16 Σεπτεμβρίου 2024

Η «γαλάζια πατρίδα» στα τουρκικά σχολικά βιβλία

Δυστυχώς, το απευκταίο έγινε πραγματικότητα, εξαιτίας της παντελούς δικής μας αδράνειας για την αποτροπή του. Τα απειλητικά του επακόλουθα είναι, τώρα, μπροστά μας.
 
Της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη 
 
Αναφέρομαι, φυσικά, στη μυθοπλασία περί «γαλάζιας πατρίδας», που αφού επαναλήφθηκε κατά κόρον, και με κάθε ευκαιρία, δυστυχώς χωρίς αντίδραση εκ μέρους μας, και αφού έτσι έγινε σιωπηρώς αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα, κρίθηκε ώριμη για να ενταχθεί στα τουρκικά σχολικά βιβλία.

Σίγουρα δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας υπενθυμίζοντας ότι, η εισαγωγή στα σχολικά βιβλία, αποτελεί την πιο επικίνδυνη και την πιο αποτελεσματική μεθόδευση αρπαγής αλλότριων κυριαρχικών δικαιωμάτων, χωρίς πολεμικές επιχειρήσεις. Η χρόνια επανάληψη διαβεβαιώσεων, σε διεθνές επίπεδο, ότι τμήματα εδάφους, θάλασσας ή αέρα ανήκουν στον επίδοξο εισβολέα, παρότι φυσικά δεν του ανήκουν, γίνεται μοιραία αποδεκτή, ιδίως όταν δεν υπάρχει ηχηρή και σοβαρή αντίδραση από το εκκολαπτόμενο θύμα.

Να υπενθυμίσω ότι η μέθοδος χρησιμοποιήθηκε επί δεκαετίες από τα Σκόπια και τους ομοϊδεάτες τους στην υφήλιο, για την παραποίηση της ιστορίας της Μακεδονίας. Οι εκεί μαθητές δάκρυζαν κάθε πρωί, στην ώρα της προσευχής, γιατί η «κακή Ελλάδα τους είχε αρπάξει την πατρίδα τους, τη Μακεδονία», σύμφωνα με τα όσα τους πιπίλιζαν το μυαλό οι δάσκαλοί τους. Όπως είναι γνωστό, για την αποτροπή αυτού του κακού δημιουργήθηκε η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και το ΙΜΧΑ, που όμως για σωρεία λόγων, που δεν είναι του παρόντος, δεν κατορθώθηκε να αναχαιτιστεί η καταστροφή.

Και ήδη, μετά την επιτυχή επιχείρηση της παραχάραξης της ιστορίας στη Μακεδονία, η μέθοδος επαναλαμβάνεται, με άλλα φυσικά πρόσημα, αλλά με τις ίδιες επιδιώξεις. Οι Τούρκοι μαθητές, ιδίως και επειδή βιώνουν σε πατρίδα που τιμά τη θρησκεία και σέβεται τις παραδόσεις και τις βασικές αξίες ζωής, θα ενστερνιστούν το μύθευμα περί της «γαλάζιας πατρίδας», και στη συνέχεια δεν θα υπάρχει δύναμις επί Γης, ικανή να το διαψεύσει ή και να το μεταβάλει στη συνείδησή τους.

Αναμφίβολα, όλα τα παραπάνω είναι παγκοίνως γνωστά. Ωστόσο, τα αναφέρω, προκειμένου να εκφράσω την απορία μου, για το πώς συμβαίνει να μην έχουμε αντιδράσει με νύχια και δόντια, στο αργό και μεθοδευμένο ξεδίπλωμα της «γαλάζιας πατρίδας», ενόσω επιπλέον είχαμε και το πρόσφατο φιάσκο του Σκοπιανού. Αλλά, αντιθέτως, οι δικοί μας αρμόδιοι επέλεξαν να προβάλουν προς πάσα κατεύθυνση το ιλαρού περιεχομένου μήνυμα (εν όψει των επικρατουσών συνθηκών), περί της επιθυμίας μας διατήρησης θερμών φιλικών σχέσεων με τους γείτονες. Με υποκλίσεις, με ανταλλαγές επισκέψεων, με τραπεζώματα εκατέρωθεν, αλλά και με μεθοδική απουσία σχετικών ανακοινώσεων, αν εξαιρέσει κανείς τις πιστές περιγραφές των εκατέρωθεν μενού.

