22 Ιουλίου 2020

Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΕ ΤΖΑΜΙ

Ο Καίσαρ δεν θα ήταν Λύκος, εάν δεν έβλεπε πως οι Ρωμαίοι είναι πρόβατα
Σαίξπηρ («Ιούλιος Καίσαρ»)

Γράφει ο Γεώργιος Επιτήδειος

Η Εξωτερική Πολιτική της Τουρκίας, παρουσιάζει ανέκαθεν το χαρακτηριστικό πως δεν στηρίζεται στον αιφνιδιασμό. Ιδιαίτερα, επί της εποχής του Ερντογάν, διατυπώνει εγκαίρως και με σαφήνεια τους στόχους της ώστε να ενημερώσει την διεθνή κοινότητα, σταθμίζει τις αντιδράσεις και προχωρεί με αποφασιστικότητα στην υλοποίησή τους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, η τακτική αυτή είναι επιτυχημένη και για τον λόγο αυτόν την εφήρμοσε και στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας.

Η προκλητική ενέργεια του Ερντογάν, πέραν του ότι παραβίασε κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, απετέλεσε σαφή και ευθεία πρόκληση κατά της χώρας μας. Προσέβαλε το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων αλλά και όλων των Χριστιανών της Οικουμένης, ασχέτως δόγματος και επεδίωξε να επιβεβαιωθεί η δύναμή του και η υπεροχής της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Από την άλλη πλευρά όμως έδινε στην Ελλάδα μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να αντιδράσει δυναμικά και να επιδιώξει να εξελιχθεί, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, σε κίνηση μπούμεραγκ για τον Ερντογάν.

Ωδινεν όρος και έτεκε μυν

Η κυβέρνηση, ορθώς λόγω της φύσεώς του, προσπάθησε να διεθνοποιήσει το θέμα και να μη το περιορίσει στο πλαίσιο μίας ακόμη ελληνοτουρκικής διαμάχης. Όλοι οι Έλληνες, έχοντας υπόψη την μέχρι τώρα δυναμική ρητορική της κυβερνήσεως, θα περίμεναν να καταγγείλει αυτή την τουρκική επιθετικότητα, τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου να επισημάνει τον κίνδυνο που δημιουργεί η Τουρκία για την παγκόσμια ειρήνη με τις προκλητικές ενέργειές της στην Μέση ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο και να ζητήσει να ληφθούν πρακτικά και ουσιαστικά μέτρα εναντίον της, προκειμένου να υποχρεωθεί να μεταβάλει την στάση της. 

Δυστυχώς, επλανήθησαν πλάνην οικτράν. Αντί όλων των προαναφερθέντων, η κυβέρνηση επέλεξε, διά στόματος του Υπουργού Εξωτερικών, την έκφραση μίας σχετικά ήπιας καταγγελίας της Τουρκίας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Ο κ.Δένδιας μάλιστα εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι το Συμβούλιο καταδίκασε την Τουρκία για την Αγία Σοφία και την κάλεσε να επανεξετάσει την απόφασή της! Και όχι μόνον αυτό. Η κυβέρνηση θεωρεί επιτυχία την απόφαση του Συμβουλίου να συντάξει κατάλογο με περαιτέρω μέτρα, εάν η Τουρκία αυξήσει την παραβατική της συμπεριφορά. 

Κατά τα λοιπά, πέρασε στα «ψιλά» η ανακοίνωση του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου ότι το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι πολιτιστικό ζήτημα και δεν άπτεται των πολιτικών σχέσεων ή ακόμη της πολιτικής αντιπαραθέσεως ανάμεσα σε κράτη.

Τι έπρεπε να κάνουμε

Όσο κυνικό και αν ακούγεται, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι, δυστυχώς, η Τουρκία κατέχοντας την Κωνσταντινούπολη, χρησιμοποιεί το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, σύμφωνα με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της. Αυτό έκανε στο παρελθόν, αυτό κάνει και σήμερα. Εάν θέλαμε να προλάβουμε τις εξελίξεις, η κυβέρνηση όφειλε, την στιγμή κατά την οποία γνώριζε τις προθέσεις του Ερντογάν, να προετοιμάσει και να αναγγείλει την δημιουργία ενός «ισοδυνάμου τετελεσμένου». Αυτό ήταν δυνατόν να επιτευχθεί με κάποια από τις ακόλουθες ενέργειες:

Η κυβέρνηση θα έπρεπε να αποδεσμευθεί άμεσα και επ’ αόριστον από την υποχρέωση να κατασκευάσει τέμενος στην Αθήνα. Ταυτόχρονα θα έπρεπε να κλείσει όλα τα τζαμιά που ανέχεται να λειτουργούν παράνομα στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος.

Θα έπρεπε να προειδοποιήσει πως όφειλε να αναλάβει εκστρατεία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ώστε να πείσει όχι μόνο τους Έλληνες αλλά και όλους τους Χριστιανούς της υφηλίου να μη πηγαίνουν ως τουρίστες την Τουρκία ή, εάν μεταβαίνουν εκεί, να μην επισκέπτονται τον ναό της Αγίας Σοφίας.

Η Ελλάδα είχε την δυνατότητα να εκμεταλλευθεί την οργή και την αγανάκτηση που προκάλεσε στους Χριστιανούς όλου του κόσμου η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, να επισημάνει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι χριστιανικές χώρες από την εξάπλωση του εξτρεμιστικού Ισλάμ και να ζητήσει από τις κυβερνήσεις να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, για τον περιορισμό της τουρκικής επιθετικότητος.

Επί πλέον, είχε την ευκαιρία να απαιτήσει από την Τουρκία να κλείσει το Προξενείο της Κομοτηνής, το οποίο, ως γνωστόν, αποτελεί κέντρο ανθελληνικής προπαγάνδας στην Θράκη. Θα μπορούσε επίσης η κυβέρνηση να αποδεχθεί την πρόταση του Υπουργού Αγροτικής Αναπτύξεως, για μετατροπή της οικίας του Κεμάλ στην Θεσσαλονίκη, σε Μουσείο Μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Μπορούσε ακόμη να απειλήσει την ΕΕ με άσκηση βέτο στην χρηματοδότηση της Τουρκίας, καθώς επίσης και σε οποιαδήποτε σκέψη για επανέναρξη των συνομιλιών σχετικά με την Τελωνειακή Ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ.

Ήταν μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την χώρα μας να αυστηριοποιήσει τους ελέγχους ΄στα αεροσκάφη και τα πλοία τα οποία μεταφέρουν ενισχύσεις στους Τούρκους μισθοφόρους στην Λιβύη.

Θα έπρεπε η κυβέρνηση να είχε ενεργοποιήσει την ελληνική Ομογένεια στις ΗΠΑ, να ασκήσει πιέσεις σε όλους τους Αμερικανούς πολιτικούς (Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς) ώστε να καταδικάσουν την απόφαση του Ερντογάν και να τον υποχρεώσουν να μην την υλοποιήσει. Η συγκυρία για μία τέτοια ενέργεια είναι θετική λόγω των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Η Αγία Σοφία είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το καθεστώς του δεν επιτρέπεται να μεταβληθεί, χωρίς την έγκριση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η μετατροπή της επομένως σε τζαμί, είναι παράνομη ενέργεια για την οποία η κυβέρνηση είχε υποχρέωση να καταγγείλει την Τουρκία στην UNESCO. Έπί πλέον έπρεπε να απαιτήσει από την UNESCO να παύσει άμεσα την χρηματοδότηση της Τουρκίας για την συντήρηση και την διατήρηση του ναού. Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν οι Τούρκοι, λόγω του μίσους από το οποίο διακατέχονται για κάθε τι το ελληνικό, προβαίνουν στην αποτρόπαια πράξη της τυφλώσεως των ψηφιδωτών εικόνων του ναού. Όφειλε επίσης η κυβέρνηση να υπενθυμίσει στην διεθνή κοινή γνώμη ότι την ίδια στάση τήρησαν οι Τούρκοι το 1974, κατά την εισβολή τους στην Κύπρο, όπου βεβήλωσαν τους χριστιανικούς ναούς, στα κατεχόμενα.

Ήττα, η μία ακόμη χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα;

Στην διεθνή πολιτική σκηνή, όταν μία χώρα δεν εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που τις δίνονται για να προστατεύσει τα συμφέροντά της, μοιραίως, ηττάται. Αυτό δυστυχώς συνέβη και με την περίπτωση της Αγίας Σοφίας. Αντί να αντιδράσουμε με σθένος στην προσβολή της Τουρκίας και να αποτρέψουμε την υλοποίηση του σχεδίου του Ερντογάν, αρκεσθήκαμε στο να εξασφαλίσουμε την φραστική μόνο υποστήριξη των θέσεών μας και την καταδίκη της Τουρκίας, παίζοντας ουσιαστικά το παιγνίδι της. 

