Σύμφωνα με τη συνήθεια των τελευταίων ετών, από κάθε λογής τυχοδιώκτες και ανεύθυνους δημοσιογράφους, και αυτές τις παραμονές του Αγίου Πάσχα, έχουμε μια νέα επίθεση κατά του Χριστού. Αυτή τη φορά, κατά του γεγονότος της Αναστάσεως!...
"Τι ζητάτε τον Ζώντα μεταξύ των νεκρών;" (Λουκάς 24/κδ: 5). Είναι η ερώτηση που έκανε ο άγγελος προς τις γυναίκες που πήγαν στον τάφο του Χριστού ΜΕΤΑ από την ανάσταση! Κι όμως, 2000 χρόνια μετά, δεν θα μπορούσε να απευθυνθεί καταλληλότερη ερώτηση προς όλους αυτούς τους ανεύθυνους και άσχετους, που παπαγαλίζουν την ανοησία ότι δήθεν βρέθηκε ο τάφος του Χριστού, από τον τυχοδιώκτη σκηνοθέτη του Τιτανικού Τζέημς Κάμερον. Άραγε, δεν διάβασαν τη μαρτυρία της Αγίας Γραφής, γραμμένη από τους αυτόπτες μάρτυρες της ανάστασής Του;
Και αγράμματοι αν ήταν ακόμα, δεν άκουσαν ποτέ το "Χριστός Ανέστη" που επί 2000 χρόνια τώρα, κηρύττουμε οι Χριστιανοί στις Εκκλησιές μας; Και μήπως δεν έμαθαν, ότι τόσους αιώνες, το Άγιο Φως δίνει και μαρτυρία Άνωθεν, για το θαυμαστό γεγονός της Αναστάσεως του Χριστού, ΣΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ Πανάγιο Τάφο, κάθε γιορτή της Ανάστασης του Κυρίου;
"Αγαπητή κυρία Μίνα Αγγελίνη
Γ. Μ."
Έχω συναντήσει το όνομα Ιησούς τουλάχιστον 71 φορές σε διάφορους τάφους. Κι άλλο τόσο κοινά είναι και τα υπόλοιπα ονόματα: Ιωσήφ, Μαρία... http://ta-nea.dolnet.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, 26 Φεβρουαρίου 2007 (LifeSiteNews.com) - Ο παραγωγός της ταινίας «Τιτανικός» Τζέϊμς Κάμερον και ο Καναδός τηλεοπτικός παραγωγός Σίμτσα Τζακομποβίτσι ισχυρίζονται πως έχουν αποδείξεις για κάποιον τάφο της Ιερουσαλήμ που υποτίθεται πως στεγάζει τα λείψανα του Ιησού και της οικογενείας του. Πάντως, οι κορυφαίοι αρχαιολόγοι στο Ισραήλ έχουν αποκρούσει σθεναρά τους ισχυρισμούς αυτούς, ως εντελώς αβάσιμους.
Ο Ισραηλινός αρχαιολόγος Αμώς Κλόνερ, που από το 1980 ήταν επικεφαλής της έρευνας για τον τάφο αυτό που έγινε θέμα των νέων ισχυρισμών Κάμερον-Τζακομποβίτσι, είπε: «Η δήλωση, πως βρέθηκε ο τόπος ταφής Του, στερείται οποιασδήποτε αποδείξεως, και είναι μόνο μια απόπειρα να πουλήσουν.» Προσθέτει ο Κλόνερ: «Αποκρούω κάθε ισχυρισμό, και κάθε προσπάθεια αναζωπύρωσης του ενδιαφέροντος στα ευρήματα. Με όλο τον σεβασμό, οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι αρχαιολόγοι.» Ο Κλόνερ είπε πως ενώ «είναι θαυμάσιο σενάριο για τηλεοπτική ταινία», δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα» ο Ιησούς και οι συγγενείς Του να είχαν οικογενειακό τάφο, και απέρριψε τις απόψεις τους ως «κάτι αδιανόητο» και «ανοησίες».
