Με αεροπορικές επιδείξεις και παρελάσεις γιόρτασαν την επέτειο της εισβολής στα κατεχόμενα Φωτ.: Facebook / Türk Yıldızları
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Εν μέσω πανδημίας, στα κατεχόμενα έχουν έγνοια να αναδείξουν τη χωριστή τους «οντότητα» και να αποσπάσουν πολιτικά πλεονεκτήματα στην προσπάθεια για «αναγνώριση» του ψευδοκράτους. Δεν είναι της λογικής «η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες», καθώς επικεντρώνονται μόνο στις «ευκαιρίες», αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα επείγοντα και σημαντικά.
Μετά που, τόσο ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, όσο και ο Κουντρέτ Οζερσάι, έστειλαν επιστολές σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς ζητώντας βοήθεια και ενίσχυση του ψευδοκράτους, τελικά ο πρώτος, μη εγκαταλείποντας τα γνωστά επαναλαμβανόμενα μουρμουρητά, αποδέχθηκε βοήθεια από την Κυπριακή Δημοκρατία, σε θέματα φαρμάκων και εξοπλισμού (μάσκες κ.λπ.). Τούτο προέκυψε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο κατοχικός ηγέτης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Και σωστά δόθηκε η βοήθεια, η Κ.Δ. είναι το κράτος όλων. Παρόμοια βοήθεια, ειρήσθω εν παρόδω, θα δοθεί και από την Ε.Ε. προς τα κατεχόμενα.
Είναι γνωστό πως ο Ακιντζί επικρίθηκε για το γεγονός ότι ζήτησε βοήθεια από τους Ελληνοκύπριους. Από την Κυπριακή Δημοκρατία είναι η βοήθεια, όπως και οι παροχές και τα προνόμια που έχουν διαχρονικά αλλά δεν την αναγνωρίζουν. Και γι’ αυτό και δεν αναφέρονται σε αυτήν. Έχουν ταυτότητες, διαβατήρια, θέλουν δηλαδή να είναι υπήκοοι, όμως στη βάση της αλά καρτ λογικής. Αυτό, όμως, έχει να κάνει με το διπλοπόρτι. Και στην αγκαλιά της Τουρκίας και τα καλά, τα προνόμια από την Κυπριακή Δημοκρατία. Τούτο είναι ένα άλλο κεφάλαιο.
Την ίδια ώρα, ο Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος έκλεισε όλα τα οδοφράγματα στην κατοχική γραμμή, αποφάσισε -σε μια κίνηση «κρατικής κυριαρχίας»- ότι «η ‘’κυβέρνηση’’ δεν θα επιτρέπει σε διπλωμάτες, στρατιώτες των Ηνωμένων Εθνών και προσωπικό άλλων διεθνών οργανώσεων να εισέρχονται στην ‘’τδβκ’’ από την ‘’νότια Κύπρο’’. Αυτές οι διελεύσεις αναστέλλονται για μια εβδομάδα».
Αυτή η κίνηση δεν έγινε προφανώς στα πλαίσια της αντιμετώπισης της πανδημίας καθώς ο αριθμός των διπλωματών δεν είναι μεγάλος, ούτε και των Οηέδων. Άλλωστε, για παράδειγμα, οι πτήσεις από την Τουρκία δεν έχουν σταματήσει.
Αυτή η κίνηση έγινε για μια σειρά καθαρά πολιτικούς λόγους:
- Η τουρκική πλευρά προσπαθεί να αναδείξει τη σχέση του κατοχικού καθεστώτος με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και να υπογραμμίσει πως αυτή δεν διέπεται από το καθεστώς που καθορίζεται από το ψήφισμα 186/1964.
Ψήφισμα, το οποίο επιβεβαιώνει τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο οποίο στηριζόμαστε μέχρι σήμερα στη μάχη για αποτροπή των μεθοδεύσεων για τη διάλυση, κατάργηση του κράτους μας από την Τουρκία και τους διάφορους άλλους «συνήθεις υπόπτους».
- Το κατοχικό καθεστώς επιδιώκει μια χωριστή συμφωνία με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Μία συμφωνία, δηλαδή, έχει με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών η Κυπριακή Δημοκρατία και μια δεύτερη, παράλληλη, θα υπάρξει με το ψευδοκράτος. Η τουρκική πλευρά έκπαλαι ζητά να δίνει και το κατοχικό καθεστώς τη συγκατάθεση του, χωριστά, για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, κάθε έξι μήνες. Αυτό, βέβαια, θα συνιστούσε, διά της χωριστής συμφωνίας, αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Οι αποφάσεις με τη διακίνηση των μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης και μελών διπλωματικών αποστολών, συνιστούν πίεση προς αυτή την κατεύθυνση. Θέλει η τουρκική πλευρά να υπενθυμίζει συνεχώς τα… αιτήματα της, τις αξιώσεις της και αξιοποιεί κάθε ευκαιρία, ακόμη και την πανδημία.
Το κατοχικό καθεστώς, όπως και η κυβέρνηση Ερντογάν, αξιολογούν ως προτεραιότητα τους πολιτικούς στόχους σε βάρος της υγείας των ανθρώπων. Άλλωστε η φιλοσοφία είναι η ίδια και οι πρακτικές απορρέουν από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο κεντρικό σουλτανάτο.
ΣΗΜ: Ένας Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας δώρισε στο κυπριακό κράτος 10.000 μάσκες για τους επαγγελματίες υγείας της πρώτης γραμμής. Σύμφωνα με τον Άλφα, προσπάθησε να δωρίσει και στα κατεχόμενα 20.000 μάσκες, ωστόσο, το ψευδοκράτος αρνήθηκε, καθώς –σύμφωνα με τον ίδιο– δεν δόθηκε άδεια για μεταφορά του εξοπλισμού από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα. Τόση έγνοια έχει το κατοχικό καθεστώς για τη δημόσια υγεία.
πηγή
Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)
1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.
1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων.
Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου