8 Νοεμβρίου 2018

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Γράφει ο Απόστολος Παπαδημητρίου*

Θα απασχολεί για καιρό τον λαό μας η συμφωνία, η οποία χωρίς ακόμη να επικυρωθεί έχει εντείνει τις διχαστικές τάσεις, καθώς εκτοξεύονται εκατέρωθεν βαρειές εκφράσεις. Βέβαια η μάχη είναι άνιση, καθώς το ένα μέρος κατέχει την εξουσία και στηρίζεται και από δυνάμεις της ευρείας αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό και συμπεριφέρεται κατά τρόπο σατραπικό στο όνομα πάντοτε της ταλαίπωρης δημοκρατίας.

Στο παρόν άρθρο θα αντικρούσουμε κάποια επιχειρήματα, μέσω των οποίων προβάλλεται η εν λόγω συμφωνία ως επιτυχία των συμβαλόντων, οι οποίοι ενήργησαν με πατριωτική ευθύνη. Κατ’ αρχήν καλό είναι να αποσαφηνίσουμε τους όρους πατρίδα και πατριωτισμός, καθώς κακοπαθαίνουν όχι μόνο στο ελληνικό αλλά και στο διεθνές στερέωμα. Κατά τη νεωτερικότητα εκδηλώθηκε έντονο στη Δύση το εθνικιστικό αίσθημα και η τάση μόρφωσης καθαρών εθνικών κρατών. Απ’ εκεί η ασθένεια μεταδόθηκε και στη Βαλκανική, την τότε και τώρα υποχείρια των ισχυρών του πλανήτη. Ως αντίδραση στην αστική τάξη, η οποία δεν διόρθωσε ούτε στο ελάχιστο την κοινωνική αδικία, όπως είχε υποσχεθεί ανατρέποντας τη φεουδαρχική εξουσία, εμφανίστηκε το κίνημα του σοσιαλισμού και αργότερα, μετά τον συμβιβασμό πτέρυγάς του με το αστικό καθεστώς, το άλλο του κομμουνισμού. Και τα δύο είχαν ως βασική αρχή τον διεθνισμό, ο οποίος μόνο στα κομμουνιστικά καθεστώτα επιχειρήθηκε να επιβληθεί επί των λαών δια της βίας με κεντρικό σύνθημα «οι προλετάριοι δεν έχουν πατρίδα». Βέβαια και το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα, όπως έχει αποδειχθεί περίτρανα. Οι αστοί όμως διαχειρίστηκαν πολύ έξυπνα τόσο το θέμα της φιλοπατρίας του λαού, όσο και της θρησκευτικής του πίστης και επιτύγχαναν εκλογικές νίκες στις χώρες με αστικό καθεστώς ως θεματοφύλακες των ιερών και των οσίων. Αποκαμωμένοι αρκετοί από τους κομμουνιστές, πριν αλλά και μετά την κατάρρευση του λεγόμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού», ενέδωσαν στις αστικές σειρήνες και αυτές επέτρεψαν την ανάρρησή τους στην εξουσία! Τώρα είναι η σειρά άλλων να «το παίξουν» πατριώτες. Πόσο πατριώτης όμως μπορεί να είναι κάποιος που ασπάζεται τον όποιας μορφής διεθνισμό και υπηρετεί τη νέα τάξη πραγμάτων του άγριου παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού;