«Ούτε μια Πασχαλιά δεν περνάει, χωρίς κάποιος συγγραφέας ή κάποιο τηλεοπτικό πρόγραμμα να σπεύδει να προβάλει αμφιβολίες για την θεότητα του Ιησού ή/και την Ανάσταση», είπε ο πρόεδρος της Ρωμαιοκαθολικής Λίγκας, Μπιλ Ντόνοχιου, σχολιάζοντας τον θόρυβο που έχει προκληθεί. «Τον περασμένο Απρίλιο», πρόσθεσε ο Ντόνοχιου, «το πρόγραμμα "Dateline" του σταθμού NBC φιλοξένησε τις όλωσδιόλου ανυπόληπτες και καταγέλαστες δηλώσεις του Michael Baigent, ενώ προ διετίας, ο σταθμός ABC μας «κέρασε» ένα ειδικό πρόγραμμα, το οποίο αμφισβητούσε κάθε πλευρά της Ανάστασης.» Και κατέληξε: «Τώρα, έχουμε την «διατριβή» των Κάμερον-Τζακομποβίτσι.»
Ο αρχαιολόγος Joe Zias, ο οποίος έχει περάσει ένα τέταρτο του αιώνα στο Πανεπιστήμιο Ροκεφέλερ στην Ιερουσαλήμ, είπε: «ο Simcha δεν έχει καμία απολύτως αξιοπιστία».
Ο Ντόνοχιου επισημαίνει πως «η αξιοπιστία του Τζακομποβίτσι τινάζεται στον αέρα, όταν κανείς σκεφτεί πως ακόμα πιστεύει το παραμύθι του 2002 περί οστεοθήκης με την επιγραφή 'ΙΑΚΩΒΟΣ ΥΙΟΣ ΙΩΣΗΦ ΑΔΕΛΦΟΣ ΙΗΣΟΥ'».
Στις 18 Ιουνίου 2003, η Αρχαιολογική Αρχή του Ισραήλ (ΙΑΑ) σε μια ομόφωνη απόφαση της 15μελούς επιτροπής της, καταδίκασε την «οστεοθήκη του Ιακώβου» ως μία σύγχρονη πλαστογραφία.
Ο Ντόνοχιου επιτέθηκε καταιγιστικά στο κανάλι Discovery Channel, και για την προβολή της απάτης της «οστεοθήκης του Ιακώβου», και της τωρινής απάτης. «Το κανάλι Discovery Channel είχε προβάλλει την απάτη του 2002, και τώρα επιστρέφει, με μια Τιτανική απάτη.
«Καιρός είναι, το κανάλι Discovery Channel να ανακαλύψει την... ηθική, και να πάψει τους εντυπωσιασμούς», είπε ο Ντόνοχιου.
Άρθρο του Rich Deem για το θέμα
Τηλεταινία "Ο Χαμένος Τάφος του Ιησού": Βρέθηκαν τα Οστά του Ιησού στην Ιερουσαλήμ;
του Rich Deem
Πηγή: http://www.godandscience
«Απλώς επιδιώκουν να εισπράξουν από αυτό».
Ο Τζέϊμς Κάμερον, ο βραβευμένος με Όσκαρ παραγωγός της ταινίας «Τιτανικός», έχει ετοιμάσει μια ειδική τηλεοπτική παραγωγή που ισχυρίζεται πως αναιρεί την Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Όμως, σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Αμώς Κλόνερ, τον πρώτο αρχαιολόγο που εξέτασε τον τόπο ταφής, ο ισχυρισμός αυτός δεν στέκει από πλευράς αρχαιολογικών δεδομένων, και ο οποίος συμπληρώνει «Απλώς επιδιώκουν να εισπράξουν από αυτό». Rich Deem
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ο Τζέϊμς Κάμερον ετοιμάζει τηλεταινία διάρκειας 90 λεπτών για λογαριασμό του καναλιού Discovery Channel, με τίτλο «Ο Χαμένος Τάφος του Ιησού», ισχυριζόμενος πως τα ίδια το οστά του Ιησού της Ναζαρέτ ήσαν θαμμένα μέσα σε τύμβο κοντά στην Ιερουσαλήμ. Ένα συντροφεύον βιβλίο, «Ο Τάφος Ιησού», γραμμένο από τους Simcha Jacobovici και Charles Pellegrino, επίσης διατίθεται. Επιπροσθέτως, κατά το έθιμο του απαξιωμένου Dan Brown, η ταινία ισχυρίζεται πως αυτά τα οστά του «Ιησού» ήσαν κάποτε νυμφευμένα με την Μαρία την Μαγδαληνή, με την οποία είχε αποκτήσει γιό, ονόματι Ιούδα.