Αυτό, ακριβώς το θέατρο του παραλόγου, που προφανώς ικανοποιούσε τους συμμάχους, επειδή διατηρούσε την πλαστή ηρεμία στις ελληνικές θάλασσες, ευνόησε την εμβάθυνση του μυθεύματος περί «γαλάζιας πατρίδας», καθώς επαναλαμβάνονταν ακούραστα, και κέρδιζε έδαφος. Μέχρι που έφτασε στην κρίσιμη καμπή της επιτυχούς του διαδρομής, όπου κρίνεται ώριμο πια για να ενσωματωθεί στα τουρκικά σχολικά βιβλία.

Ορισμένες δηλώσεις του ΥΠΕΞ, ενόψει της εισόδου της «γαλάζιας πατρίδας» στα τουρκικά σχολικά βιβλία, μου έδωσαν την εντύπωση, ελπίζω εσφαλμένη, ότι θεωρεί ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι ανησυχίας. Πιθανόν να γνωρίζει περισσότερα από όλους εμάς, και αυτά να είναι όντως καθησυχαστικά. Προφανώς, δηλαδή, θα έχει καταρτιστεί πρόγραμμα αποτελεσματικής αντιμετώπισης των θανάσιμων εθνικών απειλών, που βαθαίνουν με τα τουρκικά σχολικά βιβλία.

Αλλά, όμως, εύλογα ερωτάται πως και γιατί το ΥΠΕΞ δεν σπεύδει να ξεδιπλώσει αυτό το πρόγραμμα, αλλά αφήνει να πλανάται η υπόθεση συνέχισης της όντως, πια, αδιανόητης πολιτικής καλλιέργειας φιλικών σχέσεων με την Τουρκία;

Καθώς, οι νέες και συντριπτικές αυτές εξελίξεις κρίνουν σε μακροχρόνια βάση την εθνική υπόσταση της Ελλάδας, ο λαός της έχει δικαίωμα να γνωρίζει που βρίσκεται και τι προγραμματίζεται σχετικά, για την αντιμετώπιση τους.

Εκφράζοντας τις ανησυχίες μου σε φίλους, κάποιοι από αυτούς εξέφρασαν την άποψη ότι «δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσαμε να κάνουμε», εν προκειμένω. Που σημαίνει, ότι δεχόμαστε παθητικά την άλωση, από τους Τούρκους, εκείνων των τμημάτων της πατρίδας μας, που επιβουλεύονται.

Και αν έτσι έχει η κατάσταση, κρίμα στις ζωές των ηρώων της Επανάστασης, αλλά και δικαιολογημένος ο ασεβής, εν γένει τρόπος, με τον οποίον γιορτάστηκαν επισήμως τα 200 χρόνια από την Παλιγγενεσία.

Αυτή, όμως, τυχόν η παραδοχή σημαίνει ότι θα πρέπει να πάψουμε να απευθυνόμαστε στο διεθνές Δίκαιο και στα διεθνή δικαστήρια και, αντιθέτως, να αποδεχτούμε ότι επανήλθε, στην εποχή μας, η ζούγκλα, στη διεθνή σκηνή, με την επικράτηση, σε αυτήν του δικαίου του εκάστοτε ισχυρότερου.

Πιθανότατα, ως μία από τις τραγικές συνέπειες της επιταχυνόμενης παρακμής της Δύσης.