Περί ιστορίας της Μακεδονίας το πρώτο θέμα μετά την εισαγωγή. Η Μακεδονία, κατά την κλασική αρχαιότητα, δεν ήταν απλά ένας γεωγραφικός όρος, καθώς ήταν άρρηκτα συνδεμένος με ελληνικό φύλο, τους Μακεδόνες. Αυτοί, μικρή ομάδα κάπου στην περιοχή της Καστοριάς κατά τους αρχαϊκούς χρόνους, μετακινήθηκαν ανατολικότερα και εγκαταστάθηκαν νοτίως του κάτω ρου του Αλιάκμονα. Λίγα είναι τα στοιχεία που διαθέτουμε για τον γεωγραφικό χώρο της σημερινής κεντρικής Μακεδονίας. Οι Μακεδόνες, επεκτεινόμενοι στη συνέχεια προς, δυσμάς, προς βορρά και προς ανατολή, επέτυχαν να διεύρυναν το βασίλειο της Μακεδονίας. Προς δυσμάς όμως κατοικούσαν ισχυρά ελληνικά φύλα, τα οποία όμως δεν αποδέχθηκαν πλήρως την αλλαγή του φυλετικού ονόματος. Έτσι κατά την εποχή των Φιλίππου και Αλεξάνδρου του μεγάλου είχαμε Ελιμιώτες Μακεδόνες, Ορέστες Μακεδόνες, Λυγκηστές Μακεδόνες, Πελαγόνες Μακεδόνες προς διάκριση, αν και οι διαφορές από τους ισχυρούς Μακεδόνες ήσαν ασήμαντες. Στην κεντρική Μακεδονία οι Μακεδόνες αντιμετώπισαν κυρίως Έλληνες εποικιστές του νότου. Στις κτήσεις πέρα από τις περιοχές, στις οποίες κατοικούσαν ελληνικά φύλλα, οπωσδήποτε τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Έτσι οι Παίονες, οι κατοικούντες σε μεγάλη έκταση του σημερινού κράτους, στο οποίο εκχωρήσαμε το άρρηκτα συνδεμένο με την ελληνική ιστορία και πολιτισμό όνομα της Μακεδονίας, δεν ονομάστηκαν ποτέ Παίονες Μακεδόνες. Κατά φυσικό τρόπο δεν ονομάστηκαν Μακεδόνες, οι Φρύγες, οι Λυδοί, οι Φοίνικες, οι Εβραίοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Πέρσες και τα άλλα φύλα μέχρι τον Ινδό ποταμό. Κανένας ποτέ δεν διενοήθη να υποστηρίξει ότι ο όρος Μακεδονία, ο συνδεδεμένος με συγκεκριμένο ελληνικό φύλο, το οποίο μεγαλούργησε για σύντομο χρονικό διάστημα, αρκετό όμως, ώστε να μεταβάλει τον ρου της ιστορίας συνδέθηκε άρρηκτα με τις κατακτηθείσες από τους Μακεδόνες περιοχές.

Μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση τα αρχαιοελληνικά φύλα παύουν να είναι διακριτά. Η Μακεδονία αποτελεί επαρχία της αχανούς ρωμαϊκής αυτοκρατορίας με γεωγραφικά όρια καθορισμένα από τους Ρωμαίους. Οι Παίονες αφανίζονται μέσα στο χωνευτήρι κυρίως υπό την πίεση βαρβάρων λαών, οι οποίοι επί αιώνες εισέβαλλαν στη Βαλκανική, κατέστρεφαν και εγκαθιστούνταν ή αποχωρούσαν. Για πόσο διάστημα οι Παίονες έμειναν υπό ελληνική (μακεδονική) κατοχή; Ίσως για λιγότερο από μισό αιώνα. Είναι αυτό στοιχείο, ώστε να ισχυρίζεται κάποιος, ότι η Παιονία αποτελούσε τμήμα της Μακεδονίας; Τότε η Τουρκία θα έχει δίκαιο να διεκδικεί εκ νέου τη Βαλκανική σχεδόν στο σύνολό της και να την ονομάζει δυτική οθωμανική αυτοκρατορία!

