Ενοχος για τη βαρύτερη -ποινικά και ηθικά- κατηγορία που θα μπορούσε να του αποδοθεί κρίθηκε από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αμφισσας ο υπαίτιος -κατά την απόφαση τακτικών και λαϊκών δικαστών- για τον θάνατο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας.
Κρίνοντας ότι ο Επ. Κορκονέας επεζήτησε, θέλησε, και εντέλει επιδοκίμασε το αποτέλεσμα του πυροβολισμού, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αμφισσας τον καταδίκασε κατά πλειοψηφία σε ισόβια κάθειρξη και 15 μήνες, χωρίς κανένα ελαφρυντικό για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με άμεσο, και όχι με ενδεχόμενο δόλο, όπως αρχικά είχε εισαχθεί. Τον συγκατηγορούμενό του ειδικό φρουρό Βασίλη Σαραλιώτη το δικαστήριο κατά πλειοψηφία κήρυξε ένοχο για απλή συνέργεια στο αδίκημα και του επέβαλε κάθειρξη 10 ετών χωρίς κανένα ελαφρυντικό.
Αντίθετες απόψεις
Οπως προέκυψε από τη διαδικασία, «το βάρος» της απόφασης «σήκωσαν» οι ένορκοι καθώς τρεις εξ αυτών μαζί με τον πρόεδρο πρωτοδικών κ. Γιώργο Βώττη απεφάνθησαν ότι θα πρέπει να γίνει μετατροπή της κατηγορίας επί το δυσμενέστερο. Οι ίδιοι έκριναν επίσης ότι δεν θα πρέπει να αναγνωριστεί στον Επ. Κορκονέα το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου. Αντίθετη άποψη είχαν η πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Αντζελίτα Παπαβασιλείου, ο πρόεδρος πρωτοδικών κ. Νίκος Νταής καθώς και ένας ένορκος, οι οποίοι μειοψήφησαν. Οι δύο δικαστές και ο ένορκος ήταν της άποψης ότι ο Επ. Κορκονέας θα πρέπει να καταδικαστεί για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό.
Στην περίπτωση του Βασίλη Σαραλιώτη, η πλειοψηφία ήταν συντριπτική καθώς όλοι, πλην ενός ενόρκου ο οποίος ψήφισε υπέρ της απαλλαγής του λόγω αμφιβολιών, έκριναν ότι είναι ένοχος για απλή συνέργεια στο αδίκημα. Το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου που ζήτησε απερρίφθη κατά πλειοψηφία (4-3), όπως επίσης και το αίτημά του για αναστολή εκτέλεσης της ποινής (6-1). Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο εισαγγελέας της έδρας κ. Χαράλαμπος Λακαφώσης είχε εισηγηθεί την απόρριψη των ελαφρυντικών που ζήτησαν οι κατηγορούμενοι, καθώς και την απόρριψη του αιτήματος αναστολής στο οποίο προέβη η υπεράσπιση Σαραλιώτη.
Οι αντιδράσεις στην απόφαση ήταν αλυσιδωτές, αρχής γενομένης από αυτήν του συνηγόρου υπεράσπισης του Επ. Κορκονέα κ. Αλέξη Κούγια, που αποχώρησε από τη δικαστική αίθουσα πριν κριθούν οι ποινές. Σε γραπτή δήλωση που απέστειλε, ο κ. Κούγιας άφησε αιχμές για κακοδικία σε βάρος του δικαστηρίου. «Η διαδικασία χαρακτηρίστηκε από σημαντικές, ουσιαστικές, διαδικαστικές ελλείψεις αφού δεν εξετάστηκαν ο αυτόπτης μάρτυρας Ν.Ρ. και οι μόνοι πραγματογνώμονες που κατέθεσαν ήταν οι τεχνικοί σύμβουλοι της οικογένειας του θύματος», είπε. Σχολιάζοντας την απόφαση ο κ. Κούγιας έκανε λόγο για «πρωτοφανή νομική επιλογή» που «οφείλεται στο γεγονός ότι ακολουθούν δύο ακόμη δικαστικές κρίσεις, στο Εφετείο και τον Αρειο Πάγο». Εμφανώς απογοητευμένοι και οι συνήγοροι υπεράσπισης του Β. Σαραλιώτη κ. Γ. Αλετράς, Χρ. Διαμάντης και Ε. Καραΐσκος, οι οποίοι χαρακτήρισαν την απόφαση «σκληρή και άδικη».
Για «κατάρρευση της νοσηρής, μοχθηρής και ασύδοτης» προσπάθειας σπίλωσης της μνήμης του Αλέξανδρου έκανε λόγο η μητέρα του κ. Τζίνα Τσαλικιάν. «Για μας, την οικογένειά του, η σημερινή μέρα σηματοδοτεί το κλείσιμο της αυλαίας της άθλιας παράστασης κατασυκοφάντησης και βάρβαρης προσβολής της μνήμης του αθώου παιδιού μας, με πρωταγωνιστές τους δράστες του εγκλήματος και της υπεράσπισης του Επ. Κορκονέα. Στην ακροαματική διαδικασία κατέρρευσε όλη αυτή η νοσηρή, μοχθηρή και ασύδοτη τακτική».
«Η απόφαση έδωσε αυστηρό μήνυμα ευθύνης στα προκλητικά έως αλλόκοτα υπερασπιστικά ψεύδη των κατηγορουμένων. Ενα ακόμη γελαστό παιδί, που δολοφονήθηκε με άμεσο δόλο, γίνεται σύμβολο στην κοινωνική πολιτική και δικαστική ιστορία», επισήμανε ο συνήγορος κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος μαζί με την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου ήταν οι νομικοί παραστάτες της οικογένειας Γρηγορόπουλου. «Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου. «Η μνήμη του Αλέξανδρου παραμένει ζωντανή, άσπιλη, παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες αμαύρωσής της. Η δική του θυσία θα πρέπει να μείνει ανεξίτηλη στη συλλογική ιστορική μνήμη με την ελπίδα ο Αλέξανδρος να είναι το τελευταίο όνομα στη λιτανεία των θυμάτων ακραίας αστυνομικής βίας».
πηγή Καθημερινή
ΣΧΟΛΙΟ
Αν και τίποτα δεν τελείωσε μέχρι την τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου εν τούτοις ότι κι αν συμβαίνει ποτέ ένας επαγγελματίας αστυνομικός δεν μπορεί να τραβήξει όπλο κατά ενός αόπλου εφήβου και μάλιστα να πυροβολήσει.....έστω και στον αέρα...
Το άοπλο παιδί ακόμα κι αν δεχτούμε τους ισχυρισμούς των καταδικασμένων ότι ήταν προκλητικό ή οτιδήποτε άλλο, δεν πάυει να ήταν ένα άοπλο μικρό παιδί.
Αυτό πληρώνουν τώρα......
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου