27 Σεπτεμβρίου 2022

Πολεμικό κλίμα στην Τουρκία

Πολεμικό κλίμα επικρατεί στην Τουρκία με τον Στρατό να προχωρά σε στρατιωτικές προετοιμασίες που δείχνουν επικείμενη “θερμή αντιπαράθεση” με την Ελλάδα. Μετά τις σειρήνες πολιτικής άμυνας που ήχησαν στην Μερσίνα, ο τουρκικός Στρατός προχώρησε στην διεξαγωγή άσκησης επιστράτευσης. 
 
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ.Τ.Ερντογάν, συγκάλεσε χθες υπουργικό συμβούλιο με θέμα την Ελλάδα και την στρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου στον απόηχο των κατασκοπευτικών φωτογραφιών που τράβηξαν Bayraktar TB2 από την ενίσχυση των δυνάμεων της ΑΣΔΕΝ σε Λέσβο και Σάμο.
 
Με τις εικόνες αυτές ο Ερντογάν προσπαθεί να στοιχειοθετήσει το αφήγημά του περί παράβασης Συνθηκών από την πλευρά της Ελλάδας που στρατικοποιεί νησιά. Σταδιακά οι Τούρκοι χτίζουν ένα νέο αφήγημα περί «αυτοάμυνας» προκειμένου να δικαιολογηθεί η τουρκική επίθεση.  
 
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάνει λόγο για νησιά υπό κατοχή και προειδοποιεί ότι «θα έρθουμε ένα βράδυ». Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, και άλλοι υπουργοί, αμφισβητούν την κυριαρχία των νησιών με το πρόσχημα της στρατιωτικοποίησης, και έρχεται μετά το υπουργείο Άμυνας με τις φωτογραφίες που δείχνουν μεταφορά τεθωρακισμένων σε Λέσβο και Σάμο «κάτω από τη μύτη της Τουρκίας».  
 
Στο πλαίσιο αυτό της “ετοιμότητας” των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στην δημοσιότητα βίντεο (ΕΔΩ)από την άσκηση επιστράτευσης με την επονομασία Γινλντιρίμ με εφέδρους να προσέρχονται στους χώρους επιστράτευσης, να τους γίνονται εργονομικές μετρήσεις, να παραλαμβάνουν ρουχισμό και οπλισμό και να πραγματοποιούν ακόμα και βολές με το ατομικό τους τυφέκιο και πιστόλι. 
 
Άσκηση επιστράτευσης στο Ερζερούμ
 
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ξεκίνησε στο Ερζερούμ η «Γιλιντιρίμ 2022». Η τουρκική ηγεσία κάλεσε εφέδρους, ιδιώτες, υπαξιωματικούς και αξιωματικούς που ολοκλήρωσαν τη στρατιωτική τους θητεία πριν από χρόνια. Η άσκηση στοχεύει στη δοκιμή του συστήματος κινητοποίησης προσωπικού, οχημάτων, αγαθών και υπηρεσιών, των αλληλεπιδράσεων μεταξύ υπουργείων, δημόσιων φορέων και οργανισμών και των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε περίπτωση επιστράτευσης και πολέμου.  
 
Η άσκηση διεξήχθη στον Στρατώνα Στρατηγού Φικρέτ Έσεν του 109ου Συντάγματος Πυροβολικού. 11 δημόσιοι φορείς συμμετείχαν στην άσκηση.
 
Ο συνταγματάρχης Πυροβολικού Ilkay Günay, Διοικητής του 109ου Συντάγματος Πυροβολικού, είπε:  
«Ο στόχος της άσκησης “Γιλντιρίμ 2022” είναι να ετοιμαστούν οι πόροι της χώρας για να χρησιμοποιηθούν γρήγορα σε περίπτωση κινητοποίησης και πολέμου.
 
Αυτό είναι δυνατό μόνο με καλές προετοιμασίες κινητοποίησης σε καιρό ειρήνης. Εκπαιδεύσεις και ασκήσεις κινητοποίησης πραγματοποιούνται για να δοκιμαστούν οι κοινές δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ των υπουργείων, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και οργανισμών και των ενόπλων δυνάμεων σε περίπτωση επιστράτευσης και πολέμου, καθώς και για την εκπαίδευση και προετοιμασία του εφεδρικού προσωπικού. 
 
Υπουργικό συμβούλιο για την Ελλάδα συγκαλεί ο Ερντογάν
 
Την «ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων της Ελλάδας σε αποστρατικοποιημένα νησιά» θα συζητήσει μεταξύ άλλων τη Δευτέρα το υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας υπό τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως αναφέρει η Daily Sabah δε το θέμα θα τεθεί «εν μέσω εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».  
 
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι σύμφωνα με τουρκικές πηγές τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK) που εκτελούσαν πτήσεις στο Αιγαίο εντόπισαν κίνηση και «διαπίστωσαν ότι δύο ελληνικά αποβατικά βρίσκονταν καθ’ οδόν προς Λέσβο και Σάμο».  
 
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ «αποκαλύφθηκε» ότι τα εν λόγω πλοία παρέδωσαν στη Λέσβο 23 τεθωρακισμένα και 18 στη Σάμο. Υποστηρίζουν δε ότι τα τεθωρακισμένα ήταν μεταξύ αυτών που εστάλησαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από τις ΗΠΑ. 
 
Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα για την Άγκυρα οι εν λόγω «αποδείξεις» αποτελούν την πιο ξεκάθαρη ένδειξη ότι η Ελλάδα «συνεχίζει να εξοπλίζει τα νησιά κοντά στην Τουρκία, παραβιάζοντας το νομικό τους καθεστώς».  
 
«Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητήσει τις παραβιάσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο και τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Τουρκία, καθώς και σε σχέση με τις απωθήσεις κατά των παράτυπων μεταναστών» αναφέρει το δημοσίευμα.  
 
Τονίζει δε ότι «η Τουρκία και η Ελλάδα βρίσκονται σε αντιπαράθεση για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ανταγωνιστικών διεκδικήσεων για τη δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο, τον εναέριο χώρο, την ενέργεια, το εθνικά διχασμένο νησί της Κύπρου και το καθεστώς των νησιών στο Αιγαίο Πέλαγος».  
 
Τούρκος δημοσιογράφος: “Ο Ερντογάν δημιουργεί την βάση για επίθεση”
 
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίζει να φτιάχνει πολεμικό κλίμα τροφοδοτώντας τα τουρκικά ΜΜΕ με διαρροές του υπουργείου Άμυνας, εικόνες που ελήφθησαν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη που είναι προφανές ότι εβρισκόμενα σε αποστολή κατασκοπίας παρακολούθησαν μεταφορά τεθωρακισμένων οχημάτων και άλλου πολεμικού υλικού που φέρεται στο τουρκικό ρεπορτάζ να έγινε σε Λέσβο και Σάμο στις 18 και 21 Σεπτεμβρίου.  
 
Είναι χαρακτηριστικό πως ο παρουσιαστής του CNNTurk Κααν Τεμελτάς προλόγισε το σχετικό ρεπορτάζ-προβοκάτσια ως εξής:  
«Υπάρχουν στιγμές που η Ελλάδα παραβαίνοντας την διεθνή νομοθεσία μετέφερε τεθωρακισμένα οχήματα που της δόθηκαν από τις ΗΠΑ, σε μη στρατικοποιημένα νησιά του Αιγαίου».
 
Άμεση η απάντηση της Αθήνας σε αυτή την απόπειρα προβοκάτσιας με κύκλους του ΥΠΕΘΑ και στρατιωτικές πηγές να επισημαίνουν: «Προφανής επιθετική κίνηση που δείχνει πως τα νησιά μας κατασκοπεύονται. Υπενθυμίζουμε πως κάθε τι που απειλείται δεν αποστρατικοποιείται.»  
 
O Μεχμέτ Αλί Γκιουλέρ, αντιπολιτευόμενος δημοσιογράφος της Cumhuriyet τόνισε:
“Το να μεταφέρουν αμερικανικά όπλα στα νησιά τα οποία βρίσκονται κάτω από τη μύτη της Τουρκίας ως αποτέλεσμα σημαίνει πως η Ελλάδα θέλει να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα:
“Στα προβλήματα που έχω εγώ μαζί σου, έχω από πίσω μου την στήριξη των ΗΠΑ. Και όπως βλέπετε και οι ΗΠΑ δεν αντιδρούν.  
 
Από την εποχή της απομόνωσης της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο, οι ΗΠΑ βρίσκονται απέναντι από την Τουρκία”.  
 
Ο δημοσιογράφος Ντενίζ Ζειρέκ της εφημερίδας Soczu τόνισε:
“Ίσως η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει την βάση, την υποδομή για το “ξαφνικά θα έρθουμε ένα βράδυ”.  
 
