29 Μαρτίου 2025

Κυβερνοασφάλεια: Το πιο επικίνδυνο malware τον Φεβρουάριο – Εμφάνιση του AsyncRAT

Η Check Point Software Technologies δημοσίευσε τον Παγκόσμιο Δείκτη Απειλών για τον Φεβρουάριο του 2025, υπογραμμίζοντας την άνοδο του AsyncRAT, ενός Trojan απομακρυσμένης πρόσβασης (RAT) που συνεχίζει να εξελίσσεται ως σοβαρή απειλή στο τοπίο του κυβερνοχώρου.
 
Οι ερευνητές ασφαλείας έχουν παρατηρήσει ότι το AsyncRAT χρησιμοποιείται σε όλο και πιο εξελιγμένες καμπάνιες, αξιοποιώντας πλατφόρμες όπως το TryCloudflare και το Dropbox για τη διανομή κακόβουλου λογισμικού. Αυτό αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη τάση εκμετάλλευσης νόμιμων πλατφορμών για την παράκαμψη της άμυνας ασφαλείας και τη διασφάλιση της εδραίωσής του σε όλα τα στοχευμένα δίκτυα. Οι επιθέσεις συνήθως ξεκινούν με μηνύματα ηλεκτρονικού “ψαρέματος” που περιέχουν διευθύνσεις URL Dropbox, οδηγώντας σε μια διαδικασία μόλυνσης πολλαπλών βημάτων που περιλαμβάνει αρχεία LNK, JavaScript και BAT.
 
Η Μάγια Χόροβιτς, VP of Research στην Check Point Software, σχολίασε: «Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου αξιοποιούν νόμιμες πλατφόρμες για να αναπτύξουν κακόβουλο λογισμικό και να αποφύγουν τον εντοπισμό. Οι οργανισμοί πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση και να εφαρμόσουν προληπτικά μέτρα ασφαλείας για να μετριάσουν τους κινδύνους τέτοιων εξελισσόμενων απειλών». 
 
