Ήταν 13 Απριλίου 1924 όταν στο πατάρι του μαγαζιού αθλητικών ειδών των αδελφών Ιωνά στην οδό Βερανζέρου στην Ομόνοια της Αθήνας, κάποιοι Έλληνες πρόσφυγες ( ο Αιμίλιος και ο Μενέλαος Ιωνάς, ο Δημόπουλος, ο Σπανούδης, ο Τάγαρης, ο Καροτσιέρης, ο Ιερεμιάδης, ο Κεχαγιάς κ.α ) εμπνεύσθηκαν την ίδρυση της Αθλητικής Ενώσεως Κωνσταντινουπόλεως.
Έμβλημα του νεοϊδρυθέντος αθλητικού σωματείου, ο δικέφαλος αετός της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και χρώματα το κίτρινο που συμβολίζει την ελπίδα για το μέλλον και το μαύρο που καταμαρτυρεί τον πόνο μιας Εθνικής καταστροφής.
Από το 1930 μέχρι το 2003 η στέγη της Α.Ε.Κ. ήταν η Νέα Φιλαδέλφεια. Δυστυχώς όμως, το 2003 το γήπεδο γκρεμίσθηκε από κάποιους ανεγκέφαλους που ήθελαν να λέγονται μέλη της μεγάλης Ενωσίτικης οικογένειας και ενέδωσαν στις υποσχέσεις της κυβερνήσεως του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για ανέγερση νέου γηπέδου.
Έτσι, οι υποσχέσεις έμειναν υποσχέσεις και η Α.Ε.Κ. που ήταν το μοναδικό μεγάλο σωματείο των Αθηνών με δικό της γήπεδο, απόρροια της νοικοκυροσύνης που διέκρινε τους πρόσφυγες, είναι σήμερα χωρίς γήπεδο και περιφέρεται ως νεοπρόσφυγας της σημερινής εποχής από γήπεδο σε γήπεδο για την κάλυψη των αθλητικών αναγκών της.
Το γήπεδο της Α.Ε.Κ. (Νίκος Γκούμας) ήταν στο φάκελο της Ολυμπιάδας του 2004 που διεξήχθη στην Αθήνα και είχε προεπιλεγεί για την τέλεση ποδοσφαιρικών αγώνων.
Όμως, δια μαγείας αφαιρέθηκε το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας από τον προγραμματισμό της Ολυμπιάδας και ορίσθηκε στην θέση του το νέο γήπεδο Καραϊσκάκη, που γκρεμίσθηκε και χρήστηκε σε χρόνο ρεκόρ στην ίδια θέση με το παλαιό.
Στις μέρες μας ο κιτρινόμαυρος σύλλογος περνά πολύ δύσκολες στιγμές, γιατί εκτός του γηπεδικού προβλήματος που στέγαζε κάποτε όλα τα αθλήματα του συλλόγου, υπάρχουν και τεράστια και δυσεπίλυτα οικονομικά προβλήματα που καθιστούν δυσοίωνο το μέλλον αυτού του ιστορικού συλλόγου και τον οδηγούν σε μαρασμό.
Η Α.Ε.Κ. έχει να επιδείξει πολλές επιτυχίες στον Ελληνικό αθλητισμό σε όλα τα τμήματά της στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.
Έχει κατακτήσει πάνω από εκατό τίτλους και έχει επιδείξει διαχρονικά την νοοτροπία του ευ αγωνίζεσθαι.
Η ομάδα ποδοσφαίρου ήταν η πρώτη που το 1969 έφτασε στους οκτώ του κυπέλλου Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης καθώς επίσης έφτασε στους τέσσερεις του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1977.
Είναι η πρώτη Ελληνική ομάδα που κατέκτησε Ευρωπαϊκό τίτλο σε ομαδικό άθλημα. Τούτο συνέβη το 1968 όταν στην καλαθοσφαίριση κατέκτησε το Ευρωπαϊκό κύπελλο κυπελλούχων με αμιγώς Ελληνική ομάδα. Τότε, της δόθηκε το προσωνύμιο της Βασίλισσας του Ελληνικού μπάσκετ. Σε εκείνο τον τελικό, στο καλλιμάρμαρο Στάδιο η προσέλευση των ογδόντα χιλιάδων θεατών που συνέρευσαν προκειμένου να παρακολουθήσουν τον αγώνα αποτελεί ρεκόρ και έχει καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες.
Τα εκατομμύρια των φίλων της Ένωσης, ανά τον κόσμο καυχιόνται όχι μόνο για τα αγωνιστικά επιτεύγματα του συλλόγου αλλά γιατί η Α.Ε.Κ. εκπροσωπεί τις Αλύτρωτες και Αλησμόνητες πατρίδες της θύμησης και της καρδιάς τους. Συμβολίζει την περηφάνια και τον πολιτισμό όλων των Ελλήνων της προσφυγιάς και το έμβλημά της, ο δικέφαλος αετός, συντηρεί άσβεστη στην μνήμη τους την Ελληνική Αγιά Σοφιά.
Πράγματι μόνο ένα αθλητικό σωματείο με την κουλτούρα της Α.Ε.Κ. θα είχε το σθένος να επισκεφθεί το 1999 το φλεγόμενο Βελιγράδι που σε απόλυτη αλληλεγγύη προς τους ομόθρησκους Σέρβους ταξίδεψε με πούλμαν ως εκεί προκειμένου μέσω του ποδοσφαιρικού αγώνα που ακολούθησε να διαμηνύσει προς το ΝΑΤΟ την παύση του πυρός.
Γι΄ αυτό λοιπόν είναι τελείως διαφορετικό να είσαι Α.Ε.Κ. γιατί όπως έχει πει και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος:
«Η Α.Ε.Κ. είναι κυρίως ιδέα και αι ιδέαι δεν αποθνήσκουν»
Παναγιώτης Αποστόλου
egerssi@otenet.grΣΧΟΛΙΟ
Χρονια Πολλά στην αγαπημένη μου ομάδα.....
1 σχόλιο:
Θάνο,
αὐτό τό ζήτημα μέ τό γήπεδο, μεγάλη χαζομάρα. Πάντως δέν νομίζω νά ἔγινε ἐπίτηδες.
Δημοσίευση σχολίου