30 Απριλίου 2025

Ο νέος αβέβαιος κόσμος: 6 εκατομμύρια κυβερνοεπιθέσεις δέχεται η Ελλάδα ημερησίως

Του Ευθ. Π. Πέτρου, εφημερίδα «Εστία»


Μπορεί πράγματι ένα καιρικό φαινόμενο να έχει προκαλέσει την πλήρη παράλυση των επικοινωνιών και δικτύων σε δύο ευρωπαϊκές χώρες και στις νότιες επαρχίες μιας τρίτης; Ή μήπως η σπουδή της ισπανικής κυβερνήσεως να αποδώσει το μαζικό «μπλάκ άουτ» που έπληξε την τηλεφωνία, την ηλεκτροδότηση, τις συγκοινωνίες, τις ενεργειακές υποδομές, τις τραπεζικές και ηλεκτρονικές συναλλαγές, ακόμη και την ύδρευση, υποκρύπτει μια πολύ πιο ζοφερή πραγματικότητα; Αυτό που όλοι υποψιάζονταν. Ότι πρόκειται για μιαν υβριδική επίθεση. Για μια πράξη κυβερνοπολέμου.
 
Και τι θα συνέβαινε αν τέτοια επίθεση δεχόταν η Ελλάς; Η αλήθεια είναι ότι οι κυβερνοεπιθέσεις και στην χώρα μας είναι καθημερινές. Αντιμετωπίζονται όμως και αποκρούονται από τους μηχανισμούς κυβερνοασφαλείας του Κράτους. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είμαστε ασφαλείς. 
 
Περί τα 6.000.000 κυβερνοεπιθέσεις αντιμετωπίζονται καθημερινώς στην Ελλάδα. Περί τις 95.000 είναι νέες μορφές κακοβούλου λογισμικού που εμφανίζονται κάθε ημέρα. Πολλαπλασιάσθηκαν τα τελευταία χρόνια, καθώς και οι «χάκερς» χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για την ανάπτυξή του.
 
Και αν μία μόνον απειλή «περάσει» τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια. Θα συμβεί και εδώ περίπου ό,τι συνέβη χθες στην Ισπανία. Και είναι πολύ αμφίβολο αν επαρκεί μια εβδομάδα -όπως αναφέρει η ισπανική κυβέρνησις- για την αποκατάσταση των δικτύων.
 
Όταν το 2008, η Λετονία εδέχθη κυβερνοεπίθεση που παρέλυσε κάθε υποδομή της χώρας, η αποκατάστασις άρχισε μόνον αφού «χάκερς» (προερχόμενοι από την Ρωσσία) απεφάσισαν να σταματήσουν την ενέργειά τους.
 
Έκτοτε βεβαίως ανεπτύχθησαν καλύτερες μέθοδοι αμύνης από το κέντρο αριστείας του ΝΑΤΟ που εγκατεστάθη στο Ταλίν, αλλά και πάλι οι φόβοι είναι υπαρκτοί. Τόσο που στην Βρετανία σήμερα, όπου οι συναλλαγές είναι αποκλειστικώς ηλεκτρονικές, οι πολίτες έχουν αρχίσει να αποθησαυρίζουν κέρματα, πιστεύοντας ότι μόνον αυτά θα είναι αξιόπιστα μέσα συναλλαγών αν σημειωθεί κατάρρευσις των υποδομών που θα συμπαρασύρει και το τραπεζικό σύστημα.
 
Όσο για την κατάσταση στην Ισπανία και την Πορτογαλία, ας αναλογισθεί κανείς ότι «έκλεισαν» ταυτοχρόνως τα διυλιστήρια και οι πυρηνικοί αντιδραστήρες. Κατεστράφη η σηματοδότησις οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων και παρέλυσαν οι οικονομικές δραστηριότητες στις δύο χώρες και κάποιες μεθοριακές πόλεις της νοτίου Γαλλίας. Ανηγγέλθη ότι θα περάσει τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν τα δίκτυα επανέλθουν σε κανονική λειτουργία.
 
 Είναι προφανής ο λόγος για τον οποίο οι κυβερνήσεις δεν ήθελαν στα προβλήματα να προστεθεί και αυτό του πανικού, που θα κατελάμβανε τον πληθυσμό αν επιβεβαιωνόταν ότι την όλη αυτή κατάσταση προεκάλεσε ανθρώπινη παρέμβασις κάποιων «χάκερς» κατευθυνομένων από εχθρική δύναμη.
 
Ας σημειωθεί ότι μια τέτοια κατάστασις περιγράφεται ως πρώτη ενέργεια ενός παγκοσμίου πολέμου στο «μελλοντολογικό μυθιστόρημα» υπό τον τίτλο «2034» που υπογράφουν ο ναύαρχος Τζαίημς Σταυρίδης (πρώην ανώτατος διοικητής συμμαχικών δυνάμεων Ευρώπης του ΝΑΤΟ) και ο Έλιοτ Άκερμαν.
 
Αλλά γιατί η Ισπανία να αποτελέσει στόχο μιας κυβερνοεπιθέσεως;
 
Πριν δύο εβδομάδες ο Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επεσκέφθη το Πεκίνο όπου δίπλα στον Πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ εκάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναθεωρήσει την πολιτική της απέναντι στην Κίνα. Ο ίδιος Πρωθυπουργός Σάντσεθ, υπό την πίεση των πλέον αριστερών (ο ίδιος είναι σοσιαλιστής) κυβερνητικών του εταίρων ακύρωσε μεγάλη αγορά πυρομαχικών από το Ισραήλ.
 
Δεν σημαίνει ότι υπάρχει βεβαιότης πως μια από τις δύο αυτές χώρες έκανε κυβερνοεπίθεση, όμως τις δυνατότητες τις έχουν.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.