Τελευταίες αναρτήσεις

19 Οκτωβρίου 2010

Νέο Patria: Αναζητώντας εθνική ταυτότητα.

Την ώρα που το ζήτημα του ονόματος της Μακεδονίας δέιχνει ότι φτάνει στο τελικό του ξεπούλημα, 106 χρόνια μετά την θυσία του Παύλου Μελά, το περιοδικό Patria κυκλοφορεί και προσφέρει στους αναγνώστες του την... εξαφανισμένη ταινία «Παύλος Μελάς».

Το editorial του τεύχους
Είναι το πρώτο editorial που γράφω μετά την αποφυλάκισή μου. Και το κάνω με ιδιαίτερη αισιοδοξία και προσμονή για την έκδοση του περιοδικού, καθώς είχα - λόγω συνθηκών - αρκετό καιρό να ασχοληθώ με όλα τα "μικρά" πράγματα που κάνουν αυτό το περιοδικό να κυκλοφορεί στα περίπτερα. Το Patria για εμένα είναι μια όαση δημιουργικότητας, που καλώς ή κακώς δεν μπορείς να έχεις στην εβδομαδιαία εφημερίδα, καθώς εκεί πιέζει αρκετά ο χρόνος, ενώ εδώ έχεις την ευκαιρία να ετοιμάσεις κάτι που πραγματικά θεωρείς ότι προσφέρει. Για να τελειώσουμε με τα της κράτησής μου όμως, πρέπει να διευκρινίσω ότι θεωρώ ότι η όλη υπόθεση εξελίχθηκε σε μια μικρή "νίκη" για το πατριωτικό κίνημα στην χώρα μας, καθώς για πρώτη φορά αποδείχθηκε κάποιας μορφής αλληλεγγύη, πέρα από κομματικές γραμμές. Είναι κάτι που θέλαμε να το πετύχουμε από αυτό εδώ το περιοδικό, όταν γράφαμε για "φόρουμ ιδεών". Και για να λειτουργήσει στο "πρακτικό επίπεδο", δηλαδή στο ζήτημα της υπεράσπισής μου σε πολιτικό επίπεδο, όντας φυλακισμένου, σημαίνει ότι είχε γίνει σημαντική προεργασία. Υπ' αυτή την έννοια θεωρώ πετυχημένη απόλυτα, την έκδοση του Patria. Οι μικρές αυτές όμως νίκες, έρχονται μέσα στα πλαίσια ενός πολιτικού πολέμου που χάνεται στην κοινωνία. Γιατί μικρές νίκες είναι και τα όσα συμβαίνουν στον Άγιο Παντελεήμονα, στην Πλατεία Αττικής και αλλού. Στο ευρύτερο θέατρο όμως του "πολέμου" (πολιτικού εννοείται) η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - με την συμπαράσταση των media - προχωρά σε μία άνευ προηγουμένου άλωση των παραδοσιακών δομών την κοινωνίας μας, έχοντας βάλει στο στόχαστρο δεδομένα όπως η εθνική ταυτότητα και το δικαίωμα στην ξεχωριστή ύπαρξη. Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την υπεράσπιση εννοιών όμως και αυτή την φορά στο Patria, στο επίκεντρο μπαίνει η εθνική ταυτότητα. Επιπρόσθετα προσπαθούμε να αναδείξουμε πολιτιστικές εκφάνσεις, όπως αυτή των οπλιτικών αγημάτων, που κατατάσσονται στο πεδίο της παραγωγής πολιτισμού, όχι σε μαζικό επίπεδο όπως τα made in USA πολιτιστικά δρώμενα, αλλά με μια ελληνική υφή. Φυσικά, πολλά ακόμη θέματα τα οποία κρίνουμε ότι πρέπει να γίνουν αντικείμενα συζήτησης και ζύμωσης. Συνεχίζουμε λοιπόν, στον ίδιο δρόμο και σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας.

Δημήτρης Παπαγεωργίου

διαβάστε σε αυτό το τεύχος:

- ΟΙ ΕΚΦΑΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ
του Δημήτρη Ζαφειρόπουλου

- Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
του Δημήτρη Παπαγεωργίου

- «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΕΜΦΥΛΙΟ»
συνέντευξη με τον Τόμισλαβ Σούνιτς

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΣΜΟΣ, ΕΑΥΤΟΦΟΒΙΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΑΥΤΟΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ
του Ιωάννη Κωτούλα

- ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ
του Γιάννη Κολοβού

- ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: Η ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΣΜΟΥ
του Πολύδωρου Δάκογλου

- ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
του Δημήτρη Σαββίδη

- ΠΑΡΤΥ ΤΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ: Η ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΕΞΙΑ
του Νίκου Δούκα

ΖΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
- αφιέρωμα στα οπλιτικά αγήματα Κορύβαντες και Σπαρτιάτικες Μόρες

- ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ: ΤΟΠΟΣ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΥΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
του Gholam Haddadad

- ΘΑ ΧΑΡΙΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΙΡΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ;
του Κωνσταντίνου Γρίβα

- ΟΤΑΝ Η ΜΟΝΑΡΧΙΑ ΕΓΙΝΕ ΚΟΣΜΙΚΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ
του Νίκου Χιδίρογλου

ΝΕΟΚΛΗΣ ΚΑΖΑΖΗΣ ΕΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΙΔΕΑΣ
- του Ευάγγελου Χανιώτη

- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ
του Μανούσου Καμπούρη


- Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΒΑΣΚΩΝ
του Γιάννη Ζωγράφου

- ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ Ο ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
του Πέτρου Μυλωνά
κυκλοφορεί από την Δευτέρα 18 Οκτωβρίου στα περίπτερα της Αθήνας,
του Πειραιά και της ΘεσσαλονίκηςShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.