πηγή




Share

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟΣΟΝ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΟΣΟΝ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΣΑΓΓΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΑΠΕΣΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΝ ΕΩΛΕΣ ΑΠΟΣΤΟΜΩΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΜΟΓΓΟΛΩΝ, ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΓΑΛΑΖΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΚΟΚΚΙΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΑΙΜΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΩΝ ΣΦΑΓΙΑΣΘΕΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ. ΣΕ ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΩΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΚΑΙ ... ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ. ΚΑΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΞΕΔΩΣΕ ΜΙΑ ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΠΡΕΠΕ ΔΩΡΕΑΝ ΝΑ ΔΙΑΝΕΙΜΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ.ΠΡΟΣ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ Ο ΤΑΤΑΡ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΜΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΕΝΩΠΙΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ κ.ά.
"ΑΡΧΟΝΤΕΣ" ΜΑΣ ΕΙΣΤΕ ΛΙΠΟΨΥΧΟΙ ΚΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ .... 50 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΕΥΤΟΛΜΑ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΕΡΙ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΩΝ, ΣΦΑΓΕΩΝ ΠΟΥ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΟΡΑΜΑ ΕΧΟΥΝ ...ΟΠΩΣ ΔΗΛΩΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ-ΑΓΑΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΡΑ .... ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ ....
Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω τμήμα του υπομνήματος του Καποδίστρια, που απευθύνεται στο θυμικό των Ευρωπαίων: «…Πόλεις, κώμαι, χωρία κατεστραμμένα, ερείπια, έρημα. Και μένει τούτο μόνον εις τον πολυπαθήν και θαυμάσιον τόπον, «ο αρχαιότροπος των οικητόρων αυτού χαρακτήρ», και απόφασις αυτών ομόψυχός τε και άτρεπτος, μηδέποτε να υποστώσι τον τουρκικόν ζυγόν, ουδ’ άλλον ξένονζυγόν οποιονδήποτε» οι Έλληνες ….!

Στο δε ερώτημα του Όρτον (Υφυπουργός Πολέμου και Αποικιών της Μ. Βρετανίας), «ποια είναι τα γεωγραφικά όρια της Ελλάδας», ο Κυβερνήτης απαντά: «Τα όρια της Ελλάδας, από τεσσάρων μεν αιώνων διεγράφησαν από δικαιώματα, τα οποία ούτε ο χρόνος, ούτε οι μεγάλες συμφορές κατόρθωσαν να διαγράψουν, διεγράφησαν δε από το 1821 με το αίμα των Ελλήνων, που χύθηκε στις σφαγές των Κυδωνιών, της Κύπρου, της Χίου, της Κρήτης, των Ψαρών, του Μεσολογγίου και στις πολυάριθμες ναυμαχίες και μάχες, στις οποίες δοξάστηκε το γενναίο τούτο έθνος …… ».

Περί «γαλάζιας πατρίδας» των Τούρκων.

Οι Ουράνιοι Τούρκοι ή Γαλάζιοι Τούρκοι (τουρκικά: Göktürkler, ελλην. Γκιοκτούρκοι, gök(γκιοκ)=γαλάζιος στα Παλαιά Τουρκικά αλλά και ουρανός στα Οθωμανικά Τουρκικά), γνωστοί επίσης ως Ασίνα και Ατσίνα Τούρκοι, ήταν μια συνομοσπονδία νομαδικών τουρκικών (τουρανικών) φύλων στη μεσαιωνική Κεντρική Ασία. Οι Ουράνιοι Τούρκοι, υπό την ηγεσία του χαγάνου Μπουμίν (πέθανε το 552 μ.Χ.) και των υιών του, διαδέχθηκαν το Χαγανάτο των Ρουράν (μια πρωτοαβαρική συνομοσπονδία) ως η κύρια δύναμη στην περιοχή και δημιούργησαν το τουρκικό χαγανάτο των Ουράνιων Τούρκων -«ΓκιoκΤουρκουκλαρί», 582-745), μια αχανή βάρβαρη αυτοκρατορία, αποτελώντας μια από τις αρκετές νομαδικές δυναστείες που θα διαμόρφωναν το μέλλον και την επέκταση των βάρβαρων Τουρανικών μογγολικών φύλων και στα Βαλκάνια και στην Μ. Ασία. Ήταν οι πλέον αιμοδιψείς εγκληματίες και γενοκτόνοι οι «Γαλάζιοι» Τούρκοι, οι οποίοι μόνο «γαλάζιοι» δεν ήταν αλλά «κατακόκκινοι» αιματόβρεκτοι από το αίμα σφαγιασθέντων αθώων. Τους δοξάζουν σήμερα οι απόγονοι τους νεότουρκοι και οραματίζονται την Γαλάζια Πατρίδα …. Όταν λοιπόν χρησιμοποιούν τον όρο αυτό αυτονόητες ποιες είναι οι βλέψεις τους έναντι του Ελληνισμού…. ΤΟ ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΕΙ!
Αυτή ήταν η καταγωγή τους, όταν οι Έλληνες έκτιζαν Παρθενώνες, είχαν φιλοσοφία και Πολιτισμό …..
«Τούτων δε των βαρβάρων τινές μεν γυμνοί το παραπάν βιούντες, κοινάς έχουσι τας γυναίκας και τα τέκνα παραπλησίως ταις των θρεμμάτων αγέλαις, ηδονής δε και πόνου την φυσική μόνο αντίληψη ποιούμενοι των αισχρών και καλώς ουδεμίαν λαμβάνουσιν έννοιαν».
Συνέχεια .....

