18 Απριλίου 2017

Πάσχα 2017: Ο Σταυρός που έφερε στα μαχαίρια τις θρησκευτικές κοινότητες στα Ιεροσόλυμα (βίντεο)

Ο Σταυρός του Κομνηνού Κάλφα που βρέθηκε μέσα στα τοιχώματα του Πανάγιου Τάφου και θάμπωσε επιστήμονες και Ιεράχες έγινε και αυτός η πέτρα του σκανδάλου για τις θρησκευτικές κοινότητες που διατηρούν δικαιώματα στον Πανάγιο Τάφο. 

Αποστολή στα Ιεροσόλυμα: Μαρία Γιαχνάκη

Το γεγονός της εύρεσης του Σταυρού δηλώνει την ελληνικότητα και της προηγούμενης συντήρησης αναστήλωσης και κατασκευής του Ιερού Κουβουκλίου ως επιπλέον στοιχείο, κάτι που δεν επιθυμούν οι άλλες κοινότητες ειδικά οι Αρμένιοι που πάντα προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα στο ναό.

Ο Σταυρός αυτός δηλώνει την ταυτότητα του Κάλφα Κομνηνού αφού γράφει στην πίσω πλευρά το όνομά του ενώ έμπροσθεν είναι χαραγμένα με ελληνικά γράμματα τα εξής στοιχεία: Ιησούς Χριστός Νικά, Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 1809.  

Θαυματουργική η εύρεση του Σταυρού 

Οι εργασίες για την συντήρηση και αναστήλωση είχαν προχωρήσει προς το τέλος τους. Ο υπεύθυνος τεχνίτης μαρμαράς, με το ειδικό του εργαλείο τρυπούσε σε ειδικό σημείο τα τοιχώματα για την ανάγκη των εργασιών. Ξαφνικά, το τρυπάνι του βρίσκει εμπόδιο, προχωρώντας, ανακαλύπτει ότι είναι μέταλλο και τότε με ειδικές χειρουργικές επεμβάσεις έβγαλαν από τα τοιχώματα τον Σταυρό.

Ο Κάλφας Κομνηνός, όταν τελείωσε το έργο του Ιερού κουβουκλίου, τοποθέτησε αυτόν τον Σταυρό μέσα σε μια σχισμή που των τοιχωμάτων και μετά την έχτισε αφήνοντας μέσα την σφραγίδα του.

Θα μπορούσε να μην είχε ποτέ δει το φως του ήλιου και όμως η εύρεσή του ολοκλήρωσε το μεγάλο έργο των Ελλήνων επιστημόνων του Ε.Μ.Π., ενώ ξεκαθάρισε τα πράγματα ότι αυτός που παρενέβη και ουσιαστικά έσωσε το Ιερό κουβούκλιο μετά την μεγάλη πυρκαγιά στο Ναό της Αναστάσεως ήταν ο Κάλφας Κομνηνός. 

Η μεγάλη πυρκαγιά στο Ναό της Αναστάσεως 

Τον Σεπτέμβριο του 1809 μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στο Ναό της Αναστάσεως με αποτέλεσμα να γίνουν μεγάλες καταστροφές στο Ναό, στο Γολγοθά και στον Πανάγιο Τάφο.

Η φροντίδα τότε του κατεστραμμένου κτιρίου, ξεσήκωσε και πάλι πολιτικές αλλά κυρίως θρησκευτικές αντιδράσεις, αφού το μεγάλο θέμα των δικαιωμάτων στον Πανάγιο Τάφο και στα υπόλοιπα μνημεία έκαιγε πολλούς.

Η εθνικότητα του αρχιτέκτονα που θα αναλάμβανε το κτίριο, θα χαρακτήριζε και το μνημείο ως προς την ταυτότητά του. Η απόφαση ήταν ιστορική και τελικά ο αρχιτέκτονας της Υψηλής Πύλης Κάλφας Κομνηνός αναλαμβάνει το σπουδαίο έργο της αναστήλωσης, για να καταγραφεί στην ιστορία ότι Έλληνας ανέλαβε το μνημείο το οποίο ουσιαστικά ανήκει σε Έλληνες Ορθοδόξους.

Πεντακόσιοι τεχνίτες διαφόρων ειδικοτήτων χρειάστηκαν, για να φέρουν σε πέρας το έργο, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1810.

Ο Κάλφας Κομνηνός, ολοκληρώνοντας το έργο του, το υπογράφει, κρύβοντας έναν ασημένιο Σταυρό με τα στοιχεία του στον ακρογωνιαίο λίθο του Ιερού Κουβουκλίου από την αριστερή πλευρά της όψεως.

Ο Σταυρός αυτός βρέθηκε πια το 2017 κατά την ιστορική αναστήλωση του μνημείου από τους Έλληνες επιστήμονες του ΕΜΠ και συγκεκριμένα από έναν τεχνίτη.

Αντιδράσεις για τον Σταυρό του τρούλου από τις υπόλοιπες θρησκευτικές κοινότητες

Ο Σταυρός που τοποθετήθηκε από τους Αγιοταφίτες Πατέρες και την ομάδα των επιστημόνων του ΕΜΠ στον τρούλο του Παναγίου Τάφου ξεσήκωσε την οργή των Αρμενίων οι οποίοι δεν επιθυμούν την τοποθέτηση του Σταυρού, στον τρούλο του Πανάγιου Τάφου.

Ο Σταυρός αποτελεί γνήσιο αντίγραφο εκείνου που είχε τοποθετήσει το 1809 επίσης, ο Κάλφας Κομνηνός και ο οποίος είχε αφαιρεθεί για λόγους συντήρησης στις αρχές του περασμένου αιώνα. Εξαιτίας, μάλιστα, των ίδιων αντιδράσεων δεν ξανάτοποθετήθηκε. 

Όλα «μιλούν» Ελληνικά στον Πανάγιο Τάφο 

Όμως δεν είναι όμως μόνο η τοποθέτηση του Σταυρού στον τρούλο που έχει διχάσει τις θρησκευτικές κοινότητες αλλά ακόμη και οι επιγραφές που μετά την αναστήλωση εμφανίστηκαν και δηλώνουν περίτρανα την ελληνικότητα του μνημείου.

Στην αναθηματική πλάκα που υπάρχει στο Κουβούκλιο και τοποθετήθηκε δυο αιώνες πριν από τον Κομνηνό γράφει: «Οι αναστήσαντές με, το Ορθόδοξον γένος των Ρωμαίων». Η φράση αυτή, που με την πάροδο των 200 χρόνων χάθηκε, σήμερα φαίνεται ξεκάθαρα και μπορεί πια να την διαβάσει κανείς.

Τα παραπάνω αποκαλυφθέντα στοιχεία, με πρώτο τον Σταυρό ελληνικού ρυθμού στην κορφή του Κουβουκλίου, έχουν δημιουργήσει ένα εχθρικό κλίμα μετά την δυσαρέσκεια των Αρμενίων, το οποίο απευχόμαστε να μην ξεσπάσει την ημέρα της Αφής του Αγίου Φωτός που πάντα οι Αρμένιοι δημιουργούν έτσι κι αλλιώς ένταση.

(η ανάρτηση ήταν πριν την αφή του Αγίου Φωτός)



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.