27 Νοεμβρίου 2018

Όταν οι ελευθερίες μας περιορίζονται για το καλό μας

Του Αλέξανδρου Σκούρα 

«Ο πραγματικός κίνδυνος είναι όταν η ελευθερία αφαιρείται σιγά-σιγά, για λόγους έκτακτης ανάγκης» - Έντμουντ Μπερκ.
«Οι έκτακτες συνθήκες’ πάντα υπήρξαν η πρόφαση για τη διάβρωση των διασφαλίσεων της ατομικής ελευθερίας» - Φρίντριχ Χάγιεκ. 

Ξεκινώ από αυτά τα δύο αποφθέγματα που δανείστηκα από το learnliberty.gr γιατί πιστεύω ότι οι είναι η καλύτερη προμετωπίδα για τις δύο ειδήσεις με τις οποίες θα ασχοληθώ στο σημερινό άρθρο.

Πρώτον, το νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία ευρωπαϊκή οδηγία και απαιτεί πλέον από τις αεροπορικές εταιρείες να στέλνουν στην αστυνομία όνομα, διεύθυνση, προορισμό, τρόπο πληρωμής, ταξιδιωτικό ιστορικό, αποσκευές και όλα τα δεδομένα όσων ταξιδεύουν με αεροπλάνο όσων ταξιδεύουν από ή προς ελληνικό έδαφος. Σκοπός, προφανώς, η «καταπολέμηση και πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων και σοβαρών εγκλημάτων».

Δεύτερον, το κάλεσμα του μέχρι πρότινος Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου προς την κυβέρνηση να «αξιοποιήσει» τον πλούτο που βρίσκεται στις τραπεζικές θυρίδες, καθώς «υπάρχουν γύρω στις 230.000 θυρίδες όπου εκεί βρίσκεται ένας πλούτος που έχει τη δυνατότητα και μπορεί να βοηθήσει και γι αυτό πρέπει οπωσδήποτε να αξιοποιηθεί» και «όταν έχεις μια οικονομία που μπορεί να σταθεί στα πόδια τα δικά μας, δεν πρέπει να γίνουν κινήσεις που να εκμεταλλεύονται όλες τις δυνατότητες; Όλα αυτά γίνονται για το καλό του ελληνικού λαού».

Οι δύο αυτές ειδήσεις έχουν ως κοινό παρονομαστή τον θυσιασμό προσωπικών μας ελευθεριών στο βωμό κάποιου άλλου «ανώτερου» σκοπού. Στην πρώτη περίπτωση, τα προσωπικά μας δεδομένα θα συγκεντρώνονται και θα γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ όσο ήδη συμβαίνει σήμερα για την αποτελεσματικότερη προστασία της ασφάλειάς μας. Στη δεύτερη περίπτωση, η κυβέρνηση θέλει να βάλει χέρι στις θυρίδες, καταστρέφοντας μια για πάντα την τραπεζική πίστη, για να εξυπηρετήσει έκτακτες δημοσιονομικές ανάγκες. Η διαφορά είναι ότι το πρώτο θα εφαρμοστεί, το δεύτερο είναι μάλλον απίθανο να γίνει.

Σε κάθε περίπτωση όμως, οι δύο αυτές ειδήσεις υπογραμμίζουν κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο: δεν διαθέτουμε κανένα πραγματικά αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα. Και μάλιστα, ολοένα και πιο συχνά τα δικαιώματά μας υποχωρούν έναντι των «έκτακτων αναγκών» και των «ανώτερων στόχων» των κυβερνώντων, που μπορούν συχνά να αξιοποιήσουν τέσσερις πολύ βολικές λέξεις που συνοδεύουν τις περισσότερες φορές την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας στα καταστατικά μας κείμενα - «όπως ο νόμος ορίζει». Αν αφήνουμε τον απλό νομοθέτη να οριοθετεί τις βασικές μας ελευθερίες, τότε οι “έκτακτες ανάγκες” και οι «ανώτεροι σκοποί» είναι πολύ πιθανό να χρησιμεύσουν ως εργαλεία για την σταδιακή, ανεπαίσθητη διάβρωση των ελευθεριών μας. Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν οι τεχνολογίες ελέγχου, όπως αποκαλύπτει το παράδειγμα της Κίνας, αναπτύσσονται με ραγδαίους ρυθμούς, δίνοντας τους επίδοξους κήνσορες τα μέσα να κάνουν πράξη τις δυστοπικές τους φαντασιώσεις.

Διαρκής επαγρύπνηση λοιπόν χρειάζεται έναντι των οποιωνδήποτε προτείνουν την περιστολή των ελευθεριών μας στο όνομα της εκάστοτε επιμέρους στόχευσης. Η εξουσία, με κάθε μορφή, πάντα θα διεκδικεί ολοένα και μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στις ζωές μας - «για το καλό μας». Είναι στο χέρι μας, και είναι χρέος μας, να αντιστεκόμαστε σ’ αυτή την ανεξέλεγκτη ροπή της. 

Liberal
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.