Η Εθνική Ελλάδας "γύρισε" όχι μόνο το ματς με τη Νιγηρία (2-1), αλλά και το κλίμα που είχε διαμορφωθεί μετά την ήττα από τη Ν.Κορέα. Σαλπιγγίδης και Τοροσίδης τα γκολ της πρώτης ελληνικής νίκης σε Μουντιάλ.
H εικόνα του αγώνα
Ο Οτο Ρεχάγκελ παρέταξε την Εθνική ομάδα με τη χρυσή συνταγή του 2004. Δύο στόπερ (Κυργιάκος, Παπασταθόπουλος) και ένας λίμπερο (Παπαδόπουλο) κλήθηκαν να εγγυηθούν το μηδέν στα μετόπισθεν έτσι ώστε οι υπόλοιποι να αφοσιωθούν στο καθήκον της δημιουργίας.
Στα πρώτα 15 λεπτά η ομάδα μας δεν απειλήθηκε και θα έλεγε κανείς ότι μπόρεσε να ελέγξει το ρυθμό χωρίς να κάνει κάτι συγκλονιστικό. Κυκλοφορούσε απλώς υποτυπωδώς την μπάλα. Το απίστευτο όμως λάθος όλης της ελληνικής άμυνας και φυσικά του Τζόρβα στη φάση του χτυπήματος φάουλ του Ούτσε δεν έδωσε απλά το προβάδισμα στη Νιγηρία αλλά καταρράκωσε την ψυχολογία των Ελλήνων παικτών.
Χρειάστηκαν 5 λεπτά για να καταφέρει η Εθνική να ορθοποδήσει πάλι στο τερέν και να παίξει ποδόσφαιρο. Η ομάδα προσπαθούσε να πιαστεί από κάπου για να εξαπολύσει την αντεπίθεσή της αλλά δεν έβρισκε το που. Αυτό που χρειαζόμασταν όμως μας το έδωσε άθελά του ο Κάιτα με την κουτή (όσο και δίκαιη) αποβολή του στο 33'. Τα αντανακλαστικά του Ρεχάγκελ λειτούργησαν γρήγορα αυτή τη φορά και ο Σαμαράς πήρε θέση στο γήπεδο στο 36' στη θέση του Παπασταθόπουλου. Με παίκτη παραπάνω ήταν υπερβολή να παίζαμε έχοντας στο γήπεδο τρεις στόπερ.
Η αλλαγή αυτή μεταμόρφωσε θεαματικά προς το καλύτερο το παιχνίδι της Εθνικής. Πιέσαμε σωστά τον αντίπαλο, κάναμε κάποιες πλαγιοκοπήσεις και δημιουργήσαμε και τις πρώτες πολύ καλές ευκαιρίες για να σκοράρουμε. Ηταν φανερό ότι ήμασταν πολύ κοντά στο γκολ κάτι που αποδείχθηκε στο 44' όταν ο Σαλπιγγίδης πέτυχε το πρώτο ελληνικό τέρμα σε τελική φάση Μουντιάλ.
Τη μορφή που θα έπαιρνε το παιχνίδι στο δεύτερο ημίχρονο μπορούσε να την μαντέψει ο καθένας. Η Εθνική είχε τους χώρους και το αριθμητικό πλεονέκτημα για να εξαπολύει συνεχώς επιθέσεις με όλους τους πιθανούς τρόπους, είχε και τον τρόπο για να φτιάχνει ευκαιρίες. Παράλληλα όμως έπρεπε να έχει τα μάτια της δεκατέσσερα στα μετόπισθεν καθώς η Νιγηρία έψαχνε την αντεπίθεση.
Αφού γλιτώσαμε το έμφραγμα στη φάση του 59' όταν μετά το τετ-α-τετ του Γκέκα, ο Αγεκμπένι πρώτα και ο Ομπάσι στη συνέχεια έχασαν σπάνια ευκαιρία, τα παίξαμε όλα για όλα, αποδίδοντας πάντως ορθολογικό και έξυπνο ποδόσφαιρο. Η έντονη πίεση καρποφόρησε (επιτέλους!) στη φάση του 73' όταν ο Τοροσίδης πήρε το ριμπάουντ από την απόκρουση του Ενιεάμα και έγραψε το 2-1 στέλνοντας στα ουράνια όλους τους Ελληνες.
Πλέον, δεν χρειαζόμασταν πολλά πράγματα για να πανηγυρίσουμε τη νίκη. Ο πάγκος βοήθησε με την είσοδο του φρέσκου και διψασμένου για διάκριση Νίνη, οι Ελληνες ποδοσφαιριστές έκλεισαν υποδειγματικά τους χώρους ενώ οι κουρασμένοι από το αριθμητικό μειονέκτημα Νιγηριανοί δεν είχαν καθαρό μυαλό για να αντιδράσουν. Η πρώτη ελληνική νίκη σε τελική φάση Μουντιάλ είναι γεγονός!
To κλειδί του αγώνα
Το παιχνίδι άλλαξε εντελώς μορφή μέσα σε πέντε λεπτά εξαιτίας δύο γεγονότων. Η αποβολή του Κάιτα χάρισε ένα πολύτιμο δώρο στην Εθνική ομάδα (το αριθμητικό πλεονέκτημα) ενώ η είσοδος του Σαμαρά προσέδωσε επιπλέον επιθετικότητα στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Από το 36' και μετά, παρακολουθήσαμε ένα άλλο, τελείως διαφορετικό ματς.
