16 Μαρτίου 2011

Γεωπολιτικός αβδηριτισμός.

Ιωάννης Σ. Θεοδωράτος

Δημοσιογράφος – Αμυντικός Αναλυτής

ΑΒΔΗΡΙΤΗΣ = ο εξ Αβδήρων της Θράκης. «Αλλ' Αβδηρίται εκαλούντο υπό των αρχαίων (ως και υφ' ημών νυν) και οι ευήθεις, οι ηλίθιοι. Εξ αυτού το ΑΒΔΗΡΙΤΙΚΟΣ, η, ον, επίθ. ο ηλίθιος ως Αβδηρίτης» (Λεξικόν της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης, Ιωάννου Σταματάκου, Βιβλιοπρομηθευτική 1999).

Στο προσκήνιο της ιστορίας παρουσιάζονται σε πολύ αραιά χρονικά διαστήματα ευκαιρίες, η έγκαιρη αξιοποίηση των οποίων οδηγεί εκείνα τα κράτη ή τα έθνη που θα τις εκμεταλλευτούν, σε ατραπούς αποφασιστικής ενίσχυσης ή ανάκαμψης της θέσης τους στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι. Ακόμη σπανιότερα εμφανίζεται σε σύντομο χρονικό διάστημα μια τάξη πραγμάτων ή αλληλουχιών «σχεδόν συνομωσιολογικά» προκειμένου να προσφέρει ως από μηχανής θεός βοήθεια σε ένα κράτος που φθίνει. Ένα τέτοιο παράθυρο γεωπολιτικών ευκαιριών αναδύθηκε και για τη χώρα μας με αφορμή την ανακάλυψη τεράστιων εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων σε περιοχές που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και σε συνδυασμό με τη γεωστρατηγική προσέγγιση που επιχειρεί το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα. Η Λευκωσία κινούμενη στην τροχιά της πολιτικής Παπαδόπουλου, άδραξε την ευκαιρία επιλέγοντας να συμπλεύσει με το Ισραήλ, με το οποίο – όπως θα διαβάσετε σε σχετικό άρθρο στο παρόν τεύχος – η συνεργασία έχει και μια καθόλου αμελητέα διάσταση στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Το μέγα ζητούμενο είναι η στάση της Αθήνας, η οποία διαπίστωσε ότι παρά την χειρότερη οικονομική κρίση της νεότερης ιστορίας της, βρίσκεται ενώπιον μιας εξαιρετικά ευοίωνης προοπτικής, έχοντας να επιλέξει το προφανές ανακηρύσσοντας ΑΟΖ με παράλληλη αξιοποίηση της αδιαμφισβήτητης ισχύος και επιρροής των κάθε λογής ισραηλο-κατευθυνόμενων λόμπι. Και ενώ αν ζούσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος θα ομιλούσε περί σπουδαίας ευκαιρίας δυναμικής προώθησης των εθνικών συμφερόντων, η Ελλάδα παρουσιάζει σύνδρομα γεωπολιτικού αβδηριτισμού! Από την Αλβανία μέχρι την Κύπρο, με δική της ευθύνη δραστηριοποιείται με τρόπο που το τελικό αποτέλεσμα προκαλεί γέλιο, οδηγώντας όλες τις γειτονικές χώρες στο να μην συμφωνήσουν στον προσδιορισμό της μεταξύ τους ΑΟΖ. Ακόμη χειρότερα δεν τολμά – χαζογελώντας αβδηριτικά – να προχωρήσει στην ανακήρυξη ΑΟΖ ακόμη και όταν ο «διεθνής Σιωνισμός» της παρέχει την καλύτερη δυνατή υποστήριξη, φθάνοντας μέχρι του σημείου να προ-αναγνωρίσει την ύπαρξή της!