Αν αυτά τα θέματα γίνονται ζήτημα εσωτερικής πολιτικής, χάνεται ο έλεγχος.  
Αν μπορούσατε θα έπρεπε να είχατε εμποδίσει αυτά τα πλοία με τα τεθωρακισμένα πριν φτάσουν στα νησιά.  
Δηλαδή από αυτή την ώρα και μετά τι θα κάνει η Τουρκία;  
Θα κάνει απόβαση ή στρατιωτική επιχείρηση ή θα βομβαρδίσει την Λέσβο;
Eδώ μιλάμε για ένα νησί της Λέσβου που είναι τεράστιο και έχει κατοίκους και πόλεις”.




Share

2 σχόλια:

ΜΠΟΥΜΕΡΑΓΚ Ο ΔΙ..., ΑΠΡΕΠΗΣ είπε...


Και όπως ο Μέγας Βάρναλης έγραψε ... (Απόσπασμα ΟΙ ΜΟΙΡΑΙΟΙ.)

Επίκαιρο για σήμερα ...

Έτσι στη σκοτεινή ταβέρνα
πίνουμε πάντα μας σκυφτοί.
Σαν τα σκουλήκια, κάθε φτέρνα
όπου μας έβρει μας πατεί.
Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,
προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!

Ωραία κύριοι ας αφήνουμε τα τουρκικά αεροπλάνα να σουλατσάρουν στον εθνικό εναέριο μας χώρο, δεν το κάνει η καρδιά μας να τα καταρρίψουμε μαζί με τους Τούρκους πιλότους..., όμως αυτά τα μη επανδρωμένα κατασκοπικά bayraktar... αφού πετούν πάνω από Ελληνικά νησιά, καταρρίψτε τα σαν τρυγόνια, για να δούμε αν θα ξαναπετάξουν εδώ ... Αναφαίρετο δικαίωμα έχουμε ....

Ω ΔΑΙΜΟΝΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΙΝΟΣ ΠΡΥΜΝΗ ΑΝΑΚΡΟΥΣΕΣΘΑΙ;

Και επειδή μας απειλούν ότι νύχτα θάρθουν και στα Ελληνικά νησιά θε να .. χιονίσει ... Ελάτε τουρκομογγόλοι και πρωί και μεσημέρι και τα μαύρα μεσάνυχτα ... Πάρτε και το μαγιώ σας και το σωσίβιο σας ...

Μαύρ’ είν’ η νύκτα στα βουνά,

στους βράχους πέφτει χιόνι.

Μες στ’ άγρια, στα σκοτεινά,

στες τραχιές πέτρες, στα στενά,

ο κλέφτης ξεσπαθώνει.

Στο δεξί χέρι το γυμνό

βαστά αστροπελέκι.

Παλάτι έχει το βουνό

και σκέπασμα τον ουρανό,

κ’ ελπίδα το τουφέκι.

Φεύγουν οι τύραννοι χλωμοί

το μαύρο του μαχαίρι·

μ’ ιδρώτα βρέχει το ψωμί,

ξέρει να ζήσει με τιμή,

και να πεθάνει ξέρει.

Τον κόσμ’ ο δόλος διοικεί

κι η άδικ’ ειμαρμένη.

Τα πλούτη έχουν οι κακοί,

κι εδώ στους βράχους κατοικεί

η αρετή κρυμμένη.

(Ο Κλέφτης του Αλεξάνδρου Ρίζου Ραγκαβή)
ΚΑΙ ...

Σε γνωρίζω από την κόψη του σπαθιού την τρομερή,
σε γνωρίζω από την όψη που με βία μετράει τη γη.
Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά,
και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

ΝΥΧΤΑ ΞΕΚΙΝΟΥΣΑΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑ ΚΑΙ ΑΠΌ ΑΛΛΟΥ ΘΡΑΣΥΔΕΙΛΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΦΑΖΑΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΜΑΧΟΥΣ ... ΚΑΙ Ο ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΩΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΛΙΓΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ ΣΑΣ ΞΕΠΑΣΤΡΕΨΑΝ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΝ ΚΑΝΕΝΑ.... ΤΩΡΑ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΘΑ ΣΜΙΧΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΤΥΧΟΝ ΓΛΥΤΩΣΕΤΕ ΣΤΟΝ ΑΓΥΡΙΣΤΟ ΘΑ ΠΑΤΕ ΝΑ ... ΧΑΘΕΙΤΕ ... ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΡΑΨΩ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ....

Ανώνυμος είπε...

Εύγε!!!!!!!!
Μ.Σ.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.