28 Οκτωβρίου 2013

1940 – Αντί Επιλόγου

Γράφει ο Γιώργος Κακαρελίδης

Αν την Αυγή εκείνου του Οκτώβρη, οι Ελληνες Μαχητές πηγαίνοντας στα σύνορα, μπορούσαν να ξέρουν σε τι χέρια μακρινών επιγόνων θα άφηναν τα άγια χώματα, για τα οποία σε λίγο θα έπεφταν νεκροί υπερτάφιοι, είναι αμφίβολο αν θα πραγμάτωναν για άλλη μια φορά τον άθλο της υπεράσπισης της ελευθερίας του σύμπαντος κόσμου.

Επί 206 ημέρες είχαν σαν τροφή μισή μερίδα κουραμάνας. Ενώ οι σύγχρονοί επίγονοί τους είμαστε τόσο άπληστοι, που πετάμε στα σκουπίδια κάθε δύο μέρες τα φαγητά της μιας.

Επί 206 ημέρες είχαν σαν μοναδικό ζευγάρι παπούτσια, άρβυλα με λειωμένους πάτους αδιάφοροι για τον μελλούμενο ακρωτηριασμό τους από τα κρυοπαγήματα. Και εμείς άπληστοι βάζουμε αλλά και παίρνουμε για τους κλώνους μας, σινιέ παπούτσια που πλησιάζουν το μισό μηνιάτικο απλού υπαλλήλου.

Επί 206 ημέρες είχαν σαν μοναδικό μέσο μεταφοράς τα πόδια τους, αδιάφοροι για κούραση και σταματημό, υπερασπιζόμενοι την Πατρίδα, σπιθαμή προς σπιθαμή, από Ιταλούς και Γερμανούς. Απληστοι εμείς δεν αρκούμεθα στα τριπλά αυτοκίνητα, αλλά αγοράζουμε θηριώδη και ρυπογόνα τέρατα, αληθινά άρματα μάχης, για να καταλάβουμε εξ εφόδου τις υπωρείες μεταξύ Πλατείας Γεωργίου και Βασιλίσσης Ολγας.

Επί 206 ημέρες είχαν σαν ρούχα χλαίνες χιλιοτρυπημένες, μαύρες από την καπνιά της φωτιάς, που έπεφτε ασταμάτητα επάνω τους, καθιστάμενοι νεώτεροι επτά παίδες εν καμίνω. Απληστοι εμείς φορούμε περιουσίες πάνω μας, ακιζόμενοι ως πολύφερνες νύφες, σε επίδοξους κατακτητές.

Επί 206 ημέρες είχαν σαν σκέπη και σπίτι τους το σκηνάκι τους και μάλιστα ρηχτό στην πλάτη, σαν κουβέρτα, γιατί δεν είχαν καιρό για στήσιμο και μάζεμα. Και εμείς άπληστοι σωριάζουμε τοίχους επί τοίχων, τσιμέντα επί τσιμέντων, σπίτια για την πόλη, εξοχικά για τις διακοπές που ουδέποτε κάνουμε, άλλα στο…χωριό, ξέχωρα για τα παιδιά, να βρούν έτοιμα, νάχουν προβάδισμα από τα άλλα, τα λιγώτερο «τυχηρά». Εκατοντάδες τετραγωνικά για οικογένειες τών δύο και κάτι ατόμων, ξεχνώντας την αμείλικτη –εδώ και αιώνες, απάντηση στο πόσα τετραγωνικά χρειάζεται στο τέλος ο άνθρωπος.

Επί 206 ημέρες εμάχοντο με όπλα αγχέμαχα, για την Ζωή των άλλων. Κι’ εμείς ασυνείδητοι, άπληστοι, μαχόμαστε καθημερινά, με όπλα εκηβόλα από ψεύτικο χρήμα, για να φάμε την ζωή των άλλων.

Επί 206 ημέρες είχαν σαν οδηγό τους αξίες υπερκόσμιες, ενώ εμείς έμφοβοι είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε ιερά και όσια, πατρώα γή, για να μη χάσουμε την βόλεψή μας.

Επί 206 ημέρες, συνέχεια άλλων 886950 ημερών, ακολουθώντας το παράδειγμα  εκείνων των γιγάντων, δεν αγωνίστηκαν απλά για την ανεξαρτησία ενός έθνους. Αγωνίστηκαν, όπως λέγει ο Ποιητής, αγώνα γενικώτερο: μιας Φυλής ανθρώπων. Οχι εξ αίματος, αλλ’ αυτής που προσδιορίζεται από το πάθος της ελευθερίας.

Ομως πέρα από τις αντινομίες καθ’ ενός μας, πέρα από τον πάταγο της κάθε επηρμένης αυτοκρατορίας που γκρεμίζεται, πέρα από τους ολοφυρμούς των μεσιτών της παγκοσμιοποίησης, σε πείσμα των επίδοξων ολοκληρωτισμών των εθνοαποδομητών, θα απομείνει να ακούγεται μέσα στον αποκαμωμένο κόσμο, λιανό και κρυστάλλινο, ερημικό κι’ άτρεμο, το εωθινό, που σήμανε η σάλπιγγα πάνω στον Ελληνικό βράχο, το φθινοπωρινό εκείνο χάραμα, μιάς μέρας κάποτε, στα τέλη τού Οκτώβρη. 

Δημοσιεύθηκε στην Σημερινή, Πατρών την 28-10-08

πηγή

ΣΧΟΛΙΟ
Ολα αυτά συνέβαιναν σε κάποιους οικονομημένους προς της τεχνιτής οικονομικής κρίσης το 2008....
Σήμερα τα πληρωνουμε από την αδιαφορία μας...

Αφήσαμε τα ανδρείκελα με αφορμή αυτη την υπερσπατάλη των πλουσίων να καταστρέψουν τις ζωές μας....
Και η πατρίδα να είναι πάλι κατεχόμενη....Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.