5 Ιουλίου 2023

ΚΑΡΜΙΝΙΟ: ΤΡΩΜΕ ΕΝΤΟΜΑ ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ!!! ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΜΕΣΑ!!!!

Το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο σύγχρονος άνθρωπος, σχετικά με τη διατροφή του.. 
 
Το καρμίνιο είναι μια χρωστική ουσία που παράγεται από τα θηλυκά κόκκινων εντόμων, κυρίως από τα είδη Dactylopius coccus, Porphyrophora hamelii, και Porphyrophora polonica. Τα έντομα καλλιεργούνται σε φυτά και μετά συλλέγονται, βράζονται σε νερό για να σκοτωθούν τα έντομα, μετά αποξηραίνονται στον ήλιο ή σε φούρνους, και μετά τρίβονται σε σκόνη. Από την επεξεργασία της σκόνης παράγονται διάφορες μορφές της χρωστικής ουσίας.
 
Το συναντάμε και ως crimson lake, carmine lake, natural red 4, CI 75470. Θεωρείται “φυσική χρωστική”. Χρησιμοποιείται σε τρόφιμα, καλλυντικά, χρώματα, και σε φαρμακευτικά και παραφαρμακευτικά προϊόντα. Έχει κάποιες χρήσεις και σε ιστολογικές αναλύσεις.
 
Σε τρόφιμα το βρίσκουμε σε γιαούρτια και επιδόρπια, παγωτά, γρανίτες, σιρόπια φρούτων, τσίχλες, καραμέλες, ζαχαρωτά, γλυκά, σάλτσες, ροφήματα με κόκκινο χρώμα ή τόνους του μωβ, και αλλού. Στις ετικέτες αναγράφεται ως Ε120, καρμίνιο, καρμινικό οξύ, κοχενίλη, φυσικό κόκκινο 4. 
 
Σε καλλυντικά το βρίσκουμε σε κραγιόν και άλλα είδη make-up. 
Υπάρχουν εναλλακτικά υλικά για όλες τις χρήσεις του καρμινίου. 
 
 
Ανιχνεύθηκε σε ζαμπόν μη επιτρεπόμενη χρωστική ουσία από ΣΚΑΘΑΡΙΑ 
 
Μη επιτρεπόμενη χρωστική ουσία (καρμίνιο) απο ΣΚΑΘΑΡΙΑ! ανίχνευσε ο ΕΦΕΤ σε ζαμπόν με την εμπορική ονομασία «Χοιρινή Ωμοπλάτη Βραστή Spar, Προϊόν Θερμικής Επεξεργασίας», σε συσκευασία των 200 γρ., με ημερομηνία λήξης 26/8/2013. Το προϊόν παράγεται από τη ΛΑΝΤΣΙΟΝ ΜΗΤ ΕΒΡΟΥ Α.Ε. που εδρεύει στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης. Ο ΕΦΕΤ ζήτησε από την επιχείρηση την άμεση ανάκληση – απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. 
 
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΡΜΙΝΙΟ; 
 
Του Νίκου Κατσαρού τ.Προέδρου ΕΦΕΤ. 
 
Η επικίνδυνη και απαγορευμένη χρωστική Ε 120, κοχενίλη ή καρμινικό οξύ, ή καρμίνες βρέθηκε σε μιά σειρά από αλλαντικά, ζαμπόν, καπνιστές μπριζόλες, καπνιστή γαλοπούλα, βραστή γαλοπούλα κλπ πού αποσύρθηκαν απο την αγορά όπως ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ πουθενά όμως δεν αναφέρθηκε τι ποσότητες από όλα αυτά τα προϊόντα καταναλώθηκαν.
 
Ως συνήθως οι έλεγχοι γίνονται εκ των υστέρων και οι καταναλωτές είναι τα πειραματόζωα.Η κοχενίλη είναι μια κόκκινη χρωστική που προέρχεται από θηλυκά έντομα του είδους Coccous Cacta (είδος σκαθαριού) αφού προηγούμενα ψηθούν και μετατραπούν σε σκόνη ή απομονωθεί χημικά η δραστική ουσία. Η ειρωνεία και η υποκρισία της όλης κατάστασης είναι οτι στις οδηγίες αναφέρεται να το αποφεύγουν οι χορτοφάγοι καθ όσον πρόκειται για ζωικό οργανισμό αν βέβαια γνωρίζουν τι είναι η κοχενίλη. Ετσι ενας χορτοφάγος μπορεί να φάει μεχρι και πεντακόσια ψημένα σκαθάρια χωρίς να το γνωρίζει. Η κοχελίνη δεν είναι καρκινογόνος και συνιστάται να το αποφεύγουν όσοι είναι ευαίσθητοι στην ασπιρίνη και όσοι υποφέρουν από άσθμα ή αλλεργίες. Η κοχελίνη επιτρέπεται ως πρόσθετο σε: αλκοολούχα ποτά παγωτά, προϊόντα αρτοποιίας (π.χ. διάφορα κρουασάν, μπισκότα,κέικ,γκοφρέτες κλπ)στιγμιαίες σούπες σε φακελάκια,γλυκά,ζελέ, μαρμελάδες για να δίνει κόκκινο ή αποχρώσεις κόκκινου σε αυτά τα προϊόντα.
 
