14 Ιουλίου 2020

Η Αγία Σοφία και η γραφική πολυεθνία

Γράφει ο Απόστολος Αποστόλου
Δρ. Φιλοσοφίας  


Οι ακτινοβόλοι τενεκέδες της παγκοσμιοποίησης, έρχονται για μια ακόμη φορά να διαψευσθούν. Απεδείχθη ότι τα διαθρησκευτικά μνημεία, προσκυνήματα, δεν μπορούν να διατηρηθούν. 

Ο Ερντογάν επέστρεψε στις συνθήκες του 15ου αιώνα, η Αγία Σοφία δεν αποτελεί διαθρησκευτικό μουσείο – μνημείο είναι πλέον τέμενος. Τι και αν η UNESCO είχε εντάξει την Αγία Σοφία στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο σουλτάνος ξέρει ότι ο δυτικός κόσμος ζει στην υποκρισία, είναι τόσο ασταθής (ο δυτικός κόσμος) τόσο ανεκδιήγητος και ξεπουλημένος που θα καταπιεί και πάλι το σάλιο του. 

Ξέρει ότι θα ακουστούν κάποιες χλιαρές δηλώσεις, άντε και κάποιοι να εξαντλήσουν μια μεγαλοστομική απειλητικότητα μεταξύ χειλέων και κάλυκος, και λοιπόν! Ο δυτικός κόσμος έτσι και αλλιώς ζει στο κενό ενός πελώριου φοντί –ανσενέ όπως λέμε στη γλώσσα του κινηματογράφου, όπου όλα τελούνται χωρίς να έχουν τελεστεί. Σχεδιάστηκε μια κομεντί που καλείται παγκοσμιοποίηση με λαούς που υποτίθεται θα ζουν μαζί και θα μπερδεύουν τις κουλτούρες τους, μόνο που όλα αυτά αποτελούν ανέκδοτα ενός φαντασιακού που ήθελε το παρελθόν να εγκαθίσταται στο παρόν, χωρίς έξοδο από εκείνο, πιστεύοντας πως θα παγώσουν τον χρόνο δημιουργώντας έτσι μια παγίδα για λαούς και κουλτούρες. 

Ο Γάλλος φιλόσοφος Μερλό Ποντί μας έλεγε ότι η ελευθερία σου μετράτε όταν διακυβεύεις την ύπαρξη σου στο ιστορικό γεγονός που τελείται και αποτελεί κρίσιμη στιγμή. Και βέβαια είδαμε το αλαργινό τσίρκο της παγκόσμιας κοινότητας να αδιαφορεί και να σφυρίζει αδιάφορα. Τα πατριαρχεία εκτός του Ρώσου Πατριάρχη ούτε μια ψαλμουδιά δεν έριξαν, κρύφτηκαν στα λαγούμια τους. Ο Πάπας με τα απερπάτητα εμβατήρια του για τις σεξουαλικές μειονότητες που τις πονάει και θέλει να τις δει να εξουσιάσουν, κάταπιε την απόφαση του σουλτάνου με μεγάλη ευκολία. 

Ο ευρωπαϊκός και γενικότερα ο δυτικός πνευματικός κόσμος είναι εξαγορασμένος, το ξέρουμε καλά δεν περιμένουμε και τίποτε, άντε να υπογράψουν – που και αυτό χλωμό φαίνεται – καμία ιστοσελίδα λέγοντας τα ανεκλάλητα. Το παγκόσμιο πολιτικό θέατρο καθεστωτικής βαρβαρότητας, πάσχει από αφωνία επίσης το έχουμε διαπιστώσει χρόνια τώρα. 

Οι ειρηνομεσίτες με την μιμική των κλόουν θα στείλουν τα παρηγορητικά στους Ελληνο-ορθόδοξους, τριχολογίες δηλαδή και κάποια γαρύφαλλα δειλινού. Και σ’ εμάς θα συνεχιστούν οι θολωμένοι ορίζοντες από τους καρεκλοκένταυρους πολιτικούς για να αποπλανήσουν τα μικρο-μέγαλα πλήθη. Θα παίξουν και πάλι το φιλο-ευρωπαϊκό τους αρμόνιο. Η υποκρισία και η παράκρουση μαζί θα ανεβάσουν την θεατρική παράσταση «Τι να κάνουμε… Είμαστε έθνος ανάδελφο». 

Προφανώς και θα τολμήσουν να κατεδαφίσουν τους μιναρέδες στον ελλαδικό χώρο που αποτελούν σύμβολα εξουσίας και υποταγής στην οθωμανική αυτοκρατορία οι θεριακλήδες των λόγων. Δεν αποκλείεται να ακινητοποιήσουν οι κοιμισμένοι κανάγιες στα σύνορά μας για πολλές ώρες τα τουρκικά φορτηγά που κινούνται προς Ευρώπη ασκώντας εξουθενωτικό έλεγχο, για να αποσυντονιστούν οι τουρκικές εξαγωγές. Και τα παραπάνω να είναι μόνο η αρχή βέβαια. 

Αλλά τι μπορείς να περιμένεις από τους γελωτοποιούς όταν την Αγία Σοφία την αποκαλούν όπως οι Τούρκοι κατακτητές Ayasofya. Ενθύμιο της λησμονιάς θα μου πείτε. 

Τι να περιμένεις από εκείνους που ευχαρίστως θα δέχονταν αν τα αφεντικά τους, τους το επέβαλαν, η χώρα να γίνει τουρκικό σαντζάκι, δηλαδή στρατιωτικό και διοικητικό λάβαρο του οθωμανικού κράτους. Γιατί και αυτό το έχουμε ακούσει από κάποια πεισιθάνατα πολιτικό-καθηγητικά πρόσωπα που έχουν ανεβεί στο άρμα της νέας εποχής. 

Έτσι είναι, το ρύζι σουπέ κάνει καλό ρυζόγαλο.

πηγή
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.