Τελευταίες αναρτήσεις

7 Οκτωβρίου 2013

Η πιο επικίνδυνη στιγμή της ανθρωπότητας: δεξαμενή καυσίμου στη μονάδα 4 της Φουκουσίμα. «Είναι ζήτημα επιβίωσης.»

 Το παραθέτω με επιφύλαξη:

Απέχουμε δύο μήνες από αυτό που μπορεί να είναι η πιο επικίνδυνη στιγμή της ανθρωπότητας μετά από την κρίση των πυραύλων της Κούβας (1962).

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην ενεργήσουμε . Όλοι οι πόροι τους οποίους μπορεί να συγκεντρώσει το είδος μας πρέπει να επικεντρωθούν στην δεξαμενή καυσίμου στην μονάδα 4 της Φουκουσίμα.

Η ιδιοκτήτρια εταιρία της Φουκουσίμα , η Tokyo Electric (Tepco), λέει ότι μέσα σε περίπου 60 ημέρες μπορεί να αρχίσει την προσπάθεια για την απομάκρυνση περισσότερων από 1300 χρησιμοποιημένων ράβδων καυσίμου από μια σοβαρά κατεστραμμένη δεξαμενή σκαρφαλωμένη 30 μέτρα στον αέρα. Η δεξαμενή βρίσκεται σε ένα σοβαρά κατεστραμμένο κτίριο που έχει γείρει, βυθίζεται και θα μπορούσε εύκολα να πέσει στον επόμενο σεισμό, αν όχι από μόνο του.

Περίπου 400 τόνοι καυσίμου μέσα σε αυτή την δεξαμενή θα μπορούσαν να διασπείρουν πάνω από 15.000 φορές περισσότερη ακτινοβολία από όση απελευθερώθηκε στη Χιροσίμα.

Το μοναδικό σίγουρο πράγμα σε αυτή την κρίση είναι ότι η Tepco δεν έχει τους επιστημονικούς, τεχνικούς ή οικονομικούς πόρους για να το χειριστεί. Ούτε η ιαπωνική κυβέρνηση. Η κατάσταση απαιτεί μια συντονισμένη παγκόσμια προσπάθεια από τους καλύτερους επιστήμονες και μηχανικούς που το είδος μας μπορεί να συγκεντρώσει.

Γιατί αυτό είναι τόσο σοβαρό;

Γνωρίζουμε ήδη ότι χιλιάδες τόνοι βαριά μολυσμένου νερού ρέουν μέσα από τον χώρο της Φουκουσίμα, νερό που μεταφέρει ένα διαβολικό μείγμα από μακρόβια δηλητηριώδη ισότοπα στον Ειρηνικό. Τόνοι οι οποίοι έχουν ακτινοβοληθεί με ακτινοβολία που εντοπίζεται στη Φουκουσίμα έχουν ήδη αλιευθεί στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνιας. Μπορούμε να περιμένουμε πολύ χειρότερα.

Η Tepco συνεχίζει να χύνει περισσότερο νερό πάνω στην περιοχή των τριών λιωμένων πυρήνων των αντιδραστήρων οι οποίοι θα πρέπει με κάποιο τρόπο να κρατηθούν ψυχροί.
Στήλες ατμού δείχνουν ότι η σχάση μπορεί ακόμα να εξακολουθεί να συμβαίνει κάπου υπόγεια. Αλλά κανείς στην πραγματικότητα δεν ξέρει που ακριβώς είναι οι πυρήνες.

Ένα μεγάλο μέρος από αυτό το ακτινοβολημένο νερό κάθεται τώρα σε περίπου χίλιες τεράστιες, αλλά εύθραυστες δεξαμενές που έχουν γρήγορα συναρμολογηθεί και σκορπιστεί γύρω από την περιοχή. Πολλές από αυτές είναι ήδη σε διαρροή. Όλες θα μπορούσαν να καταστραφούν στον επόμενο σεισμό, απελευθερώνοντας χιλιάδες τόνους από μόνιμα δηλητήρια στον Ειρηνικό.

