24 Απριλίου 2020

Η αντιμετώπιση του θανάτου

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Η λογική που επικράτησε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για να επιβάλει τα αυστηρότατα μέτρα περιορισμού της κινήσεως των πολιτών και του κλείσιμου χιλιάδων επιχειρήσεων στην Ελληνική Επικράτεια ήταν να αποφευχθούν οι εκατόμβες των νεκρών, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων. Η ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό, ενώπιον του οποίου υποχωρούν τα άλλα αγαθά και δικαιώματα του ανθρώπου, τόνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και υπογράμμισε εν συγκινήσει ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας αντιμετώπισης της πανδημίας. 

Ο τονισμός της ζωής ως υπέρτατου αγαθού εξ αντιθέτου προβάλλει τον θάνατο ως το μέγιστο και μη επανορθώσιμο κακό. Πράγματι η απώλεια της ζωής κυρίως ενός προσφιλούς ανθρώπου και μάλιστα υπό συνθήκες πανδημίας ή άλλου απροόπτου γεγονότος είναι οδυνηρή, όταν μάλιστα ιδωθεί υπό την έννοια του «χαμού». Όμως και προχθές οι Έλληνες βρήκαν τρόπους να απαντήσουν στο πικρό γεγονός του θανάτου και να εορτάσουν την Ανάσταση του Χριστού, ως του «θανάτω θάνατον πατήσαντος». 

Με κλειστές τις Εκκλησίες και με επισκιασμένη τη χαρά της ημέρας, από την απουσία των προσφιλών τους προσώπων, φώτα άναψαν στα μπαλκόνια και στις βεράντες, σημαίες ανύψωσαν, βαρελότα πέταξαν, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις άνοιξαν στη διαπασών, οι γείτονες αντάλλαξαν ευχές και τσούγκρισαν αυγά και στο Λεωνίδιο έπεσαν στα γύρω βουνά περισσότεροι δυναμίτες από κάθε άλλη φορά και υψώθηκαν τα παραδοσιακά αερόστατα, ένα μάλιστα τεράστιο με επίκαιρες ευχές…Το Μεγάλο Σάββατο μια ευχή κυριαρχούσε μεταξύ των περισσοτέρων Ελλήνων: «Καλή Ανάσταση» και από την Κυριακή το «Χριστός Ανέστη» – «Αληθώς Ανέστη»… 

Η με την Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση που φέρουν στις ψυχικές αποσκευές τους αντιμετώπιση του θανάτου δίνει στους Έλληνες μιαν πολιτισμική υπεροχή έναντι των δυτικών συνανθρώπων τους. Αυτοί βρίσκονται σε γνωσιολογικό αδιέξοδο με την πανδημία και φυσικά δεν μπορούν να βγουν από αυτό με την ωφελιμιστική σκέψη τους. Στην Ελλάδα οι οπαδοί της αθεϊστικής ιδεολογικής αντίληψης περί της ζωής δείχνουν να επιμένουν στον ορθολογιστικό τρόπο αντιμετώπισης της, ενώ την ίδια ώρα στη Δύση εντείνονται οι φωνές για αλλαγή νοοτροπίας στην αντιμετώπιση της ζωής. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο Jean – Francois Guegan, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για τη Γεωργία και το Περιβάλλον (INRAE) της Γαλλίας δήλωσε στην εφημερίδα Le Monde (18/4/2020, σελ. 27) πως «για να αγωνιστούμε κατά των επιδημιών οι αναγκαίες αλλαγές είναι πολιτισμικές» και ότι για αυτό « η μπάλα δεν είναι πλέον στο γήπεδο των ερευνητών, που έχουν σημάνει συναγερμό εδώ και είκοσι χρόνια, αλλά σε αυτό των πολιτικών εξουσιών». 

Εάν βεβαίως οι «πολιτισμικές αλλαγές», που αναφέρει ο Γάλλος ερευνητής, είναι χωρίς μεταφυσικές προεκτάσεις δεν πρόκειται πάλι να έχουν αποτέλεσμα. Θα εξακολουθήσει ο σημερινός δυτικός άνθρωπος να είναι προσδεδεμένος στον πρακτικό υλισμό του και να διατηρεί εχθρική στάση επιβολής της ωφελιμιστικής κυριαρχίας του επί των συνανθρώπων του και της φύσης. Θα παραμείνει ένα αλαζονικό ον που δεν κατέχει πλέον τίποτε από τον πνευματικό πολιτισμό, που δημιούργησαν οι πρόγονοί του. Όπως γράφει ο ποιητής και στοχαστής Γιώργος Σαραντάρης (1908 – 1941), που γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 19 Απριλίου του 1908, «στον πνευματικό πολιτισμό όταν κανείς δεν κατέχει πίστη, είναι σαν να μην κατέχει τίποτε και η Δύση δεν κατέχει τίποτε, μήτε για τον εαυτό της», για να προσθέσει: «πολιτισμένος είναι μονάχα όποιος πιστεύει στην αιωνιότητα του ανθρώπου».

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.