21 Ιουλίου 2020

Για να ξέρουμε τι έγινε στην Σύνοδο της Ευρωπ. Ενωσης....

Μετά από ατέλειωτες διαβουλεύσεις και πέντε μέρες διαπραγματεύσεων οι 27 ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν, όπως συνήθως, σ’ έναν συμβιβασμό για την αντιμετώπιση της δραματικής ύφεσης που προκαλεί στις οικονομίες η πανδημία του κοροναϊού. Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ (17-21 Ιουλίου 2020) απέδειξε, για πολλοστή φορά, τις αδυναμίες και τις αντιφάσεις της Ένωσης λόγω του ότι τα κράτη-μέλη έχουν παραδώσει το σημαντικότερο τμήμα της εθνικής κυριαρχίας τους σε ευρωπαϊκές υπερεθνικές δομές όπως η Κομισιόν, η ΕΚΤ, ο ESM κ.α.

Όλοι συμφώνησαν ότι οι οικονομίες των κρατών-μελών πρέπει να ενισχυθούν μ’ ένα συνολικό πακέτο 750 δις ευρώ (Ταμείο Ανάκαμψης) αλλά μετά προέκυψαν τα προβλήματα. Πού θα βρεθούν τα χρήματα; Ποιος θα τα δανείσει και σε ποιόν; Ποιος θα ελέγχει τα δάνεια; Πώς τα κράτη θα χρησιμοποιήσουν τα δάνεια; Πότε θα επιστραφούν τα δάνεια;

Το πακέτο των 750 δις, για λόγους επικοινωνιακούς – προπαγανδιστικούς, χωρίστηκε αρχικά σε δύο κατηγορίες: 250 δις δάνεια και 500 δις επιχορηγήσεις. Τελικά επήλθε συμβιβασμός και τα δάνεια ανήλθαν στα 360 δις και οι επιχορηγήσεις μειώθηκαν στα 390 δις. Τα παιδία παίζει!

Επιχορήγηση είναι όταν κάποιος από τα δικά του χρήματα δίνει ένα ποσόν σε κάποιον άλλο και ο τελευταίος δεν έχει την υποχρέωση να το επιστρέψει. Αυτό δε συμβαίνει στην ΕΕ. Οι δήθεν επιχορηγήσεις είναι και αυτές δανεικά με άλλο όνομα, γιατί αυτός που θα τις δώσει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν έχει δικά της χρήματα αλλά θα τα δανειστεί, με έκδοση ομολόγων, από τις «αγορές». Τα ομόλογα όμως όταν λήξουν (ωριμάσουν) θα πρέπει να αποπληρωθούν. Από πού θα αποπληρωθούν; Μα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ τον οποίον χρηματοδοτούν όλα τα κράτη-μέλη της ή από νέους πανευρωπαϊκούς (μάλλον πράσινους) φόρους, που θα πληρώνουν όλοι.

Στον ετήσιο προϋπολογισμό της Ένωσης κάθε χώρα καταβάλει ένα ποσό ανάλογα με το ΑΕΠ της, ένα ποσοστό επί του ΦΠΑ, τους δασμούς επί των εισαγωγών κ.α. Αυτές οι καταβολές θα πρέπει να αυξηθούν για να πληρώνονται τα ομόλογα που θα εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ελλάδα όπως και οι άλλες χώρες της ΕΕ, μέσω των αυξημένων καταβολών στον προϋπολογισμό, θα επιστρέψουν τις δήθεν δωρεάν «επιχορηγήσεις».

