16 Οκτωβρίου 2020

Ο ιστορικός αναθεωρητισμός είναι το alter ego της Χρυσής Αυγής.

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης. 
Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 14 Οκτωβρίου 2020.
 
«Δεν είναι τόσο αθώα τα γεγονότα που οδηγούν στην Χρυσή Αυγή. Ένα φαινόμενο που θέλω να επισημάνω είναι ότι από τη Μεταπολίτευση και πέρα, υπήρξε ένα τεράστιο κενό σ’ αυτό που θα αποκαλούσαμε τόπο, ελληνικότητα, πατρίδα, έθνος, με αποτέλεσμα να ενοχοποιηθούν οι ίδιες οι έννοιες και να δυσφημιστούν ως απάδουσες προς την τάση μας για τον εξευρωπαϊσμό και την παγκοσμιοποίηση. Αυτό το κενό ανάμεσα στ’ άλλα, ήρθε να καλύψει η Χρυσή Αυγή.  
 
Όταν απαξιώνεις τον Ρήγα, τον Κολοκοτρώνη και τον Καραϊσκάκη, ποιος θα έρθει να καλύψει το κενό αυτό; Πόσα διδακτορικά έχουν γραφτεί για το μειονοτικό ή μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ελλάδα, και πόσα διδακτορικά έχουν γραφτεί για το μειονοτικό ή μεταναστευτικό πρόβλημα των Ελλήνων εκτός Ελλάδος, στα Βαλκάνια, στις Παρευξείνιες χώρες, στην Εγγύς και Μέση Ανατολή; Ως εκ τούτου, εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Έχουμε να κάνουμε με έναν ιστορικό αναθεωρητισμό, ο οποίος αποτελεί ένα alter ego της Χρυσής Αυγής. Απέναντι σ’ αυτό, αυτό που έχουν να αντιτάξουν οι Έλληνες πολίτες είναι ο δημοκρατικός πατριωτισμός.» 
 
Τα παραπάνω ανέφερε επί λέξη ο αριστερός Λουκάς Αξελός στην εκπομπή Αντιθέσης του Π. Σαββίδη τον Δεκέμβριο του 2012. Δηλαδή μόλις έξι μήνες εισήλθε στη Βουλή η Χρυσή Αυγή του 0.1% που στις εκλογές του 2012 εκτινάχθηκε στο 7%.
 
 
Θα πρέπει λοιπόν να πάμε βαθιά για να ερευνήσουμε τις αιτίες ανόδου της Χρυσής Αυγής. Δεν είναι μόνο ο συγχρωτισμός στην Πλατεία Συντάγματος κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011, ούτε είναι μόνο το όργιο μεταναστευτικών ροών (που κορυφώθηκε άλλωστε το 2015). Μέρος των αιτιών εντοπίζεται από αριστερούς μάλιστα, στο τμήμα εκείνο της αριστεράς, που τα τελευταία 45 χρόνια απαξίωσε τις έννοιες που περιγράφει το απόσπασμα. Ασφαλώς, αυτό δεν το έκανε όλη η αριστερά, ούτε και μόνο η αριστερά. Από την αριστερά όμως πηγάζουν.  
 
[Η απαξίωση αυτή λειτούργησε και ανάδρομα. Έτσι, ο οιοσδήποτε διαφωνούσε, πχ με την πολιτική του κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία ή όρθωνε αντιρρήσεις για το ξεπούλημα της Μακεδονίας, αυτομάτως δεχόταν επιθέσεις ότι ταυτίζεται με το σκιάχτρο της Χρυσής Αυγής, η οποία τελικά λειτούργησε ως φρεγάτα του εθνομηδενισμού.](*)
 
Φτάσαμε λοιπόν στον Οκτώβριο του 2020, όπου είδαμε και το εξής φαινόμενο. Η Έλενα Ακρίτα σε άρθρο της στα Νέα να χαρακτηρίζει τον Πύρρο Δήμα «αλβανικής καταγωγής», για να λάβει την ευγενική απάντηση από τον πρωταθλητή μας.  
 
«Γεια σας κυρία Ακρίτα. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την αναφορά σας στο πρόσωπο μου στο άρθρο σας στα «Νέα». Επιτρέψτε μου μόνο μία διόρθωση. Δεν είμαι αλβανικής καταγωγής. Είμαι Έλληνας που γεννήθηκε στην Αλβανία, παιδί́ της μειονότητας. Ασφαλώς θα έγινε εκ παραδρομής, απλώς ήθελα να το επισημάνω. Να είστε καλά και σας ευχαριστώ πολύ».  
 
Άξιο τέκνο, ο Δήμας της ελληνικής εθνικής μειονότητας της πολύπαθης Βορείου Ηπείρου, η οποία τρεις φορές μέσα στον 20ο αιώνα απελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό. Πρώτα το 1913 στους Βαλκανικούς πολέμους, όμως στο Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας οι Μεγάλες Δυνάμεις την προσάρτησταν στην Αλβανία που μόλις είχαν ιδρύσει τον Ιούλιο του ίδιου έτους. Δεύτερη φορά το 1914, όταν μετά τον αγώνα Φεβρουαρίου-Μαΐου των βορειοηπειρωτών που πέτυχε την Αυτονομία της στο Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, η Ελλάδα μπήκε ξανά ως απελευθερωτής τον Οκτώβριο. Και τρίτη φορά, ως γνωστόν τον χειμώνα 1940/41. Πόσο ανιστόρητο λοιπόν αυτό το «αλβανικής καταγωγής»;
 
 Αν αυτά, για παράδειγμα, δεν τα θυμίζουμε ή, πολύ περισσότερο, αν τα απαξιώνουμε, τότε θα ξεπεταχθεί κι άλλη Χρυσή Αυγή με σημαία την βία, το έγκλημα και, είτε φανερά, είτε κρυφά, την ιδεολογία των ναζί (εθνοσοσιαλισμού) που διέλυσε τη χώρα μας στην Κατοχή.  
 
(*) Αυτή η παράγραφος, από παραδρομή δεν απεστάλη στην Εστία για δημοσίευση.
 
Πηγή – 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.