26 Ιουλίου 2023

ΕΠΕΤΕΙΟΛΟΓΙΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΕΟΚΑ 55-59.

ΕΠΕΤΕΙΟΛΟΓΙΟ ΕΟΚΑ 55-59. ΙΔΡΥΜΑ ΔΙΓΕΝΗ.
 
Με πρόσθετα σχόλια και πληροφορίες.
Επιμέλεια από Ομάδα Εργασίας και Έρευνας του συγγραφέα Α. Αντωνά
 
Έτσι πολεμούσαν τη ΕΟΚΑ, οι θρασύδειλοι Άγγλοι, αλλά δεν λύγιζε …
 
«Ω, παίδες Ελλήνων, ίτε, ελευθερούτε πατρίδ’, από βαρβάρους, ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων` νυν υπέρ πάντων αγών». «Ω δαιμόνιοι ΕΛΛΗΝΕΣ, μέχρι τίνος πρύμνην ανακρούεσθε;»
 
1/8/1958
*Εφονεύθη στη τοποθεσία “Σαμαρή” Τρούλλων, σε συμπλοκή κατά τη διάρκεια ενέδρας κατά Αγγλων, ο Ανδρέας Σουρουκλής 26 ετών από τους Τρούλλους.
Εφονεύθη στην Ομορφίτα από τ/κ/ ο Λουκάς Αρέστη 63 ετών από την Ομορφίτα
1/8/1958 Εφονεύθησαν από τ/κ εις Σουσκιού οι Γιάγκος Ηλία 50 ετών εκ Σουσκιού και η Ρεβέκκα Ηλία Γιάγκου ετών 60 εκ Σουσκιού.
2/8/1958
Εφονεύθη κατα την απόπειρα τοποθέτησης βόμβας στο Πέργαμος, ο Γιακουμής Χατζηθεοδοσίου 18 ετών από την Άχνα
Εφονεύθησαν από Άγγλους στη Λύση ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν από κατ οίκον περιορισμό οι Γεώργιος Ιωνά Γεωργίου 20 ετών, Χριστοφής Παναγίδης 19 ετών και Αναστάσιος Σουρουλάς 23 ετών από τη Λύση
3/8/1958
Εφονεύθη στη τοποθεσία Μερσίνια Τεμβριάς, απο έκρηξη βόμβας που μετέφερε ο Ανδρέας Αβραμίδης 21 ετών, απο τη Τεμβριά.
Εφονεύθη από “δυνάμεις ασφαλείας” κοντά στην Αμαργέτη ο Σωκράτης Χατζηευαγγέλου 33 ετών από την Αμαργέτη
4/8/1958
Εφονεύθησαν από τ/κ στα Μαμώνια ο Παναγιώτης Κυριάκου 60 ετών από τα Μαμώνια και Χρήστος Κυριάκου 72 ετών από τα Μαμώνια
Εσφαγιάσθη απο τ/κ στη Λευκωσία, ο Παντελής Σάββα Μιχαηλά ετών 55 από την Αραδίππου
Εφονεύθη από Άγγλους ενώ τελούσε υπό κράτηση ο Πλάτων Στυλιανού 32 ετών από το Βουνί
8/8/1956
Εφονεύθη από έκρηξη βόμβας που κατασκεύαζε ο Αρτέμιος Φραντζέσκου 27 ετών από την Αθηαίνου
9/8/1956
*Απαγχονίστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές οι αγωνιστές Ανδρέας Ζάκος ετών 24 από τη Λεύκα που συνελήφθη κατά τη διάρκεια ενέδρας κατα Άγγλων κατα την οποία εφονεύθη ο Χαράλαμπος Μούσκος και ετραυματίσθη ο Μάρκος Δράκος, Χαρίλαος Μιχαήλ ετών 23 από τη Γαληνή συλληφθείς κατά διάρκεια ενέδρας κατά Άγγλων και Ιάκωβος Πατάτσος ετών 22 από τη Λευκωσία, κατηγορηθείς ότι επυροβόλησε κατα αστυνομικού στη Λευκωσία.
Επακολούθησε παναπεργία και διαδηλώσεις σε όλη τη Κύπρο.
12/8/1958
Εφονεύθη υπο τ/κ/ ανατολικά της Μονής Αγίου Νεοφύτου, ο Χαρίδημος Αντωνιάδης 60 ετών εξ Αναβαργού
15/8/1956
Στο Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λευκωσίας 4 ένοπλοι της ΕΟΚΑ απήγαγαν τον εκτίοντα ποινή εξαετούς φυλάκισης Ανδρέα Καραδήμα, μέλος του βενζινόπλοιου “Αγ. Γεώργιος που συνελήφθη στη Χλώρακα στις 25/1/1955.
18/8/1957
Εφονεύθη στο Επισκοπειό από έκρηξη βόμβας που κατασκεύαζε ο Σταύρος Στυλιανίδης 30 ετών από τη Γιαλούσα.
23/8/1958
Εφονεύθησαν στη Λύση από ενέδρευουσα Αγγλική περίπολο , ενώ μετέφεραν οπλισμό ο Μιχαήλ Καϊλής 25 ετών και ο Καλλής Σακκά 27 ετών από τη Λύση.
24/8/1956
Εφονεύθη στην Αθηαίνου από έκρηξη βόμβας που επεξεργάζετο ο Τουμάζος Τουμάζου 22 ετών από την Αθηαίνου
*27/8/1958
Εφονεύθη σε συμπλοκή με Άγγλους στη Βάβλα, ο Μιχαήλ Παρίδης ετών 25 από την Αναφωτία-Λάρνακας-Κιτίου.
30/8/1957
Καταδικάστηκαν σε θάνατο οι Κωστας Μιχαήλ και Δημ. Χρήστου για μεταφορά οπλων.
31/8/1956
Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας διεξήχθη σφοδρή μάχη. Τρία ένοπλα μέλη της ΕΟΚΑ επετέθηκαν στη συνοδεία του πολιτικού κρατούμενου Πολ. Γιωρκάτζη ενώ μετεφέρτο απο τις φυλακές στο νοσοκομείο.
Εφονεύθησαν 4 πρόσωπα, ήτοι 2 εκ των επιτιθεμένων, ήτοι ο Κυριάκος Κολοκάσης 24 ετών από το Γέρι και ο Ιωνάς Νικολάου 20 ετών από το Γέρι, ένας Αγγλος λοχίας της αστυνομίας και ο φαρμακοποιός Κούλης Κυριακίδης. Διέφυγε ο Πολ. Γιωρκάτζης με τον 3ο των επιτιθεμένων.
 
*Όπου Τ/Κ=Βάρβαροι Τούρκοι δολοφόνοι, εξτρεμιστές της Τ/Κ ΤΜΤ και της Τουρκικής ΜΙΤ.
 
Τυχαία αποσπασματική επιλογή γεγονότων.
 
*Ο Ανδρέας Σουρουκλής τελείωσε το δημοτικό σχολείο του χωριού του Τρούλλοι-Λάρνακας και εργαζόταν στα κτήματά του. Εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ μαζί με τα αδέλφια, τους γονείς και τη σύζυγό του και συνεργάστηκε με την ανταρτική ομάδα της περιοχής του. Κατασκεύασαν κρησφύγετο σε χωράφι τους, όπου εγκαταστάθηκαν αντάρτες της ΕΟΚΑ, τους οποίους ο Ανδρέας φιλοξενούσε και στο σπίτι του.
 
Ο Μιχαλάκης Παρίδης, μετά τη δραπέτευσή του από το νοσοκομείο στις 12 Δεκεμβρίου 1957, όπου είχε μεταφερθεί από τις φυλακές για εγχείρηση, κατέληξε στους Τρούλλους και εγκατέστησε το αρχηγείο του στο σπίτι του Ανδρέα Σουρουκλή, όπου κατασκεύασε προσωπικό του κρησφύγετο. Τόσο το κρησφύγετό του, όσο και την εκεί παραμονή του, ο Παρίδης, κρατούσε απόλυτη μυστικότητα και από αυτούς τους αντάρτες του, που έμεναν στο ίδιο σπίτι. Μετά τον θάνατο του Ανδρέα, παρά τις εξονυχιστικές έρευνες που έκαμαν οι Άγγλοι, δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν το κρησφύγετο.
 
Τη νύκτα της 1ης Αυγούστου 1958, η τοπική ομάδα της ΕΟΚΑ Τρούλλων και οι αντάρτες που ήταν στο σπίτι του Σουρουκλή έστησαν ενέδρα εναντίον των Άγγλων στην τοποθεσία “Σαμερή”, σε ένα γεφύρι του δρόμου Λάρνακας – Τρούλλων, κοντά σε ένα βαθύ χαντάκι. Τους πρόσφερε κάλυψη μια καλαμιά. Η νύκτα ήταν φεγγαρόλουστη και η υποχώρηση δύσκολη. Ο Ανδρέας κτυπήθηκε κατά την οπισθοχώρηση, όταν ακολούθησε τη γραμμή της όχθης και έμεινε ακάλυπτος από την καλαμιά.
 
*ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΑΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ. ΝΙΚΟΥΝ ή ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ…
 
Απόσπασμα από τιμητικό αφιέρωμα του Αντώνη Αντωνά
 
Μιχαλάκης Παρίδης. Ο φλογερός Τομεάρχης της ΕΟΚΑ, αγωνιστής και ποιητής της Ελευθερίας, από ηρωική Αναφωτία της επαρχίας Λάρνακας.
 
ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ. Αποσπάσματα με πρόσθετες πληροφορίες και σχόλια. Τιμής και μνήμης ένεκεν προς τον ήρωα Μιχαλάκη Παρίδη και την αγαπημένη μου οικογένεια του. Αντώνης Αντωνάς Λάρνακα- Κίτιον.
 
Ο αγωνιστής και ποιητής Μιχαλάκης Παρίδης ήταν ένας από τους πρώτους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, που είχαν συλληφθεί για την τοποθέτηση βομβών στη Λάρνακα κατά την έναρξη του αγώνα την 1η Απριλίου 1955. Ο Παρίδης απέδρασε από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου είχε υποβληθεί σε εγχείρηση στη μύτη στις 12 Δεκεμβρίου 1957. Για την απόδραση του, που ήταν θεαματική, χρησιμοποίησε σχοινί και κατέβηκε από το ύψος του τρίτου ορόφου. Ο Διγενής ανέθεσε στον Μιχαλάκη Παρίδη τον τομέα Λάρνακας. 
 
Μαζί του συνελήφθησαν επίσης οι Γεώργιος Λυκούργος, Σταύρος Δημητρίου Ποσκώτης, Ιάκωβος Καϊσερλίδης και Ξάνθος Ιακωβιδης. Επεσε στη Βάβλα στις 27 Αυγούστου 1958. 
 
Ο αστυνόμος Βαρνάβας Ζαλλούμης αφηγήθηκε στο “Χρονικό” της ΕΟΚΑ του Γεωργίου Γρίβα-Διγενή σελ. 379, ότι άγγλοι στρατιώτες και τούρκοι αστυνομικοι έφθασαν στο χωριό για έρευνες. Ανάμεσα σ’ αυτούς και ο αστυνόμος Ζαλλούμης. 
 
Στη συνέχεια προχώρησαν στο σπίτι του Δασκάλου Χριστάκη Καραγιώργη, στο οποίο διέμενε ο Παρίδης. 
 
Προσθέτει στην αφήγηση του ο Αστυνόμος:
΄Ενας αξιωματικός, ένας στρατιώτης και ένας τούρκος αστυνομικός κτυπούν την πόρτα του σπιτιού του δασκάλου Καραγιώργη, αλλά δεν παίρνουν καμιά απάντηση και ετοιμάζονται να την παραβιάσουν. 
 
Άλλοι ‘Αγγλοι στρατιώτες και Τούρκοι επικουρικοί, λαμβάνουν θέση πίσω από μια ροδιά στην πλατεία του χωριού που απείχε 200 (!) μέτρα από το σπίτι του Καραγιώργη. Ο φόβος και ο τρόμος τους ήταν ο Παρίδης …. 
 
Καθ’ ον χρόνο η πόρτα παραβιάζεται ο Παρίδης ανέρχεται με το όπλο στη βεράντα και φωνάζει: 
“Οι αγωνιστές της Ελευθερίας δεν παραδίδονται. Νικούν ή πεθαίνουν” και πολυβολεί κατά των Άγγλων. 
 
Οι Άγγλοι και Τούρκοι όμως, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από τη ροδιά σημαδεύουν και πυροβολούν τον Παρίδη στην καρδιά. Ταλαντεύεται λίγο και πέφτει νεκρός στη σκάλα της οικίας. 
 
Η εφημερίδα “Εθνος” έγραψε σχετικά την επομένη: “Οι αγωνισταί της ελευθερίας δεν παραδίδονται. Νικούν ή πεθαίνουν “εβροντοφώνησεν προς τους βρεττανούς στρατιώτας και αστυνομικούς οι οποίοι είχον κυκλώσει κατόπιν πληροφοριών την εν Βάβλα οικίαν όπου εκρύπτετο ο καταζητούμενος Μιχαλάκης Παρίδης. 
 
“Και η ριπή του οπλοπολυβόλου του, το οποίον εκροτάλισε μανιωδώς κατά των βρεττανών στρατιωτών αποτέλεσε τον τελευταίον ήχον της ζωής εις τα ώτα του ηρωϊκού νέου, μιας ζωής διαπνεομένης από τα πλέον υψηλά ιδανικά και τας ευγενεστέρας πνευματικάς αναζητήσεις. 
 
” Ζήτω η Ελευθερία” κατόρθωσε να ψιθυρίση ο γενναίος αγωνιστής και έκλεισε δια πάντα τους οφθαλμούς. 
 
Το στήθος του είχε βαφεί κόκκινον από το τραύματα, το οποία του είχαν ανοίξει οι δολοφονικές σφαίρες των Άγγλων αποικιοκρατών και Τούρκων επικουρικών.
 
Και εις το πρόσωπον του είχεν αποτυπωθή το γλυκύτερον μειδίαμα, εν μειδίαμα υψίστης ικανοποιήσεως διά την υπερτάτην θυσίαν του. Αυτή ήτο εξάλλου η πλέον διακαής του επιθυμία: Να αγωνισθή ως ανέφερεν εις τους φίλους του και να πέση υπέρ πατρίδος. 
 
Η ηρωομάνα του Μιχαλάκη Παρίδη όταν της ανήγγειλαν ότι ο γιος της σκοτώθηκε σε μάχη με τους Αγγλους, είπε περήφανα:“Χαλάλιν της Τζύπρου μας η ζωή του Μιχαλάκη μου”.
 
Σημ. Όταν τον Ιούνιο του 1958 τον επισκέφθηκαν οι γονείς του, στο κρησφύγετό του, στις Αγγλισίδες, η μητέρα του ζήτησε να της δείξει πού κοιμόταν: «Θα σε πάρω μάμμα», της απάντησε, «αλλά δεν θέλω να κλάψεις..» Σε μια κουβέρτα κοιμότανε με προσκέφαλο το όπλο του …
 
Σε ένα συναγωνιστή του, είχε προβλέψει τον Ιούνιο του 1958: «Τους αγώνες μας, τους κόπους μας θα τους τρων άλλοι και θα μαλώνουν μέρα-νύχτα για τα δικά τους συμφέροντα.» Στη Βάβλα, έγραφε μια νουβέλα με θέμα το γυρισμό ενός νέου στο χωριό του, ύστερα από πολύχρονη απουσία. Δεν πρόλαβε να την τελειώσει, αφού σκοτώθηκε εκεί, στις 27 Αυγούστου του 1958. Τα τελευταία του λόγια ήταν: «Εγώ δεν μπορώ να φύγω. Δεν πρόκειται να βγω έξω για να με συλλάβουν. Τι θα πει ο Διγενής, πώς θα νοιώσουν οι συναγωνιστές μου, όταν μάθουν ότι ο τομεάρχης τους παραδόθηκε με το όπλο λυμένο; Δεν πρόκειται να παραδοθώ. Θα πολεμήσω, έτσι κάνουν οι αγωνιστές. Δεν ξαναπάω πίσω στη φυλακή.»
 
Παρένθεση. 
 
Σκεφτόμαστε καμιά φορά από τι πνευματικό υλικό ήταν δομημένα αυτά τα παιδιά που έδωσαν τη ζωή τους για το ιδανικό της ελευθερίας. Γιατί, τι άλλο να ήταν, από απλοί καθημερινοί άνθρωποι των χωριών και των πόλεων, εργάτες ειρηνικών έργων και της βιοπάλης, πολλοί από αυτούς ποιητές της ζωής όπως ο Παρίδης, ο Παλληκαρίδης και άλλοι. Αν ζούσε σήμερα … αν ζούσε όμως, ο Μιχαλάκης Παρίδης ο ευαίσθητος ποιητής των 25 χρόνων που πρόσεχε να μη βλάψει μυρμήγκι και φρόντισε να ελευθερώσει τις καρδερίνες, την ώρα του «μεγάλου ναι ή του μεγάλου όχι» πορεύτηκε στο δρόμο της προσωπικής συνείδησης και θυσιάστηκε γι’ αυτό που αγαπούσε πάνω απ’ όλα: την ελευθερία. Τελικά κατανοούμε από ποιο υλικό ήταν πλασμένοι: από το υλικό της αυτοθυσίας και από το μακρυγιάννειο «εμείς», που τότε, τη δεκαετία του ΄50 ήταν διάχυτο στις ψυχές των νέων, αντίδωρο προς την πατρίδα.
 
Πόσοι από μας άραγε, βουτηγμένοι στην ύλη και τις χαρές της ζωής -ανούσιες τις πιο πολλές φορές- θα παίρναμε τον ίδιο δρόμο αν η πατρίδα μας το ζητούσε;
 
Πηγή: Αποσπάσματα από βιβλίο του Σωκράτη Τ. Αντωνιάδη, Μιχαλάκης Παρίδης-ο αγωνιστής ποιητής της ελευθερίας.
 
«Να συντρίψουμε τις αλυσίδες που μας κρατάν δεμένους στα κελιά στον αγώνα/να ριχτούμε και πάλι για να βρούμε ΘΑΝΑΤΟ Η ΛΕΥΤΕΡΙΑ»/Ακολουθάτε το δρόμο σας οι μεγάλοι/Τη Μοίρα που σας ώρισε ο Θεός ακολουθάτε/οι Μεγάλοι. Οδηγός σας το πνεύμα το υπέρτατο/και εντός σας ακοίμητο πάντα προσμένει/για τ’ ανέβασμα κάτι να γίνει τ’ ακούραστο!/Στενωπός είν’ ο δρόμος γιομάτος αγκάθια,/οι μικροί θα κτυπούν με λύσσα στο διάβα σας,/μα η ψυχή για τη νίκη θα μάχεται ατρόμητα,/το κορμί κι αν λυγάει κι αν ματώνει απ’ τον κάματο./Νικητές στη γλυκιά την Ιθάκη ως γυρνάτε,/Λαιστρυγόνες θα βρήτε μπροστά σας και Τρίτωνες/τραγουδούσες Σειρήνες, μαγεύτρες και πλάνες/τον τρανό Ποσειδώνα αφρισμένο για εκδίκηση./Ποθητό ‘ναι να βρεις στων αγώνων το τέρμα/μιας πιστής Πηνελόπης αγκάλες αμόλυντες/μ’ αν αφήσης στη μάχη την πνοή σου την ύστατη/πιο χρηστά δεν μπορούσες τη ζωή να προσφέρεις./Στης φυλακής μου το κελί/Στης φυλακής μου το κελί το σιδερόφραχτο/που χειμωνιά όλο πλήξη με κυκλώνει/τον ερχομό σου καρτερώ σαν άνοιξη/ν’ανθίσουνε μεσ’ την καρδιά μου οι κλώνοι …. ( Ίδετε: Ποιήματα Μιχαλάκη Παρίδη.)
 
9 Αυγούστου 1956. Ο γαλανός ουρανός της μεγαλονήσου μας μαύρισε για άλλη μια φορά, θρηνώντας τρία παλικάρια, που δεν τα φόβιζε ο θάνατος γιατί θεωρούσαν τη ζωή περιττή μέσα στη σκλαβιά. Τρεις νέοι Έλληνες και μπροστά τους μόνο η αγχόνη και το φως της λευτεριάς που δεν μπορούσαν να του αντισταθούν. Ανδρέας Ζάκος, Ιάκωβος Πατάτσος, Χαρίλαος Μιχαήλ.
 
Θρήνησε όλη η Κύπρος. Θρήνησε και ο Εθνικός μας ποιητής και αγωνιστής καθοδηγητής της ΕΟΚΑ Κώστας Μόντης. 
 
Απόσπασμα.
 
