26 Μαρτίου 2025

Γκόγια, Καλλιγάς, Πλάκα: Συγκρίσεις

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
 
Οι υπεύθυνοι της Εθνικής Πινακοθήκης, με ευθύνη της Κυβέρνησης, επιμένουν να προκαλούν το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων. Με έωλα, έως απαράδεκτα, επιχειρήματα διατηρούν, υπό νέα μέτρα ασφαλείας, τις καρικατούρες που σκοπό έχουν να διακωμωδήσουν τα πιο ιερά πρόσωπα της Χριστιανοσύνης. Από τις σχετικές δηλώσεις των υπευθύνων της Πινακοθήκης φαίνονται καθαρά οι σκέψεις τους. Αυτές δεν έχουν καμία σχέση με εκείνες του ουσιαστικού ιδρυτή της Εθνικής Πινακοθήκης και πολιτισμικού ευεργέτη του Ελληνισμού Μαρίνου Καλλιγά και της προηγούμενης διευθύντριας, αείμνηστης Μαρίνας Λαμπράκη – Πλάκα. Επίσης για την παράλληλη με τα ανοσιουργήματα έκθεση χαρακτικών του, φυσικά, ουδεμία ευθύνη έχει ο αποθανών το 1828 μεγάλος Ισπανός ζωγράφος Φραγκίσκος Γκόγια.
 
Παλαιό στέλεχος της Εθνικής Πινακοθήκης μας δήλωσε: «Ο κάθε διευθυντής/ντρια πρέπει να κοσκινίζει τους στόχους του, από τους οποίους φαίνεται και η κουλτούρα του και το τί επιδιώκει με την κάθε έκθεση. Γιατί η συγκεκριμένη έκθεση μόνο φασαρία προκάλεσε, λες και λείπουν σε εμάς, τους Έλληνες, οι αιτίες για να τσακωνόμαστε». Και φίλος ζωγράφος μας είπε: «Η Πινακοθήκη πρέπει να είναι τόπος που να μας διδάσκει και να μας ενώνει, να είναι όπως η Σημαία μας, όχι να προκαλεί το κοινό αίσθημα και να διώχνει κόσμο απ’ αυτήν. Επί πλέον οι επιλογές των σύγχρονων καλλιτεχνών πρέπει να γίνονται στην Πινακοθήκη με μεγάλη προσοχή, γιατί η ποιότητά όσων εκτίθενται καταδεικνύει και την ποιότητα της κρίσης της». 
 
Άλλος φίλος ζωγράφος μας είπε: «Η Πινακοθήκη δεν καταλαβαίνει ότι με την τρέχουσα έκθεση πέραν του Ελληνικού λαού προσβάλλει τον μέγα Ισπανό ζωγράφο Φρανσίσκο Γκόγια;». Αλήθεια, ο Γκόγια τί φταίει να μπερδευτεί σε αυτή την Έκθεση; Το δελτίο Τύπου της Πινακοθήκης αναφέρεται σε «δύο σημαντικές εκθέσεις». Η έκθεση χαρακτικών του Γκόγια είναι πράγματι σημαντική. Αλλά η άλλη, των Ελλήνων, πώς αξιολογήθηκε ως «σημαντική» για να μπει δίπλα σε αυτή του Γκόγια; Αντιθέτως η έκθεση των χαρακτικών του Γκόγια με το προκληθέν σκάνδαλο δεν έλαβε την πρέπουσα δημοσιότητα. Και με ποια λογική οι υπεύθυνοι της Έκθεσης θεώρησαν πως οι Έλληνες καλλιτέχνες, των οποίων τα έργα εκτίθενται στην τρέχουσα Έκθεση, «συνομιλούν» με τον Γκόγια; Για να «συνομιλήσουν» θα έπρεπε να το δεχθεί και ο Ισπανός μέγας ζωγράφος. Μάλλον στηρίζονται στο ότι είναι νεκρός και δεν μπορεί να αντιδράσει…
 
Για τη «συνομιλία» σημειώνεται ότι τα εκτιθέμενα χαρακτικά του Γκόγια δημιουργήθηκαν το 1797 και τυπώθηκαν το 1803. Επομένως ο διάλογος με τα έργα του θα έπρεπε να τοποθετηθεί στην εποχή και στην κριτική που της ασκεί ο ίδιος ο καλλιτέχνης και δεν χρειαζόταν μια αντίστιξη με κάποιον σύγχρονο καλλιτέχνη, ακόμη δε περισσότερο με εκείνον που παρουσιάζει βλάσφημα έργα…
 
Στα κείμενα που γράφτηκαν από την Πινακοθήκη για την έκθεση του Γκόγια τονίζεται ότι ο καλλιτέχνης «εμπνεόταν από τα ιδανικά του Διαφωτισμού, της λογικής, της προόδου και της ελευθερίας, μια ιδεολογική σύγκρουση που αντανακλά και στην εποχή μας…» και πως «αρίθμησε τα χαρακτικά του με τρόπο παραπλανητικό, ώστε να μη γίνονται αντιληπτές οι αιχμές του, ιδιαίτερα απέναντι στην Εκκλησία και την παντοδύναμη Ιερά Εξέταση». Δύσκολο είναι να αποδεχθεί κανείς ότι ήταν αφελής ο Γκόγια και θεωρούσε τόσο ανόητα τα στελέχη της Ιεράς Εξέτασης, ώστε να νομίσει ότι με μια αλλαγή των αριθμών στα έργα του θα γλύτωνε από τα νύχια τους. Κάτι άλλο, προφανώς, συνέβαινε…
 