Το νερό που ρέει μέσα στον χώρο υπονομεύει επίσης τις εναπομείνασες δομές στη Φουκουσίμα, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης που στηρίζει την δεξαμενή καυσίμου στη μονάδα 4.

Περισσότεροι από 6.000 σωροί καυσίμου κάθονται τώρα σε μια κοινή δεξαμενή μόλις 50 μέτρα από την μονάδα 4. Μερικοί περιέχουν πλουτώνιο. Η δεξαμενή δεν έχει καμία κάλυψη από πάνω της. Είναι ευάλωτη στην απώλεια του ψυκτικού υγρού, στη κατάρρευση ενός κοντινού κτιρίου, σε έναν άλλο σεισμό, σε ένα άλλο τσουνάμι και πολλά άλλα.

Συνολικά , περισσότεροι από 11.000 σωροί καυσίμου είναι διάσπαρτοι γύρω από την περιοχή της Φουκουσίμα. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα και πρώην Υπουργό Ενέργειας Robert Alvarez, υπάρχει 85 φορές περισσότερο θανατηφόρο καίσιο στο χώρο, από όσο απελευθερώθηκε στο Τσερνομπίλ.

Ραδιενεργά καυτά σημεία εξακολουθούν να εμφανίζονται στην Ιαπωνία. Υπάρχουν ενδείξεις αυξημένων ποσοστών βλάβης του θυρεοειδούς στα παιδιά αυτών των περιοχών.

Η άμεση αναγκαιότητα είναι ότι οι ράβδοι καυσίμου πρέπει με κάποιο τρόπο να βγουν με ασφάλεια έξω από τη δεξαμενή καυσίμου της μονάδας 4 όσο το δυνατόν συντομότερα.

Λίγο πριν από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011 που κατέστρεψε την Φουκουσίμα, ο πυρήνας της μονάδας 4 είχε αφαιρεθεί για συντήρηση ρουτίνας και ανεφοδιασμό. Όπως περίπου είκοσι αντιδραστήρες στις ΗΠΑ και πάρα πολλοί άλλοι σε όλο τον κόσμο, η σχεδιασμένη από την General Electric δεξαμενή στην οποία κάθεται τώρα ο πυρήνας είναι 30 μέτρα ψηλά στον αέρα. 

Το καταναλωμένο καύσιμο πρέπει με κάποιο τρόπο να διατηρείται κάτω από το νερό. Είναι επενδυμένο σε κράμα ζιρκονίου το οποίο αυτόματα αναφλέγεται όταν εκτεθεί στον αέρα. Χρησιμοποιούμενο επί μακρόν στις λάμπες των φλας για φωτογραφικές μηχανές, το ζιρκόνιο φλέγεται με μια εξαιρετικά φωτεινή ζεστή φλόγα.

Κάθε ακάλυπτη ράβδος καυσίμου εκπέμπει αρκετή ακτινοβολία για να σκοτώσει κάποιον που στέκεται κοντά μέσα σε λίγα λεπτά. Μια πυρκαγιά θα μπορούσε να αναγκάσει όλο το προσωπικό να εγκαταλείψει το χώρο και να αχρηστέψει τα ηλεκτρονικά μηχανήματα.

Σύμφωνα με τον Arnie Gundersen, έναν πυρηνικό μηχανικό με σαράντα χρόνια σε μια βιομηχανία για την οποία κάποτε κατασκεύαζε ράβδους καυσίμου, αυτές στη μονάδα 4 του πυρήνα είναι λυγισμένες, κατεστραμμένες και εύθρυπτες σε σημείο θρυμματισμού. Κάμερες έχουν δείξει ανησυχητικές ποσότητες υπολειμμάτων στην δεξαμενή καυσίμων, τα οποία έχουν υποστεί ζημιά.

Τα τεχνικά και επιστημονικά εμπόδια για την εκκένωση της δεξαμενής καυσίμων της μονάδας 4 είναι μοναδικά και δύσκολα, λέει ο Gundersen. Αλλά πρέπει να γίνει με τελειότητα 100 %.