Πού τρέχουν όλοι αυτοί
γιατί τόση αναταραχή
για να σκοτώσουν τρία παιδικά χαμόγελα;
Γιατί φοβούνται πως είναι τόσο δύσκολο
να σκοτώσουν αυτά τα χαμόγελα; ……
 
Αδερφέ της αγχόνης
τι μας έκανε αυτή η νύχτα
τι μας πήρε και τι μας έδωσε!........
 
ΑΙΩΝΙΑ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΘΡΥΛΙΚΗΣ ΕΟΚΑ.
 
Τιμητική Επιμέλεια από Ομάδα Εργασίας και Έρευνας του συγγραφέα Αντώνη Αντωνά.
Λάρνακα – Κίτιον.



Share

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το Επετειολόγιο ΕΟΚΑ είναι ευαγγέλιο της επικής ιστορίας της Ελληνικής Κύπρου. Το διαβάζουμε ανελλιπώς.
Ντίνα

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΑΣΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ.
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ.

Ο υπέροχος αγώνας των ηρώων της ΕΟΚΑ μέσα από την ποίηση του Κώστα Μόντη

Τιμούμε τις εθνικές επετείους κι αναζητούμε τον δικό μας προσανατολισμό

ΤΗΣ ΒΑΣΟΥΛΑΣ ΚΟΥΛΑ* Λάρνακα - Κίτιον.

Ο Κώστας Μόντης ασχολήθηκε έντονα με τα σπουδαιότερα ιστορικά γεγονότα που σφράγισαν την κυπριακή πραγματικότητα. Ο απελευθερωτικός αγώνας του 1955-1959 έχει κυρίαρχη θέση στην ποίησή του.

Η ποίησή του είναι ένα μνημόσυνο για όσους έπεσαν για την ελευθερία της Κύπρου μας. Ένα μνημόσυνο για τα νεαρά βλαστάρια, που θυσίασαν ζωή και νιάτα, που αψήφισαν την ανωτερότητα των Άγγλων στρατιωτών και νίκησαν. Ένα μνημόσυνο για όλους αυτούς, που με πίστη στον Θεό και την πατρίδα, θυσιάστηκαν για ιδέες και υψηλά ιδανικά που βρίσκονται κλεισμένα στην καρδιά κάθε τίμιου πατριώτη.

Από την ποίηση του Μόντη, αναδύεται ένας θαυμασμός, μια συγκίνηση απ΄ όλους εμάς που μείναμε, για όλους αυτούς που έφυγαν δοξασμένοι και καταξιωμένοι στο πάνθεον των ηρώων της νεότερης Ελληνικής ιστορίας.

Ο Μόντης λοιπόν, δηλώνει επιτακτικά, προσήλωση στα ιδεώδη της ένδοξης ελληνικής φυλής μας, προσήλωση στα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκαν οι ήρωές μας, και μας καλεί όλους μαζί ν΄ αγωνιστούμε, έχοντας φωτεινό παράδειγμα τους ήρωες του αγώνα της ΕΟΚΑ για τη σωτηρία και τη δικαίωση αυτού του τόπου.

Ο Κώστας Μόντης υμνεί με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο τους ήρωες της ΕΟΚΑ. Πιο κάτω παραθέτω μια προσωπική επιλογή ποιημάτων του που αναφέρονται στον αγώνα του ’55-‘59 σαν φόρος τιμής στους ήρωες που δόξασαν με τον ηρωικό τους θάνατο το νησί μας.

ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ

Όταν διάβασα την ιστορία σου

το βράδυ είχα πυρετό.

ΙΑΚΩΒΟΣ ΠΑΤΑΤΣΟΣ

Εμείς; Τι είμαστε εμείς;

Μπορεί να το διαβάσουμε με θλίψη

(πολλή; Kαλά, πολλή),

μπορεί να το συζητήσουμε με πόνο

(αν και ποσό καιρό κι αυτό;),

μπορεί – οι πιο ευαίσθητοι –

να τ΄ αγρυπνήσουμε (αν και πόσες νύκτες;),

μα τίποτα άλλο.

Όλα τ’ άλλα ειν΄ της μητέρας του παιδιού.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΑΤΣΗΣ

Απλώστε την ομίχλη

μην πέσει σήμερα στα στάχυα του

η αναπόφευκτη χαρά των κορυδαλλών.

ΤΡΕΙΣ ΑΓΧΟΝΕΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Πού τρέχουν όλοι αυτοί,

γιατί τόση αναταραχή

για να σκοτώσουν τρία παιδικά χαμόγελα;

Γιατί φοβούνται πως είναι τόσο δύσκολο

να σκοτώσουν αυτά τα χαμόγελα;

ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ ΚΑΡΑΟΛΗΣ

Μην πάρετε οποιαδήποτε φωτογραφία του.

Υπάρχει μια όταν ήταν δεκαέξι χρονών

-στα χείλη το χαμόγελο των δεκαέξι χρονών, στα μάτια μια πρωινή πόρτα χωριού που άνοιγε.

Υπάρχει στο δωμάτιό του

μια φωτογραφία με την πρώτη του χρωματιστή γραβάτα.

Γύρω- τριγύρω μεταξωτό πλαίσιο

κεντημένο απ’ την αδερφή.

Αυτή ταιριάζει. Έτσι ήταν ξανά όταν πέθαινε, αυτό το ίδιο τραγούδι τραγουδούσε,

χωρίς ίχνος ενδιάμεσης αλλαγής,

ούτε καν απ΄ την αγχόνη.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

Εκείνο τ΄ «ΟΧΙ» δεν το επανέλαβε η ηχώ,

ήταν πολύ βαρύ για να το μεταφέρει.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

Εκείνο το πρωί

ένας άνθρωπος θ΄ άλλαζε τ ΄όνομα των βουνών.

ΜΑΣ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ…

Μας παρέδωσε τα βιβλία του

όσο που να γυρίσει απ΄ το Μαχαιρά

και τώρα μείναμε μ΄ αυτό το βάρος.

Πού να ξέραμε, πού να υποθέσουμε.

Οι Έλληνες ξέρουν κάθε στιγμή να πεθάνουν. Γιατί ενεργούν πάντα με γνώμονα την καρδιά και όχι τη λογική. Γι΄ αυτό και πάντα πετυχαίνουν το παράλογο και κάνουν δυνατό το αδύνατο. Έχουν ατσάλινα στήθια οι Έλληνες, έχουν μεγάλη ψυχή, αδίστακτη θέληση, πίστη και θάρρος. Δε διστάζουν να χύσουν το αίμα τους, δεν κάνουν πίσω μπροστά στο θάνατο, δεν πτοούνται, δεν υποκύπτουν. Δεν υπολογίζουν θυσίες κι αγώνες , γι’ αυτό και πάντα βγαίνουν νικητές. Και το ότι οι Έλληνες δε δρουν με τη λογική, το έχουν αποδείξει επανειλημμένα. Ο αγώνας της ΕΟΚΑ ήταν μια «τρελή» αδιαμφισβήτητα απόδειξη…
Συνέχεια.

Ανώνυμος είπε...

