Σελίδες

14 Σεπτεμβρίου 2022

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Αγγλίας, Βρετανίας και Ηνωμένου Βασιλείου;

Η κατανόηση της περίπλοκης γεωπολιτικής δυναμικής μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να μην αναφερθούμε στις χώρες με τα σωστά τους ονόματα.
 
 
 
Ας προσπαθήσουμε να ξεχωρίσουμε κάποια πράγματα.  
 
Πρώτον, ας μιλήσουμε για γεωγραφία  
 
Μέρος της σύγχυσης μπορεί να προέλθει από το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται σε ένα μεμονωμένο νησί που το ίδιο αποτελεί μέρος από ένα μεγαλύτερο σύνολο νησιών. Με αυστηρούς γεωγραφικούς όρους, η Μεγάλη Βρετανία (επίσης γνωστή ως «Βρετανία») είναι ένα νησί κρυμμένο μεταξύ της Βόρειας Θάλασσας και της Μάγχης, το οποίο στο στενότερο σημείο της απέχει περίπου 20 μίλια από την ευρωπαϊκή ήπειρο. Η Μεγάλη Βρετανία είναι μέρος των Βρετανικών Νήσων, μια συλλογή από περισσότερα από 6.000 νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας στα δυτικά και μικρότερων νησιών όπως το Anglesey και το Skye.  
 
Τι γίνεται με τις χώρες;  
 
Αρχικά, υπάρχει το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ονομάζεται, είναι ένα κυρίαρχο κράτος που αποτελείται από τέσσερις μεμονωμένες χώρες: Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Κοινοβούλιο είναι κυρίαρχο, αλλά κάθε χώρα έχει αυτονομία σε κάποιο βαθμό. Ως επί το πλείστον, τα κοινοβούλια της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας αναφέρονται στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου σε «επιφυλακτικά θέματα» που αφορούν θέματα όπως η εξωτερική πολιτική και η ένταξη στην ΕΕ, αλλά διατηρούν την εξουσία σε «αποκεντρωμένα θέματα» που αφορούν θέματα όπως η εκπαίδευση και η στέγαση.  
 
Αν και είναι συνδεδεμένες με το Στέμμα και συνδεδεμένες μεταξύ τους σε ενότητα, οι επιμέρους χώρες στο Ηνωμένο Βασίλειο διατηρούν τις δικές τους τοπικές ταυτότητες και ακόμη και τις δικές τους περιφερειακές γλώσσες. (Ουαλική, για παράδειγμα, είναι η επίσημη γλώσσα στην Ουαλία, παρόλο που η επίσημη γλώσσα στο ΗΒ, στο σύνολό της, είναι τα αγγλικά.)  
 
Από τότε που έγινε δημοκρατία τη δεκαετία του 1940, η Δημοκρατία της Ιρλανδίας (η οποία μοιράζεται σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία) έχει λειτουργήσει ως κυρίαρχο κράτος από μόνο του. Αν και είναι φυσικά κοντά στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Δημοκρατία της Ιρλανδίας έχει τις δικές της σχέσεις και είναι μέλος στα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς οργανισμούς.  
 
Η λέξη «Βρετανική» είναι από μόνη της μπερδεμένη—μπορεί να αναφέρεται σε πράγματα που σχετίζονται με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Μεγάλη Βρετανία ή την πρώην Βρετανική Αυτοκρατορία. Αν και ήταν η πιο ισχυρή αποικιακή δύναμη στον κόσμο, η εμβέλεια αυτής της Αυτοκρατορίας έχει εξασθενίσει. Ωστόσο, το σημερινό Ηνωμένο Βασίλειο έχει μερικές αποικίες σε όλο τον κόσμο, οι οποίες αναφέρονται ως Βρετανικά Υπερπόντια Εδάφη. Αυτά τα εδάφη εξακολουθούν να υπόκεινται στη βρετανική κυριαρχία, αν και ορισμένα είναι αυτοδιοικούμενα:  
 
Ανγκουίλα  
Βερμούδα
Βρετανική Ανταρκτική Επικράτεια
Βρετανική Επικράτεια Ινδικού Ωκεανού
Βρετανικές Παρθένες Νήσοι Νήσοι
Κέιμαν Νήσοι
Φώκλαντ
Γιβραλτάρ
Μοντσερράτ
Πίτκερν
Αγία Ελένη
Εξαρτήσεις*
Νότια Γεωργία και Νήσοι Νότιο Σάντουιτς
Τερκς και τα νησιά Κάικος
 
*Τρία νησιά εντός των Βρετανικών Νήσων διατηρούν το ειδικό καθεστώς ως «Εξαρτήσεις του Στέμματος». Αν και το ΗΒ είναι τεχνικά υπεύθυνο για αυτά, διοικούνται ανεξάρτητα και αυτοδιοικούνται. Αντί να έχουν σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν σχέση με το «The Crown»—τη βρετανική μοναρχία:
Bailiwick of Jersey
Bailiwick of Guernsey
Isle of Man  
 
Μετά υπάρχει το βασίλειο της Κοινοπολιτείας—χώρες που δέχονται το Στέμμα, γνωστή και ως Queen Elizabeth, ως συνταγματικός μονάρχης που μετά τον θάνατό της την Πέμπτη την θέση της πήρε ο Βασιλιάς Κάρολος ΙΙΙ. Ως μέλη της Κοινοπολιτείας των Εθνών, κάθε Κοινοπολιτειακό Βασίλειο κυβερνά τον εαυτό του, λαμβάνει τις δικές του αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής, αλλά διατηρεί δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο και μεταξύ τους. Αυτό εξορθολογίζει τις διπλωματικές σχέσεις και ενθαρρύνει τη συνεχή κοινότητα μεταξύ εθνών που αποτελούσαν μέρος της τρομερής αυτοκρατορίας της Βρετανίας:  
 
Αντίγκουα και Μπαρμπούντα
Αυστραλία
Μπαχάμες
Μπαρμπάντος
Μπελίζ
Καναδάς
Γρενάδα
Τζαμάικα
Νέα Ζηλανδία
Παπούα Νέα Γουινέα
Άγιος Χριστόφορος και Νέβις
Αγία Λουκία
Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες
Σολομώντα
Νήσοι  
 
Τεχνικά, το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης μέρος της Κοινοπολιτείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.