30 Ιουλίου 2023

Ελληνικές Belh@rra… “μυστικά όπλα”, νεκρό ότι πετά ή πλέει στα 100 χλμ.

800 στόχοι μπορούν να παρακολουθούνται ταυτόχρονα και από το σύστημα μάχης 
 
Η 3η και πιο ισχυρή από τις άλλες δυο φρεγάτες, ο «Φορμίων» ξεκίνησε να κατασκευάζεται, τόσο στο Λοριάν, όσο και στο ναυπηγείο της Σαλαμίνας. Από την εταιρεία σημειώνουν ότι αυτό γίνεται στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε υπογραφεί ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι. Mάλιστα ορισμένα από τα blocks που «χτίζουν» κομμάτι- κομμάτι την 3η ελληνική φρεγάτα θα φέρουν σφραγίδα made in Greece από την στιγμή που γίνονται στο ναυπηγείο του νησιού της Αττικής, στην Σαλαμίνα δηλαδή, όπου φιλοξενεί εδώ και χρόνια το ναύσταθμο του πολεμικού ναυτικού.
 
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ
 
Τα blocks αυτά, όπως επισημαίνεται, αφού ολοκληρωθούν θα ταξιδέψουν στο Λοριάν της Βορειοδυτικής Γαλλίας, στην περιοχή της Βρετάνης για να συγκολληθούν με εκείνα που κατασκευάζουν οι Γάλλοι. Από την μια πλευρά η κίνηση αυτή επιτρέπει την ταυτόχρονη εργασία στις τρεις ελληνικές φρεγάτες αλλά και την έναρξη εργασιών στη δεύτερη γαλλική. Παράλληλα τα στελέχη του πολεμικού ναυτικού που είναι το άγρυπνο μάτι της Ελλάδας στο ναυπηγείο της Βρετάνης, παρακολουθούν στενά οτιδήποτε έχει να κάνει με τη ναυπήγηση των τριών ελληνικών φρεγατών αλλά και με τις δοκιμές που έχουν ξεκινήσει στη γαλλική.
 
Οι όποιες «παιδικές ασθένειες» της νέας γαλλικής φρεγάτας που προορίζεται για το συμμαχικό ναυτικό, καταγράφεται και αναλύεται. Επιπλέον οι Γάλλοι γνωρίζουν πως οτιδήποτε παρουσιαστεί, αυτομάτως το γνωρίζουν και στο ελληνικό ναυτικό επιτελείο που δίνει κατευθύνσεις στα στελέχη του κλιμακίου του Λοριάν. Προς το παρόν πάντως οι εντυπώσεις από τις εργασίες στο γαλλικό ναυπηγείο είναι εξαιρετικές καθώς δεν είναι μόνο ο ρυθμός κατασκευής στην φρεγάτα ΚΙΜΩΝ που είναι η πρώτη που θα παραληφθεί από το πολεμικό ναυτικό. Εντυπωσιακή είναι η πρόοδος στην κατασκευή των blocks που αφορούν το «χτίσιμο» της Νο2 φρεγάτας «Φορμίων». 
 
Τα… μυστικά όπλα
 
Την ίδια στιγμή τα βλέμματα των ειδικών του πολεμικού ναυτικού είναι στραμμένα και στις δοκιμές του AESA ραντάρ, SEA FIRE. Το υπερσύγχρονο «μάτι» του πλοίου είναι τοποθετημένο ήδη στην πρώτη Belh@rra της Γαλλίας, την AMIRAL RONARC’H και τους προσεχείς μήνες αναμένεται η έναρξη των εν πλω δοκιμών. Και με τον τρόπο αυτό το SEA FIRE εισέρχεται στην φάση των τελικών δοκιμών ώστε να γίνει το max check και να πιστοποιηθούν τα ηλεκτρονικά συστήματα της φρεγάτας. 
 
Το ελληνικό ενδιαφέρον αυξάνεται καθώς εδώ και λίγες ώρες τοποθετήθηκε ακριβώς πάνω από το SEA FIRE της φρεγάτας ΚΙΜΩΝ το λεγόμενο PSIM (σ.σ. Panoramic Sensors and Intelligence Module), την ώρα που σ’ ένα από τα υπόστεγα του γαλλικού ναυπηγείου εξελίσσονται εργασίες και στο δεύτερο PSIM που προορίζεται για την φρεγάτα «ΝΕΑΡΧΟΣ». Οι δοκιμές που έχουν γίνει στο SEA FIRE και στο PSIM σε άλλο γεωγραφικό σημείο της Γαλλίας, τοποθετημένο σε προβλήτα, αλλά και στην πρώτη Belh@rra που προορίζεται για το γαλλικό ναυτικό, δίνουν πολλές και σημαντικές λεπτομέρειες για το μέλλον του ραντάρ και των αισθητήρων.
 
Και εκεί που εστιάζουν οι ειδικοί των δοκιμών είναι στα τέσσερα σταθερά πάνελ του ψηφιακού ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών καθώς αυτό σαρώνει τον εναέριο χώρο εκατοντάδες ναυτικά μίλια μακριά από την φρεγάτα. Το «μάτι» προστασίας και παρακολούθησης εναέριων στόχων φτάνει, κάτι περισσότερο από 300 χλμ, ενώ ότι κινείται στην θάλασσα καταγράφεται ήδη από τα 80 χλμ.
 
Η άμυνα κάθε Belh@rra με το ραντάρ και τους αισθητήρες που διαθέτει το PSIM εξασφαλίζει προστασία από απειλές αέρος ή θάλασσας ακόμη κι αν αυτές κινούνται με ιδιαίτερα μεγάλες ταχύτητες. 800 στόχοι μπορούν να παρακολουθούνται ταυτόχρονα και από το σύστημα μάχης στο οποίο μεταφέρεται η εικόνα εγκλωβίζει τους πλέον επικίνδυνους για το πλοίο.
 
Με άλλα λόγια ότι πετά ή ότι πλέει σε απόσταση περίπου 100 χλμ έχει σχεδόν μηδαμινές πιθανότητες επιβίωσης από την στιγμή που θα εγκλωβιστεί από τα όπλα των Belh@rra και κυρίως τους πυραύλους Aster 30. Μάλιστα το συγκεκριμένο όπλο στις δοκιμές που έχουν γίνει σε επίπεδο ΝΑΤΟ έχει περάσει με άριστα όλες τις διαδικασίες εξουδετερώνοντας οποιονδήποτε στόχο τους ανατέθηκε.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.