5 Οκτωβρίου 2020

Βλάχοι των Σκοπίων: Η Ελλάδα μας ξέχασε!!!

Στις γραμμές που ακολουθούν δεν είναι η συναισθηματική περιπλάνηση που κυριαρχεί. 
 
Είναι η αναζήτηση των βημάτων των λησμονημένων Ελλήνων Βλάχων των Σκοπίων ("Βόρεια Μακεδονία", ονομάζεται στη διπλωματική γλώσσα μετά τη συμφωνία των Πρεσπών) με τον πόθο να αποκαλυφθεί το παρόν, που θα ξυπνήσει καθήκοντα και θα αναστατώσει συνειδήσεις.
 
Γνωστός μας, λίγο πριν ξεσπάσει ο κορωναϊός, είχε βρεθεί στο Μοναστήρι των Σκοπίων για επαγγελματικούς λόγους.  
Αναζήτησε ένα ξενοδοχείο για να κοιμηθεί.  
 
Μίλησε αγγλικά στον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου και του έδωσε το διαβατήριο για την καταγραφή των στοιχείων. 
Μόλις αυτός είδε την καταγωγή του πελάτη, του είπε σε άριστα Ελληνικά:  
"Κι εγώ Έλληνας Βλάχος είμαι. Από την Ήπειρο. Μπορεί να μη το ξέρουν πολλοί εδώ, αλλά το μολογάει η καρδιά μου". 
 
Και πρόσθεσε, σχεδόν θυμωμένος και θλιμμένος μαζί: "Η Ελλάδα μας ξέχασε"...  
Κάποτε στο Μοναστήρι, όπως και στο Κρούσοβο, υπήρχε ζωντανή Ελληνοβλάχικη κοινότητα.  
Τώρα, μετά από πολλά χρόνια προπαγάνδας και καταπίεσης έχει συρρικνωθεί, ωστόσο μέσα τους οι Βλάχοι των Σκοπίων νιώθουν και είναι Έλληνες και Ορθόδοξοι.  
 
Μπορεί στις στατιστικές του κράτους των Σκοπίων να μη συμπεριλαμβάνονται ως ξεχωριστή κοινότητα και να συνυπολογίζονται ως Σκοπιανοί, στην πραγματικότητα δεν έχουν χάσει την Ελληνορθόδοξη συνείδησή τους, έστω και αν φοβούνται να την εκδηλώσουν.  
 
Πολλοί από αυτούς είναι Βλάχοι Ηπειρώτες, που μετοίκησαν στην περιοχή κυρίως από την Κόνιτσα, αλλά και το Μέτσοβο Ιωαννίνων, πριν δύο και πλέον αιώνες. 
Μπορεί η πολιτική εξουσία των Σκοπίων να διέσπασε και να διέλυσε το Σύλλογο Βλάχων "Η Μοσχόπολη", που λειτουργούσε φροντιστήριο Ελληνικής γλώσσας στην πρωτεύουσα του κρατιδίου, επιβάλλοντας στη διοίκηση άτομα της αρεσκείας της, ωστόσο η ιστορία δεν διαγράφεται, όσο και αν το επιδιώκουν κάποιοι. 
 
Οι προσπάθειες, παρά τις διώξεις, λίγων, αλλά αρκετών για να στείλουν το μήνυμα, Βλάχων στη γειτονική χώρα να διασώσουν τα αναζωογονητικά και αναγεννητικά σημάδια του Ελληνικού πολιτισμού και της Ορθοδοξίας, είναι μια απόδειξη της παρουσίας, έστω και σιωπηρής, του Ελληνισμού στα Σκόπια.
 
Τα αρχοντικά, μοναδικής αρχιτεκτονικής, όπως της Ελληνοβλάχικης οικογένειας Ρούμπη στην Αχρίδα, του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, αλλά και τα εκκλησιαστικά μνημεία, που μεθοδεύτηκε η παραχάραξή τους, είναι η κληρονομιά των Βλάχων στα Σκόπια, που θυμίζει τις ημέρες της ακμής τους.  
 
Η ύπαρξη των Βλάχων στα Σκόπια δεν μετριέται, παρά μόνο με το μέτρο της καρδιάς.  
Το δείχνουν τα λόγια, που τα συνόδευαν δάκρυα του Βλάχου ξενοδόχου στο Μοναστήρι προς το φίλο μας: "Είμαι Ηπειρώτης. Κρατώ στη χούφτα μου χώμα από το Πωγώνι, στουρναρόπετρα από την Κόνιτσα και χαλίκια από τον Αώο". 
 
Στη γκρίζα στράτα της ζωής τους αυτοί οι άνθρωποι, δουλωμένοι εξωτερικά, αλλά λευτερωμένοι εσωτερικά, πορεύονται με τις σημαίες της Ελλάδας και της Ορθοδοξίας στην ψυχή τους.
 
Αυτά τα λάβαρα τα κρατούν υψωμένα μέσα τους οι Βλάχοι των Σκοπίων και είναι το κύμα της αντίστασής τους και η θύελλα της αντοχής τους...  
 
Ωστόσο η Ελλάδα οφείλει να μην τους αφήσει μόνους, αλλά να τους βοηθήσει να κρατήσουν την Ελληνική συνείδησή τους, που φτερουγίζει πάνω από τα απομεινάρια ενός ένδοξου παρελθόντος και να απαιτήσει το σεβασμό των δικαιωμάτων τους...  
 
π. Ηλίας Μάκος 
 
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.