Πραγματικές επιχορηγήσεις θα υπήρχαν αν η ΕΚΤ προχωρούσε στην έκδοση νέου χρήματος το οποίο θα δινόταν κατευθείαν ή μέσω της Κομισιόν στα κράτη-μέλη, ανάλογα με τις ανάγκες τους, χωρίς απαίτηση επιστροφής. Αυτό όμως δεν μπορεί να το κάνει η ΕΚΤ γιατί απαγορεύεται από τη Συνθήκη δημιουργίας του Ευρωσυστήματος. Η ΕΚΤ εκδίδει νέο χρήμα αλλά αυτό κατευθύνεται αποκλειστικά στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, όπου αγοράζει κρατικά, τραπεζικά και εταιρικά ομόλογα (πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης – QE) ή στην παροχή ρευστότητας στις εμπορικές τράπεζες. Πρόκειται και στις δύο περιπτώσεις για δανειακό χρήμα που επιστρέφεται αργότερα στην ΕΚΤ. Η ΕΚΤ είναι μια ανάπηρη, εκ γενετής, Κεντρική Τράπεζα αφού δεν μπορεί να δανείζει τις κυβερνήσεις, όπως κάνουν όλες οι Κεντρικές Τράπεζες του κόσμου.

Γιατί όμως έγινε όλος αυτός ο ευρω-καβγάς; Η απάντηση είναι απλή. Αφού τα χρήματα από τις «αγορές» είναι δανεικά και πρόκειται να επιστραφούν, οι χώρες του Βορρά (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία, Φιλανδία) θέλουν να ελέγχουν πού θα δαπανηθούν ώστε να επωφεληθεί η δική τους οικονομία. Γι’ αυτό, για να λάβει μια χώρα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να υποβάλει συγκεκριμένα σχέδια που θα εγκριθούν από την Κομισιόν αν εναρμονίζονται με τις δικές της επιλογές και στόχους. Στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με ενισχυμένη πλειοψηφία. Τέτοιες επιλογές είναι η «Πράσινη Συμφωνία» και η «Ψηφιοποίηση». Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Η Ελλάδα, δηλαδή, πρέπει να κλείσει τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με λιγνίτη και να εισάγει ανεμογεννήτριες από τη Γερμανία και τη Δανία. Αυτό το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί. Αντίθετα, προγράμματα για ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και της βιομηχανίας δεν πρόκειται να εγκριθούν γιατί δεν αποτελούν προτεραιότητες της Ένωσης. Υπάρχει υπερπαραγωγή στις χώρες του Βορρά.

Τα δάνεια και οι «επιχορηγήσεις» από την ΕΕ αποσκοπούν στην εδραίωση του νέου οικονομικού καταμερισμού. Σ’ αυτόν η χώρα μας θα είναι προσανατολισμένη στην παραγωγή ορισμένων μεσογειακών αγροτικών προϊόντων (λάδι, φρούτα, ντομάτες κλπ), στον τουρισμό και στις κατασκευές (οικοδομή) ως συμπληρωματική οικονομία της Βόρειας Ευρώπης. Πρόκειται για μια προοπτική απόλυτης οικονομικής και εθνικής εξάρτησης που θα χρηματοδοτηθεί με δανεικά που θα αποπληρώνουμε για δεκάδες χρόνια.

Οι χώρες του Νότου, από την άλλη πλευρά, ελπίζουν ότι αυτά που θα εισπράξουν θα είναι λίγο περισσότερα απ’ αυτά που θα πρέπει να επιστρέψουν. Τη διαφορά θα την επωμιστούν οι πλουσιότερες χώρες του Βορρά. Αυτήν την αμοιβαιοποίηση του χρέους αλλά και της εξάρτησης την αποκαλούν «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Όλη αυτή η Ευρωβαβέλ οφείλεται στο «στενό κορσέ» του ευρώ που έχουν «φορέσει» και τους εμποδίζει να κινηθούν ελεύθερα με βάση το οικονομικό και εθνικό συμφέρον κάθε χώρας.

Υ.Γ. Το βέτο των χωρών του Βορρά, στην αρχική πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, δείχνει τη δυνατότητα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω παρόμοιου βέτο, να εξαναγκάσουν την ΕΕ να επιβάλει αυστηρές οικονομικές, τουλάχιστον, κυρώσεις στην επιθετική Τουρκία. Τώρα και όχι το Σεπτέμβριο που θα γίνει Ειδική Συνεδρία για να συζητηθεί η «Στρατηγική Σχέση» ΕΕ – Τουρκίας. 

Ελληνική Αντίσταση



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.