24 Οκτωβρίου 2010

2357 αεροσκάφη-955 παραβιάσεις-14 εμπλοκές: πιο ήπια δεν γίνεται!

ΠΑΡΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ

Η αισιοδοξία για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων,περισσεύει τα δύο τελευταία 24ωρα. Η μακράς διάρκειας συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με το Ταγίπ Ερντογάν και οι διαρροές που την ακολούθησαν –γιατί δημοσίως στις δηλώσεις τους δεν είπαν τίποτα- έχουν δημιουργήσει την αίσθηση ότι πολύ σύντομα θα έχουμε εντυπωσιακές εξελίξεις στο Αιγαίο. Το εντυπωσιακές δεν σημαίνει απαραίτητα καλές για εμάς. Αυτό απλά το ελπίζουμε.

Ο τουρκικός Τύπος παρουσιάζει σχεδόν ως βεβαιότητα ότι το θέμα της υφαλοκρηπίδας θα έχει λυθεί ίσως και μέχρι το τέλος του χρόνου. Δηλαδή σ΄ ένα δίμηνο. Αισιόδοξη πρόβλεψη αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί. Για τα υπόλοιπα θέματα που «τραυματίζουν» καθημερινά τις σχέσεις των δύο χωρών και κρατούν τη κοινή γνώμη –που ο κ. Ερντογάν θέλει να ...αποστρατικοποιήσει- σε εγρήγορση δεν έχει ειπωθεί κουβέντα και δεν έχει γίνει καμία εκτίμηση.

Η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Αιγαίο είναι καθημερινή ,έντονη και σε πάρα πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τα όρια ανοχής της ελληνικής κοινής γνώμης. Κι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω.

Ο τούρκος πρωθυπουργός πρότεινε ένα κώδικα συνεννόησης Ελλάδας και Τουρκίας για να πετούν χωρίς προβλήματα τα μαχητικά τους αεροσκάφη. Προχώρησε τη σκέψη του παραπέρα, μπλέκοντας και ...ολίγον ΝΑΤΟ, στο οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ αποδίδει το ρόλο του «τροχονόμου» στο Αιγαίο. Δεν θα είχε αντίρρηση με λίγα λόγια ο έλεγχος τους Αιγαίου να περάσει στο ΝΑΤΟ.

Ζήτησε ακόμη πιο «χαλαρές» αναχαιτίσεις. Οι αριθμοί από τους επίσημους στατιστικούς πίνακες του ΓΕΕΘΑ, αποδεικνύουν ότι ο κ. Ερντογάν δεν ικανοποιείται εύκολα. Από την αρχή του χρόνου και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2375 αεροσκάφη της τουρκικής ΠΑ μπήκαν παράνομα στο Αιγαίο, έκαναν 955 παραβιάσεις και ενεπλάκησαν σε αερομαχία με ελληνικά μαχητικά μόλις σε ...14 περιπτώσεις! Οι αριθμοί δείχνουν ότι η Αθήνα έχει βάλει νερό στο κρασί της και μάλιστα πολύ. Αναχαιτίζει τα τουρκικά μαχητικά όπως προβλέπεται αποφεύγοντας όμως τις κλειστές αερομαχίες και τις εμπλοκές του παρελθόντος. Η καταγραφή, αναγνώριση και αναχαίτιση των τουρκικών μαχητικών γίνεται και χωρίς αυτές,εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις βέβαια.

Ο κ. Ερντογάν εξέφρασε τη λύπη του για τις υπερπτήσεις,προκαλώντας ειρωνικά χαμόγελα στο Πεντάγωνο. Το σενάριο που χρόνια θέλει τους «κακούς» στρατιωτικούς του κεμαλικού κατεστημένου να δημιουργούν όλες τις φασαρίες και τους «καλούς» ισλαμιστές του Τ. Ερντογάν να μην μπορούν να τους ελέγξουν ποτέ δεν είχε γίνει πιστευτό από τους έλληνες στρατιωτικούς. Τώρα η ίδια η πραγματικότητα το ακυρώνει.

Ο κ. Ερντογάν κερδίζει τη μία μετά την άλλη τις μάχες εναντίον των κεμαλιστών και αν δεν τον έχει κερδίσει οριστικά το πόλεμο είναι πολύ κοντά στο να το πετύχει. Η Τουρκία έχει μία πολιτική στο Αιγαίο είτε κάνουν κουμάντο οι στρατιωτικοί, είτε οι νεο-οθωμανοί ισλαμιστές του Ερντογάν. Κι αυτό είναι στα υπέρ της.

Αντιθέτως η Ελλάδα αλλάζει απόψεις πολύ συχνά . Και δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημά της. Η ελληνική κυβέρνηση ακόμη κι αν θελήσει να ελιχθεί και να διαπραγματευτεί λύσεις επί της ουσίας με την απέναντι πλευρά, θα βρεθεί απέναντι στην ελληνική κοινή γνώμη, την οποία κανείς δεν έχει προετοιμάσει για πιθανές «υποχωρήσεις». Καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να πει στους πολίτες ότι το επιχείρημά μας για 10 ναυτικά μίλα εναέριου χώρου και 6 χωρικών υδάτων έχει πια εξασθενήσει όχι μόνο απέναντι στην Τουρκία αλλά και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Κανείς δεν έχει πει ότι δεν υπάρχει η βούληση για να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 10 ή στα 12 μίλια.

Αυτά είναι δύο θέματα που η όποια ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο η σημερινή θα μπορούσε να «παίξει» ως χαρτιά διαπραγμάτευσης. Κι εδώ η ευθύνη του κ.Ερντογάν και της κυβέρνησής του είναι μεγάλη. Οι «βόλτες» των πολεμικών του πλοίων άνευ λόγου και αιτίας στα ανοιχτά του Σουνίου δεν μπορούν να εκτιμηθούν διαφορετικά από ένα ανόητο «τσαμπουκά», μια ανώφελη επίδειξη δύναμης,σε μία χώρα που έτσι κι αλλιώς για πολλούς άλλους λόγους αισθάνεται σχεδόν ταπεινωμένη.

Ο κ. Ερντογάν βέβαια ελπίζουμε ότι θα εξήγησε στον έλληνα ομόλογό του, τις αιτίες που οδηγούν τη Τουρκία στη συνέχιση υλοποίησης ενός θηριώδους εξοπλιστικού προγράμματος που περιλαμβάνει αγορές αεροσκαφών, πλοίων ,υποβρυχίων, πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς κ.λ.π. Όπως και θα έπρεπε να εξηγήσει τι ακριβώς προσπαθεί να πετύχει στη Θράκη, όπου η κατάσταση είναι σύμφωνα με εκτιμήσεις επιτελών, πολύ πιο ανησυχιτική απ΄ ότι στο Αιγαίο.
Γι΄ αυτό καλό είναι να είμαστε εκτός από αισιόδοξοι και λίγο επιφυλακτικοί.

πηγή ON ALERT
από το Kranosgr



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.