29 Σεπτεμβρίου 2022

Παιχνίδια υποβρύχιου πολέμου στη Μεσόγειο

Εδώ και εβδομάδες και με τα Στενά του Βοσπόρου κλειστά, ρωσικές ναυτικές μονάδες αποχωρούν από τα νερά της Μεσογείου. Ερχονται όμως άλλες, όπως το πυρηνοκίνητο πυραυλοφόρο «Severodvinsk» που μάλλον έχει αναλάβει να παρακολουθεί ένα εξίσου ισχυρό υποβρύχιο, το αμερικανικό USS Florida. Θυμηθείτε ότι στην ταινία με το υποβρύχιο «Κόκκινος Οκτώβρης» ο «κακός» κομισάριος λεγόταν... Πούτιν.
 
Μετά από οκτώ μήνες ελιγμών και επικίνδυνης έντασης η Μόσχα μειώνει τον αριθμό των πολεμικών σκαφών της στη Μεσόγειο Θάλασσα. Πολεμικά πλοία δεν μπορούν να διέλθουν από τον Βόσπορο, οπότε τα ρωσικά πολεμικά, μην μπορώντας να φτάσουν στη Μαύρη Θάλασσα, άρχισαν σταδιακά να βάζουν πλώρη για τον Ατλαντικό Ωκεανό. «Μέσα σε λίγες εβδομάδες, ένα καταδρομικό, ένα αντιτορπιλικό, ένα κατασκοπευτικό σκάφος και ένα υποβρύχιο διήλθαν από το Στενό του Γιβραλτάρ με κατεύθυνση προς τον βορρά και προορισμό τα λιμάνια της Ρωσίας. Αλλη μια απόδειξη των δυσκολιών όσον αφορά τη διαχείριση μιας τόσο παρατεταμένης σύγκρουσης», γράφει στο ρεπορτάζ του ο Τζιανλούκα ντι Φέο της La Repubblica
 
Το ρωσικό κατασκοπευτικό Vasily Tatishchev. 
 
Η τελευταία μονάδα του ρωσικού στόλου που εγκατέλειψε την Μεσόγειο ήταν το κατασκοπευτικό σκάφος «Vasiliy Tatishchev», το οποίο από τον περασμένο Ιανουάριο έπλεε μεταξύ Κορσικής και Κρήτης, φτάνοντας σε κοντινή απόσταση από τις ακτές της Σικελίας, με αποστολή την υποκλοπή επικοινωνιών. Πριν από δύο εβδομάδες κατέπλευσαν και άραξαν στη βάση του Σεβερομόρσκ, στη Θάλασσα του Μπάρεντς, το καταδρομικό «Στρατάρχης Ουστίνοφ», το αντιτορπιλικό «Υποναύαρχος Κουλάκοφ» και το πλοίο γενικής υποστήριξης «Vyazma». Επί 236 ημέρες τα εν λόγω σκάφη έπλεαν μεταξύ Συρίας και Καλαβρίας, για να παρενοχλούν το θηριώδες αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Harry S. Truman» και να παρακολουθούν τις ναυτικές ασκήσεις των στόλων του ΝΑΤΟ. 
 
Το ρωσικό καταδρομικό Varyag 
 
Το υποβρύχιο κλάσης kilo 
 
Ομως η πιο αξιοσημείωτη είδηση, σύμφωνα με τον ιταλό δημοσιογράφο, είναι η έξοδος από το Στενό του Γιβραλτάρ ενός υποβρυχίου κλάσης kilo, κατά πάσα πιθανότητα του «Krasnodar». Τα σκάφη αυτά συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο επικίνδυνων που διαθέτει το ρωσικό πολεμικό ναυτικό, καθώς είναι εξαιρετικά αθόρυβα και οπλισμένα με πυραύλους κρουζ τύπου Kalibr. Πλέον μόνον ένα τέτοιο ρωσικό υποβρύχιο συνεχίζει να επιχειρεί στη Μεσόγειο Θάλασσα, όπου, όντως, η ρωσική ναυτική παρουσία έχει μειωθεί σημαντικά: πέρα από το καταδρομικό «Varyag», δίδυμο πλοίο του «Moskva» που βυθίστηκε από τους Ουκρανούς τον περασμένο Απρίλιο, στη Μεσόγειο εξακολουθούν να βρίσκονται το αντιτορπιλικό «Ναύαρχος Τριμπούτς», δύο φρεγάτες και μία κορβέτα. Σύντομα, όμως, και το «Varyag» και το «Ναύαρχος Τριμπούτς» θα βάλουν πλώρη για τη Ρωσία. Απέπλευσαν από τη βάση τους στη Σιβηρία τον περασμένο Ιανουάριο, πέρασαν από την Κίνα και έφτασαν μέχρι τον Περσικό Κόλπο, πριν διασχίσουν την Ερυθρά Θάλασσα και διέλθουν από τη Διώρυγα του Σουέζ, καταλήγοντας στη Μεσόγειο. 
 
