14 Σεπτεμβρίου 2022

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Αγγλίας, Βρετανίας και Ηνωμένου Βασιλείου;

Η κατανόηση της περίπλοκης γεωπολιτικής δυναμικής μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να μην αναφερθούμε στις χώρες με τα σωστά τους ονόματα.
 
 
 
Ας προσπαθήσουμε να ξεχωρίσουμε κάποια πράγματα.  
 
Πρώτον, ας μιλήσουμε για γεωγραφία  
 
Μέρος της σύγχυσης μπορεί να προέλθει από το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται σε ένα μεμονωμένο νησί που το ίδιο αποτελεί μέρος από ένα μεγαλύτερο σύνολο νησιών. Με αυστηρούς γεωγραφικούς όρους, η Μεγάλη Βρετανία (επίσης γνωστή ως «Βρετανία») είναι ένα νησί κρυμμένο μεταξύ της Βόρειας Θάλασσας και της Μάγχης, το οποίο στο στενότερο σημείο της απέχει περίπου 20 μίλια από την ευρωπαϊκή ήπειρο. Η Μεγάλη Βρετανία είναι μέρος των Βρετανικών Νήσων, μια συλλογή από περισσότερα από 6.000 νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας στα δυτικά και μικρότερων νησιών όπως το Anglesey και το Skye.  
 
Τι γίνεται με τις χώρες;  
 
Αρχικά, υπάρχει το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ονομάζεται, είναι ένα κυρίαρχο κράτος που αποτελείται από τέσσερις μεμονωμένες χώρες: Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Κοινοβούλιο είναι κυρίαρχο, αλλά κάθε χώρα έχει αυτονομία σε κάποιο βαθμό. Ως επί το πλείστον, τα κοινοβούλια της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας αναφέρονται στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου σε «επιφυλακτικά θέματα» που αφορούν θέματα όπως η εξωτερική πολιτική και η ένταξη στην ΕΕ, αλλά διατηρούν την εξουσία σε «αποκεντρωμένα θέματα» που αφορούν θέματα όπως η εκπαίδευση και η στέγαση.  
 
Αν και είναι συνδεδεμένες με το Στέμμα και συνδεδεμένες μεταξύ τους σε ενότητα, οι επιμέρους χώρες στο Ηνωμένο Βασίλειο διατηρούν τις δικές τους τοπικές ταυτότητες και ακόμη και τις δικές τους περιφερειακές γλώσσες. (Ουαλική, για παράδειγμα, είναι η επίσημη γλώσσα στην Ουαλία, παρόλο που η επίσημη γλώσσα στο ΗΒ, στο σύνολό της, είναι τα αγγλικά.)  
 
Από τότε που έγινε δημοκρατία τη δεκαετία του 1940, η Δημοκρατία της Ιρλανδίας (η οποία μοιράζεται σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία) έχει λειτουργήσει ως κυρίαρχο κράτος από μόνο του. Αν και είναι φυσικά κοντά στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Δημοκρατία της Ιρλανδίας έχει τις δικές της σχέσεις και είναι μέλος στα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς οργανισμούς.  
 
Η λέξη «Βρετανική» είναι από μόνη της μπερδεμένη—μπορεί να αναφέρεται σε πράγματα που σχετίζονται με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Μεγάλη Βρετανία ή την πρώην Βρετανική Αυτοκρατορία. Αν και ήταν η πιο ισχυρή αποικιακή δύναμη στον κόσμο, η εμβέλεια αυτής της Αυτοκρατορίας έχει εξασθενίσει. Ωστόσο, το σημερινό Ηνωμένο Βασίλειο έχει μερικές αποικίες σε όλο τον κόσμο, οι οποίες αναφέρονται ως Βρετανικά Υπερπόντια Εδάφη. Αυτά τα εδάφη εξακολουθούν να υπόκεινται στη βρετανική κυριαρχία, αν και ορισμένα είναι αυτοδιοικούμενα:  
 
Ανγκουίλα  
Βερμούδα
Βρετανική Ανταρκτική Επικράτεια
Βρετανική Επικράτεια Ινδικού Ωκεανού
Βρετανικές Παρθένες Νήσοι Νήσοι
Κέιμαν Νήσοι
Φώκλαντ
Γιβραλτάρ
Μοντσερράτ
Πίτκερν
Αγία Ελένη
Εξαρτήσεις*
Νότια Γεωργία και Νήσοι Νότιο Σάντουιτς
Τερκς και τα νησιά Κάικος
 
*Τρία νησιά εντός των Βρετανικών Νήσων διατηρούν το ειδικό καθεστώς ως «Εξαρτήσεις του Στέμματος». Αν και το ΗΒ είναι τεχνικά υπεύθυνο για αυτά, διοικούνται ανεξάρτητα και αυτοδιοικούνται. Αντί να έχουν σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν σχέση με το «The Crown»—τη βρετανική μοναρχία:
Bailiwick of Jersey
Bailiwick of Guernsey
Isle of Man  
 
Μετά υπάρχει το βασίλειο της Κοινοπολιτείας—χώρες που δέχονται το Στέμμα, γνωστή και ως Queen Elizabeth, ως συνταγματικός μονάρχης που μετά τον θάνατό της την Πέμπτη την θέση της πήρε ο Βασιλιάς Κάρολος ΙΙΙ. Ως μέλη της Κοινοπολιτείας των Εθνών, κάθε Κοινοπολιτειακό Βασίλειο κυβερνά τον εαυτό του, λαμβάνει τις δικές του αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής, αλλά διατηρεί δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο και μεταξύ τους. Αυτό εξορθολογίζει τις διπλωματικές σχέσεις και ενθαρρύνει τη συνεχή κοινότητα μεταξύ εθνών που αποτελούσαν μέρος της τρομερής αυτοκρατορίας της Βρετανίας:  
 
Αντίγκουα και Μπαρμπούντα
Αυστραλία
Μπαχάμες
Μπαρμπάντος
Μπελίζ
Καναδάς
Γρενάδα
Τζαμάικα
Νέα Ζηλανδία
Παπούα Νέα Γουινέα
Άγιος Χριστόφορος και Νέβις
Αγία Λουκία
Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες
Σολομώντα
Νήσοι  
 
Τεχνικά, το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης μέρος της Κοινοπολιτείας.




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.