Ιωάννης Σ. ΘεοδωράτοςΔημοσιογράφος – Αμυντικός Αναλυτής
Επειδή την τρέχουσα περίοδο της δεινής οικονομικής κρίσης και της συνεχιζόμενης περιστολής των αμυντικών δαπανών (εκτός των εξοπλισμών) συζητείται ευρέως και με αρκετή δόση «ειλικρίνειας» από την πολιτική ηγεσία το ζήτημα της διατήρησης του αξιόμαχου και της αποτρεπτικής ικανότητας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων – παρά την μείωση ακόμη και των λειτουργικών προϋπολογισμών – ας δώσουμε προσοχή σε μια είδηση από τα «ψιλά» των αμυντικών ειδήσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, τον Απρίλιο του 2011 το Τουρκικό Ναυτικό διέθεσε 10 από τις 16 φρεγάτες της υπάρχουσας δύναμης σε πλήρη ανάπτυξη και συγκεκριμένα σε αποστολές: α) 4 στην Άσκηση «Deniz Yildizi 2011», β) 4 στην Επιχείρηση «Unified Protector» (ΝΑΤΟ στην Λιβύη), γ) 1 στην Επιχείρηση «Ocean Shield» και τέλος δ) 1 στην μόνιμη ναυτική δύναμη BlackSeafor (στην Μαύρη Θάλασσα). Αν υπολογιστεί επίσης ότι σε μια φρεγάτα τύπου «O.H. Perry» εκτελούνταν εργασίες τοποθέτησης του νέου εκτοξευτού Mk41 VLS (κάθετης εκτόξευσης βλημάτων), η διαθεσιμότητα των τουρκικών φρεγατών ήταν της τάξης του 66,7%, καθώς 10 από τα 15 πλοία της δύναμης επιχειρούσαν σε πέντε θάλασσες.
Στον αντίποδα το Πολεμικό Ναυτικό δεν μπορεί παρά να «ζηλέψει» την επίδοση των Νέο-Οθωμανών που έχουν συνειδητοποιήσει τι σημαίνει η φράση «Στόλος θαλάσση κρατείν». Η πρόσφατη επιστολή των εν αποστρατεία αρχηγών του Ναυτικού (Α/ΓΕΝ) εκφράζει μεταξύ άλλων και την αγωνία τους για τη διατήρηση του αξιόμαχου του Στόλου, του οποίου η διαθεσιμότητα των πλοίων δεν μπορεί να αναγραφεί γιατί απλά είναι τέτοια που προκαλεί ντροπή και οργή! Βέβαια η πολιτική ηγεσία διαβεβαιώνει τον μόνιμα απληροφόρητο (και αδιάφορο για την άμυνα) ελληνικό λαό, ότι το αξιόμαχο διατηρείται και γενικά όλα τα προβλήματα αντιμετωπίζονται. Λυπάμαι αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική και ισχύει κατ’ αναλογία ότι μας «διαβεβαίωναν» για την πορεία της οικονομίας. Άμυνα και οικονομία, δύο έννοιες συνυφασμένες βρίσκονται σε κώμα. Με την διαφορά ότι αν «πτωχεύσει» η Άμυνα, οι συνέπειες θα είναι της περιόδου όχι του «κραχ» αλλά του 1922…
Και για να μην μας δημιουργούνται απορίες για το τι πράττουν οι γείτονες και τι σχεδιασμούς προετοιμάζουν μεθοδικά να προσθέσουμε και κάτι άλλο. Στις αρχές Απριλίου οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις προέβησαν σε μιαν εντυπωσιακή επίδειξη επιχειρησιακής ικανότητας στην υποστήριξη ναυτικών μονάδων, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην Επιχείρηση «Unified Protector» στην Λιβύη. Το επιβατηγό «Ankara» κατέπλευσε στο λιμάνι της Μιζουράτα συνοδευόμενο από την φρεγάτα «Yildirim» (F243), μια εκ των τεσσάρων τουρκικών φρεγατών που μετείχαν στη νατοϊκή επιχείρηση. Οι Τούρκοι εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την ευκαιρία για να προβάλλουν την ισχύ τους. Έτσι για όσο διάστημα το πλοίο «Ankara» βρισκόταν στο λιμάνι της Μιζουράτα (στην δυτική Λιβύη), η Τουρκική Αεροπορία παρείχε προστασία με 10 (!) F-16, τα οποία απογειώθηκαν από την Βάση στην Μπαντίρμα και το προκεχωρημένο αεροδρόμιο στο Ντάλαμαν της νοτιοδυτικής Μικράς Ασίας. Τα τουρκικά μαχητικά κάλυψαν απόσταση 730 ναυτικών μιλίων (1330 χλμ) και για τον σκοπό αυτό ανεφοδιάστηκαν στον αέρα από τέσσερα τάνκερ KC-135R, τα οποία είχαν απογειωθεί από την Βάση στο Ιντσιρλίκ (ανατολική Τουρκία). Επίσης άλλα δύο αεροσκάφη F-16 βρίσκονταν σε δεκαπεντάλεπτη ετοιμότητα στο Ντάλαμαν. Η επίδειξη ισχύος της Τουρκικής Αεροπορίας αποτελεί ακόμη μια «θερμή» διαπίστωση της θέλησης των Νέο-Οθωμανών να καταστήσουν την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι παραπάνω από διακριτή.
Ο χάρτης του τουρκικού Αρχηγείου Ενόπλων Δυνάμεων που απεικονίζει την πορεία των αεροναυτικών μονάδων.
Συμπερασματικά τον Απρίλιο η τουρκική πολεμική μηχανή, καλολαδωμένη, με υψηλό ηθικό, επάρκεια μέσων και υποστήριξης, μας έδειξε δείγμα των δυνατοτήτων της σε αέρα και θάλασσα. Την ίδια χρονική περίοδο στην άλλη πλευρά του Αιγαίου η πολιτική ηγεσία ως νέα Μήδεια μετά από τη νέα αφαίμαξη που στραγγίζει την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, ακόνιζε το μαχαίρι για να τραυματίσει θανάσιμα ακόμη μια φορά, τα ένστολα παιδιά της…
Για σχετικές αναρτήσεις του Ιωάννη Σ. Θεοδωράτου όρα στο Περί Αλός:
ΕΠΙΣΗΣ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ που ανήρτησαν φιλικά ιστολόγια:
Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΓΟΤΘΩΝ
από το Περί Αλός
Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)
1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.
1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων.
Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου