26 Νοεμβρίου 2018

ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΣ

Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου 
egerssi@otenet.gr 
www.egerssi.gr 

Με σοφιστείες προσπάθησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να παραπλανήσει και να πείσει τους Ιεράρχες, προκειμένου να αποδεχτούν την κατάπτυστη, ελεεινή για Αρχιεπίσκοπο, συμφωνία που συνήψε με τον άθεο Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην προ ημερών έκτακτη σύσκεψη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος!

Αλλά ευτυχώς για την Ορθοδοξία, οι Ιεράρχες μας κατακεραύνωσαν τον “αριστερό” Αρχιεπίσκοπο, που ερήμην της Ιεραρχίας της Εκκλησίας, συζητούσε εν κρυφτώ αυτό το σχέδιο, επί μια τριετία με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα! 

Ωστόσο, αυτή η προσχεδιασμένη κρίση στους κόλπους της Εκκλησίας από τον Αλέξη Τσίπρα, με σκοπό να διασπείρει ζιζάνια και να διασπάσει το αρραγές μέτωπο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, με σύμμαχό του τον Αρχιεπίσκοπο – που κλήρος και λαός τον έχουν ήδη καθαιρέσει, αφού υπάρχουν Ιερείς στις Ενορίες τους που δεν τον μνημονεύουν κατά τη Θεία Λειτουργία, παρ΄ ότι σύμφωνα με το Κανονικό Δίκαιο της Εκκλησίας μας, πρέπει να μνημονεύεται – δεν περπάτησε και αυτοί που “έσπασαν τα μούτρα” τους, τελικά είναι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας! 

Αποτέλεσμα εικόνας για ο μεσσηνιασ χρυσοστομοσ
Η δυναμική μορφή του Μεσσηνίας Χρυσοστόμου…

Αυτή η πρόσφατη κρίση στους κόλπους της Εκκλησίας μας, ανέδειξε όμως, τον δυναμισμό και την προσωπικότητα του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου!

Ως γνωστόν ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας αποχώρησε από την αίθουσα στην οποία συνεδρίαζε η Ιεραρχία της Εκκλησίας μας, επειδή ο Αρχιεπίσκοπος μεταχειρίστηκε αντιδημοκρατικά – ίδιον (γνώρισμα) όλων των αριστερών – την ιδιότητά του και απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη Χρυσόστομο του είπε: “Όποιος είναι εναντίον της Συμφωνίας φεύγει”!

Όμως, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας τα μηνύματα που ήθελε να περάσει στην Ιεραρχία της Εκκλησίας, τα πέρασε με στεντόρεια φωνή και απαράμιλλο δυναμισμό! Και η συνέχεια τον δικαίωσε απόλυτα! Αυτή η δυναμική και ευθύτατη στάση που επέδειξε, κέρδισε γενικότερα τις εντυπώσεις μεταξύ κλήρου και λαού! 

Ενστάσεις για τη στάση του Μητροπολίτου Μεσσηνίας…

Αλλά, οι επαΐοντες είναι εξόχως επιφυλακτικοί με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο! Γνωρίζοντες, πως θέλει να διαδεχτεί τον Ιερώνυμο στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο! Και είναι ζητούμενο γι΄ αυτούς, εάν η δυναμική, η επαναστατική αυτή θέση του κατά της συμφωνίας Ιερώνυμου – Τσίπρα, κατά του Αρχιεπισκόπου, που ο ίδιος ενθρόνισε τον Φεβρουάριο του 2008, είναι τελείως αγαθή υπέρ του μη διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας ή υποκρύπτει άλλες επιδιώξεις;

Συνομιλώντας με έναν από αυτούς τους επαΐοντες, μου είπε πως πρέπει να γνωρίσεις με την πένα σου στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της Πατρίδος μας τα εξής:

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος είναι ο πιο δυτικόφιλος ιεράρχης στην Ελλαδική Εκκλησία, με ισχυρότατες διασυνδέσεις και στενές επαφές με την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, το Βατικανό και γενικότερα με παράγοντες του Διεθνούς Συστήματος!

Κατά καιρούς έχει υιοθετήσει υπερβολικά φιλοπαπικές θέσεις, χειριζόμενος τα θρησκευτικά ζητήματα! Διατυπώνοντας θέσεις που δείχνουν έντονο το στοιχείο του θρησκευτικού συγκρητισμού! Ενώ θα έπρεπε να είναι, αυστηρά προσηλωμένος στο Ορθόδοξο Δόγμα! Ιδιαίτερα στη Θεολογική Σχολή, αναπτύσσει τη θρησκειολογική αντίληψη σε βάρος της Ορθόδοξης Θεολογίας!

Από πλευράς μου θα θυμίσω, πως ο πατρό-Κοσμάς ο Αιτωλός, αυτή η Άγια και συγκλονιστική μορφή του Έθνους και της Εκκλησίας, είχε πει: “Τον Πάπα να καταράστε, γιατί αυτός θα είναι η αιτία του κακού”! 