Το χειρότερο όμως από όλα τα αβδηριτικά φαινόμενα εντοπίζεται στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, των κάθε αυτού εγγυητών των εθνικών συμφερόντων, τις οποίες το κράτος αντί να χρησιμοποιήσει ως εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής (βλ. ΑΟΖ) φροντίζει να επιβεβαιώσει την αδυναμία τους, απομειώνοντας την ισχύ της με αφορμή την οικονομική κρίση. Αντί να εγερθεί επί μιας εντελώς νέας και ευφυούς βάσης το ζήτημα της ενεργοποίησης του ΕΑΧ (Ενιαίου Αμυντικού Χώρου) με την κάλυψη του Ισραήλ (ως «παθητική» σε πρώτη φάση συμμετοχή), οι Αβδηρίτες του ΥΠΕΞ εμμένουν σε μια σειρά δράσεων οι οποίες αποθρασύνουν τη νέο-οθωμανική πολιτική και εκθέτουν τη χώρα. Πώς να υπερασπίσουν τα εθνικά συμφέροντα όταν δέχονται να «συζητήσουν» για το Καστελόριζο, το ισχυρότερο και πιο σημαντικό προπύργιο των «μακρών τειχών» που συγκροτεί η ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου»;

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε με νόημα ότι οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των Ελλάδας και Τουρκίας: «έχουν ρητό στόχο να εξετάσουν όλα τα θέματα που αφορούν τις διαφωνίες μας στο Αιγαίο. Επομένως, είμαστε επικεντρωμένοι κατά προτεραιότητα στο θέμα του Αιγαίου. Ωστόσο, το Καστελόριζο βρίσκεται στη Μεσόγειο. Σε ό, τι αφορά το νησί του Καστελόριζου, η Τουρκία έχει βάσιμες νομικές και πολιτικές θέσεις, σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο και τη νομολογία των διεθνών δικαστηρίων, συμπεριλαμβανομένης και της Χάγης. Και γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία διαφωνούν σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πόσο Αβδηρίτης πρέπει να είναι εκείνος που εμμένει να σπαταλά διπλωματικό κεφάλαιο σε λάθος τόπο και στόχο, υποστηρίζοντας έναν αντίπαλο που του αποκαλύπτει όσο το δυνατόν πιο καθαρά και ευθαρσώς τι σχεδιάζει για να υπονομεύσει το μέλλον του; Ασχολούμαστε σχεδόν για τα πάντα που δεν μας ωφελούν, υπερασπιζόμενοι την Τουρκία και τα συμφέροντά της, αφήνοντας τον γεωπολιτικό αβδηριτισμό μας να μας κρύβει το δάσος, τονίζοντάς μας το δένδρο. Η υπόθεση της ΑΟΖ θα κρίνει το μέλλον του Ελληνισμού γιατί απλά σχετίζεται με την θάλασσα και την εκμετάλλευσή της. Εκεί θα δοθεί η μάχη που θα καθορίσει το αν η νέο-οθωμανική Τουρκία θα εξελιχθεί και σε θαλάσσια δύναμαη. Όσο η Αθήνα αβδηριτίζει ασύστολα δεν βλάπτει μόνο τα δικά της αλλά και τα ζωτικά συμφέροντα άλλων χωρών που δεν διακρίνονται για την «στρατηγική τους ψυχραιμία». Η κλεψύδρα-χρονοδιακόπτης που θα κλείσει το παράθυρο της γεωπολιτικής ευκαιρίας δεν θα παραμείνει επί αόριστον σε αναμονή. Ο ελληνικός γεωπολιτικός αβδηριτισμός πρέπει να σταματήσει να κοιτά με απορία το δάκτυλο που του δείχνει την Σελήνη μέσα στην οποία καθρεπτίζεται η ΑΟΖ. .

Σε μια προσφιλή του ρήση ο Ναπολέων είχε υποδείξει ότι έναν στρατιώτη βλάκα μα και δραστήριο ταυτόχρονα, ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος αξιοποίησής του είναι απλά η… εκτέλεσή του. Αν η Ελλάδα συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως ο Αβδηρίτης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, εμπλεκόμενη σε σειρά δράσεων χωρίς αποτέλεσμα βλάπτοντας συνεχώς τα συμφέροντά της αλλά και εκείνων των κρατών που θέλουν να την ενισχύσουν, τότε πολύ φοβούμαι ότι ίσως κάποιοι γνώστες της ιστορίας να σκεφθούν πως θα μπορούσαν να εφαρμόσουν το απόφθεγμα του Ναπολέοντα στην περίπτωση της χώρας μας…

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Στρατιωτική Ισορροπία και Γεωπολιτική,

τ.13, σελ.7, Μάρτιος 2011, Αιγίς Εκδοτική.




Share

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ἝΚΕΙΝΟΣ Ο ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΥΠΕΞ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ
??????

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.