30 Απριλίου 2025

Θαυμαστά κτίρια του ιστορικού μας παρελθόντος

Γράφει ο Γιώργος Βενετσάνος
 
Η Ελλάδα είναι γεμάτη από θαυμαστά μέρη και κτίρια του ιστορικού μας παρελθόντος, που σε αρκετούς μας είναι άγνωστα εκτός και αν κατά τύχη πέσουμε επάνω τους. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η Σκευοθήκη του Φίλωνος που κρύβει πίσω της σημαντική ιστορία αρχιτεκτονική και όχι μόνο μια και ήταν από τα πιο θαυμαστά έργα του αρχαίου ελληνικού κόσμου, εφόσον αποτελούσε ένα από τα λαμπρότερα δημόσια κτίρια του Πειραιά στην αρχαιότητα και αποτελούσε μέρος του πολεμικού ναυστάθμου.
 
Σε επιγραφή που βρέθηκε στην περιοχή της Ζέας και σώζεται ακέραιη, έχει χαραχθεί η προκήρυξης της κατασκευής του έργου και η παρουσίαση των βασικών της προδιαγραφών, οι οποίοι αφορούν στον σχεδιασμό της σκευοθήκης από τους αρχιτέκτονες Φίλωνα με καταγωγή από την Ελευσίνα και Ευθύδομο από την Αθήνα.  
 
Η σκευοθήκη ήταν το κτίριο όπου φυλασσόταν παντοειδή εξαρτήματα των πλοίων του πολεμικού αθηναϊκού στόλου, δηλαδή αποσπώμενων μερών των πλοίων της Αθήνας, όπως πηδάλια, σχοινιά, κουπιά και πανιά. Επίσης, αποθηκεύονταν ανταλλακτικά εξαρτήματα προς αντικατάσταση φθαρμένων. Το κτίριο πιθανολογείται πως κατασκευάστηκε η την το 346-328 π.Χ. Είχε 133 μέτρα μήκος, 18 μέτρα πλάτος και 10 μέτρα ύψος. Είναι κατασκευασμένο από ακτίτη λίθο και πεντελικό μάρμαρο. Ο φωτισμός του γίνονταν από τα 36 παράθυρα που είχε στην κάθε πλευρά του και η είσοδος έκλεινε με δυο μεγάλες χάλκινες θύρες. Εσωτερικά χωριζόνταν με διπλή κιονοστοιχία σε ένα κεντρικό διάδρομο και δύο πλευρικά κλίτη με δύο ορόφους, όπου βρισκόντουσαν ταξινομημένα διάφορα σκεύη και εξαρτήματα του πολεμικού ναυτικού. Εξυπηρετούσε τις ανάγκες 196 πλοίων του λιμανιού της Ζέα και η τοποθεσία του ήταν πίσω από τους νεωσοίκους του Ναυστάθμου της Ζέας. 
 
Το κτίριο που στην αρχαιότητα είχε θαυμαστεί για και την αρμονία των αναλογιών του και την λιτότητα που το χαρακτήριζε, αλλά κυρίως για την αίσθηση της δημοκρατικής διαφάνειας που άφηνε, εφόσον ήταν τόσο επινοημένο ώστε όλο το περιεχόμενό του να είναι ορατό από μια κεντρική αίθουσα και έτσι να υπόκειται σε έλεγχο από τους πολίτες της αθηναϊκής δημοκρατίας. Το τέλος του ήρθε κατά τη Ρωμαϊκή Εποχή από φωτιά που το κατέστρεψε ολοσχερώς. 
 
Σήμερα εκείνο που έχει μείνει και είναι ορατό από το λαμπρό οικοδόμημα, είναι η βόρεια πλευρά της σκευοθήκης και η είσοδός της, που βρίσκονται στον ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας επί της οδού Υψηλάντου 170 στον. Επίσης ένα άλλο τμήμα της που ανασκάφηκε βρίσκεται κάτω από το οδόστρωμα της λεωφόρου 2ας Μεραρχίας.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.