Ο χρόνος θα δείξει το μέγεθος της μορφής του Μεσσηνίας Χρυσόστομου…

Ο επαΐων ωστόσο, μου θύμισε πως, στη μεγάλη Πανορθόδοξη Σύνοδο Επισκόπων των Ορθόδοξων Εκκλησιών που πραγματοποιήθηκε στο Κολυμπάρι Κρήτης, από 17 – 26 Ιουνίου 2016, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος διακρίθηκε για το έντονο αντιρωσισμό του, τον οποίο τοποθέτησε σε γεωπολιτικό πλαίσιο. Ενώ θα έπρεπε να προσπαθήσει να γεφυρώσει τις γεωπολιτικές διαφορές Ανατολής και Δύσεως με βάση το Ορθόδοξο φρόνημα και όχι να είναι βασιλικότερος του βασιλέως, αλληθωρίζοντας επί της ουσίας, προς τη Δύση και μόνο (σ.σ. Στη Σύνοδο στο Κολυμπάρι δεν συμμετείχαν λόγω διαφωνιών, το Πατριαρχείο Αντιοχείας, το Πατριαρχείο Μόσχας και οι Εκκλησίες της Βουλγαρίας και της Γεωργίας)!

Βέβαια ο επαΐων στάθηκε και στη θέση του Μεσσηνίας στο ζήτημα της ομοφυλοφιλίας! Ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2015 είχε πει:

«Οι ομοφυλόφιλοι, όπως όλοι οι άνθρωποι, είναι δημιουργήματα του Θεού και ισχύει και γι’ αυτούς ο αντίστοιχος σεβασμός και η τιμή, και όχι η βία και η απόρριψη. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο τρόπος με τον οποίο ο Χριστός αντιμετώπισε την αμαρτωλή γυναίκα της Ευαγγελικής περικοπής, χαρακτηρίστηκε από το λόγο Του, “ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω”. Αυτός ο κανόνας αποτελεί τη διοικούσα γραμμή για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να συμπεριφερόμεθα προς κάθε άνθρωπο και συνάνθρωπο, ανεξάρτητα από την ετερότητα ή τη διαφορετικότητά του. Η Εκκλησία δεν απορρίπτει τα πρόσωπα, αλλά τα σέβεται στο πλαίσιο των ελεύθερων επιλογών και των δικαιωμάτων τους. Εκείνο που δεν μπορεί να αποδεχθεί η Εκκλησία είναι την κάθε μορφή συμφώνου η οποία αμαυρώνει το μυστηριακό χαρακτήρα του Γάμου και αλλοιώνει λειτουργικά το θεσμό της οικογένειας”!

Ωστόσο, παρ΄ όλες τις ενστάσεις του επαΐοντα, εμείς θα δείξουμε καλή διάθεση και θα περιμένουμε υπομονετικά, ώστε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος να επιδείξει τον ίδιο δυναμισμό, την ίδια ευαισθησία, την ίδια λεβεντιά και την ίδια παρρησία, ανάλογη της στάσεως που επέδειξε στην έκτακτη σύσκεψη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και για τα εθνικά μας θέματα! 
Γιατί η Εκκλησία μας έχει ανάγκη από δυναμικούς Ιεράρχες!

Σαν τον δικό μου Ιεράρχη! Λόγω του γεγονότος, πως έλκω την καταγωγή εκ της αγαπημένης μου μητρός, από την Κόνιτσα! Τον Μητροπολίτη Πωγωνιανής, Δρυϊνουπόλεως και Κονίτσης Ανδρέα! Ο οποίος είναι επιφορτισμένος με το Εθνικό ζήτημα της Ενώσεως της Βορείου Ηπείρου μας με τη Μητέρα Ελλάδα! Ο οποίος είναι πανάξιος συνεχιστής του προκατόχου του, της Αγίας μορφής του μακαριστού Σεβαστιανού! 

Αποτέλεσμα εικόνας για ο κονιτσης ανδρεας και ο σεβαστιανός
Η αριστερή αντεθνική προπαγάνδα της κρατικής ΕΡΤ… 

Η διαπίστωση, πως το παιχνίδι διάσπασης της Ιεραρχίας της Εκκλησίας με τον Ιερό κλήρο ήταν στημένο, διαφάνηκε περίτρανα από την “Μπολσεβίκικη - φασιστική” κρατική ΕΡΤ, η οποία δημιούργησε φοβερή ένταση και οργή στο Πανελλήνιο, αφού η “προοδευτική” δημοσιογράφος Ακριβοπούλου, χαρακτήρισε ως “χρυσαυγίτες και ακροδεξιούς” τους Μητροπολίτες Μεσσηνίας και Πειραιώς!
Και βέβαια ήταν δικαιολογημένη η έντονη αντίδραση των Ιεραρχών μας! 

