12 Οκτωβρίου 2024

Η Κύπρος στην Κόψη του Ξυραφιού

Του Φοίβου Κλόκκαρη*
 
Σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ), ημικατεχόμενη από την Τουρκία επί μισό αιώνα, διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο επιβίωσης λόγω μεγάλης τρωτότητας της εθνικής ασφάλειας της, που οφείλεται στην Τουρκική επιθετική στρατηγική, την αποδυναμωμένη στρατιωτική ισχύ της, την υιοθέτηση λύσης τουρκικών όρων στο Κυπριακό και την δημογραφική αλλοίωση της.
 
Τουρκική επιθετική στρατηγική: Η Τουρκία ακολουθεί επεκτατική στρατηγική σε βάρος της Κύπρου, η οποία πηγάζει από τον εθνικό όρκο της Τουρκικής εθνοσυνέλευσης το 1920 περί ανασύστασης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η στρατηγική της συντάχθηκε την δεκαετία του 1950 από την Κυβέρνηση Μεντερές και έχει ως στόχο τον έλεγχο όλης της Κύπρου, την οποία επιβουλεύεται ως ζωτικό χώρο επέκτασης της. Υλοποίησε σταδιακά, αδίστακτα και μεθοδικά τη στρατηγική της και μέχρι σήμερα πέτυχε να διχοτομήσει βίαια την Κύπρο, να την αλλοιώσει δημογραφικά και να την θέσει υπό την ομηρία της με ισχυρές Τουρκικές δυνάμεις κατοχής (ΤΔΚ), πού έχουν προωθημένη διάταξη και δυνατότητα να επιτεθούν αιφνιδιαστικά κατά των ελευθέρων περιοχών. Η Τουρκία ατιμώρητα παραβιάζει βάναυσα το διεθνές δίκαιο και συνεχίζει την επιθετικότητα της κατά της Κύπρου σε όλους τους τομείς για να ολοκληρώσει τον στόχο της.
 
Αποδυναμωμένη στρατιωτική ισχύς της ΚΔ: Η επικράτηση για μακρό χρονικό διάστημα τής «σχολής σκέψης», ότι οι μικρές χώρες είναι μάταιο να δίδουν βαρύτητα στην αμυντική θωράκιση τους και η σύγκλιση στις διακοινοτικές συνομιλίες, να μην έχει δικαίωμα να έχει ένοπλες δυνάμεις το Κυπριακό κράτος μετά τη λύση (όπως πρόβλεπε και το σχέδιο Ανάν), είχε δυσμενείς επιπτώσεις στη στρατιωτική ισχύ της ΚΔ. Συμπιέστηκαν οι προϋπολογισμοί για την άμυνα και μειώθηκε απότομα η στρατιωτική θητεία, με συνέπεια να επηρεασθεί αρνητικά το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), ιδιαίτερα στους τομείς τού εκσυγχρονισμού των μέσων και οπλικών συστημάτων, και τής επάνδρωσης των μονάδων της. Το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου (ΔΕΑΧ) Ελλάδας-Κύπρου, που λειτούργησε την περίοδο 1993-2000 και ενίσχυσε την αμυντική ικανότητα τους στην Ανατ. Μεσόγειο, σήμερα είναι ανενεργό λόγω τής πολιτικής τού κατευνασμού, που ακολουθεί η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας.
 
Υιοθέτηση λύσης Τουρκικών όρων στο Κυπριακό: Οι κυπριακές κυβερνήσεις, υιοθέτησαν για το Κυπριακό την λύση ΔΔΟ, που είχε απορρίψει με δημοψήφισμα ο κυπριακός Ελληνισμός το 2004. Η υιοθέτηση της συνιστά υποταγή στις απαιτήσεις της Τουρκίας και Βρετανίας. Με εισήγηση της Βρετανίας η ΔΔΟ συμπεριλήφθηκε και στο ψήφισμα 649/1990 τού ΣΑ/ΗΕ. Είναι λύση που καταλύει την ΚΔ, νομιμοποιεί την διχοτόμηση, επεκτείνει τον έλεγχο της Τουρκίας σε όλη τη Κύπρο και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές λειτουργίας ενός δημοκρατικού κράτους. Δυστυχώς καλλιεργήθηκε στο λαό η ψευδαίσθηση, ότι η ΔΔΟ "επανενώνει" την Κύπρο. Το πλέον ανησυχητικό είναι η επιδίωξη επανέναρξης συνομιλιών για το κυπριακό, με δύο λύσεις Τουρκικών όρων στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων (ΔΔΟ, δύο κράτη), όπως θα συμβεί στην επικείμενη Τριμερή Διάσκεψη τής 15 Οκτωβρίου 2024 στη Νέα Υόρκη.
 