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Ευτυχώς που το αίμα δεν παίρνει οδηγίες απ’ το μυαλό,

ευτυχώς που μονάχα με την καρδιά έχει να κάνει,

που η καρδιά το κινεί,

γιατί ποιος ξέρει τι τσιγγουνιές εκείνο θα μας έκανε,

τι υπολογισμούς στις πιο κρίσιμες στιγμές

όταν θα ‘πρεπε οπωσδήποτε να βάψουμε την άσφαλτο κόκκινη, όταν θα ‘πρεπε οπωσδήποτε να πιτσιλλίσουμε τους τοίχους, κόκκινους.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΑΤΣΗΣ

(Πρώτο Σχέδιο)

Όταν στη μεγάλη πλάτη της βουνοσειράς της Κερύνειας

γράφαμε μ’ άσπρη κιμωλία

τα πρώτα επαναστατικά συνθήματα,

όταν στα μέτωπά μας καρφώναμε

το πρώτο πανό της ανταρσίας,

διαισθανόμαστε τη μεγάλη σας στιγμή.

Όταν τα κοριτσάκια του Γυμνασίου

γρατσούνιζαν με τα νύχια τα στεν

κ΄ οι σφαίρες γινόντουσαν σβώλοι,

κυοφορόταν τ’ «όχι» σας.

Κι’ όταν ύστερα οι φυλακές απογυμνώθηκαν

και δεν είχαν τοίχους ν΄ αντιπαρατάξουν

και τ΄ ανακριτήρια αποκαλύφθηκαν

και δεν είχαν άλλο υπόλοιπο τρόμου να επισείσουν,

όταν ύστερα οι αγχόνες άρχισαν

κατάπληκτες να τραγουδούν τον Εθνικό Ύμνο,

ήταν πια βέβαιο πως είχατε ήδη πάρει αύξοντα αριθμό.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΑΔΕΛΦΟ

Δε γίνονται σήμερα αυτά τα πράγματα, Γρηγόρη.

Αυτά τα παράτησε ο κόσμος χιλιάδες χρόνια τώρα

Και τ΄ αφυδάτωσε και τα ταρίχεψε

Και τάκανε παραμύθια

Για τ’ αναγνωστικά των παιδιών,

Γιατί αρέσουν στα παιδιά οι Θερμοπύλες

με τους χτενισμένους Σπαρτιάτες

Και τα «υπό σκιάν» και τα «μολών λαβέ».

Δε τάβαλαν για να τα επαναλαμβάνουμε.

Έπειτα πώς έρχεσαι

ύστερα από δυόμιση χιλιάδες χρόνια

να διεκδικήσεις;

Σκέφτηκες τον αριθμό;

Δυόμιση χιλιάδες χρόνια

δεν υπήρχε αντίρρηση,

δυόμιση χιλιάδες χρόνια

είχαν κάνει κατοχή το παραμύθι

οι άνθρωποι.

Δεν μπορείς εσύ τώρα να λες όχι.

Τιμούμε και δοξάζουμε τα νεαρά παιδιά της ΕΟΚΑ που τόλμησαν να προφέρουν το «όχι», που ανέβηκαν στο ικρίωμα της αγχόνης τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο, που τόλμησαν να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στον εχθρό και σ’ όλα τα μέσα που χρησιμοποίησε!

Όταν υπάρχουν τέτοια παιδιά που ξέρουν να φυλάγουν Θερμοπύλες, όταν υπάρχουν παιδιά που κάνουν βίωμά τους τα «μολών λαβέ», όταν υπάρχουν παιδιά που παραδειγματίζονται από τους προγόνους τους και γίνονται τα ίδια φωτεινά παραδείγματα για τους νεότερους, τότε μπορούμε να ελπίζουμε για ένα καλύτερο μέλλον!

Όταν υπάρχουν παιδιά που θυσιάζονται για τα υψηλά ιδανικά της ένδοξης φυλής μας, που είναι η Πατρίδα και η Ελευθερία τότε μπορούμε να ελπίζουμε στη δικαίωση και την ελευθερία του νησιού μας!

Φτάνει όλοι μας μαζί ν΄ ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους και να μείνουμε πιστοί σ΄ αυτά για τα οποία θυσιάστηκαν!

Μια πατρίδα ελεύθερη απ’ άκρη σε άκρη διεκδικούμε. Μια Κύπρο ενιαία, ακέραιη χωρίς τα συρματοπλέγματα της ντροπής.

Δόξα και τιμή στους ήρωες του επικού αγώνα της ΕΟΚΑ!

Δόξα και τιμή στους αγωνιστές της λευτεριάς!

Περήφανοι!

*Πρόεδρος ΠΑΔΕΔ-Πρωτοπορία

Πρόεδρος ΠΟΕΔ Λάρνακας

Αναμετάδοση από Π.Β.

Ανώνυμος είπε...

Επ΄ ευκαιρία χθες οι θρασύδειλοι κομουνιστές του ΑΚΕΛ, ασεβέστατα λοιδώρησαν τον αείμνηστο αγωνιστή και τομεάρχη της ΕΟΚΑ Θάσο Σοφοκλέους. Σήκωσαν σήμερα κεφάλι, κάτι που δεν αποτολμούσαν κατά την διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα τον οποίο πρόδωσαν και τότε.

Ιδού τι γράφει άθλιο φερέφωνο του ΑΚΕΛ ...

Ντόρος με ανάρτηση Πολυκάρπου για νεκρό αγωνιστή της ΕΟΚΑ..

Την είδηση του θανάτου του τομεάρχη της ΕΟΚΑ και Προέδρου του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ σχολίασε μέσω ανάρτησής του στο twitter, ο Δώρος Πολυκάρπου.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης *ΚΙΣΑ προχώρησε σε μια ομολογουμένως προκλητική τοποθέτηση, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Θεός μακαρίσει, συγχωρέσει αυτόν και τους ομοϊδεάτες του... όσοι πιο λίγοι από αυτούς, τόσο το καλύτερο γι' αυτό τον τόπο.»
*ΚΙΣΑ=Παράρτημα του προδοτικού ΑΚΕΛ.
Στα σχόλια κάτω από την προαναφερθείσα ανάρτηση, επικράτησε πανικός, με πολλούς χρήστες να καταδικάζουν τη δήλωση Πολυκάρπου.

Ανακοίνωση ΔΗΣΥ για αναρτήσεις που προσβάλλουν τη μνήμη του Θάσου Σοφοκλέους

Αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που προσβάλλουν τη μνήμη των νεκρών και ταυτόχρονα προάγουν τη ρητορική μίσους και τον φανατισμό, είναι άκρως απαράδεκτες και καταδικαστέες ειδικότερα όταν αυτές προέρχονται από επώνυμα πρόσωπα που ανήκουν σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη μνήμη του Θάσου Σοφοκλέους, του οποίου η προσφορά προς την πατρίδα και τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ του '55-'59 είναι αδιαμφισβήτητη. Τέτοιες διχαστικές συμπεριφορές προκαλούν τα αισθήματα αλλά και την ιστορική συνείδηση της κοινωνίας μας. Τέτοιες αναρτήσεις βεβηλώνουν τον επικό αγώνα της ΕΟΚΑ και προσβάλλουν τη μνήμη όλων όσοι συμμετείχαν σε αυτόν και αγωνίστηκαν για την ελευθερία.

