17 Ιουλίου 2023

Διατροφολόγος ξεσπά για το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο: "Θα προτιμούσα να φάω το παπούτσι μου

Μετάφραση: Απολλόδωρος
5 Ιουλίου 2023 | Ben Whitehead | Διαβάστε το εδώ
 
Μια διατροφολόγος προειδοποιεί για την έλλειψη δημόσιας πληροφόρησης σχετικά με το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο, φτάνοντας στο σημείο να πει ότι προτιμά να τρώει το παπούτσι της από το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο.
 
Την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την πώληση κρέατος "εργαστηριακής καλλιέργειας" για εμπορική πώληση. 
 
Σε συνέντευξή της στη New York Post, η Diana Rodgers, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και συγγραφέας του βιβλίου “Sacred Cow: The Case for (Better) Meat”, προειδοποίησε για τα άγνωστα σχετικά με το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο και τάχθηκε υπέρ της προσκόλλησης στη φυσική μορφή των κρεάτων και των τροφίμων.
 
"Προτιμώ να τρώω το παπούτσι μου παρά το κρέας που έχει παραχθεί στο εργαστήριο", δήλωσε η Rodgers στην Post. "Τα McDonald's εξακολουθούν να είναι καλύτερα επειδή το κρέας είναι μια καλύτερη επιλογή για τις βιταμίνες", πρόσθεσε αργότερα.
 
Δύο εταιρείες από την Καλιφόρνια, η Good Meat και η Upside Foods, έχουν πλέον την έγκριση να πωλούν κοτόπουλο που δημιουργήθηκε από ζωικά κύτταρα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 
Οι ΗΠΑ είναι μόλις η δεύτερη χώρα στον κόσμο - μετά τη Σιγκαπούρη - που επιτρέπει την εμπορική πώληση κρέατος που έχει αναπτυχθεί σε εργαστήριο, το οποίο αναφέρεται επίσης ως "καλλιεργημένο" και "καλλιεργημένο με κύτταρα" κρέας.
 
Η Rodgers δήλωσε στην Post ότι ανησυχεί για την έλλειψη δημοσίως διαθέσιμων διατροφικών πληροφοριών σχετικά με το κρέας που έχει καλλιεργηθεί στο εργαστήριο. Όταν ρωτήθηκε αν το κρέας που καλλιεργήθηκε στο εργαστήριο είναι υγιεινό ή όχι, η Rodgers είπε: "Απλώς δεν ξέρουμε".
 
"Δεν έχω δει ακόμη μια αξιολόγηση του κύκλου ζωής για την παραγωγή του", είπε. "Δεν έχουμε δημόσια στοιχεία".
 
Σύμφωνα με την Good Meat, το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο παρασκευάζεται από τα κύτταρα των κοτόπουλων, αλάτι και μια βάση από σόγια και σιτάρι.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ήταν σε θέση να παράσχουν στην Post μια διατροφική ετικέτα επειδή, προς το παρόν, το προϊόν θα σερβίρεται μόνο σε εστιατόρια και όχι σε παντοπωλεία.
 
Παρ' όλα αυτά, η εταιρεία δήλωσε ότι το προϊόν της είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, έχει "απαραίτητα αμινοξέα" και δεν περιέχει αντιβιοτικά.
 
"Το συγκεκριμένο διατροφικό προφίλ διαφέρει για κάθε καταναλωτικό μας προϊόν", δήλωσε εκπρόσωπος της Good Meat στην Post. "Χρησιμοποιούμε μη τροποποιημένα (μη γενετικά τροποποιημένα) κύτταρα κοτόπουλου, τα οποία εμφανίζονται φυσικά στα ζώα".
 
Παρομοίως, η Upside Foods δήλωσε στο πρακτορείο ότι το προϊόν της ήταν πραγματικό κρέας που μπορούσε να χωνευτεί με τον ίδιο τρόπο όπως το παραδοσιακό κρέας και έστειλε στο πρακτορείο ένα έγγραφο που περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο παρασκευής του προϊόντος.
 
Η Rodgers υποστήριξε ότι το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο δεν είναι το ίδιο με την κατανάλωση παραδοσιακού κρέατος.
 
"Παίρνουν μονοκαλλιεργητικές φυτικές πηγές, τις μεταφέρουν σε ένα εργοστάσιο και χρησιμοποιούν διαδικασίες υψηλής ενέργειας για να τις μετατρέψουν σε κρέας", δήλωσε.
 
Ο FDA είχε ήδη δώσει το πράσινο φως για το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο για τις δύο εταιρείες και η έγκριση από το USDA σημαίνει ότι μπορεί πλέον να πωλείται εμπορικά, αν και οι εταιρείες δεν θα το φέρουν ακόμη στα παντοπωλεία λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το προϊόν θα κοστίζει πάνω από 20 δολάρια ανά λίβρα όταν θα κυκλοφορήσει στα καταστήματα.
 
Τον Μάρτιο, η Ιταλία προχώρησε στην απαγόρευση της πώλησης κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο για να προστατεύσει τη διατροφική της κληρονομιά, σύμφωνα με το BBC.
 
Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο είναι μια περιβαλλοντικά πιο βιώσιμη επιλογή σε σχέση με τα ζώα από φάρμες και ράντζα, παρά μια προδημοσιευμένη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους, σύμφωνα με την οποία το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο μπορεί στην πραγματικότητα να είναι χειρότερο για το περιβάλλον από το κανονικό κρέας.
 
Το προϊόν, το οποίο δεν είναι χορτοφαγικό, καλλιεργείται από ζωικά κύτταρα, τα οποία επωάζονται και αναπτύσσονται σε μάζες κρέατος σε χαλύβδινες δεξαμενές, και στη συνέχεια κόβονται και γίνονται έτσι ώστε να μοιάζουν με το παραδοσιακό κρέας, αναφέρει το Fox Business.
 
Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο δεν είναι το ίδιο με τα προϊόντα "κρέατος" με βάση τα φυτά, όπως τα Impossible Foods and Beyond Meat.
 
Διαβάστε περισσότερα στο Daily Wire
 
Δικτυογραφία:
Nutritionist Unloads On Lab-Grown Meat: 'I'd Rather Eat My Shoe' - Climate Change Dispatch



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.