21 Οκτωβρίου 2017

Με ανάλγητο τρόπο ο ΕΟΠΥΥ ζητά από τους εργαστηριακούς γιατρούς να αποδεχθούν το κλείσιμό τους.

Του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr 

Πριν δύο μέρες στους υπολογιστές των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών ο ΕΟΠΥΥ έστειλε ειδοποίηση με την οποία τους καλούσε να αποδεχτούν εντός τριών ημερών την κατάσταση που τους είχε στείλει με το μπουγιουρντί του clawback και rebate των ετών 2012 έως 2015. 

Ανοίγοντας ο κάθε γιατρός - διαγνωστικό κέντρο την κατάσταση έβλεπε ένα σωρό στήλες με ποσά ημερομηνίες που κατέληγαν σε μια στήλη που ονομαζόταν clawback - rebate και είχε διάφορα ποσά τυχαία και κατέληγε όλο αυτό το ΄σεντόνι' σε ένα νταμάκι με το όνομα Υπόλοιπο Οφειλής που ανέγραφε ένα ποσό. Το νούμερο αυτό για όλους τους γιατρούς μικρούς μεγάλους ήταν τεράστιο. Όποιος λοιπόν το είδε πάθαινε το πρώτο εγκεφαλικό. 

Διαβάζοντας τις οδηγίες που συνόδευε την κατάσταση καταλάβαινε ο γιατρός ότι θα πρέπει να υπογράψει μια υπεύθυνη δήλωση όπου θα αποδεχόταν το ποσό και ότι παραιτείται από κάθε ένδικο μέσο!!! δίνοντας άφεση σε όποια αυθαιρεσία του ΕΟΠΥΥ. 

Τα τηλέφωνα μεταξύ γιατρών συλλόγων άναψαν και επιστρατεύτηκαν λογιστές (για όσους έχουν) να ψάχνουν τις καταστάσεις τα ποσά και να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα ποσά που όντως ήταν εξαιρετικά μεγάλα (ανάλογα με το μέγεθος κάθε παρόχου). 

Από τις πρώτες ώρες άρχισαν οι αντιδράσεις από Ιατρικούς Συλλόγους όλης της χώρας προκειμένου να προλάβουν διάφορες καταστάσεις και συστήνοντας στα μέλη τους ψυχραιμία.

Την επομένη άρχισαν να βγαίνουν οδηγίες όπου ζητούσαν από τους γιατρούς να προσθέτουν και να αφαιρούν στήλες από την πρώτη κατάσταση (δεν υπήρχαν τα αθροίσματα) και να δημιουργούν μια στήλη με ένα ποσό Χ και από μια κατάσταση που αναρτήθηκε σε δεύτερο χρόνο και όχι μαζί, στο e-dapy να εξαχθεί ένα άλλο ποσό Ψ για να μπορέσει στο τέλος ο γιατρός να καταλάβει τι θα πληρώσει στον ΕΟΠΥΥ.  Ελάχιστοι πάροχοι έχουν να λαμβάνουν από τον ΕΟΠΥΥ. Όλοι οι υπόλοιποι φαίνεται να χρωστούν. 

Το ερώτημα που τίθεται αμέσως είναι γιατί δεν έστειλαν από την αρχή τις δύο καταστάσεις και με σαφείς οδηγίες και πάντως γιατί δεν έκαναν από μόνοι τους τις πράξεις καταλήγοντας στο τελικό ποσό που θα πρέπει να καταβάλει ο γιατρός στο ΕΟΠΥΥ; Γιατί έπρεπε να περάσουν όλη αυτήν την ταλαιπωρία όλοι αυτοί οι πάροχοι για να καταλάβουν τι θα πρέπει να πληρώσουν; Άλλωστε γιατροί είναι και δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν από λογιστική και από excel. 

Το δεύτερο είναι ότι ποιος ο λόγος όλης αυτής της βιασύνης να αποδεχθούν οι πάροχοι αυτά τα τεράστια ποσά και μάλιστα δίνοντας την έγκριση τους σε όποια αυθαιρεσία του ΕΟΠΥΥ; 

Μάλιστα μάθαμε ότι για όλη αυτή την διαδικασία δεν υπήρξε καν έγκριση, ούτε συζήτηση από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ. 