Είσαι γνωστός για την γραφικότητα σου άθλιε Πολυκάρπου και όμοιοι σου Ιούδες και Εφιάλτες, η ιστορία σας κατέταξε στην Μαύρη Βίβλο των προδοτών. Τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ στο χρυσό πάνθεο των ηρώων.
ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΓΕΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΑΣΟ ΑΚΟΜΗ ΤΟΥΣ ΦΟΒΑΣΤΕ. ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΙ ΝΙΚΟΥΝ.
Σίγουρα αν ζούσες τον καιρό της ΕΟΚΑ σημαντικός καταδότης των Άγγλων θα ήσουν ... Αν σε άφηνε η ΕΟΚΑ να συνεχίσεις να προδίδεις ....Απόγονος προδοτών είσαι όπως και το κόμμα που υπηρετείς.
Σήμερα μάλλον Δούρειος Ίππος είσαι των αδελφών σου κατακτητών Τούρκων βαρβάρων. ΝΤΡΟΠΗ.
Δανεικό. ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΑΣΚΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ ΝΑ ΦΟΡΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΣΕ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΟΜΠΡΕΛΛΑ ΝΑ ΚΡΑΤΑΣ, ΚΑΚΟ ΚΑΙΡΟ, ΚΑΛΟ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΜΗΝ ΣΕ ΒΛΕΠΕΙ ΟΥΤΕ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΚΟ ΣΟΥ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ. ΝΕΝΕΚΟ ΠΡΟΔΟΤΗ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΙΣΧΡΑ ΣΥΝΩΝΥΜΑ.
Όποιος μας πρόδωσε και συνεχίζει να μας προδίδει, δεν θα μας συγχωρέσει ποτέ για την πράξη του αυτή. Ο Ελληνισμός θα τον θυμάται πάντα και θα τον αναθεματίζει. Στ΄ ανάθεμα λοιπόν να ζήσεις και σαν διάτων αστέρας θε να σβήσεις.

Μίνως ΕΟΚΑ - ΑΝΕ.

ΑΙΩΝΙΑ ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΕΟΚΑ ΚΑΙ ΑΕΝΑΗ ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.
Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΑΝΑΠΑΥΕΙ ΤΟΝ ΘΑΣΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΜΑΣ.




Ανώνυμος είπε...

Ανάμεσα στις αισχρές ανθελληνικές αναφορές του ο δόλιος ινστρούχτορας και φερέφωνο του ΑΚΕΛ Πολυκάρπου ζήτησε την αποκαθήλωση του αδριάντα ΔΙΓΕΝΗ. Σε λίγο θα ζητήσει και το γκρέμισμα των αδριαντών όλων των ηρώων ΕΟΚΑ.
Καθαρίστε πρώτα τα οικήματα του ΑΚΕΛ, που είναι γεμάτα αγάλματα των εγκληματιών ΛΕΝΙΝ, ΣΤΑΛΙΝ, ΧΡΟΥΤΣΙΩΦ κ.ά. και μετά τα λέμε ....

Μια έντονα διατυπωμένη ανακοίνωση εξέδωσε το Ίδρυμα Στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή ως απάντηση στην ανάρτηση του Εκτελεστικού Διευθυντής της ΚΙΣΑ Δώρου Πολυκάρπου.που είχε έμμεσα παροτρύνει σε αποκαθήλωση αγαλμάτων του Διγενή.

Συγκεκριμένα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο κ. Πολυκάρπου έγραψε πως "Αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς με τις αρχές μας και να λέμε μπράβο με την ψυχή μας σε αυτούς που αποκαθήλωσαν σε ΗΒ, Βέλγιο κλπ τα αγάλματα όσων διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ας ξεκινήσουμε από το σπίτι μας!". Το σχόλιο του συνοδεύει μονταρισμένη εικόνα του Γεώργιου Γρίβα να τον "σηκώνει" γερανός.


Η ανακοίνωση του Ιδρύματος Γεώργιο Γρίβα Διγενή αναφέρει

«Μια μικρή απάντηση για την επιθυμία αποκαθήλωσης του αγάλματος του ΔΙΓΕΝΗ από τον εκπρόσωπο του ΚΙΣΑ. Όταν μπερδεύεις τις π….ες με τις βούρτσες φτάνεις σε τέτοιου είδους γνωματεύσεις και επιθυμίες. Πίσω όμως από τη φαιδρή αυτή δήλωση του εκπροσώπου του ΚΙΣΑ για το άγαλμα του ΔΙΓΕΝΗ(με αφορμή τις αποκαθηλώσεις αγαλμάτων λόγω τάχα της σκλαβιάς και του δουλεμπορίου μετά τη δολοφονία του νέγρου στην Αμερική) κρύβεται ο έντονος ρατσισμός και ανθελληνισμός του συγκεκριμένου αλλά και όλων όσων εκπροσωπούν την κυπρο –τουρκική λύση ως γνήσια φερέφωνα του αγγλικού ιμπεριαλισμού και της παγκοσμιοποίησης(της νέας σκλαβιάς) στη Κύπρο, που δεν χάνουν την ευκαιρία κάθε φορά να το δείχνουν με το πιο απαίσιο τρόπο. Στο πρόσωπο του Αρχηγού της ΕΟΚΑ προσβάλλεται η μνήμη όλων ανεξαιρέτως των αγωνιστών και των ηρώων που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν στον αντιαποικιακό αγώνα για την ελευθερία και την αυτοδιάθεση των Ελλήνων της Κύπρου. Ένα αγώνα που αποτέλεσε αφορμή και αιτία και για άλλους στο διάβα της ιστορίας, αλλά και χαίρει τον σεβασμό όλων των πρώην σκλάβων που απελευθερώθηκαν, όπου γης. Ο Ελληνισμός της Κύπρου αλλά και γενικότερα έχει μνήμη που δεν ξεθωριάζει από τέτοιου είδους ανόητους καιροσκοπισμούς που το μόνο που πετυχαίνουν είναι απλά να μας ενδυναμώνουν. Η σιωπή, πάντως, των υπολοίπων δείχνει απλά σε ποιο κατάντημα βρίσκεται το πολιτικό γίγνεσθαι του νησιού.

Σχετική αποστομωτική απάντηση εκδόθηκε και για την εξύβριση του τιμημένου νεκρού Θάσου Σοφοκλέους.
Κ.Ρ.

Ανώνυμος είπε...

Αιωνια θα σας θυμομαστε ηρωες μας.
Τ.

Ανώνυμος είπε...