Η ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ
Η χρονική στιγμή που επελέγη για την ταινία-αφιέρωμα του καναλιού Discovery Channel - αμέσως πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα της Χριστιανοσύνης - δεν ήταν τυχαία. Πέρυσι ήταν το «Ευαγγέλιο του Ιούδα», στο αφιέρωμα της National Geographic, που προβλήθηκε στην Χριστιανική εορτή αιχμής - την Κυριακή των Βαϊων. Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως το επόμενο μεγάλο «αφιέρωμα» θα προβληθεί την ίδια χρονική στιγμή του χρόνου, προκειμένου να αποπειραθούν πάλι να απαξιώσουν τον Ιδρυτή της Χριστιανοσύνης, σε μια στιγμή του έτους όταν το ενδιαφέρον του κοινού είναι στραμμένο προς τον Θάνατό Του και την Ανάστασή Του.
Η ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ
Το Εβραϊκό έθιμο του πρώτου μ.Χ. αιώνα προέβλεπε την μεταφορά των οστών του αποθανόντος, από τα σπήλαια ταφής σε οστεοθήκες από ασβεστόλιθο, ένα χρόνο μετά τον θάνατό του. Η πρακτική αυτή εγκαταλείφθηκε, μετά την καταστροφή του Ναού το 70 μ.Χ.. Ο Frank Moore Cross, επίτιμος καθηγητής του Τμήματος Γλωσσών και Πολιτισμών της Εγγύς Ανατολής στο Πανεπιστήμιο Harvard, επισήμανε: «Οι επιγραφές είναι από την εποχή του Ηρώδη (περίπου 1 π.Χ. μέχρι 1 μ.Χ.). Η χρήση οστεοθηκών από ασβεστόλιθο, καθώς και οι ποικίλες μορφές γραφής, είναι χαρακτηριστικά της εποχής εκείνης.» Δεδομένου ότι ο Ιησούς δεν είχε θανατωθεί μέχρι το 30 μ.Χ., η χρονολόγηση γίνεται προβληματική για εκείνους που ισχυρίζονται πως αντιπροσωπεύουν τα οστά του Ιησού.
ΤΙ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ;
Ο τάφος με τα οστά είχε πρωτοανακαλυφθεί το 1980, από ένα κατασκευαστικό συνεργείο στην συνοικίαTalpiyot της Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με τον Ιεροσολυμίτη Βιβλικό ειδικό, Zoe Zias, ο τάφος αυτός θα χωρούσε περισσότερες από 200 οστεοθήκες. Δέκα οστεοθήκες είχαν μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ροκεφέλερ κοντά στην Ιερουσαλήμ, απ' όπου το ένα εξαφανίστηκε. Έξι από τις οστεοθήκες έφεραν επιγραφές με ονόματα που θα μεταφράζονταν ως «Ιεσουα» (Ιησούς), «Μαρα» (Μαρία), «Ματτθαίος», «Ιωσά» (Ιωσήφ), Μαριαμήνη (Μαρία Μαγδαληνή;) και «Ιούδας, υιός Ιεσούα».
ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ;
Ο Stephen Pfann, βιβλικός μελετητής στο Πανεπιστήμιο των Αγίων Τόπων στην Ιερουσαλήμ, δεν είναι βέβαιος κατά πόσο το όνομα «Ιησούς» στην οστεοθήκη είχε διαβαστεί σωστά, δεδομένου ότι η αρχαία Σημιτική γραφή είναι δύσκολη στην ανάγνωση. Αυτός πιστεύει πως είναι πιθανότερο το όνομα λέει «ΧΑΝΟΥΝ». Ο καθηγήτης του Πανεπιστημίου Bar-Ilan, Αμώς Κλόνερ, υπέδειξε πως επιγραφές με το όνομα «ΙΗΣΟΥΣ ΥΙΟΣ ΙΩΣΗΦ» είχαν βρεθεί σε αρκετές άλλες οστεοθήκες κατά την διάρκεια των ετών. Επιπρόσθετα, προσέθεσε ο Κλόνερ πως «...είναι απίθανο ο Ιησούς και οι συγγενείς Του να είχαν οικογενειακό τάφο. Ήσαν οικογένεια από την Γαλιλαία, χωρίς οικογενειακούς δεσμούς στην Ιερουσαλήμ. Ο τάφος της Talpiot ανήκε σε μεσοαστή οικογένεια του πρώτου Κοινού Αιώνα (μ.Χ.).»