Ο Γκόγια (1746-1828), πέραν του μεγάλου ταλέντου του, ήταν μια προσωπικότητα με μακρά, για την εποχή του, ζωή, που είχε πολλές διακυμάνσεις. Πράγματι είχε ευαισθησίες περί δικαίου, περί ελευθερίας, περί πολέμου και των συνεπειών από αυτόν. Και πράγματι με τα χαρακτικά του κάνει μιαν έντονη κριτική στην εποχή του και στην παρακμιακή ζωή των συμπατριωτών του. Αυτά τα χαρακτηριστικά όμως καλλιτεχνών και λογοτεχνών δεν συναντώνται μόνο στον άθεο Διαφωτισμό, για τον οποίο – κυρίως τον γαλλικό – δεν θα πρέπει να είχε και τις καλύτερες των εντυπώσεων. Η κατάληψη της Πατρίδας του από τον Ναπολέοντα, το 1807 και η αντίσταση των συμπατριωτών του έπαιξαν τον ρόλο τους. Πάντως ζωγράφισε τον Ιωσήφ Βοναπάρτη, αδελφό του Ναπολέοντα, όταν αυτός τον τοποθέτησε στον θρόνο της Ισπανίας…. 
 
Κατά το έτος 1799, που φιλοτέχνησε τη συλλογή «Καπρίτσια», αυτή που εκτίθεται στην Έκθεση της Πινακοθήκης, ο Γκόγια ζωγράφισε τους αισθησιακούς πίνακες Μάγια, σκηνές από τη ζωή στη Μαδρίτη και τη «σκηνή από το σπίτι των τρελλών», που εκφράζει την εσωτερική του αναταραχή και απόγνωση. Την ίδια χρονιά (1799) ονομάζεται «Πρώτος ζωγράφος του Βασιλιά», με ετήσιο μισθό 50.000 ρεάλια. Μέλος της εκλεκτής κοινωνίας της Μαδρίτης, δημιούργησε και θρησκευτικά έργα, από τα οποία διακρίνονται «Ο Εσταυρωμένος Ιησούς» και «Η μετάνοια του Πέτρου». Η Κατερίνα Ανέστη, γράφει στην «Εφημερίδα» (21/03/2021) ότι η προσωπική τραγωδία του Γκόγια, εκφράζεται με το υπ’ αριθμόν 43 χαρακτικό του στον κατάλογο των «Καπρίτσιων» του, που είχε λεζάντα «Ο ύπνος της λογικής ξυπνά τέρατα». Η Ανέστη σημειώνει ότι είναι η έκφραση του εφιάλτη του, βλέποντας την παρακμή της ισπανικής κοινωνίας και πως σε αυτόν τον πίνακα απεικονίζεται ο ίδιος αποκοιμισμένος πλάι στα εργαλεία του και περιστοιχισμένος αλληγορικά από κουκουβάγιες, νυχτερίδες και από μια γάτα με ολάνοιχτα μάτια...
 
Ο Μαρίνος Καλλιγάς (1906-1985) ήταν ουσιαστικά ο δημιουργός της Εθνικής Πινακοθήκης, αυτός που με τη γνώση και τον πατριωτισμό του πέτυχε να την κάμει ένα πολύ αξιόλογο πνευματικό και πολιτισμικό κέντρο αγοράζοντας σε καλές τιμές χαρακτικά, πλην του Γκόγια, και των Ντύρερ, Ρέμπραντ, Πικάσο, Ματίς κ.α. Σήμερα η αξία των έργων αυτών είναι πολλαπλάσια. Επίσης ανέδειξε το εικαστικό έργο του Νικολάου Γύζη προβάλλοντας και το μέγιστο έργο του «Ιδού ο Νυμφίος». Ακόμη αγόρασε έργα του Χαλεπά και άλλων γλυπτών και ζωγράφων, τα οποία δείχνουν την εξέλιξη της νεοελληνικής γλυπτικής και ζωγραφικής. Φέτος είναι τα σαράντα χρόνια από τον θάνατό του και αντί να προβληθεί το έργο και η προσφορά του, με την τρέχουσα έκθεση, αυτά προσβάλλονται.


Η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, ως διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης επί τριάντα χρόνια, αφιερώθηκε πλήρως σε αυτήν, στην Τέχνη γενικότερα και στους σπουδαίους Έλληνες δημιουργούς, από τους παλαιούς έως και τους σύγχρονους (Βρυζάκη, Λύτρα, Ιακωβίδη, Μόραλη, Χατζηκυριάκο – Γκίκα κ.α.). Οργάνωσε μεγάλες εκθέσεις με κορυφαία αυτή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Ίδρυσε παραρτήματα, πλην της Σπάρτης, στην Κέρκυρα, στο Ναύπλιο, στην Αίγινα και δημιούργησε την Γλυπτοθήκη στο Άλσος του Στρατού. Πέτυχε να επεκτείνει και να υπερδιπλασιάσει τα κτίρια της Πινακοθήκης, την οποία και ανακαίνισε. Πέτυχε ακόμη συνεργασία με το Μουσείο του Λούβρου και μεγάλη επιτυχία είχε και η Έκθεση για το 1821. Ετοίμαζε την έκθεση με έργα του Παρθένη, αλλά την βρήκε ο θάνατος. Οι συγκρίσεις του έργου των δύο προηγούμενων διευθύνσεων με τα έως τώρα έργα της σημερινής είναι περιττές...-




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.