30 Νοεμβρίου 2018

Ποιόν συμφέρει τελικά η ύπαρξη του κράτους των Σκοπίων;

Το ενδιαφέρον άρθρο στο Research Institute for European and American Studies, με τίτλο «Επιβίωση ή διάλυση των Σκοπίων - τι συμφέρει στην Ελλάδα» 

Επανέρχομαι σε ένα ερώτημα που δεν διατυπώνω μόνον εγώ σε κάθε ευκαιρία, αλλά και πολλοί αναλυτές εγνωσμένης εγκυρότητας, αλλά απάντηση ικανοποιητική δεν υπάρχει. Γράφεται και ακούγεται συνεχώς, ότι η ύπαρξη του σκοπιανού κράτους εξυπηρετεί την Ελλάδα, και φέρεται ως επιχείρημα, το απολύτως έωλο, ότι αλλιώς θα διαμοιραστεί μεταξύ Αλβανίας και Σκοπίων. Και λοιπόν;

Για να μη επαναλαμβάνω τα ίδια, με παλαιότερα άρθρα, μελέτησα προσεκτικά το ενδιαφέρον άρθρο του δρ. Κων. Γρίβα, στο Research Institute for European and American Studies, με τίτλο «Επιβίωση ή διάλυση των Σκοπίων - τι συμφέρει την Ελλάδα». Είναι προφανές ότι με καλύπτει πλήρως, αφού άλλωστε με παρόμοιο σκεπτικό έχω αρθρογραφήσει σ’ αυτήν την στήλη.

Να διευκρινίσω προηγουμένως, ότι ίσως το ερώτημα δεν έχει ουσία, όχι μόνον επειδή δεν εξαρτάται από εμάς αν θα υπάρξει αυτό το κράτος ή θα διαλυθεί, ίσως ούτε και από τους ισχυρούς της γης, αλλ’ επειδή είναι δύσκολο να υπάρξει εμπόδιο που θα σταματήσει την δρομολογημένη πορεία του αλβανικού αλυτρωτισμού.

Προσφάτως έχει γραφεί στη Voria.gr, σε άλλη στήλη, ότι σύμφωνα με έκθεση του Ιταλικού Περιφερειακού Ινστιτούτου σε συνεργασία με την αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA), που δημοσιεύει την κατανομή του πληθυσμού στη "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας", όπως την αποκαλεί, παρουσιάζεται ένας πίνακας στον οποίο εμφαίνεται το ποσοστό επί τοις εκατό του πληθυσμού της χώρας με την εθνική διάκρισή του. Ο αλβανικός πληθυσμός δεν είναι στο 20 με 25% όπως διατείνονται οι Σλάβοι των Σκοπίων αλλά φθάνει το 40% του πληθυσμού.

Έρχομαι στο άρθρο του δρ. Κ. Γρίβα, ειδικού σε θέματα γεωπολιτικής ανάλυσης και πολεμικής τεχνολογίας, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, όπου σημειώνει ότι η αντίληψη πως μας συμφέρει η ύπαρξη του σκοπιανού κράτους, βασίζεται στο αξίωμα ότι ένας ασήμαντος εχθρός είναι συνήθως προτιμότερος για γείτονας από έναν ισχυρό φίλο, αφού ο φίλος μπορεί πολύ πιο εύκολα να γίνει εχθρός από ό,τι ο ανίσχυρος να μεταβληθεί σε ισχυρό.

Πράγματι, με τη λογική αυτή τα Σκόπια είναι ο ιδανικός γείτονας, μιας και τα μεγέθη αλλά και οι εσωτερικές τους αντιφάσεις δεν τους επιτρέπουν ούτε τώρα ούτε στο μέλλον να απειλήσουν σοβαρά την Ελλάδα. Αντιθέτως, τυχούσα διάλυση τους και διαμερισμός των εδαφών τους μεταξύ Αλβανίας και Βουλγαρίας θα επέφερε τη δημιουργία της "Μεγάλης Αλβανίας", με ότι αυτό θα σήμαινε για το φούντωμα του αλβανικού επεκτατισμού, ενώ θα δρομολογούσε πιθανώς και επεκτατικά αντανακλαστικά στη Βουλγαρία.

Αυτήν την διαπίστωση, θα την έχετε διαβάσει κι άλλες φορές σ’ αυτήν την στήλη. Είναι άλλωστε το κύριο επιχείρημα όσων υποστηρίζουν την ωφέλειά μας από την ύπαρξη του κράτους. Αλλά, έχω υποστηρίξει, πόσο πολύ θα ενδυναμώσει άραγε η Αλβανία ή η Βουλγαρία, ώστε η Ελλάδα να υστερήσει έναντί τους και να βρεθεί απειλούμενη στρατιωτικά; Και αν υπάρχει όντως κίνδυνος από το γεγονός ότι κάποιο τμήμα των Σκοπίων θα πάρει η Αλβανία ή το Κοσσυφοπέδιο, κάποιο άλλο η Βουλγαρία, και ίσως μείνει κάτι για τους μακεδονίζοντες, ή θα ενσωματωθεί στην Σερβία, τότε πώς υποστηρίζουμε ότι είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία, με απείρως πολλαπλάσια στρατιωτική ισχύ από την πιθανή των γειτόνων μας;

Μεταφέρω το συμπέρασμα του Κων. Γρίβα: «Μια "Μεγάλη Βουλγαρία" και, πολύ περισσότερο μια "Μεγάλη Αλβανία", δεν θα ήταν πιο επικίνδυνες στρατιωτικά για την Ελλάδα από ό,τι είναι σήμερα. Ακόμη και από καθαρά στρατιωτικής άποψης, το μεγάλο μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων που θα προέκυπτε σε τυχόν απορρόφηση των Σκοπίων από τη Βουλγαρία, σε συνδυασμό με το μικρό βάθος του ελληνικού εδάφους μεταξύ των συνόρων και της θάλασσας, θα αποτελούσε, πράγματι, ουσιαστικό στρατιωτικό πλεονέκτημα για τη Βουλγαρία τον καιρό που οι μάχες διεξάγονταν από τεράστιες μάζες πεζών ή ιππήλατων στρατευμάτων.

»Αντιθέτως, σήμερα που η αεροπορική ισχύς, οι αεροκίνητες και μηχανοκίνητες δυνάμεις και τα όπλα πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς και υψηλής ακρίβειας, δίνουν έναν "ρευστό" χαρακτήρα στην επιχειρησιακή λειτουργία των στρατευμάτων, το δεδομένο αυτό δεν έχει τη ίδια σημασία, ενώ η ανάπτυξη οπλικών συστημάτων προσβολής χερσαίων στόχων επιτρέπει στο Αιγαίο πέλαγος να αποτελέσει αμυντική προέκταση του εδάφους της Μακεδονίας».

Καιρός είναι επομένως να πουν οι πολιτικοί μας τα πράγματα με το όνομά τους. Η ύπαρξη του κράτους συμφέρει σ’ αυτούς που επιδιώκουν την δημιουργία μικρών, αδύναμων προτεκτοράτων, που να μη μπορούν να επιβιώσουν χωρίς την προστασία των "ισχυρών". Κι εμείς υπηρετούμε αυτόν τον σκοπό. Όλα τα άλλα, είναι προφάσεις.

Ο Μακεδών 
VoriaShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.