Στην περιοχή, όπως ήδη γράψαμε, εισέβαλαν πλήθος βαρβάρων λαών. Κάποιοι από αυτούς αποφάσισαν να εγκατασταθούν σε περιοχές, τις οποίες είχαν ερημώσει προηγηθέντες λεηλατητές. Γνωρίζουμε από την ιστορία τα ονόματα διαφόρων παλαιοσλαβικών φύλων. Όλα αυτά αφομοιώθηκαν από τους γηγενείς Ηπειρώτες, Μακεδόνες και Θράκες, ώστε έπαψαν να υφίστανται ως αυτοτελή φύλα ήδη κατά τον 9ο αιώνα. Βέβαια αργότερα εισέβαλαν και άλλα, τα οποία μετά από επιμειξίες και αλληλοεπιρροές σχημάτισαν εθνότητες, οι οποίες επιβιώνουν μέχρι τις ημέρες μας, οι Βούλγαροι και οι Σέρβοι. Οπωσδήποτε υπάρχει και μικρή ομάδα Σλάβων διακριτή από τις δύο αυτές εθνότητες. Χωρίς εθνική συνείδηση, όπως διαμορφώθηκε στους Σέρβους, αρχικά, και στους Βούλγαρους, αργότερα, δεν έχουν μακρόχρονη ιστορία, δεν έχουν καν ιστορία. Ομιλούν γλώσσα, την οποία οι γλωσσολόγοι χαρακτηρίζουν ιδίωμα της βουλγαρικής, εμπλουτισμένο με στοιχεία της σερβοκροατικής μετά το 1945. Πολύ πονηρό το ότι στην περιοχή η γλώσσα αποκαλείτο ακόμη και από Έλληνες «μακεδόνικα». Εδώ η επιστήμη δεν έχει λόγο! 

Κατά την αντιπαράθεση μεταξύ Βουλγάρων, Ελλήνων και Σέρβων στον από μας τους Έλληνες αποκαλούμενο μακεδονικό αγώνα, έδειξαν άλλοι να έχουν ελληνική συνείδηση, άλλοι βουλγαρική και κάποιοι, στο βορρά, σερβική. Κάποιοι ήσαν συγκεχυμένοι. Στην απογραφή της οθωμανικής αυτοκρατορίας (1904) ουδείς απεγράφη Μακεδών. Σε κανένα διπλωματικό έγγραφο των αρχών του 20ου αιώνα δεν υπάρχει ο όρος Μακεδών ως εθνικός. Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους (1912) ο νέος κυρίαρχος, οι Σέρβοι, δεν διανοήθηκαν να ανατρέξουν στην αρχαιότητα και να αναζητήσουν όνομα για τη νέα επαρχία του σερβικού κράτους. Την ονόμασαν Βαρντάρσκα. Γνώριζαν ότι αρκετοί, όχι όλοι, είχαν βουλγαρική εθνική συνείδηση, δεν διενοήθηκαν όμως να μορφώσουν νέο έθνος. Αυτό υπήρξε εφεύρημα του Στάλιν στο σχέδιο επέκτασης της επιρροής του στη Βαλκανική. Ενώ επιχειρούσαν να αφανίσουν τα έθνη, επιδίωξαν να μορφώσουν ένα ακόμη! Και τότε υπέκυψε στον «πατερούλη» ο Βούλγαρος Ντημητρόφ, παρά τις αντιρρήσεις του.

Ο Τίτο έθεσε σε εφαρμογή το ανιστόρητο σχέδιο του Στάλιν με περισσή ιταμότητα, καθώς διεκήρυξε ήδη το 1944 ότι το μακεδονικό έθνος διαμοιράστηκαν οι ιμπεριαλιστικές χώρες της Βαλκανικής (1912)! Και τότε μεν αντέδρασαν οι ΗΠΑ, λίγο όμως αργότερα ανέλαβαν την υπεράσπιση των κατακτητικών σχεδίων του Τίτο, καθώς εκείνος προβαλλόταν στη διεθνή σκηνή, ως εχθρός του Στάλιν. Το θέατρο παίχθηκε καλά! Η ελληνική κυβέρνηση υποχείρια του νέου «προστάτη», μεσούντος του εμφυλίου πολέμου, σιώπησε, όπως και ο Ντημητρόφ. Λησμονήσαμε το όλο ζήτημα επί δύο γενιές, στις οποίες ο Τίτο κατάφερε να εμφυσήσει εθνική συνείδηση Μακεδόνων. Και εμείς σήμερα, κατ’ εντολή πάλι των ΗΠΑ (ΝΑΤΟ), όχι μόνο παραχωρήσαμε τον όρο Μακεδονία, άλλα αναγνωρίσαμε τόσο μακεδονικό έθνος, όσο και μακεδονική γλώσσα. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι; Θα το κρίνουν οι ερχόμενες γενιές.