Σε περίπτωση που η προσπάθεια αποτύχει, οι ράβδοι θα μπορούσαν να εκτεθούν στον αέρα και να πάρουν φωτιά, απελευθερώνοντας τρομακτικές ποσότητες ακτινοβολίας στην ατμόσφαιρα. Η δεξαμενή θα μπορούσε να συντρίβεί στο έδαφος, ρίχνοντας τις ράβδους σε έναν σωρό ο οποίος θα μπορούσε να ξεκινήσει σχάση και πιθανόν να εκραγεί. Το ραδιενεργό νέφος θα απειλούσε την υγεία και την ασφάλεια όλων μας.

Η πρώτη διαρροή του Τσερνομπίλ το 1986 έφθασε στη Καλιφόρνια μέσα σε δέκα ημέρες.
Αυτή της Φουκουσίμα το 2011 έφτασε σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Μια νέα πυρκαγιά καυσίμου στη μονάδα 4 θα διαρρέει μια συνεχή ροή θανατηφόρων ραδιενεργών δηλητηρίων για αιώνες.

Ο πρώην πρέσβης Mitsuhei Murata λέει ότι οι μεγάλες διαρροές από τη Φουκουσίμα «θα καταστρέψουν το παγκόσμιο περιβάλλον και τον πολιτισμό μας. Αυτό δεν είναι δύσκολο να το καταλάβουμε, ούτε συνδέεσαι με την έντονα μαινόμενη συζήτηση για τους πυρηνικούς σταθμούς. Αυτό είναι θέμα ανθρώπινης επιβίωσης.»

Ούτε η Tokyo Electric ούτε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας μπορούν να τα καταφέρουν μόνες τους. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην συγκεντρώσουμε τίποτα λιγότερο από μια συντονισμένη ομάδα των καλύτερων επιστημόνων και μηχανικών του πλανήτη.

Έχουμε δύο μήνες ή λιγότερο για να δράσουμε.

Προς το παρόν, αιτούμαστε από τα Ηνωμένα Έθνη να κινητοποιήσουν την παγκόσμια επιστημονική και τεχνική κοινότητα να αναλάβει την ευθύνη στη Φουκουσίμα και το έργο της μετακίνησης αυτών των ράβδων καυσίμου σε ασφαλή θέση.

Εάν έχετε μια καλύτερη ιδέα, προωθήστε την. Αλλά ας κάνουμε κάτι και ας το κάνουμε τώρα.

Το ρολόι χτυπάει. Ο δείκτης της παγκόσμιας πυρηνικής καταστροφής είναι οδυνηρά κοντά στα μεσάνυχτα.

ΠΗΓΗ: freepress.org
το είδαμε στο Αφύπνιση Συνείδησης

ΣΧΟΛΙΟ
Εφιστώ την προσοχή σας στο θέμα.
Παρουσιάζεται ως πάρα πολύ σοβαρό και αν όντως είναι όπως περιγράφεται σίγουρα είναι...
Ωστόσο παρακαλώ να το ψἀξετε αν ενδιαφέρεστε περισσότερο... 
Υπάρχουν και αρνητικές αναφορές για τις εκτιμήσεις αυτές....

Σαν βοήθεια στην έρευνά σας σας προτείνω (αν γνωρίζετε αγγλικά) τους παρακάτω συνδέσμους που αφορούν:

α) τον αναφερόμενο στο κείμενο μηχανικό Arnie Gundersen. 

Arnie Gundersen Caught on Video Lying About Risk of Radiation Released During Fukushima Event

και

Arnie Gundersen on Wayne Brittenden’s Counterpoint, for Radio New Zealand

β) τον πρώην πρέσβη της Ιαπωνίας Mitsuhei Murata.

Mitsuhei Murata: Fukushima Plant "Not Under Control at All"

το βίντεο 

Fukushima mitsuhei murata addresses

και το άρθρο του BBC. 

Fukushima leak is 'much worse than we were led to believe' Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.