ΕΛΕΓΧΟΙ DNA
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ταινίας, είχαν γίνει απόπειρες ελέγχου DNA σε δύο μόνο δείγματα - εκείνα του «Ιησού» και εκείνα της Μαριάμνης. Το DNA ήταν τόσο αλλοιωμένο, που ήταν αδύνατος ο προσδιορισμός της συνοχής του πυρηνικού DNA (τα κύρια χρωμοσώματα). Το μόνο DNA που ήταν διαθέσιμο ήταν εκείνο του μιτοχονδρίου (mtDNA) για έλεγχο συνοχής. Δεδομένου ότι το mtDNA είναι πολύ πιό μικρό από το πυρηνικό DNA, το mtDNA του μέσου ανθρώπου διαφέρει από ενός άλλου κατά μόλις 8 βασικά ζεύγη. Σε στενά συνδεδεμένες κοινότητες, οι διαφορές θα ήταν πολυ μικρότερες. Η ιστοσελίδα της ταινίας δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τους ελέγχους, πέραν του ισχυρισμού πως τα άτομα «δεν είχαν συγγένεια». Το Εργαστήριο Paleo-DNA του Πανεπιστημίου Lakehead (όπου έγιναν οι έλεγχοι DNA) οχλήθηκε για περισσότερες λεπτομέρεις. Δεδομένου ότι ο «Ιησούς» και η Μαριάμνη δεν συγγένευαν, οι παραγωγοί της ταινίας υπέθεσαν πως πρόκειται για συζυγικό ζευγάρι, το οποίο είχε ένα γιό, τον Ιούδα (από την οστεοθήκη «ΙΟΥΔΑΣ, ΥΙΟΣ ΙΕΣΟΥΑ». Η υπόθεση, πως η Μαριάμνη είναι στην πραγματικότητα η Μαρία η Μαγδαληνή, είναι αρκετά παρατραβηγμένη, καθ' ότι το όνομα «Μαριάμνη» από τις «Πράξεις του Φιλίππου» δεν είναι το ίδιο με το όνομα «Μαριαμήνη». Επιπροσθέτως, οι «Πράξεις του Φιλίππου» είναι έργο μιας αιρετικής κοινότητας που ζούσε τον 4ο αιώνα, δηλαδή, τουλάχιστον διακόσια πενήντα χρόνια μετά από τα γεγονότα της Καινής Διαθήκης.
Για περισσότερες πληροφορίες: Οι Πράξεις του Φιλίππου, η Μαριάμνη και ο Τάφος του Ιησού.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Ο Ιεροσολυμίτης Βιβλικός ειδικός, Zoe Zias, αποκάλεσε το ντοκυμανταίρ «ανοησίες», λέγοντας πως αυτοί που εμπλέκονται στο έργο «...ουδεμία έχουν αξιοπιστία... Πρόκειται για μια παλιά ιστορία που έχει ανακυκλωθεί. Η ιστορία είδε το φως για πρώτη φορά το 1996, μέσω του BBC. Ξεθύμανε ο θόρυβος, μέσα σε λίγες μέρες.» Το γεγονός πως οι επιγραφές των οστεοθηκών χρονολογούνται στις αρχές του πρώτου αιώνα, και πως ο Ιησούς και οι άλλοι πέθαναν πολύ αργότερα, το καθιστά εντελώς απίθανο ο «ΙΕΣΟΥΑ» του «Τάφου του Ιησού» να είναι πράγματι ο Ιησούς Χριστός. Σύμφωνα με τον Stephen Pfann, «Πόσο πιθανό είναι; Σε μια κλίμακα 1 έως 10, και το 10 να είναι το εντελώς πιθανό, είναι πιθανόν στο 1, ίσως ένα και μισό.
πηγή
από το Ορθόδοξο Παρατηρητήριο
Ποσειδώνας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου