Τελευταίες αναρτήσεις

15 Οκτωβρίου 2010

Δομές αντίστασης και όχι ταλιμπανισμοί.

Του Δημήτρη Παπαγεωργίου

Από κάθε κατάσταση της ζωής του, κανείς αποκτά διάφορα βιώματα και μαθαίνει μέσα από αυτά. Είχα την ευκαιρία, τους τελευταίους μήνες, να αποκτήσω αρκετά τέτοια βιώματα, μέσω μιας διαδικασίας που ξεκίνησε από την προφυλάκισή μου τον Ιανουάριο, και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη σήμερα, με την συμμετοχή μου στις Περιφερειακές εκλογές. Το συμπέρασμα που βγάζω από αυτά τα μαθήματα, είναι ότι το σύστημα φοβάται. Φοβάται την επερχόμενη αλλαγή, που βλέπει στον ορίζοντα. Τον ορίζοντα όχι μόνο τον “φιλολογικό”, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται το μεσοπρόθεσμο μέλλον, αλλά κυριολεκτικά, τον ορίζοντα του τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην χώρα μας, καλώς ή κακώς, υπάρχει μια επικυριαρχία της αριστερής κουλτούρας, κυρίως σε ότι αφορά τον παραγόμενο “mainstream” πολιτικό λόγο, ο οποίος πρέπει να διανθίζεται απαραίτητα από διάφορα “ανθρωπιστικά” και βαθιά αριστερίστικα σλόγκαν. Αυτό πρέπει να πούμε ότι έχει αρχίσει σιγά σιγά να “σπάει”. Μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε – για μένα – η παγίωση του ΛΑΟΣ ως κοινοβουλευτικού κόμματος αλλά και η εντεινόμενη δυσφορία του κόσμου για την συστημική πολιτικά ορθή άποψη, όποια και αν είναι αυτή. Δεν είναι όμως όλα ρόδινα και αισιόδοξα. Την ίδια στιγμή που ένας συγκεκριμένος χώρος, αποκτά μία δυναμική, βλέπουμε μια λογική εσωστρέφειας να αναπτύσσεται σε αυτόν.

Κυριαρχεί η περιθωριακή άποψη περί “εσωτερικού εχθρού”. Και εάν σήμερα, είναι προεκλογική περίοδος, και υπάρχουν κομματικές σκοπιμότητες, μετά τις 8 Νοεμβρίου τι θα γίνει; Μπορώ να καταλάβω κάποιες επιθέσεις εις βάρος μου, υπό το φως αυτής ακριβώς της προεκλογικής περιόδου. Επειδή είμαι φύσει άνθρωπος που προσπαθεί να βρεί τα “καλά” του κάθε ενός, θα υποθέσω ότι αυτές προέρχονται από τις προσωπικές απόψεις κάποιων, οι οποίες ίσως διαφωνούν με κάποιες δικές μου επιλογές. Προφανώς ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει την επιλογή του, όπως ακριβώς έκανα και εγώ.

Αυτό που πρέπει όμως να φωνάξω, και θα το κάνω όσο μπορώ, είναι ότι την 8η Νοεμβρίου θα έχουμε και πάλι απέναντί μας ένα κράτος εχθρικό προς τον Έλληνα πατριώτη, που κινείται προς την κατεύθυνση της παγκοσμιοποίησης. Απέναντι σε αυτό, είναι ανάγκη να έχουμε μια όσο πιο συμπαγή αντίσταση. Οι “προεκλογικοί” ταλιμπανισμοί, το μόνο που κάνουν είναι να υπονομεύουν το μέλλον.

Εγώ και ο κάθε εγώ, δηλαδή ο άνθρωπος που θέλει να πετύχει κάποια ανατροπή σε μια προδιαγεγραμμένη πορεία, να πω την αλήθεια χαίρομαι που βλέπω έναν “πλειοδοτικό” ανταγωνισμό σε ζητήματα που αφορούν την λαθρομετανάστευση. Χαίρομαι όταν βλέπω ότι άνθρωποι από διαφορετικές κομματικές αφετηρίες συμφωνούν σε κάποια ζητήματα. Αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι. Και όχι να ψάχνουμε να βρούμε αφορμές για να σπείρουμε την διχόνοια. Από εκεί και πέρα, το τι θα πράξει ο καθένας στην κάλπη (αν πάει), ποιόν θεωρεί πιο ικανό, πιο ειλικρινή, πιο συνεπή αν θέλετε, είναι μια επιλογή που θα κληθεί να κάνει ο κάθε πολίτης.

Ειδαλλώς θα περάσουμε σε μία κατάσταση “μικρότητας” και “αγωνίας” για τα λίγα, χάνοντας την επαφή που έχει αρχίσει να κτίζεται με μεγάλες μάζες της ελληνικής κοινωνίας. Ας κοιτάξει ο καθένας από την πλευρά του, από το πόστο του, από όπου ετάχθη να κοιτάξει να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία και να δημιουργήσει δομές αντίστασης στην λαίλαπα που έρχεται.

Εγώ π.χ. με την συμμετοχή μου στις περιφερειακές εκλογές, δεν φιλοδοξώ – και δεν νομίζω ότι έχω τις ικανότητες – να λύσω τα οικονομικά προβλήματα των ελλήνων. Δεν φιλοδοξώ να “επηρεάσω” την διεθνή πολιτική σκηνή. Αυτό που φιλοδοξώ να κάνω, είναι να λειτουργήσω ως ένα εργαλείο, μια “ντουντούκα” αν θες, φίλε αναγνώστη, διαθέσιμη στον κάθε Έλληνα που θα θέλει να φωνάξει τα προβλήματά του, στο περιφερειακό συμβούλιο. Ως εκεί. Δεν υπάρχουν “μονόδρομοι” και δεν υπάρχουν “θεϊκές λύσεις”. Και σίγουρα αυτό που δεν χρειάζεται το πατριωτικό κίνημα αυτή την στιγμή, είναι προεκλογικούς ταλιμπάν.

Αυτά τα ολίγα

Παπαγεωργίου Δημήτρης
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.