Τελευταίες αναρτήσεις

13 Απριλίου 2011

Ιφικράτης και «γεωπολιτικός καφές» …2011 έτος «απρόβλεπτων» εξελίξεων…

Ιωάννης Σ. Θεοδωράτος

Δημοσιογράφος – Αμυντικός Αναλυτής

Ο Αθηναίος στρατηγός Ιφικράτης είχε διατυπώσει τη ρήση, ότι όποιος αξιωματούχος ασχολείται με τη στρατηγική και τα του πολέμου, δεν μπορεί – αν συμβεί κάτι αιφνίδιο και αναπάντεχο – να ισχυριστεί πως αυτό δεν το είχε σκεφθεί και συνεπώς δεν το ανέμενε. Αναμφισβήτητα θα είχε να μας πει αρκετά, αν τον καλούσαμε να σχολιάσει τα σημερινά δρώμενα στον χώρο της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής άμυνας. Πολλοί «αιφνιδιασμοί», «ξαφνικά» γεγονότα, «απρόβλεπτες» εξελίξεις που συμβαίνουν εκτός Ελλάδας έχουν αναγκάσει τους κρατούντες να περιέλθουν πολλαπλώς σε θέση αιφνιδιασμού, σε τακτικό όπως και σε στρατηγικό επίπεδο.

Μέσα σε ελάχιστους μήνες η ελληνική κυβέρνηση «αιφνιδιάστηκε» από την πορεία σύγκρουσης που έλαβαν οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις. Στο ίδιο διάστημα καταγράφηκαν «απρόβλεπτες» κινήσεις τουρκικών πολεμικών πλοίων εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και πτήσεις αεροσκαφών σε περισσότερα νησιά. Επίσης «ξαφνικές» εξελίξεις συνέβησαν στην Βόρειο Αφρική, με αποκορύφωμα την κατάσταση που απειλεί να ανατινάξει το σύστημα ασφαλείας, που έχει οικοδομήσει η Δύση με επίκεντρο την Αίγυπτο. Πέρα από τα προαναφερόμενα το ίδιο «αιφνιδιαστικές» ήταν οι αποκαλύψεις των δημοσιευμένων μελετών για τα ζητήματα της ελληνικής ΑΟΖ και τον πλούτο που κρύβει. Στο ίδιο μήκος κύματος «εξεπλάγησαν» οι κρατούντες από τη δυναμική κυπριακή στάση που καθόρισε τα όρια της ΑΟΖ με το Ισραήλ και τα γύρω αραβικά κράτη, όταν την ίδια στιγμή η Αθήνα συνεχίζει να επιλέγει την αδράνεια…

Εδώ ακριβώς βρίσκεται το κλειδί κατανόησης της ελληνικής στάσης σε εξωτερική πολιτική και άμυνα που χαρακτηρίζεται από παθητικότητα και αδράνεια, δύο καταστάσεις που συσκοτίζουν την σκέψη απαγορεύοντάς τη να λειτουργήσει ενεργητικά, ώστε να προβλέψει με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση τις πιθανές κινήσεις των αντιπάλων της. Όμως αντί να δραστηριοποιηθούν βαδίζοντας στα χνάρια του Ιφικράτη, οι κυβερνώντες αρέσκονται να προσπαθούν να μαντέψουν μαζί με τα ΜΜΕ, τι σημαίνουν τα σύμβολα που σχηματίζονται στον «γεωπολιτικό καφέ», τον οποίον τις τελευταίες δεκαετίες «πίνουμε» …

Στην Αθήνα οι κυβερνώντες δεν βλέπουν ότι η νέο-οθωμανική Τουρκία αναβαθμίζεται γεωπολιτικά επωφελούμενη της φιλο-ισλαμικής στρατηγικής του Αμερικανού προέδρου Χουσεϊν-Μπαράκ Ομπάμα, στην οποία αντιτίθενται ισχυρότατες δυνάμεις εντός και εκτός των ΗΠΑ. Αδυνατούν να αντιληφθούν ότι η Αίγυπτος οδεύει σταθερά προς την μετατροπή της σε μια ισλαμική δημοκρατία, που θα ενισχύσει τους δεσμούς με την Τουρκία, η οποία όσο περνά ο καιρός ρίχνει και τα τελευταία προσωπεία, αποκαλύπτοντας την πραγματική της μορφή. Κωφεύουν σε όλες τις προειδοποιήσεις που προσδιορίζουν τον σαφή κίνδυνο που ελλοχεύει κατά της ελληνικής ΑΟΖ (με επίκεντρο το Καστελλόριζο) από την ορατή αλλαγή στάσης του νέου αιγυπτιακού καθεστώτος, εάν τελικώς ελεγχθεί από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Σε αυτήν την περίπτωση η «αδελφή» Τουρκία θα συγκροτήσει με την Αίγυπτο έναν ισλαμικό άξονα συνεργασίας με αποσταθεροποιητικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Ελλάδα, Κύπρος και φυσικά το Ισραήλ θα βρεθούν σε μια δίνη γεγονότων, όπου το επεισόδιο του «Μαβή Μαρμαρά» θα ωχριά μπροστά σε αυτά που θα ακολουθήσουν. Το Ισραήλ δεν θα μείνει αδρανές σε αυτήν την πιθανή κίνηση στρατηγικής υπερκέρασής του από Τουρκία, Χεζμπολά, Λίβανο, Συρία, Αίγυπτο και Ιράν, θέτοντας σε ανάφλεξη την θρυαλλίδα που ονομάζεται Κουρδιστάν, γεγονός που θα οδηγήσει σε περιφερειακή κλιμάκωση και σύγκρουση…

…Σε πείσμα των γεγονότων αποκωδικοποιώντας τα σύμβολα και τα σχέδια που βρίσκονται μέσα στον «γεωπολιτικό καφέ», θα αντιτείναμε στον αρχαίο συνομιλητή μας, τον διάσημο Ιφικράτη – που θα μας παρακολουθούσε άναυδος και εξοργισμένος – ότι το 2011 αναμένεται «απρόβλεπτο»….

Από το editorial του περιοδικού:

Στρατιωτική Ισορροπία και Γεωπολιτική,

Τ. 12, Φεβρουάριος 2011, Αιγίς Εκδοτική.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.