Και πώς είναι δυνατόν να πληρώσουν όλα αυτά τα ποσά που ζητά ο ΕΟΠΥΥ από τους παρόχους μέσα σε διάστημα 18 μηνών;

Αν σκεφτούμε ότι από το 2015 ο ΕΟΠΥΥ μειώνοντας τις τιμές των εξετάσεων με υποκοστολογήσεις κατά 70 % τα τιμολόγια που υποβάλει κάθε πάροχος στον ΕΟΠΥΥ είναι μειωμένα αντίστοιχα. Σε αυτά τα τιμολόγια αντιστοιχεί και πάλι clawback και rebate του κάθε τρέχοντος έτους και από τα ποσά που απομένουν καλείται να αποδεχτεί τον συμψηφισμό με το αναλογούν ποσό της κάθε δόσης από το ποσό των προηγούμενων ετών.

Αυτό σημαίνει ότι καλείται ο κάθε πάροχος να δουλέψει για τον ΕΟΠΥΥ, για τους υπόλοιπους 18 μήνες δωρεάν. Δηλαδή να πληρώσει υπαλλήλους, φόρους (σε αυτά τα ποσά αναλογούν και φόροι), αναλώσιμα (αυτά έχουν αυξηθεί και αυξάνουν όλα αυτά τα χρόνια), ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ κλπ), ασφάλιστρα κλπ έξοδα.  Άρα ουσιαστικά καλείται να κλείσει.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πρότεινε να παραταθούν οι δόσεις από 18 σε 120 όπως ισχύει για όλες τις άλλες οφειλές προς το Δημόσιο και όλοι οι Σύλλογοι ζητούν να δοθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και όχι μόνο τρεις μέρες για να μπορέσουν όλοι να επαληθεύσουν τα αναγραφόμενα στις καταστάσεις. 

Τέλος θα πρέπει να πούμε ότι τα ποσά του Clawback - Rebate  αγγίζουν το 40% κατά μέσω όρο και πάντως είναι εξαιρετικά μεγάλο για τιμές που όχι μόνο δεν αυξήθηκαν αλλά υποκοστολογήθηκαν κιόλας.

Επίσης είναι εξαιρετικά επαχθές το μέτρο σε όλους αυτούς τους παρόχους, που όχι μόνο δεν είχαν αύξηση του τζίρου τους τα χρόνια της κρίσης αλλά είδαν τα έσοδά τους να καταβαραθρώνονται μετά από τους πολλούς περιορισμούς από τον ΕΟΠΥΥ στην έγκριση των εξετάσεων, της αδυναμίας των ασφαλισμένων να καταβάλουν ακόμα και την συμμετοχή τους και φυσικά την πολύ μεγάλη υποκοστολόγηση των τιμών και καλούνται να επιβαρυνθούν με clawback και rebate οριζοντίως, εξισώνοντας τους και με εκείνους τους παρόχους που με διάφορα μέσα δημιουργούν προκλητή ζήτηση και πραγματικά αυξάνουν συνεχώς τα έσοδά τους και επιβαρύνουν τα ταμεία του ΕΟΠΥΥ.

Παλαιότερα είχαμε ζητήσει να πάρει θέση ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ για το θέμα και μας είχε υποσχεθεί ότι θα μεριμνήσει για το πρόβλημα και θα πάρει απόφαση για δικαιότερη επιβολή του μέτρου και όχι οριζόντια επιβολή, αλλά δεν έγινε τελικά κάτι. Μάλιστα σε ερωτήσεις παρόχων που ζήτησαν να τους δώσει ο ΕΟΠΥΥ ποιοι πάροχοι είναι εκείνοι που φαίνεται να αυξάνουν υπέρμετρα τον τζίρο τους τα χρόνια της κρίσης, η απάντηση που πήραν ήταν ότι δεν επιτρέπεται να κάνουν κάτι τέτοιο λόγω προσωπικών δεδομένων. 

Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι σε όλη αυτήν την αναστάτωση η αντιπολίτευση δεν έχει πάρει καμία θέση και ο Υπεύθυνος Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασίλης Οικονόμου παρά τις ερωτήσεις μας δεν είχε κάτι να απαντήσει.

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.