Η Γερμανία που ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, επιδιώκει να μην υπάρχουν προβλήματα και εντάσεις μεταξύ των κρατών μελών και μεταξύ αυτών και της Τουρκίας. Εφόσον δεν υψώσαμε τους τόνους της αντιπαραθέσεως με την Τουρκία, θα μας ζητήσει να συνδιαλλαγούμε και να αποδεχθούμε, ουσιαστικά, τα τετελεσμένα, ίσως και ακόμη χειρότερα. 

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο και, εάν δεν πιεσθούν οι πολιτικοί από τους Ελληνοαμερικανούς, δεν έχουν λόγο να εμπλακούν ενεργά στο θέμα.

Η Ρωσία, παρά την αγανάκτηση του Ορθοδόξου λαού της, δεν έχει ιδιαίτερο λόγο να δυσαρεστήσει τον Τούρκο πρόεδρο. Άλλωστε η Ελλάδα, στα πλαίσια της ΕΕ, ψηφίζει, χωρίς αντιρρήσεις, τις κυρώσεις εναντίον της. Στο θέμα της Λιβύης, όπου η στάση της Ρωσίας εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας, η Ελλάδα δεν δείχνει διάθεση να την προσεγγίσει. Επί πλέον, είναι ενοχλημένη από την στάση που τήρησε η χώρα μας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο θέμα της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Η Γαλλία, εξυπηρετείται και αυτή από την όχι δυναμική αντίδρασή μας καθόσον, δεν έχει λόγο να προκαλέσει τα εκατομμύρια των εξτρεμιστών Μουσουλμάνων που ζουν στην χώρα της.

Είναι δύσκολο επίσης να ελπίζουμε στην υποστήριξη της Κίνας , όταν δημιουργούμε προσκόμματα στις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Επίλογος

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η χώρα μας, με την υπογραφή των Μνημονίων, παραχώρησε μεγάλο μέρος της εθνικής κυριαρχίας της στους δανειστές και ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε υποχείριο της Γερμανίας. Η απαράδεκτη όμως αυτή κατάσταση δεν μας παρέχει το άλλοθι για να μην υποστηρίζουμε τα εθνικά μας δίκαια. Ακόμη και οι πλέον αδιάφοροι και αφελείς, οφείλουν να συνειδητοποιήσουν πως η μόνη γλώσσα που αντιλαμβάνονται οι Τούρκοι, είναι η γλώσσα της ισχύος και σε αυτή πρέπει να τους μιλάμε, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια και να ανασχέσουμε την προσβλητική και επικίνδυνη επιθετικότητά τους. Εάν δεν το κάνουμε αυτό, η Τουρκία θα πραγματοποιεί τις επιδιώξεις της και θα σχεδιάζει το επόμενο πλήγμα εναντίον μας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, τα Σώματα Ασφαλείας και ο ελληνικός λαός δεν φοβούνται την Τουρκία και τους Τούρκους. Το αποδεικνύουν καθημερινά και το πιστοποίησαν τον Μάρτιο στον Έβρο. Είναι συνεπώς απαράδεκτο να τους φοβάται η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση και να επιδεικνύει ηττοπαθή συμπεριφορά, αποδεχομένη προτάσεις Συμβούλων της περί μειωμένης ισχύος ΑΟΖ των νήσων και άλλα παρόμοια και εθνικά ανεπίτρεπτα. Διότι τότε τι νόημα έχουν οι οικονομικές θυσίες στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός ώστε να διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο του αξιομάχου των Ενόπλων Δυνάμεων, όταν δεν αντιμετωπίζουμε σθεναρά τις επεκτατικές βλέψεις των Τούρκων; Τι είδους αποτροπή ισχυριζόμασθε ότι έχουμε επιτύχει, όταν δεν επιδεικνύουμε, σε κάθε περίπτωση, την απαιτουμένη αποφασιστικότητα να την χρησιμοποιήσουμε και δίνουμε στον Ερντογάν το δικαίωμα να μας ειρωνεύεται και να μας απειλεί να μη τολμήσουμε να συγκρουσθούμε με την Τουρκία διότι θα το μετανιώσουμε; Τι μήνυμα δίνουμε όταν αφήνουμε να εννοηθεί ότι περιμένουμε από τους συμμάχους μας να κάνουν εκείνο το οποίο οφείλουμε να κάνουμε εμείς; 

