11 Οκτωβρίου 2024

Γιατί η σχέση με την Αίγυπτο είναι κλειδί για την Ελλάδα

 
Η Αίγυπτος του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ερυθρά. Είναι επίσης κρίσιμος εταίρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, με τoν οποίο μας συνδέουν κοινά συμφέροντα, η γεωγραφία και η ιστορία.
 
Η εταιρική σχέση με την Αίγυπτο αποτελεί βάθρο της μεσανατολικής πολιτικής μας. Πολυάνθρωπη σουνιτική χώρα, με πολυχιλιετή κρατική παράδοση, η οποία έχει επιτύχει από το 2013 μία αξιοπρόσεκτη, αν και όχι απρόσβλητη, πολιτική και κοινωνική σταθερότητα.
 
Αυτοτελώς αλλά και διά της Αιγύπτου προσεγγίζουμε τα θέματα της Λιβύης, εκείνα των θαλασσίων εκκρεμοτήτων με την σφήνα των τουρκο-λιβυκών μνημονίων, αλλά και όσα αφορούν το μέλλον του νοτίως της Κρήτης λιβυκού κράτους, ως λειτουργήσιμης, πολύτιμης για τις ευρωπαϊκές οικονομίες οντότητας. Η κοινωνία της Αιγύπτου έχει σοβαρά θιγεί από την κρίση των δημητριακών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ οι επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης εξ αιτίας του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, έχουν πλήξει άνω του 50% τις θαλάσσιες μεταφορές μέσω της Διώρυγας του Σουέζ (και αντιστοίχως το λιμάνι του Πειραιά) και ζημιώσει βαρέως την αιγυπτιακή οικονομία. 
 
Επί πλέον, η αντιμαχία με την επίσης πολυάνθρωπη Αιθιοπία που θέλει να κατακρατήσει τα νερά του Κυανού Νείλου, στραγγαλίζοντας την Αίγυπτο, είναι περίπτωση μη αποδεκτής, ιδιοτελούς κατά το Διεθνές Δίκαιο συμπεριφοράς, ασύμβατης προς το πνεύμα της διεθνούς συνεργασίας.
 
Στην κορυφή των προβλημάτων είναι η τραγωδία της Γάζας, όπου ο Αλ Σίσι υποχρεώνεται από τα πράγματα να συμπορευθεί σε κάποιο βαθμό με τον Ερντογάν. Η κατανόηση Αιγύπτου-Ισραήλ βρίσκεται λόγω Γάζας, και λόγω Λιβάνου, επί ξυρού ακμής. Η Αίγυπτος, δεν μπορεί να αγνοήσει την παρουσία της Τουρκίας στη Σομαλία, όπου και η ίδια στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις, με το βλέμμα στην Αιθιοπία, που η στάση της υποχρεώνει το Κάιρο να φέρει την διαφορά για τα νερά του Νείλου στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Η.Ε. 
 
Ελλάδα-Αίγυπτος σε στενή αλληλεξάρτηση 
 
Σημαίνουν ότι η παράταση του πολέμου στη Γάζα με την διάχυσή του στον Λίβανο, δυσκολεύει αφόρητα την Αίγυπτο – ήδη ο κ. Σίσι από την Άγκυρα, έθεσε στις 4 Σεπτεμβρίου θέμα ισραηλινής διαγωγής στα δυτικά του Ιορδάνη ποταμού παλαιστινιακά εδάφη –γεγονότα που από την φορά των πραγμάτων τον άγουν, όπως και την Ιορδανία, σε διάσταση με το Ισραήλ. Εμείς, με τη ματιά και στο μεταναστευτικό, έχουμε πρωτοστατήσει για να αντιληφθεί η Ε.Ε. και η σύνολη Δύση την σημασία της Αιγύπτου του καθεστώτος Σίσι. Αποκορύφωμα ήταν η απόφαση των Βρυξελλών τον Μάρτιο 2024, να διατεθούν 7,4 δις ευρώ για στήριξη της δοκιμαζόμενης αιγυπτιακής οικονομίας. 
 
Η Ελλάδα όμως, πρέπει να γίνει πιο ενεργή, να έχει δυνατή ματιά στην Ερυθρά πέραν της επιχείρησης Ασπίδες, να κάνει συνεχή τον διάλογο εφ’ όλης της ύλης με την Αίγυπτο – χώρα σταθερή στις θέσεις της για τα ζητήματα θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο – να επιδιώξει κατ’ απόλυτη προτεραιότητα την Σύνοδο του Υψηλού Συμβουλίου Συνεργασίας, να φιλοξενήσει διάσκεψη για το μέλλον της Βορειοανατολικής Αφρικής, με αντικείμενο την κατάσταση σε Λιβύη, Αίγυπτο, Σουδάν, Ερυθραία, Αιθιοπία, Σομαλία και τα προβλήματα των λαών αυτών.
 
Είναι απαραίτητο και με τους τρόπους αυτούς, να εμβαθύνουμε την εταιρική σχέση με την Αίγυπτο, με όλες τις ευεργετικές επενέργειες που η συνεχής στερέωσή της μπορεί να έχει σε άλλα μέτωπα. Μάλιστα, εν μέσω της σοβούσας παγκόσμιας κρίσης.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.