Δημογραφική αλλοίωση ΚΔ: Η Τουρκία αφού τουρκοποίησε και ισλαμοποίησε βίαια τις κατεχόμενες περιοχές, με την εκρίζωση των Ελλήνων και την μαζική εμφύτευση Τούρκων εποίκων, τζαμιών και ιμάμηδων, απεργάζεται το ίδιο και για τις ελεύθερες περιοχές, στις οποίες προωθεί παράνομα μουσουλμάνους μετανάστες,που έφθασαν σε ανησυχητικό ποσοστό. Η Τουρκία υλοποιεί στη Κύπρο σχέδιο εθνοκάθαρσης με στόχο η πλειοψηφία του πληθυσμού στο νησί να γίνει μουσουλμανική. Άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι η υπογεννητικότητα του Ελληνικού πληθυσμού που συρρικνώνεται με ταχείς ρυθμούς.
 
Η επιβίωση της Κύπρου κινδυνεύει λόγω μεγάλης τρωτότητας της εθνικής ασφάλειας της, που οδηγεί σε τουρκοποίηση της. Άν χαθεί η κύπρος θα ακολουθήσουν και τα νησιά τού Ανατ. Αιγαίου. Επειγόντως πρέπει να αναθεωρηθεί η πολιτική του Ελληνισμού στο Κυπριακό. Να αντιμετωπισθεί η θανάσιμη απειλή  των ΤΔΚ, της ΔΔΟ και της δημογραφικής αλλοίωσης, που επικρέμεται ώς Δαμόκλειος σπάθη επί τής Κύπρου. Απαραίτητες αναθεωρήσεις:
 
• Καταγγελτική πολιτική κατά Τουρκίας: ΚΔ και Ελλάδα να ασκούν πίεση στα ΗΕ προς εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΣΑ/ΗΕ, για την απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο και εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αρνείται επί μισό αιώνα να εκτελέσει η Τουρκία. Πίεση και προς την ΕΕ για επιβολή κυρώσεων εναντίον τής Τουρκίας, λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής στη Κύπρο, όπως έπραξε στη περίπτωση της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία. Έστω και πολύ αργά η ΚΔ να επιβάλει κυρώσεις στους σφετεριστές Ελληνικών περιουσιών στα κατεχόμενα.
 
• Ενδυνάμωση τής στρατιωτικής ισχύος(ΣΙ): Επειγόντως να αυξηθούν οι προϋπολογισμοί για την άμυνα της ΚΔ, σε ποσοστό τουλάχιστον 3% επί του ΑΕΠ, για να ενισχυθεί η ΕΦ με τελευταίας τεχνολογίας μέσα και οπλικά συστήματα.Να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι στρατηγικές συνεργασίες της ΚΔ με Ελλάδα, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισραήλ, Αίγυπτο και να ενισχυθούν οι αεροναυτικές δυνάμεις της ΕΦ και οι υποδομές τους. Είναι απαραίτητο να αναβιώσει το ΔΕΑΧ Ελλάδας-Κύπρου και να αναβαθμισθεί σε άρτια αμυντική συμμαχία δεδομένου ότι ο αμυντικός χώρος είναι ενιαίος, τα συμφέροντα κοινά και αντιμετωπίζεται κοινός εχθρός (Τουρκία). Η ΣΙ είναι η βασική ασπίδα προστασίας μας.Τα ΗΕ αδυνατούν να επιβάλουν στην Τουρκία την εφαρμογή τού διεθνούς δικαίου και η ΕΕ δεν της επιβάλλει κυρώσεις, επειδή έχει μεγάλα οικονομικά συμφέροντα με αυτή.
 
• Απόρριψη της λύσης ΔΔΟ: ΚΔ και Ελλάδα να απορρίψουν την λύση ΔΔΟ στο Κυπριακό, που εξυπηρετεί τον στόχο της Τουρκίας να θέσει υπό τον στρατηγικό έλεγχο της όλη την Κύπρο. Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό στην ορθή βάση του ως θέμα εισβολής, κατοχής, εποικισμού, εθνοκάθαρσης. Να ενδυναμωθεί η εθνική ισχύς της ΚΔ και ιδιαίτερα η στρατιωτική πτυχή της, όπως έπραξε η Ελλάδα και ο αγώνας μας με όλα τα πολιτικά, νομικά και διπλωματικά μέσα να επικεντρωθεί στην ουσία τού Κυπριακού που είναι ο τερματισμός της Τουρκικής κατοχής. Η απομάκρυνση των ΤΔΚ και Τούρκων εποίκων, που αποτελούν πλέον την συντριπτική πλειοψηφία στα κατεχόμενα.
 
• Αντιμετώπιση της δημογραφικής αλλοίωσης: Να τεθεί φραγμός στη ραγδαία δημογραφική αλλοίωση των ελευθέρων περιοχών με λήψη δραστικών μέτρων παρεμπόδισης εισόδου παράνομων μεταναστών και παροχή οικονομικών κινήτρων στους Έλληνες για αύξηση τού αριθμού των γεννήσεων.
 
*αντιστράτηγος ε.α.
Λευκωσία Οκτώβριος 2024
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.