Χάσαμε την ευκαιρία να ενεργήσουμε με τρόπο που θα προκαλούσε επιπτώσεις στην Τουρκία και οι συνέπειές του θα ήταν αισθητές στον τουρκικό λαό. Τότε ο Ερντογάν θα υποχρεωνόταν να είναι λιγότερο επιθετικός και αδιάλλακτος. Στο σημείο αυτό υπενθυμίζω πως όσο οι Τούρκοι κρατούσαν παράνομα τους δύο Έλληνες Στρατιωτικούς, οι Θρακιώτες και κυρίως οι Εβρίτες, προς τιμή τους, μποϋκοτάρισαν, επί σειρά μηνών, την αγορά της Αδριανουπόλεως καί την υποχρέωσαν να καταρρεύσει. Με ανάλογη συμπεριφορά από την κυβέρνηση, η τουρκική κοινωνία θα αντιληφθεί τις συνέπειες που θα υποστεί εάν, εξ αιτίας της αφροσύνης του Ερντογάν, υποχρεωθεί να αντιμετωπίσει τους Έλληνες όχι μόνον οικονομικά αλλά και στρατιωτικά. 

Μόνο με πυγμή και επίδειξη της ισχύος που διαθέτουμε και της αποφάσεώς μας να την χρησιμοποιήσουμε, θα αποτρέψουμε την Τουρκία από του να μας απειλεί, να ορέγεται την ελληνική ΑΟΖ και να προετοιμάζεται για γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η κυβέρνηση, επί του παρόντος, τηρεί την ενδεδειγμένη στάση. Όλοι οι Έλληνες εύχονται αυτή να παραμείνει αμετάβλητη. Η παρούσα συγκυρία κάνει εντυπωσιακά επίκαιρη την φράση που είπε ο Τσώρτσιλ μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Μονάχου(1938) μεταξύ Τσάμπερλαιν και Χίτλερ « Η κυβέρνηση είχε να επιλέξει μεταξύ πολέμου καί ντροπής. Επέλεξαν την ντροπή. Θα έχουν επίσης και τον πόλεμο».

Αθήνα 15 Ιουλίου 2020

Γεώργιος Επιτήδειος
Αντγος ε,α
Τέως Ευρωβουλευτής



Share

1 σχόλιο:

ΕΧΩ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΗΝ ΙΕΡΗ ΕΛΛΑΣ ! είπε...