Φωτογραφία μη κατονομαζόμενου ρωσικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου σε ασκήσεις στη Θάλασσα Τσούκσι που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 16 Σεπτεμβρίου /Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS 
 
Το πυρηνικό υποβρύχιο των ΗΠΑ στη Μεσόγειο 
 
Το ότι ο Μόσχα μειώνει τον αριθμό των πολεμικών της στη Μεσόγειο, σημαίνει πως «παραιτείται από την αντιπαράθεση στο νότιο μέτωπο της ουκρανικής κρίσης;», διερωτάται ο Ντι Φέο και η απάντηση είναι «όχι ακριβώς». Γιατί από τις αρχές του τρέχοντος μηνός πλέει στα ύδατα της Μεσογείου ένα πυρηνοκίνητο ρωσικό υποβρύχιο κλάσης Yansen, το «Severodvinsk», το πρώτο υποβρύχιο αυτού του τύπου που εισέρχεται στη Μεσόγειο Θάλασσα από το 1999, όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είχε ακόμα ανέλθει στην εξουσία. 
 
To πυρηνοκίνητο υποβρύχιο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού «USS Florida», που στα τέλη Αυγούστου κατέπλευσε στη ναυτική βάση της Σούδας 
 
Αναγνωριστικά σκάφη των Ιταλών το εντόπισαν στον Πορθμό της Σικελίας, ωστόσο στη συνέχεια το ρωσικό υποβρύχιο κατάφερε να σβήσει τα ίχνη του. Λαμβάνοντας υπόψη τη δράση αεροσκαφών του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού τα οποία απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση της Σιγκονέλα, ο δημοσιογράφος της La Repubblica, αναφέρει πως πιθανώς να εντοπίστηκε εκ νέου τις επόμενες ημέρες στο Ιόνιο, όχι μακριά από την Κεφαλονιά. 
 
Το ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο μήκους 139 μέτρων είναι οπλισμένο με πυραύλους κρουζ Kalibr, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα δεν φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Αποστολή του είναι ο εντοπισμός και η εξουδετέρωση εχθρικών υποβρυχίων ενώ η παρουσία του στη Μεσόγειο συνδέεται, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, με την παρουσία ενός πολύ συγκεκριμένου, επίσης πυρηνοκίνητου, υποβρυχίου του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ: του «Uss Florida», που στα τέλη Αυγούστου κατέπλευσε στη ναυτική βάση της Σούδας. 
 
«Αυτού του είδους τα υποβρύχια, ρωσικά ή αμερικανικά, μπορούν να παραμείνουν αόρατα για μήνες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ οι επικοινωνιολόγοι του Πενταγώνου ανέδειξαν εσκεμμένα την παρουσία του “USS Florida” στα ελληνικά ύδατα. Επρόκειτο για ένα ρητό μήνυμα αποτροπής που απευθυνόταν στο Κρεμλίνο», εξηγεί ο Ντι Φέο. 
 
Οσον αφορά τις εξαιρετικές δυνατότητες του αμερικανικού υποβρυχίου, το «USS Florida» είναι «ένα είδος πλωτού πυραυλικού φρουρίου» με περισσότερους από 150 πυραύλους cruise Tomahawk, κανένας από τους οποίους, όμως, δεν φέρει πυρηνική κεφαλή. Ωστόσο μπορεί από μόνο του να εξαπολύσει μια ολόκληρη εκστρατεία, όπως έκανε το 2011, καταστρέφοντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις του καθεστώτος Καντάφι στη Λιβύη. 
 
Τα συστήματά του τού επιτρέπουν να εκτοξεύει επτά πυραύλους τη φορά, είκοσι δύο φορές συνολικά, ενώ οι πύραυλοι cruise μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση άνω των 2.000 χιλιομέτρων. Στην τραγική περίπτωση που επέλθει μια ανείπωτη κλιμάκωση στην Ουκρανία, με τη χρήση ενός τακτικού πυρηνικού όπλου από τη Ρωσία, τα αντίποινα του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να ανατεθούν ακριβώς στις ριπές του “Uss Florida”, ούτως ώστε να απαντήσει δυναμικά η Βορειοατλαντική Συμμαχία, δίχως, όμως, να καταφύγει σε πυρηνικά αντίποινα, διακινδυνεύοντας, έτσι, το ξέσπασμα, ενός ολοκληρωτικού, Αποκαλυπτικού, πολέμου. 
 
Προς το παρόν η αποστολή του έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα με τις ΗΠΑ να επιδιώκουν να πείσουν τον Πούτιν να μην προβεί σε ενέργειες οι οποίες έως πριν από μερικές ημέρες θεωρούνταν αδιανόητες. Οπως και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου η Μόσχα απάντησε, διατάσσοντας το «Severodvinsk» να μεταβεί στη Μεσόγειο για να παρακολουθεί το πυρηνοκίνητο και πυραυλοφόρο αμερικανικό υποβρύχιο. 
 
«Δύο πυρηνικά υποβρύχια που ανταγωνίζονται στα βάθη της Μεσογείου. Οι σκηνές από το “Το Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη», της ταινίας που γυρίστηκε πριν από 32 χρόνια, επαναλαμβάνονται, αλλά στην πραγματικότητα και κοντά στις ακτές μας. Λίγοι θυμούνται ποιος ήταν ο “κακός” Σοβιετικός που προσπαθούσε με κάθε τρόπο να εναντιωθεί στον “καλό” ρώσο διοικητή του υποβρυχίου που υποδύεται ο Σον Κόνερι στην χολιγουντιανή παραγωγή: ήταν ο πολιτικός επίτροπος Πούτιν», θυμίζει ο Τζιανλούκα ντι Φέο, ολοκληρώνοντας το ρεπορτάζ του. Ο… Ιβάν Πούτιν, για να είμαστε ακριβείς.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.