ΜVP
Η εμφάνιση του Δημήτρη Σαλπιγγίδη απέδειξε ότι ο Μακεδόνας φορ άξιζε να ξεκινήσει βασικός και στο προηγούμενο παιχνίδι με τη Νότιο Κορέα. Κινητικός, μαχητικός, ακούραστος, ο στράικερ του ΠΑΟΚ έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ποδοσφαίρου μας καθώς έγινε ο πρώτος Ελληνας που σκόραρε σε Μουντιάλ. Θα ήταν άδικο όμως να μην επισημάνουμε και την τεράστια συμβολή του Γιώργου Σαμαρά στη νίκη. Ο Κρητικός μέσος φίλτραρε με τον καλύτερο τρόπο το παιχνίδι της ομάδας και βοήθησε αποφασιστικά τους συμπαίκτες του.
Ο αδύναμος κρίκος
Κακά τα ψέμματα, αν δεν υπήρχε η αποβολή, ίσως μιλούσαμε ακόμα και τώρα για την παιδική αντίδραση της ελληνικής άμυνας στη φάση του γκολ της Νιγηρίας. Σίγουρα θα μπορούσαμε να αποφύγουμε αυτό το σοκ.
Συνθέσεις
Ελλάδα:
Αλέξανδρος Τζόρβας, Λουκάς Βύντρα, Σωκράτης Παπασταθόπουλος (36' Γιώργος Σαμαράς), Βασίλης Τοροσίδης, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Σωτήρης Κυργιάκος, Αλέξανδρος Τζιόλης, Γιώργος Καραγκούνης, Κώστας Κατσουράνης, Δημήτρης Σαλπιγγίδης, Φάνης Γκέκας (79' Σωτήρης Νίνης)
Νιγηρία:
Βίνσεντ Ενιεάμα, Τζόζεφ Γιόμπο, Ντάνι Σίτου, Τσιντί Οντία, Ταγέ Ταϊβό (55' Ούα Ελντερσον Εσιεχίλε), Κάλου Ούτσε, Σάνι Κάιτα, Ντίκσον Ετούχου, Αρούνα Λούκμαν, Γιακούμπου Αγεγκμπένι, Πίτερ Οντεμβίγκι (46' Τσινέντου Ομπάσι)
Δηλώσεις Τοροσίδη μετά τον αγώνα.Λάβρος ενάντια σε όσους άσκησαν κριτική στην Εθνική Ελλάδας τις προηγούμενες ημέρες εμφανίστηκε ο Βασίλης Τοροσίδης στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη νίκη επί της Νιγηρίας.
"Δώσαμε την απάντησή μας και δεν με νοιάζει εάν προκριθούμε. Με ενδιαφέρει που είμαστε όλοι εδώ χαρούμενοι κι αυτοί που μας αγαπάνε στην Ελλάδα. Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα που δεν μας αγαπάνε. Παλέψαμε όλοι, ακόμα κι αυτοί που κάθονταν στον πάγκο. Είμαστε ενωμένοι. Δεχθήκαμε σκληρή κριτική. Το μόνο που σκέφτομαι είναι η ομάδα, το εθνόσημο, τίποτα άλλο. Είμαι χαρούμενος που νικήσαμε και δεν με νοιάζει που έβαλα το γκολ. Σίγουρα είναι σημαντικό, αλλά δεν με νοιάζει. Αφιερώνουμε τη νίκη σε αυτόν τον κόσμο (σ.σ. εννοεί τους Ελληνες που βρέθηκαν στο γήπεδο) που είναι από τους λίγους που μας πίστεψαν. Το αφιερώνουμε σε αυτούς και σε όλους όσους μας πιστεύουν στην Ελλάδα. Σε κανέναν άλλον".
πηγή contra.gr
2 σχόλια:
Διαβάστε και αυτό
Διαβάζοντας το συνημμένο δημοσίευμα, αναλογίζομαι πόσο εγκληματική ήταν η αδιαφορία των πολιτικών μας ηγεσιών για την Ελληνική διασπορά, και συχνά η εκμετάλλευσή της για κομματικά και προσωπικά οφέλη.
Ήταν αυτή η στάση που έκανε τους ομογενείς να αδιαφορούν για το έθνος τους να συνάπτουν γάμους με αλλοεθνείς και να μην αναθρέφουν τα παιδιά τους με Ελληνική παιδεία.
Εν πάσει περιπτώσει όμως η περίπτωση του "ελληνα" της Νιγηρίας είναι εξοργιστική.
Ελπίζω ότι δεν ανήκει και στο Συμβούλιο του Απόδημου Ελληνισμού.
από το apories-erotimata.blogspot.com
Δυστυχώς το δημοσίευμα στο οποίο αναφέρομαι δεν προβλήθηκε. Εν συντομία αναφέρω ότι πρόκειται για έναν Ελληνικής καταγωγής Νιγηριανό πολίτη, μέλος της υψηλής κοινωνίας ο οποίος δήλωσε ότι στο μάτς που θα γινόταν(έγινε ήδη)"ο θάνατος είναι για την Ελληνική ομάδα και η ζωή για την Νιγηριανή".
Δημοσίευση σχολίου