφεί από την ασθένεια. Οπως εξήγησαν στην ανακοίνωσή τους οι ειδικοί, ο ασθενής βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση μετά την επέμβαση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, και θα παρακολουθείται για διάστημα δύο ετών.

Συνολικά του χορηγήθηκαν 2.400.000 πολυδύναμα κύτταρα (iPS) στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου του, διαδικασία που διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες. Αν σε βάθος εξαμήνου δεν παρατηρηθεί κάποιο πρόβλημα, θα του χορηγήσουν αντίστοιχο αριθμό και στη δεξιά πλευρά.

Τα πολυδύναμα κύτταρα λήφθηκαν από υγιείς δότες και μετατράπηκαν σε εγκεφαλικά κύτταρα παραγωγής ντοπαμίνης, τα οποία δεν διαθέτουν οι ασθενείς με Πάρκινσον.

Επιτυχία

Η κλινική δοκιμή έρχεται ύστερα από προηγούμενα επιτυχημένα πειράματα που είχαν γίνει σε μαϊμούδες, οι οποίες κατάφεραν να ανακτήσουν σημαντικό ποσοστό της κινητικότητάς τους μετά τη χορήγηση iPS.
 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα εν λόγω κύτταρα δεν είχαν μετατραπεί σε καρκινικούς όγκους, δύο χρόνια μετά την επέμβαση. Δεδομένου ωστόσο του πειραματικού χαρακτήρα της μεθόδου, οι ειδικοί επαίνεσαν τους συνολικά επτά ασθενείς στους οποίους θα δοκιμαστεί «για το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους».

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια χρόνια εκφυλιστική νευρολογική διαταραχή, που επηρεάζει το κινητικό σύστημα του ασθενούς προκαλώντας συχνά τρέμουλο και άλλες δυσκολίες στην κίνηση. Παγκοσμίως ο αριθμός των ασθενών εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 10.000.000, ενώ οι διαθέσιμες θεραπείες απλώς «βελτιώνουν τα συμπτώματα χωρίς να επιβραδύνουν ή να σταματούν την πρόοδο της νόσου» σύμφωνα με το Parkinson's Disease Foundation. 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.