* Ο Απόστολος Παπαδημητρίου εἶναι διπλωματοῦχος ἠλεκτρολόγος-μηχανολόγος μηχανικός τοῦ Ἐθνικοῦ Μετσοβίου Πολυτεχνείου καί συνταξιοῦχος τῆς Δημόσιας Ἐπιχείρησης Ἠλεκτρισμοῦ. Εἶναι ἐγκατεστημένος στήν Κοζάνη καί πατέρας τεσσάρων τέκνων.
Ἀπό τό 1972 και ἐπί εἰκοσιπενταετία μελέτησε τίς σχέσεις ἐπιστήμης καί θρησκευτικῆς πίστης. Ἀσχολήθηκε ἰδιαίτερα μέ τήν ἐπιστημολογία, δηλαδή τόν ἔλεγχο τῆς ἐγκυρότητας τῆς προβαλλόμενης ὡς ἐπιστημονικῆς γνώσης. Καρπός τῆς μελέτης του ὑπῆρξαν τρεῖς τόμοι με τίτλους «Ἐπιστήμη, ὑλισμός καί πίστη» οἱ δύο πρῶτοι (1984 καί 1990) καί «Ὁ κόσμος τοῦ λογικοῦ ὄντος» ὁ τρίτος (1999).
Ἀπό τοῦ 1980 ἄρχισε νά ἀρθρογραφεῖ ἐπί ποικίλων θεμάτων σέ ἐφημερίδες καί περιοδικά καί συνεχίζει ὥς σήμερα. Τά ἄρθρα του ὑπερβαίνουν τά 1.500 καί ὡρισμένα ἀπό αὐτά ἔχουν ἀναρτηθεῖ σέ δικτυακούς τόπους.
Ἀπό τοῦ 1992 τό ἐνδιαφέρον του ἐστράφη στήν ἱστορία τῆς ἰδιαίτερης πατρίδας του καί τό 2002 ἐξεδόθη ὁ Α΄ τόμος τῆς ἐργασίας του μέ τίτλο «Σελίδες ἱστορίας τῶν Γρεβενῶν». Ἀκολούθησαν οἱ τόμοι Β΄ (2014) και Γ΄ (2016). Μικρή εἶναι ἡ ἐνασχόλησή του καί μέ τή λογοτεχνία, καρπός τῆς ὁποίας εἶναι διήγημα μέ τίτλο «Ἡ καλή ἀλλοίωσις» (2004) μέ θέμα προσκύνημα στό Ἅγιον Ὄρος.
Ἀπό τοῦ 1999 διευθύνει ὡριαία κατά ἑβδομάδα ἐκπομπή στόν τηλεοπτικό σταθμό τῆς Κοζάνης ΤΟΡ με τίτλο «Μαρτυρία».
Διετέλεσε ἐπί ὀκταετία μέλος τοῦ διοικητικοῦ Συμβουλίου τοῦ συλλόγου πολυτέκνων Κοζάνης, ἐπί τετραετία ἀντιπρόεδρος τοῦ συνδέσμου γραμμάτων και τεχνῶν Κοζάνης καί ἐπί τριάντα ἔτη μέλος τοῦ διοικητικοῦ συμβουλίου τοῦ συλλόγου «Μακρυγιάννης» τῆς Κοζάνης, ἐκ τῶν ὁποίων τά εἴκοσι τελευταῖα πρόεδρος αὐτοῦ.
Σπούδασε βυζαντινή μουσική καί ἐπί δεκαπενταετία συμμετέχει στον δεξιό χορό τοῦ ναοῦ τῆς ἐνορίας του.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.