18 Απριλίου 2020

Το ΔΝΤ “πετσοκόβει” την ελληνική οικονομία: Εκτινάσσεται στο 200% του ΑΕΠ το χρέος – Δυσοίωνες προβλέψεις…..

Δυσμενείς προβλέψεις για τα δημοσιονομικά 

Εξαιρετικά δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, καθώς εντός του έτους και λόγω της πανδημίας αναμένεται νέα “έκρηξη” του χρέους. Ανακόπτει την πτωτική πορεία του ελληνικού χρέους η επιδημική κρίση το οποίο θα εκτιναχθεί στο 200,8% του ΑΕΠ το 2020, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φτάσει στο 9% του ΑΕΠ. 

Μία ημέρα μετά τις εαρινές προβλέψεις και τα σενάρια για ύφεση στην Ελλάδα έως 10%, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την έκθεση Fiscal Monitor δίνει δυσμενείς προβλέψεις για τα δημοσιονομικά, λόγω της επιβάρυνσης από τα μέτρα κατά της πανδημίας. 

Σύμφωνα με την έκθεση, το έλλειμμα σε παγκόσμιο επίπεδο θα ανέλθει από το 3,7% του ΑΕΠ στο 9,9% του ΑΕΠ. Για την Ελλάδα, βλέπει ότι από το 184,8% του ΑΕΠ το 2018, διαμορφώνεται στο 179,2% το 2019 και ακολουθεί η έκρηξη στο 200,8%. 

Αναμένεται περιορισμένη αποκλιμάκωση στο 194,8% του ΑΕΠ το 2021. Από πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης 0,4% του ΑΕΠ το 2019, το 2020 εκτινάσσεται στο 9% και περιορίζεται στο 7,9% το 2021. 

Σε επίπεδο πρωτογενούς αποτελέσματος, από πλεόνασμα 4% το 2019, αναμένεται πρωτογενές έλλειμμα 5,1% το 2020 και 4,4% του ΑΕΠ το 2021.


Thomsen: Ισχυρό πλήγμα στην ελληνική οικονομία από τον κορονοϊό 

Για ισχυρό πλήγμα στην ελληνική οικονομία λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, κάνει λόγο ο Poul Thomsen, επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. 

Όπως εξήγησε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, ο οποίος ήταν εκπρόσωπος του Ταμείου στην Ελλάδα, η οικονομία θα υποστεί σημαντικό πλήγμα λόγω της μεγάλης εξάρτησης από τον τουρισμό, τις μεταφορές και τον υψηλό αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Την ίδια ώρα, ο δημοσιονομικός χώρος είναι περιορισμένος και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) είναι υψηλά, γεγονός που θα δυσκολέψει τις τράπεζες να στηρίξουν την ανάκαμψη. 


Όσον αφορά τις επιπτώσεις στο ελληνικό χρέος, ο Thomsen τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς να προχωρήσει το Ταμείο σε εκτιμήσεις, καθώς θα εξαρτηθεί και από τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων. 

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ στις εαρινές του προβλέψεις κάνει λόγο για ύφεση 10% στην ελληνική οικονομία το 2020 και ανεργία στο 22,3%. 

Το ΔΝΤ δεν έχει λάβει θέση για τα corona bonds 

Όσον αφορά το ζήτημα της έκδοσης corona bonds, ο Thomsen δήλωσε ότι «το ΔΝΤ δεν έχει λάβει ακόμα θέση σχετικά με την έκδοση corona bonds».
«Είναι πολύ νωρίς να μπούμε σε αυτή τη συζήτηση, δεν ξέρουμε ακόμα τι θα χρειαστεί, γιατί δεν γνωρίζουμε πόσο θα κρατήσει η υγειονομική χρήση. Πρέπει να εξασφαλίσουμε όμως ότι υπάρχει «εδώ και τώρα» ο χώρος για ισχυρή αντίδραση στις χώρες», τόνισε ο Thomsen. 


«Στηρίζουμε πλήρως την ισχυρή απάντηση της Ευρώπης στην κρίση.

Πρωταρχικό μέλημα είναι να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές. Η ευρεία στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις είναι ευπρόσδεκτη, καθώς βοηθά στην ανάκαμψη», σημείωσε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ. 

Σε πρόσφατη ανάρτηση του στο blog του ΔΝΤ, ο Thomsen είχε επισημάνει ότι η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων της ευρωζώνης και η στήριξη από την ΕΚΤ και τον ESM, είναι κρίσιμης σημασίας για μια ισχυρή απάντηση της ευρωζώνης στην πανδημία του κορονοϊού. 

«Η αποφασιστικότητα των ηγετών της ευρωζώνης να κάνουν ό,τι χρειάζεται για τη σταθεροποίηση του ευρώ δεν θα πρέπει να υποεκτιμάται», τονίζοντας πως οι μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις της ΕΚΤ και η θέση των Ευρωπαίων ηγετών υπέρ της στήριξης των εθνικών δημοσιονομικών προσπαθειών από τον ESM μπορούν να επιτρέψουν στις χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος να αντιδράσουν σθεναρά στην κρίση. 

Απώλειες της τάξης του 3% του ΑΕΠ τους καταγράφουν οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης για κάθε μήνα που βασικοί τομείς τους δεν λειτουργούν, προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού, και «μία βαθειά ευρωπαϊκή ύφεση φέτος είναι προδιαγεγραμμένη», ανέφερε ο Thomsen. 

Κύρια πηγή ανησυχίας του ΔΝΤ για την Ευρώπη, σύμφωνα με τον Thomsen αφορά σε ορισμένες μικρότερες χώρες της, που δεν είναι μέλη της ΕΕ, όπου οι ρηχές χρηματοπιστωτικές αγορές και η περιορισμένη πρόσβασή τους σε εξωτερικά κεφάλαια θα καταστήσουν δυσκολότερη τη χρηματοδότηση μεγάλων αυξήσεων των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους. 

Όπως σημειώνει, οι περισσότερες από τις εννιά, αναδυόμενες οικονομίες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που δεν ανήκουν στην ΕΕ – εκτός της Ρωσίας και της Τουρκίας – ζητούν έκτακτη χρηματοδότηση από τη διαθέσιμη πηγή ύψους 50 δισ. ευρώ του ΔΝΤ.

pentapostagma
voicenews.gr
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.