25 Μαΐου 2016

Η λογοκρισία είναι ίδιον φοβισμένων καθεστώτων.

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Η ισχνή και χωρίς «περικοκλάδες» - καλές ή …κακές-  επίσημη ενημέρωση για όσα συμβαίνουν ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ καθυστέρηση στην Ειδομένη λέει ότι « συνεχίζεται από το πρωί, και για δεύτερη μέρα, η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του άτυπου καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών της Ειδομένης. Χθες, πρώτη μέρα της ευρείας κλίμακας επιχείρησης, μεταφέρθηκαν, με 42 λεωφορεία, συνολικά 2.031 πρόσφυγες και μετανάστες σε κέντρα φιλοξενίας σε πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις του νομού Θεσσαλονίκης (Σίνδο, Καλοχώρι, Ωραιόκαστρο, Δερβένι), όπως, επίσης, σε οργανωμένες δομές στο Βαγιοχώρι Βόλβης, στη Ν. Καβάλα Κιλκίς και στην Πέτρα Ολύμπου. Η διαδικασία εξελίσσεται μέχρι στιγμής ομαλά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Αναμένεται δε να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες μέχρι να αδειάσει πλήρως η Ειδομένη».
Αυτά. 

Σας άρεσε; Σας κάλυψε; Ξέρετε τώρα τι γίνεται; Μπορείτε να εκτιμήσετε την κατάσταση; Έχετε καθαρή εικόνα; Υπήρξαν αντιδράσεις; Διαφωνίες; Επεισόδια ίσως; Κανείς δεν ξέρει. Κι αν υπήρχε κάποια ελπίδα να μάθουμε κάτι παραπάνω από ξένα ΜΜΕ, ακόμη κι ο ένας Γερμανός, ο ανταποκριτής της Bild στην Ειδομένη Paul Ronzheimer που δημοσιογράφος που κατάφερε να παραμείνει μέσα στον καταυλισμό και να μεταδώσει μέσω της εφαρμογής Periscope ζωντανές εικόνες από την Ειδομένη, συνελήφθη.

Τα όσα συμβαίνουν εκεί, καλύπτει μόνο η Κρατική Τηλεόραση και ό,τι μαθαίνουμε, προέρχεται από ενημέρωση που δίνουν οι δικοί της συνεργάτες.

Θέμα Πρώτον: Δεν λέω ότι οι δημοσιογράφοι της Κρατικής ΕΡΤ δεν είναι ικανοί και δεν μπορούν να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Αλλά αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να τους «χρίσει» (εμμέσως πλην σαφώς) αποκλειστικούς «μεταφορείς» των γεγονότων ΑΠΟΚΛΕΙΟΜΕΝΩΝ των υπολοίπων, αυτό σημαίνει ότι μέχρι τ΄ αυτιά μας και τα μάτια μας φτάνει το πολύ η μισή αλήθεια δεδομένου ότι οι δημοσιογράφοι δεν έχουν αφεθεί ελεύθεροι αλλά τελούν υπό έλεγχο. Γιατί; Τι έχουν να κρύψουν; Υπάρχει ΚΑΤΙ που δεν θέλουν να μάθουμε;

Και εδώ έρχεται το Θέμα Δεύτερον. Που απαιτεί μεγάλη προσοχή: Γιατί απέκλεισαν τα μη ελεγχόμενα, ιδιωτικά ΜΜΕ από την κάλυψη της «εκκένωσης»;  Δεν θα μετέδιδαν μήπως την αλήθεια; Θα υπερέβαλαν; Θα παραποιούσαν τα γεγονότα;  Θα έλεγαν ψέματα;  Οι δημοσιογράφοι των Ιδιωτικών ΜΜΕ θα παρουσίαζαν κάτι διαφορετικό απ΄ αυτό που συμβαίνει; Οι εικόνες απ΄ τις «ιδιωτικές» κάμερες θα έδειχναν άλλα απ΄ αυτά που πράγματι συνέβαιναν; Αυτό είναι που πρέπει να μας απασχολεί.

Και πριν φτάσω σε συμπεράσματα, είμαι υποχρεωμένος να πω ότι εδώ και μήνες, τα Ιδιωτικά Τηλεοπτικά κανάλια – που η σημερινή Αριστερή κυβέρνηση θέλει να διαλύσει κυριολεκτικά μέσω της διαδικασίας αδειοδότησης- έκαναν πολλή και καλή δουλειά με τα γεγονότα στα νησιά, στο Κέντρο της Αθήνας, στο Ελληνικό, στον Πειραιά και στην Ειδομένη. Αν κάπου, κάτι «ξέφυγε» από τη δημοσιογραφική αλήθεια και κοσμιότητα έτσι όπως την επιθυμεί η κυβέρνηση, δεν φταίνε ούτε οι κάμερες (οι οποίες «τραβούσαν» ό,τι  έβλεπε το μάτι του εικονολήπτη) ούτε το ρεπορτάζ των δημοσιογράφων. Αν κάπου υπήρχαν υπερβολές , αν κάπου τα ρεπορτάζ φαίνονταν «λαικίστικα», αν κάποιες φορές οι ερωτήσεις «έβγαζαν» ακραίες απαντήσεις, δεν σημαίνει ότι τα Ιδιωτικά ΜΜΕ και οι εργαζόμενοι «διέστρεφαν» την αλήθεια για τις προσπάθειες της «καλής μας κυβέρνησης».  Και εν πάση περιπτώσει, ήταν ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ να ΜΗΝ δείξει η κυβέρνηση αυτό το κακό, φοβισμένο και εχθρικό πρόσωπο επιβάλλοντας λογοκρισία. Ήταν πολύ απλό. Λεγόταν  pool.  Η δημιουργία 3-4 ομάδων / συνεργείων, μικτών από όλα τα ιδιωτικά, που θα κάλυπταν εκ περιτροπής τις διαδικασίες.

Αλλά αυτό το φοβήθηκαν. Διότι δεν θα μπορούσαν να ΕΛΕΓΞΟΥΝ το αποτέλεσμα. Κάτι που επιβεβαιώνει τους φόβους ότι ακόμα και ένα συνεργείο pool  θα παρουσίαζε μιαν άλλη, πληρέστερη, πιο ενδιαφέρουσα κατάσταση. Που ΙΣΩΣ η κυβέρνηση δεν ήθελε να διακινδυνεύσει. Ούτε αυτό. Φανταστείτε πόσο φοβόντουσαν και τι ήθελαν να κρύψουν.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.