4 Ιουνίου 2010

Ερμηνεύοντας το ΑΜΟΚ του Εγγλέζου ταξιτζή. Του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου.

Έχουμε δεχτεί το γεγονός ότι ζούμε σε ένα βίαιο κόσμο! Και όμως περιπτώσεις όπως το φονικό αμόκ του Άγγλου που κόστισε 12 ζωές (και τη δική του) αναστατώνουν τη διεθνή κοινή γνώμη που αδυνατεί να αποδεχτεί και να ερμηνεύσει το γιατί τέτοιων φαινομένων.

Οι πρώτες έρευνες επιστημόνων της ανθρώπινης συμπεριφοράς που εντόπισαν και προσπάθησαν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο του ΑΜΟΚ με την απίστευτα υπερβολική κινητικότητα και επιθετικότητα (που φέρνει στο νου μανιακά επεισόδια) εντοπίζονται στο ερευνητικό έργο του Ολλανδού ψυχολόγου-ψυχιάτρου Δρ Φ. Βαν Λούν στη Μαλαισία.

Φαινόμενα δολοφονικού ΑΜΟΚ στις τελευταίες δεκαετίες έχουν βιώσει πολλές χώρες του πλανήτη μας. Το άτομο που καταλαμβάνεται από ΑΜΟΚ – εντελώς αναπάντεχα και χωρίς να δώσει την παραμικρή υποψία – γίνεται τρομακτικά επιθετικό, εφορμά στους γύρω του και σκοτώνει χωρίς διακρίσεις οικείους, φίλους, γνωστούς αλλά και αγνώστους!

Στις έρευνες με κατοίκους της Μελανησίας η ανθρωπολόγος Μάργκαρετ Μηντ είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι εκεί βρίσκονται σε κατάσταση διαρκούς παρανοϊκότητας με αποτέλεσμα η κουλτούρα τους να έχει σχεδόν θεσμοποιήσει την παράνοια στις καθημερινές τους δοσοληψίες με γείτονες και αγνώστους. Ο γείτονας, είχε σημειώσει η Δρ Μηντ, φοβάται τον γείτονα και την υστεροβουλία του που τη θεωρεί δεδομένη, σε σημείο που όταν ένα γείτονας προσφέρει κάποιο γλυκό ή άλλο έδεσμα στον γείτονα ο αποδέκτης του «κεράσματος» επικαλούμενος την προστασία «μαύρης μαγείας» ευχαριστεί τον δωρητή με την καθιερωμένη έκφραση « …Εάν αυτό το τόσο γευστικό δώρο σας μας δηλητηριάσει και αρρωστήσουμε ή πεθάνουμε πώς θα μπορέσουμε να ανταποδώσουμε την ευγενική σας χειρονομία;»

Στα πλαίσια μιας ψυχοδυναμικής θεώρησης του φαινομένου έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι σε κάποιον σκοτεινό διάδρομο του υποσυνειδήτου το άτομο δημιουργεί μια υπέρμετρη, αιφνιδιαστική παρανοϊκή θεώρηση για τους άλλους, πιστεύει ότι η δική του υπόσταση βρίσκεται σε κίνδυνο και μέσα στο παραλήρημα του ψυχωτικού του επεισοδίου «σκοτώνει πριν τον σκοτώσουν». Τερματίζοντας τη φονική επιθετικότητά του το άτομο, εφόσον επιβιώσει και δεν πέσει θύμα κάποιου αμυνόμενου ή δεν αυτοκτονήσει, βυθίζεται σε βραχύβιο κώμα και όταν επανέλθει σε κατάσταση πλήρους συνείδησης επιδεικνύει φαινόμενα καθολικής αμνησίας των πράξεών του.




Share

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΝΕΥΒΟΙΚΟ ΒΗΜΑ(ΠΕΜΠΤΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010)

Ο ΧΑΛΚΙΔΕΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΗΓΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜ.ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΗΝΥΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ “ΕΠΕΙΔΗ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ”

ΜΗΝΥΣΗ κατά βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου “που παραχώρησαν εν λευκώ τη νομοθετική εξουσία και,συνεπώς,την εθνική μας κυριαρχία στους ηγέτες των υπολοίπων 26 Κρατών που συναποτελούν την Ευρωπαική Ένωση και στο Διεθνές Νομισματικό ταμείο,κατέθεσε την Πέμπτη 27 Μαίου ο Χαλκιδέος γιατρός Δημήτρης Αντωνίου,ιδρυτής του κόμματος “ελπίδα των άξιων πολιτών κατά των ανάξιων πολιτικών”!

Όπως αναφέρει στη μήνυσή του,που κατατέθηκε στην Εισαγγελία Χαλκίδος ,“η παραχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας σε αλλοδαπές δυνάμεις,δεν είναι δικό του συμπέρασμα,αλλά ομολογήθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου,ο οποίος στις 23.4.2010 είπε ξεκάθαρα ότι “βρισκόμαστε υπό επιτήρηση και κηδεμονία” και ότι “έχει μειωθεί η εθνική μας κυριαρχία”.
ΠΩΣ ΤΗΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΕΙ
Παράλληλα,αναφέρει ότι “τα ψηφισθέντα οικονομικά μέτρα που μας επεβλήθησαν από την τρόικα του ΔΝΤ συνιστούν αξιόποινες πράξεις από τους ψηφίσαντες βουλευτές,σε βαθμό,μάλιστα,εσχάτης προδοσίας,για τους εξής λόγους:
ΔΙΟΤΙ η ψήφιση του περιεχομένου αυτών δεν είναι προιόν ελεύθερης βουλήσεως και επιλογής της Ελληνικής βουλής και,συνεπώς, του κυρίαρχου Ελληνικού λαού,αλλά προιόν αναγκαστικής επιβολής από ξένες δυνάμεις.
ΔΙΟΤΙ είναι άδικο το περιεχόμενο μερικών εξ αυτών και,συγκεκριμένα,των νόμων που επιβάλλουν μείωση των συντάξεων σε χαμηλοσυνταξιούχους και των κατώτατων μισθών σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
ΓΙΑΤΙ ΕΞΑΙΡΕΙ ΤΗΝ ΝΤΟΡΑ
Το μνημόνιο επιβολής των όρων δανειοδοτήσεώς μας από την τρόικα-προστίθεται στη μήνυση-αποτυπώθηκε στο Νόμο 3845/2010,ο οποίος ψηφίστηκε στην Ελληνική Βουλή στις 6.5.2010,υπερψηφισθέντος απ'όλους τους βουλευτές του Πασόκ(πλην Βασ.Οικονόμου,Σοφίας Σακοράφα και Ιωαν.Δημαρά) του ΛΑ.Ο.Σ και τη Ντόρα Μπακογιάννη,την οποία όμως ο μηνυτής εξαιρεί “επειδή δεν είχε στόχο να ψηφίσει για να βρίσκεται στην εξουσία,αφού άλλωστε διεγράφη από τη Ν.Δ για την επιλογή της αυτή”.
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ Αντωνίου ζητάει την ποινική δίωξη των βουλευτών που ψήφισαν το Νόμο,κατηγορώντας τους για “έγκλημα εσχάτης προδοσίας”.
Επίσης ζητάει την ποινική δίωξη των μελών του ΔΣ του Δ.Ν.Τ.,με έδρα τη Ν.Υόρκη για συνέργεια στην εσχάτη προδοσία των Ελλήνων βουλευτών...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.