Η πρώτη δημόσια σύνδεση της ΕΟΚΑ με την επανάσταση του 1821 έγινε με τα φυλλάδια της οργάνωσης που ρίχθηκαν τη νύχτα της 31ης Μαρτίου προ5 την 1η Απριλίου 1955 με την υπογραφή του «Αρχηγού Διγενή». Η πρώτη προκήρυξη της ΕΟΚΑ – προσκλητήριο στον απελευθερωτικό αγώνα, αναφερόταν στο 1821, εντάσσοντάς το στους αγώνες για την ελευθερία τού παρελθόντος, τη συνέχεια των οποίων διεκδικούσε το 1955:

(…) Αδελφοί Κύπριοι. Από τα βάθη των αιώνων μάς ατενίζουν όλοι εκείνοι οι οποίοι ελάμπρυναν την Ελληνικήν Ιστορίαν διά να διατηρήσουν την ελευθερίαν των: οι Μαραθωνομάχοι, οι Σαλαμινομάχοι, οι Τριακόσιοι του Λεωνίδα και οι νεώτεροι του Αλβανικού έπους. Μας ατενίζουν οι αγωνισταί του 1821 οι οποίοι και μας εδίδαξαν ότι η απελευθέρωσις από τον ζυγόν δυνάστου αποκτάται πάντοτε με το αίμα.....

Γ.Π. Αδελφός ήρωα ΕΟΚΑ.

Ανώνυμος είπε...

Οι προδοτες παραμενουν προδοτες.
Τους ηρωες τιμα και ο Θεος και οι ανθρωποι.
Απιστευτα πραγματα.
Μ. Κρητη

Ανώνυμος είπε...

«Είναι σίγουρο πως τα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκαν οι εννιά ήρωες της αγχόνης είναι άφθαρτα και εξακολουθούν να συγκινούν και να επιδρούν στις ψυχές των νέων
Η πορεία προς την αγχόνη και το νόημα της θυσίας των εννιά απαγχονισθέντων ηρώων του εθνικοαπελευθερωτικού-ενωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ ήταν το αντικείμενο ομιλίας της καθηγήτριας Μαρίας Κελίρη-Ιωαννίδη την περασμένη Τρίτη. Σε μια σεμνή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Ηρώων του Ιδρύματος Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-1959 στη Λευκωσία, η κ. Ιωαννίδου επεσήμανε πως σε μια δύσκολή εποχή όπως η σημερινή, το μόνο που λάμπει και καθοδηγεί σαν πολικός αστέρας τη ζωή μας είναι το πέρασμα φωτεινών ανθρώπων, που σημάδεψαν ανεξίτηλα με τον λόγο και τις πράξεις τους την αιωνιότητα.

«Οι εννιά Άγγελοι της αγχόνης νοηματοδότησαν το σύμπαν και έγιναν με τη ζωή και την πορεία τους προς τον θάνατο πρότυπο ζωής των ανθρώπων εσαεί, κατορθώνοντας να συγκινούν και να συνομιλούν μαζί μας σ’ ένα διάλογο ψυχών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης που απαγχονίστηκε στις 14 Μαρτίου 1957 είπε: «Δεν μπορώ να λησμονήσω την Ελλάδα, γιατί αυτή με γέννησε, μ’ ανάθρεψε κι ακόμα μου ’δωσε Φως και Γνώση και Ζωή, μου χάρισε της Λευτεριάς τα φώτα». Ο Ευαγόρας μας, σημειώνει, μας θυμίζει με ένα ποίημά του τον δεύτερο εξάδελφό του Στέλιο Μαυρομμάτη. Το τελευταίο «τρίο απαγχονισμού» το έγραψε ο έφηβος ποιητής για τους απαγχονισθέντες συναγωνιστές του Παναγίδη, Κουτσόφτα και Μαυρομμάτη: «Ποτέ δεν θα πεθάνουνε/όσοι πεθάναν σήμερα/και της σκλαβιάς τα σίδερα/θα σπάσουν κάποια μέρα./και θ’ ακουστούν, ελεύθερα,/τραγούδια πέρα ως πέρα/στο Ελληνικό Νησί...».
Iωαν. Μ.

Ανώνυμος είπε...

Του ανδρειωμενου ο θανατος θανατος δεν λογιεται.
Κωνσταντινα

Ανώνυμος είπε...

Το προβλημα με τους προδοτες ανθελληνες ειναι οτι εχουν συξηθει επικινδυνα κσι αν τους καταναλωσουμε δεν θα .μπορεσουμε να τους χωνεψουμε.
Χαρης

Ανώνυμος είπε...

Ντράπηκε και η ντροπή για το φερέφωνο του ΑΚΕΛ Πολυκάρπου. Να κρυφτείς στο καβούκι σου επιλήσμονα, που έχεις την αναίδεια να μιλάς και για τις εκτελέσεις προδοτών από την ΕΟΚΑ.
Να σου πω μια ιστορία, που ντράπηκαν να στην πουν οι παππούδες σου σύντροφοι.
Κατά την διάρκεια του αγώνα η ΕΟΚΑ, ναι εκτέλεσε πολλούς προδότες Νενέκους...
Π.χ. Ένα παράδειγμα .. Όταν το ΑΚΕΛ έκανε κάποια στιγμή συγκέντρωση κατά της ΕΟΚΑ, ανάμεσα τους ήταν και ο ΑΚΕΛΙΚΟΣ προδότης αστυνόμος Πουλλής, ο οποίος πολλούς αγωνιστές συνέλαβε, βασάνισε και φυλάκισε. Στην συγκέντρωση την ανθελληνική είχε την τόλμη ο αγωνιστής Καραολής να εισέλθει με συναγωνιστή του και να εκτελέσουν τον προδότη...
Οι ΑΚΕΛΙΚΟΙ ως ύαινες τους κυνήγησαν και μάλιστα ο Καραολής ενώ διέφευγε με ποδήλατο του το πήραν με την βία και το έριξαν στα πόδια του για να εμποδίσουν την φυγή του. Αυτός σαν πρωταθλητής δρόμου του ΑΠΟΕΛ βέβαια διέφυγε, αλλά οι ... σύντροφοι κάλεσαν αμέσως τους Άγγλους όπου τους έδωσαν πλήρη περιγραφή και ταυτόχρονα παρέδωσαν και το ποδήλατο του αγωνιστή.
Με βάση λοιπόν τις περιγραφές των προδοτών και τον αριθμό του ποδηλάτου συνελήφθη και καταδικάσθηκε και οδηγήθηκε στην αγχόνη.... Εσείς είστε οι δήμιοι του και μιλάτε σήμερα...
Αναλυτικά...Η σύλληψη του Καραολή
28 Αυγούστου 1955, ο Μιχαλάκης Καραολής, ο Ανδρέας Παναγιώτου και ο Γιώργος Ιωάννου παίρνουν μέρος σε μια από τις πιο εντυπωσιακές ενέργειες της ΕΟΚΑ, την εκτέλεση του αστυνομικού Ηρόδοτου Πουλλή, ο οποίος πρόδιδε τον αγώνα και συνεργαζόταν με τους Άγγλους.
Η εκτέλεση του Πουλλή πραγματοποιήθηκε καθώς παρακολουθούσε συγκέντρωση που οργάνωνε το ΑΚΕΛ, στη Οδό Λήδρας στην καρδιά της Λευκωσίας. Από τους πυροβολισμούς των αγωνιστών προκλήθηκε χάος στη περιοχή. Ο Καραολής και ο Παναγιώτου, που χρησιμοποίησαν τα πιστόλια τους, έτρεχαν σε σημείο της Λήδρας για να πάρουν τα ποδήλατά τους και να διαφύγουν. Παριστάμενοι προσπάθησαν να τους εμποδίσουν. Ο Παναγιώτου, κατάφερε να διαφύγει, ο Καραολής, όμως αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το ποδήλατο του και να απομακρυνθεί τρέχοντας. Για κακή του τύχη όμως, οι αριθμοί κατασκευής του ποδήλατου μαρτύρησαν την ταυτότητα του, και έτσι οι Άγγλοι βρήκαν στα αρχεία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών ότι το ποδήλατο ανήκε στον Μιχαλάκη Καραολή.
Κι ενώ κατάφερε να κρυφτεί για λίγες μέρες, στη προσπάθεια του ο Μιχαλάκης να διαφύγει και να ενταχθεί στην αντάρτικη ομάδα του Γρηγόρη Αυξεντίου, συλλαμβάνεται μετά από προδοσία ΑΚΕΛΙΚΩΝ συγχωριανών του σε ενέδρα από τις αγγλικές δυνάμεις και φυλακίζεται στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας, απ΄ όπου αργότερα οδηγείται στην αγχόνη.
Κάποια διάψευση προδότες;
Αυτούς λοιπόν εκτελούσε η ΕΟΚΑ. Μήπως πρέπει να στήσουμε και σε αυτούς ... αδριάντες;
Σ.Μ. Κόρη ήρωος ΕΟΚΑ.
ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ. ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.