Ανώνυμος είπε...

Στο δια ταύτα .... Οι τυχοδιώκτες με καταγωγή από τις στέππες της βαθύτερης βάρβαρης Ανατολής περί το 500 μ.Χ.. μας κατέβηκαν και άλωσαν μέσω σφαγών και λεηλασιών αδύναμα Χριστιανικά κράτη και δια πυρός και σιδήρου ισοπέδωσαν και πολιτισμούς και χώρες.
Όταν αυτοί ζούσαν σε σπηλιές και δέντρα, στα τέσσερα περπατούσαν και με άναρθρες κραυγές επικοινωνούσαν, ο Ελληνισμός ΄και Χριστιανισμός επικρατούσαν όχι μόνο στην Ελληνική Μικρά Ασία, αλλά και σε όλα τα παράλια της Μεσογείου συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής Κύπρου.
Εύχομαι οι γεωλογικές καταβόθρες, που ξαφνικά ανοίγουν σε όλη την Τουρκία να είναι και οι τάφοι σας ....... αιματόβρεκτοι κόκκινοι μολυσμένοι
τουρκομογγόλοι, που θέλετε να ονομάζεστε γαλάζιοι. Γαλάζια είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, το Αιγαίοι .....
Σημ. Μέχρι προ τινός η Τουρκία ονομαζόταν TURKEY, o δε νεοβάρβαρος ηγέτης της Τουρκίας την μετονόμασε TURKIYE. Κάποιοι ανήξεροι ηγέτες μας αγνόησαν αυτή τη αλλαγή. Τους ενημερώνουμε ότι η κατάληξη -ΙΥΕ στα τουρκικά σημαίνει ....ιδιοκτησία μας, δικά μας, όχι μόνο τα κατεχόμενα εδάφη που κατοικούμε, αλλά και ... αυτά που διεκδικούμε....( Συνώνυμο του STAN - Πακιστάν- Αφγανιστάν κλπ.) Και εμείς στον λήθαργο μας .....με υποκλίσεις ( Γεραπετρίτης και όμοιοι του) επιδιώκουμε επαναπροσέγγιση, αλλά ας λάβουν υπ όψιν την λαογραφική μας παροιμία. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΟΥΧΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΜΠΙΣΤΙΑ.
Προσθέτω .... ΤΟΥΡΚΟ ΦΙΛΕΥΕΤΕ ΚΑΙ Κ@ΛΟ ΦΥΛΑΓΕΤΕ.... Όχι πολύ βαθειές υποκλίσεις, διότι από πίσω θα σας την φέρουν αφελείς ... και ανίκανοι να χειρίζεσθε τα εθνικά μας θέματα επ ωφελεία του Ελληνισμού ......
Μαρία Ρ. Από κατεχόμενη Ελληνική Κερύνεια μας, που θρήνησε στενούς συγγενείς και φίλους, που σφάγιασαν οι βάρβαροι εισβολείς. Ανάθεμα τους!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Μπραβο Μαρια μας τους εξαποστειλες απ εκει που ηρθαν και πιο περα.
Ντινα

Ανώνυμος είπε...

Στον αγυριστο....

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.