Συγκεκριμένα ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος είπε:

«Επειδή τα όσα ανέφερε η δημοσιογράφος κ. Ακριβοπούλου στην εκπομπή “Δεύτερη Ματιά” της ΕΡΤ (19-11-2018), χαρακτηρίζοντας τις απόψεις μου ότι απηχούν ακροδεξιές και χρυσαυγίτικες αντιλήψεις, θεωρώ ότι είναι άκρως προσβλητικά προς το πρόσωπό μου, γι’ αυτό και την καλώ να καταθέσει το περιεχόμενο αυτών των απόψεων και των αντιλήψεών μου, άλλως θα ασκήσω κάθε ένδικο μέσο, εκτός εάν ανακαλέσει άμεσα στην αυριανή (σ.σ. χθεσινή) εκπομπή της»!

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, σε μακροσκελή ανακοίνωσή του, συμπληρώνοντας πως: «Έχει καταδικάσει δημόσια τη δράση της “Χρυσής Αυγής”»! 

Οι “καλοί”, οι “κακοί” (της Ιεραρχίας) και ο “άσχημος” (Αλέξης Τσίπρας)… 

Μια και αναφέρομαι στον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, που στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά την περασμένη Κυριακή όπου ήταν συγκλονιστικός (σ.σ. αξίζει να ανατρέξετε στο διαδίκτυο για να την ακούσετε), θα πω τα όσα έγραψα στο άρθρο μου στην Ελεύθερη Ώρα την ίδια ημέρα που διεξαγόταν η έκτακτη σύσκεψη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος:

«Σταχυολογώντας τη στάση των Μητροπολιτών, επισημαίνουμε την ορθή διαπίστωση του Πειραιώς Σεραφείμ για τον κίνδυνο να μετατραπεί η Εκκλησία σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Προσδοκούμε όμως, από αυτόν να καταδικάσει κάθε συνταγματική αναφορά σε ουδετερότητα του κράτους για ευνόητους λόγους»!

Όπως είχα επίσης γράψει: «Ξεκάθαρη ήταν η στάση του Ανθίμου Θεσσαλονίκης, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Πολύ θετικές υπήρξαν οι δηλώσεις του Δημητριάδος Ιγνατίου και του Μεσσηνίας Χρυσοστόμου. Ελπίζουμε να αποτελέσουν αφετηρία μιας γενικότερης αλλαγής. Θετικές επίσης, υπήρξαν οι δηλώσεις του Εδέσσης Ιωήλ για την αναφορά του για την άκρως επικίνδυνη εισαγωγή του όρου ουδετερότητα στο Σύνταγμα.

Ωστόσο, κάκιστη εντύπωση μας προξένησε η στάση του Μητροπολίτου Ιωαννίνων Μαξίμου ο οποίος ενθουσιωδώς χαιρέτησε τη συμφωνία (σ.σ. και πως αλλιώς θα γινόταν αφού είναι πνευματικό τέκνο του προκατόχου του Θεόκλητου)!

Επίσης, δυσάρεστη έκπληξη υπήρξε για μας η στάση του Ηλείας Γερμανού, ο οποίος δείχνει να μην κατανοεί τι ακριβώς διακυβεύεται από αυτήν την “συμφωνία”! Σύγχυση δημιουργούν επίσης, οι δηλώσεις του Ανθίμου Αλεξανδρουπόλεως και του Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας Γαβριήλ»!

Ο οποίος, Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας Γαβριήλ (σ.σ. αγαπημένο παιδί του πολιτικού Συστήματος και δελφίνος για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο), διαπληκτίστηκε έντονα στη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τη σεπτή μορφή της Εκκλησίας, τον Μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ, ο οποίος αποχώρησε από τη σύσκεψη!

Ο Κερκύρας και ο Μεσογαίας…

Θα μου επιτραπεί, πριν κλείσω το σημερινό μου άρθρο, να κάνω μια ξεχωριστή αναφορά σε δυο Μητροπολίτες! Τον Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριο και στον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο! 

Ο Κερκύρας Νεκτάριος είναι ένας Ιεράρχης στον οποίο αναγνωρίζω την πνευματικότητά του, τη σωφροσύνη του, τον ακέραιο χαρακτήρα του και το γεγονός πως δεν κινείται από προσωπικές φιλοδοξίες, αν και θα έπρεπε! Γιατί, η εμπειρία του και η ηλικία του, μαζί με όλες τις παραπάνω αρετές που ανέφερα, τον καθιστούν ως ένα Νέστωρα της Εκκλησίας μας! 

Ο Μεσογαίας Νικόλαος , πολύ φοβάμαι, το παίζει και με τον “παπά και με τον ζευγά”! Χωρίς, κατά την ταπεινή μου άποψη, να προσφέρει κάτι ουσιαστικό φάσκοντας πολλές φορές και αντιφάσκοντας! 

Επί παραδείγματι, και θα μείνω μόνο σε αυτό, η στάση του στο ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών ήταν όπως ακριβώς το εκκρεμές! 
Θεωρώ, ότι είναι ισχυρή μορφή και πρώτα από όλους θα πρέπει να το καταλάβει εκείνος!!Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.