Ανώνυμος είπε...

👌✌

Ανώνυμος είπε...

To τολμηρό σχόλιο της Σ.Μ. βασίσθηκε σε εκατοντάδες σχόλια επικριτικά αναγνωστών στα οποία ο Πολυκάρπου είχε την θρασύτητα να ... απαντά αμετανόητα...
Η λήθη των κακών ημερών τους θρασύτητα γεννά. Αντί να σέβονται αυτούς που έδωσαν την ζωή τους για την Λευτεριά της Κύπρου και σήμερα τους λοιδωρούν.
Έψαξα και βρήκα μερικά σχόλια ...
Είπε αρχικά ο δόλιος Πολυκάρπου ....για τον ήρωα τομεάρχη της ΕΟΚΑ Θάσο Σοφοκλέους και Πρόεδρο αγωνιστών ΕΟΚΑ, του οποίου τσάκισαν όλα τα κόκκαλα οι κατακτητές ...
«Είσαι ότι πιο άψυχο υπάρχει»
«Θεός μακαρίσει, συγχωρέσει αυτόν και τους ομοϊδεάτες του… όσοι πιο λίγοι από αυτούς, τόσο το καλύτερο γι’ αυτό τον τόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Του αναφέρει ενδεικτικά αναγνώστης...
Αν ήσουν ενήλικας το 55-59 σίγουρα θα ήσουν ο εκλεκτός των Άγγλων και ως πρώτος προδότης..
Απαντά ο θρασύς...
Έχοντας υπ όψιν την ελαφρότητα με την οποία εκτελούσατε "πολιτικούς σας αντιπάλους" (όχι προδότες!) μάλλον δεν θα έφτανα 55-59 ....
Κλπ κλπ.
Κλεισθείτε στο καβούκι σας ολετήρες, όπως πράξατε το 74, που κατά την έναρξη του άφρονος πραξικοπήματος σε μια ώρα όλη η ηγεσία του ΑΚΕΛ και τα ένοπλα του τμήματα του εφεδρικού παραδόθηκαν άνευ μάχης, αντί να αντισταθούν και στηρίξουν τον εκλεκτό τους Μακάριο ο οποίος το έσκασε αμέσως. (Ελάχιστες περιπτώσεις αντίστασης...)
Οφείλετε μεγάλη χάρη στους εισβολείς, που χειροκροτήσατε όταν εισέβαλαν και τους οποίους θεωρείτε .... απελευθερωτές και αδελφούς μέχρι σήμερα ... για αυτό και μιλάτε...
Χάρη οφείλετε και στον Σαμψών ο οποίος τότε έδωσε εντολή απελευθέρωσης σας. (Δηλώσεις στελεχών σας...) ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΑΣ.....
Ρ. Μέλος του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ.
Όλοι διαβάζετε το επετειολόγιο ΕΟΚΑ. Μας διδάσκει και νουθετεί.

Υ.Γ. Ξέρετε ενδεχομένως να επικαλεσθείτε ότι τα σχόλια είναι ανώνυμα. Σήμερα αν κάποιος πατριώτης γράψει επώνυμα βέβαιον είναι ότι θα "κατασπαραχθεί" και αυτός και η οικογένεια του, από τα συστημικά προοδευτικά ΜΜΕ και το ΑΚΕΛ. Εδώ καταντήσαμε ....
ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ Ο ΘΕΟΣ ΤΟΥΣ ΤΙΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Εσείς δεν έχετε τον Θεό σας, ούτε και άνθρωποι είστε... ΑΝΤΕ

Ανώνυμος είπε...

Συντριπτικα αποκαλυπτικα και αποστομωτικα ολα τα σχολια.
Ευγε.
Σ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Θερμά ευχαριστούμε τους αναγνώστες του KOUKFAMILY, καθώς και τους προσωπικούς μας αποδέκτες για τα δεκάδες πρόσθετα χρήσιμα σχόλια, που μας απέστειλαν.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον κ. Θάνο του KOUKFAMILY, για την επιμέλεια και καταχώρηση του επετειολογίου, το οποίο δημοσιεύει ανελλιπώς κάθε μήνα.
ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Κι εμεις με την σειρα μας να σας ευχαριστησουμε ολους. Αρθρογραφους, σχολιαστες και αναγνωστες.
Κανουμε ολοι απλα το καθηκον μας.

Ανώνυμος είπε...

Μια απάντηση στον ΚΙΣΑ κατά Θάσου Σοφοκλέους και αγωνιστές της ΕΟΚΑ 55-59
Κατά που σου κάμνουν κάμνε και κακία μην κρατάς λέει μια λαϊκή μας θυμοσοφία. Έτσι,

«Αβραάμ εγέννησε Ισαάκ, Ισαάκ εγέννησε Ιακώβ, Ιακώβ εγέννησε Ιούδα και τους αδελφούς αυτού…» μια απάντηση στην δήλωση ΚΙΣΑ κατά μακαριστού συμπατριώτη μας Θάσου Σοφοκλέους που ούτε οι Τούρκοι δεν άκουσα να λένε. Ο Θεός αναπαύσει τη ψυχή του και ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Φ.Α.

Ανώνυμος είπε...

Τωρα τα ειδα ολα.
Τα μεν μου προκαλεσαν θαυμσμο και περηφανεια για τους ηρωες μας τα δε αποτροπιασμο για τους προδοτες.
VERBA VOLΑNT SCRIPTA MANENT. Τα λογια πετουν τα γραπτα μενουν για να συνοδευουν καταλληλα αγωνιστες και προδοτες. Καλα τους κανατε....

Πωλινα απο οικογενεια αγωνιστων ΕΟΚΑ. ΚΙΤΙΟΝ

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.