Τελευταίες αναρτήσεις

11 Αυγούστου 2019

Guardian: Η Monsanto «φακέλωνε» όσους δημοσιογράφους αποκάλυπταν τις ζημιές που προκαλούσε στην υγεία το Round up

Η βρετανική εφημερίδα The Guardian αποκαλύπτει η νυν θυγατρική της Bayer, η Μonsanto, παρακολουθούσε άπαντες όσους κριτίκαραν συγκεκριμένο προϊόν της και επιχειρούσε να καταστρέψει την υπόληψή τους.

 Η πολυεθνική εταιρεία αγροχημικής και γεωργικής βιοτεχνολογίας, Monsanto, φέρεται να διατηρούσε ένα «κέντρο διαμοιρασμού πληροφοριών» (fuse center), για να παρακολουθεί και να δυσφημεί δημοσιογράφους και ακτιβιστές, ενώ στο στόχαστρο είχε θέσει μια δημοσιογράφο, η οποία είχε αναλάβει την έκδοση ενός βιβλίου που αποκάλυπτε πολύ σημαντικά στοιχεία για την δράση της εταιρείας.

Επιπλέον, η Monsanto ερευνούσε τη δράση του τραγουδιστή Neil Young και είχε γράψει ένα εσωτερικό memo, σχετικά με τα social media και τη μουσική του. 

Τα σχετικά έγγραφα, που βρέθηκαν στη διάθεση της εφημερίδας Guardian, δείχνουν ότι η Monsanto υιοθέτησε μια στρατηγική «πολλαπλών κατευθύνσεων» για να στοχεύσει την Κάρεϊ Γκίλαμ, δημοσιογράφο του Reuters, που ερευνούσε το ζιζανιοκτόνο προϊόν της εταιρείας, Roundup με βάση τη γλυφοσάτη, και τη σύνδεσή του με τον καρκίνο.

Η Monsanto, ανήκει πλέον στη γερμανική φαρμακευτική εταιρία Bayer και παρακολούθησε επίσης έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό έρευνας για τα τρόφιμα, μέσω του «fuse center», ενός όρου που χρησιμοποιούν το FBI και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου, για επιχειρήσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Τα έγγραφα, κυρίως από το 2015 έως το 2017, αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης δικαστικής μάχης σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία, που προκαλεί το Roundup.

Οι ενέργειες που φέρεται να σχεδιάζε η Monsanto

Μεταξύ άλλων τα έγγραφα αναφέρουν πως η Monsanto σχεδίαζε μια σειρά «ενεργειών» κατά του βιβλίου που ετοίμαζε η Γκίλιαμ, πριν από την έκδοσή του, ενώ είχε πληρώσει τη Google για να προωθήσει σαν όρο αναζήτησης το «Monsanto Glyphosate Carey Gillam», μέσω του οποίου κριτίκαρε τη δουλειά της.

Επιπλέον, στελέχη από το τμημα δημοσίων σχέσεων της Monsanto συζητούσαν, εσωτερικά, για τρόπους με τους οποίους θα ασκούσαν πίεση στο Reuters και θα το υποχρέωναν να αποσύρει την Γκίλιαμ από την έρευνά της.

Ακόμη, οι επικεφαλής του «fuse center» της Monsanto προχώρησαν στη σύνταξη μιας εκτενούς αναφοράς για τον τραγουδιστή Neil Young και την εκστρατεία του κατά της εταιρείας, παρουσιάζοντας τον αντίκτυπο που έχει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ τονίζουν πως εξετάζουν να κινηθούν νομικά εναντίον του.

Οι εσωτερικές επικοινωνίες της εταιρείας, που βγήκαν στην επιφάνεια, ενισχύουν τις κατηγορίες εναντίον της, για το Bullying που ασκεί κατά των επιστημόνων και των δημοσιογράφων, όπως και για τις προσπάθειές της να αποκρύψει τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει η γλυφοσάτη στην υγεία των ανθρώπων. 

Είναι χαρακτηριστικό πως πέρσι, δυο δικαστήρια στις ΗΠΑ είχαν κρίνει υπεύθυνη τη Monsanto για την πρόκληση «λεμφώματος μη Hodgkin» και την είχαν διατάξει να αποζημιώσει τους ασθενείς. 

Από την πλευρά της, η ιδιοκτήτρια εταιρεία της Monsanto, Bayer, εξακολούθησε να ισχυρίζεται πως η γλυφοσάτη είναι ασφαλής. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν έχει προτείνει, μέχρι στιγμής, κανένα ποσό για τον διακανονισμό των αγωγών που έχουν επιδικαστεί σε βάρος της. 

πηγή

ΣΧΟΛΙΟ

Να συμπληρώσουμε ότι το νεοταξίτικο σάιτ Ellinika Hoaxes επιχείρησε να ξεπλύνει το Round Up και την Μοnsanto. (διαβάστε ΕΔΩ)Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.