Εδώ είναι και ο μεγάλος προβληματισμός για αυτήν την κατηγορία προσθέτων: τις χρωστικές για τους παρακάτω λόγους: 
 
Οι χρωστικές μπαίνουν στα τρόφιμα για να τους δίνουν χρώμα και να έλκουν τον καταναλωτή παραπλανώντας τον αφού αυτό δεν είναι το φυσικό τους. Δεν έχουν καμμία θρεπτική ή θερμιδική αξία ή άλλη αξία. 
 
Οι χρωστικές είναι συνήθως συνθετικές και σε κάποιες περιπτώσεις φυσικές που προέρχονται από μη τρόφιμα όπως στην περίπτωση της κοχενίλης. Οι μακροχρόνιες επιδράσεις των χρωστικών στον οργανισμό δεν είναι γνωστές ούτε η αλληλεπίδραση αυτών με άλλα πρόσθετα στον οργανισμό. 
 
Κάποιες απο αυτές αποδεικνύονται εκ των υστέρων ως επικίνδυνες για την υγεία και αποσύρωνται. Στην διάρκεια της θητείας μου στον ΕΦΕΤ αποσύρθηκε η χρωστική Ε 128 ή RED 2G που έμπαινε στα λουκάνικα,στις ιχθυοτροφές σολομού και πτηνοτροφές για να δίνει στα προιόντα αυτά κόκκινο χρώμα (στην περίπτωση των πουλερικών έδινε κίτρινο χρώμα στον κρόκο των αυγών) Η Ε128 αποσύρθηκε διότι θεωρήθηκε ύποπτος καρκινογενέσεων και αφού κυκλοφορούσε στην αγορά για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια. Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες θεωρούν δεδομένο ότι οι καταναλωτές είναι πειραματόζωα.
 
Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες όταν αντελήφθησαν οτι οι καταναλωτές απέφευγαν τρόφιμα που στην ετικέτα ανέφεραν τα Ε τότε επέτυχαν μέσω της επιτροπής του CODEX ALIMENTARIUS να μην αναγράφεται το Ε ακολουθούμενο από ένα τριψήφιο νούμερο π.χ Ε128 αλλά η κατηγορία προσθέτου π.χ. χρωστική ακολουθούμενη, απο την χημική του ονομασία π.χ καρμινικό οξύ. Πολλές φορές όμως παραλείπεται η κατηγορία του προσθέτου οπότε ο καταναλωτής διαβάζοντας την χημική ονομασία δεν καταλαβαίνει τίποτα. Η προσθήκη χρωστικών σε τροφές για βρέφη και νήπια δεν επιτρέπεται., ενώ οι παιδικές τροφές περιέχουν μικρότερες ποσότητες χρωστικών. Ποτέ δεν είπαν γιατί όπως δεν μας είπαν οτι τις πιο πολλές φορές τα παιδιά τρώνε τα τρόφιμα που είναι για τους μεγάλους.Ποτέ δεν είπαν ότι η ποσότητα χρωστικής που περιέχεται σε ένα τρόφιμο είναι ασφαλής για τον ενήλικο και μη ασφαλής για τον ανήλικο. Δυστυχώς στον βωμό του κέρδους όλα επιτρέπονται.
 
Οι χρωστικές χρησιμοποιούνται σε κάθε είδους τρόφιμο κυρίως σε: παγωτά, γαριδάκια, πατατάκια, αναψυκτικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, τυποποιημένα γλυκά, γρανίτες ζαχαρωτά, ζελέδες καραμέλες, τσίχλες, έτοιμες τούρτες και κέικ, γλειφιτζούρια, μαργαρίνες, ταραμά, μουστάρδες, διάφορα ποτά, κοκτέιλ, λικέρ, κοκα κόλα, κοκτέιλ φρούτων, λουκάνικα, αλλαντικά κλπ. Παρά το γεγονός οτι όλες οι χρωστικές είναι εγκεκριμένες από την ΕΕ και μόνο αυτές επιτρέπεται να κυκλοφορούν, ένας αριθμός δημοσιεύσεων αναφέρει κάποιο βαθμό επικινδυνότητος για ωρισμένες απο αυτές όπως: E102 (Ταρτραζίνη), Ε104 (κίτρινο της κινολίνης), Ε110, Ε120 (κοχενίλη), Ε122 (αζωρουμπίνη), Ε123 (αμαράνθη), Ε124 (ερυθρό της κοχελίνης), Ε127 (ερυθροσίνη)Ε131, Ε132 (ινδικοκαρμίνη), Ε133, Ε150, Ε150Α, Ε150C (καραμελώχρωμα) Ε154, Ε155, Ε160 (νορμπιξίνη) Ε160Α, Ε160Β, Ε160C (εκχύλισμα παπρίκας). Ενδεχόμενες παρενέργειες που έχουν αναφερθεί όπως: καρκινογένεση, αλλεργίες, υπερκινητικότητα, αυπνία, άσθμα, γαστρεντερικά προβλήματα, μείωση λευκών αιμοσφαιρίων, προβλήματα θυρεοειδή.
 
 
Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΕΝΤΟΜΑ ΠΑΡΟΤΙ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ ΑΠΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΑΥΤΩΝ.
 
 
Δείτε σχετικό βίντεο
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.