Top Malware Families 
 
Τα βέλη δείχνουν την αλλαγή στην κατάταξη σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Το FakeUpdates ήταν το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό τον Φεβρουάριο, ακολουθούμενο στενά από το Androxgh0st και το Remcos, επηρεάζοντας το 3% των οργανισμών παγκοσμίως. 
  1. ↔ FakeUpdates – Το FakeUpdates (AKA SocGholish) συνεχίζει να κυριαρχεί, παρέχοντας δευτερεύοντα ωφέλιμα φορτία μέσω λήψεων drive-by σε παραβιασμένους ή κακόβουλους ιστότοπους. Αυτό το κακόβουλο λογισμικό συνδέεται συχνά με τη ρωσική ομάδα hacking Evil Corp και παραμένει σημαντική απειλή για οργανισμούς παγκοσμίως.
  2. ↑ Androxgh0st – Το Androxgh0st, ένα κακόβουλο λογισμικό που βασίζεται σε Python που στοχεύει εφαρμογές Laravel, έχει αυξηθεί στις τάξεις. Σαρώνει για εκτεθειμένα αρχεία .env, που συχνά περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως διαπιστευτήρια σύνδεσης, τα οποία στη συνέχεια αποβάλλει. Μόλις αποκτηθεί πρόσβαση, μπορεί να αναπτυχθεί πρόσθετο κακόβουλο λογισμικό και να αξιοποιηθούν οι πόροι cloud.
  3. ↔ Remcos – Το Remcos, ένας Trojan απομακρυσμένης πρόσβασης (RAT), παραμένει ένα κορυφαίο στέλεχος κακόβουλου λογισμικού, που χρησιμοποιείται συχνά σε καμπάνιες ηλεκτρονικού ψαρέματος. Η ικανότητά του να παρακάμπτει μηχανισμούς ασφαλείας, όπως ο έλεγχος λογαριασμού χρήστη (UAC), το καθιστά ένα ευέλικτο εργαλείο για εγκληματίες στον κυβερνοχώρο.
  4. ↑ AsyncRAT – Το AsyncRAT είναι ένας Trojan απομακρυσμένης πρόσβασης (RAT) που στοχεύει συστήματα Windows και εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2019. Αποβάλλει πληροφορίες συστήματος σε διακομιστή εντολών και ελέγχου και μπορεί να εκτελέσει διάφορες εντολές, όπως λήψη προσθηκών, τερματισμό διαδικασιών, λήψη στιγμιότυπων οθόνης και ενημέρωση. Συνήθως διανέμεται μέσω καμπανιών ηλεκτρονικού ψαρέματος, το AsyncRAT χρησιμοποιείται για κλοπή δεδομένων και παραβίαση συστήματος.
  5. ↑ AgentTesla—Το AgentTesla είναι ένα προηγμένο RAT (Trojan απομακρυσμένης πρόσβασης) που λειτουργεί ως keylogger και κλέφτης κωδικού πρόσβασης. Ενεργό από το 2014, το AgentTesla μπορεί να παρακολουθεί και να συλλέγει την είσοδο πληκτρολογίου και το πρόχειρο συστήματος του θύματος, να καταγράφει στιγμιότυπα οθόνης και να απομακρύνει διαπιστευτήρια που έχουν εισαχθεί για μια ποικιλία λογισμικού που είναι εγκατεστημένο στο μηχάνημα του θύματος (συμπεριλαμβανομένων των Google Chrome, Mozilla Firefox και του προγράμματος-πελάτη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Microsoft Outlook). Το AgentTesla πωλείται ανοιχτά ως νόμιμο RAT, με τους πελάτες να πληρώνουν $ 15 – $ 69 για άδειες χρήσης. 
Top Mobile Malware 
  1. ↔ Anubis – Το Anubis συνεχίζει να κατατάσσεται ως το κορυφαίο κακόβουλο λογισμικό για κινητά. Παραμένει ένα σημαντικό τραπεζικό trojan, ικανό να παρακάμπτει τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA), το keylogging και την εκτέλεση λειτουργιών ransomware.
  2. ↑ Necro – Necro, ένα κακόβουλο πρόγραμμα λήψης Android, έχει ανέβει στην κατάταξη. Επιτρέπει στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να εκτελούν επιβλαβή στοιχεία με βάση εντολές από τους δημιουργούς του, επιτρέποντας μια σειρά κακόβουλων ενεργειών σε μολυσμένες συσκευές.
  3. ↓ AhMyth – Το AhMyth, ένα trojan απομακρυσμένης πρόσβασης (RAT) που στοχεύει συσκευές Android, έχει ελαφρώς μειωθεί στην επικράτηση. Παραμένει μια σημαντική απειλή λόγω της ικανότητάς του να αποσπά ευαίσθητες πληροφορίες, όπως τραπεζικά διαπιστευτήρια και κωδικούς MFA. 
Κλάδοι με τις μεγαλύτερες επιθέσεις παγκοσμίως 
  1. Εκπαίδευση
  2. Τηλεπικοινωνίες
  3. Κυβέρνηση 
Top Ransomware Groups 
 
Η Clop παραμένει η πιο διαδεδομένη ομάδα ransomware, υπεύθυνη για το 35% των δημοσιευμένων επιθέσεων. Ακολουθούν οι RansomHub και Akira. 
  1. Clop – Η Clop συνεχίζει να είναι σημαντικός παίκτης στον χώρο του ransomware, χρησιμοποιώντας την τακτική “διπλού εκβιασμού” για να απειλήσει τα θύματα της με τη δημόσια έκθεση κλεμμένων δεδομένων, εκτός εάν καταβληθούν λύτρα.
  2. RansomHub – Μια εξέχουσα λειτουργία Ransomware-as-a-Service (RaaS), η RansomHub προέκυψε ως μια μετονομασμένη έκδοση του ransomware Knight. Έχει αποκτήσει γρήγορα φήμη για τις εξελιγμένες και διαδεδομένες καμπάνιες που στοχεύουν διάφορα συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των Windows, macOS και Linux.
  3. Akira – Η Akira, μια νεότερη ομάδα ransomware, επικεντρώνεται στη στόχευση συστημάτων Windows και Linux. Η ομάδα έχει συνδεθεί με εκστρατείες ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) και εκμεταλλεύσεις σε τελικά σημεία VPN, καθιστώντας την σοβαρή απειλή για τους οργανισμούς. 
Για τον πλήρη Παγκόσμιο Δείκτη Απειλών Φεβρουαρίου 2025 και πρόσθετες πληροφορίες, επισκεφθείτε το ιστολόγιο Check Point. 
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.