Ἀπάντησις εἰς τήν δημοσίευσιν τοῦ κ. Γεωργίου Ἐπιτήδειου Ἀντ/γου ἐ.ἀ. τέως Εὐρωβουλευτοῦ, τῆς 16/7/2020 εἰς τήν ἐφημερίδα ΣΤΟΧΟΣ.
http://i2.wp.com/www.arxaiaithomi.gr/wp-content/uploads/2019/05/ΙΕΡΑ-ΟΔΟΣ-α.jpg?resize=640%2C451
Αἰκατερίνη Κ. Παντελίδου
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ’ ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ
Ἀπάντησις εἰς τήν δημοσίευσιν τοῦ κ. Γεωργίου Ἐπιτήδειου
Ἀντ/γου ἐ.ἀ. τέως Εὐρωβουλευτοῦ, τῆς 16/7/2020 εἰς τήν ἐφημερίδα ΣΤΟΧΟΣ.
Ἀξιότιμε Κύριε Ἐπιτήδειε,
Εἶμαι ἡ δικηγόρος πού χειρίζομαι δικαστικά καί ὄχι μόνον, ἐπί πλέον τῶν δέκα ἐτῶν τήν ὑπόθεσιν τοῦ τεμένους τοῦ ἰσλάμ εἰς τό Βοτανικόν, καθυστερήσασα μέ ἄλλους κατοίκους τῆς περιοχῆς τήν μέχρι σήμερον λειτουργίαν του.
Εἰς τήν ἀνωτέρω δημοσίευσίν Σας «σχετικῶς μέ τήν μετατροπήν τῆς Ἁγίας Σοφίας σέ τζαμί» ἀναφέρεσθε εἰς τό ἐπίδικο τέμενος τοῦ Βοτανικοῦ ὡς ἐξῆς:
«…η Κυβέρνηση θα έπρεπε να αποδεσμευθεί άμεσα και αόριστα από την υποχρέωση να κατασκευάσει τέμενος στην Αθήνα…».
Θά μοῦ ἐπιτρέψετε ἐπ’ αὐτοῦ νά Σᾶς ἐπισημάνω τά ἑξῆς:
1) Ἡ σύγκρισις εἶναι ἀτυχής, δεδομένου ὅτι τό ἐπίδοξον τέμενος τοῦ Βοτανικοῦ δέν πρέπει νά λειτουργίσῃ ποτέ, διότι:
α. ἡ γύρωθεν περιοχή εἶναι ἀρχαιολογική μέ τίς γνωστές ἀρχαιότητες.
β. ὁ ἐπίδικος χῶρος εἶναι κοινόχρηστος χῶρος πρασίνου καί ἐπίσης ἀρχαιολογικός χῶρος (Ναός τῶν τεσσάρων Ἀρχαίων Θεῶν – Σμῆμα τοῦ Δημοσίου Σήματος), κείμενος ἐπί τῆς περιφήμου ἱστορικῆς Ἱερᾶς ὁδοῦ.
Ἐντός τοῦ ἰδίου χώρου κεῖται ἀπό ἐτῶν ὁ Ἱερός Ναός τοῦ Ἁγίου Χριστοφόρου.
γ. ὁ ἐπίδικος χῶρος κεῖται ἐνδιάμεσα ὡς σφῆνα εἰς τίς ἐγκαταστάσεις τοῦ Ναυτικοῦ Ὀχυροῦ τοῦ Πολεμικοῦ Ναυτικοῦ (Ν.Ο.Β.).
δ. γύρωθεν ἡ περιοχή περικλείεται ἀπό τίς ὁδούς Ἁγίου Σάββα, Ἁγίου Πολυκάρπου, Ἁγίας Τριάδος, Ἁγίας Ἄννης, Ἁγίου Γεωργίου, Ὀρφέως μέ τούς ἀντίστοιχους ὁμώνυμους Ναούς της.
ε. Παράλληλα πρός τήν Ἱεράν ὁδόν καί σέ ἀπόστασιν πεντακοσίων μέτρων ἐπί τῆς ὁδοῦ Πολυκάρπου, κεῖται ὁ καταυλισμός (hotspot) τῶν μουσουλμάνων ἀριθμῶν τουλάχιστον 1.700 ἄτομα κατά βεβαίωσιν τοῦ Δήμου Ἀθηναίων. Οὓτω δημιουργεῖται μειονότης μουσουλμάνων καταλυομένης τῆς Συνθήκης τῆς Λωζάννης.
στ. τό ἐπίδικον κτήριον εἶναι παράνομον ἐπί τυφλοῦ οἰκοπέδου μέ παράνομον πολεοδομικήν ἄδειαν δομήσεως.
2) Κατά συνέπειαν τό ἐπίδικον τέμενος εἶναι αὐτοτελής ἀποκλειστική ὑπόθεσις τῶν Ἑλλήνων μή συνδεομένη καί μή δυνάμενη νά συνδεθῇ ἐπ’ οὐδενί λόγῳ μέ τήν ὑπόθεσιν τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τῆς Ἁγίας τοῦ Θεοῦ Σοφίας εἰς τήν Κωνσταντινούπολιν.
Ἀνεξαρτήτως, λοιπόν, πάντων τό ἐπίδοξον τέμενος τοῦ Βοτανικοῦ δέν πρέπει ποτέ νά λειτουργήσῃ εἰς τήν ἀνέκαθεν Ἑλληνικήν πανάρχαιαν Ἱεράν ὁδόν, ἀφοῦ πέραν τῶν ἀνωτέρω λόγων θά διακόψῃ τήν πολιτιστικήν καί πολιτικήν συνέχειαν καί συνοχήν τῶν Ἑλλήνων καί δή πρό τῶν πυλῶν τῆς πόλεως τῶν Ἀθηνῶν.
Τό κτήριον αὐτό δέν πρέπει νά λειτουργήσῃ ποτέ εἰς τόν συγκεκριμένον χῶρον!
Καί αὐτό εἶναι ἐντελῶς καί ἀπολύτως ἀδιαπραγμάτευτον.
Μετά πλείστης τιμῆς Ἡ δικηγόρος
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Κ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ’ ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ
ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ 182 – ΑΘΗΝΑΙ 1ος όροφος τ.κ. 11472
2103614320 – 2103632628 Κιν.: 6972 073811
http://arxaiaithomi.gr

http://arxaiaithomi.gr/2020/07/22/ἀπάντησις-εἰς-τήν-δημοσίευσιν-τοῦ-κ/

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.