18 Μαρτίου 2020

Goldman Sachs: «Λάθος η καραντίνα, θα κάνει τεράστια οικονομική ζημιά». Αφήστε τον κόσμο να πεθάνει αρκεί να μην χάσουμε τα κέρδη μας....

Η Goldman Sachs εκτιμά πως από τον κορωνοϊό θα νοσήσει το 50% των Αμερικανών, ενώ προβλέπει ότι κορύφωση της έξαρσης του ιού θα είναι σε -περίπου- 8 εβδομάδες! 

Την ίδια στιγμή, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα θεωρεί ότι η στρατηγική της καραντίνας είναι λάθος, λόγω της τεράστιας οικονομικής ζημίας που θα προκληθεί. 

Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε σε περίπου 1.500 πελάτες και εταιρίες, παρουσίασε ορισμένες εκτιμήσεις, συγκρίνοντας το χάος του κορωνοϊού με το χάος της Lehman Brothers. 

Βάσει αυτών:
  • Το 50% των Αμερικανών θα νοσήσει από τον κορωνοϊό (150 εκατομμύρια άνθρωποι) καθώς είναι πολύ μεταδοτικός 
  • Το 70% των Γερμανών θα νοσήσει (58 εκατομμύρια άτομα) 
  • Ο κορωνοϊός αναμένεται στις επόμενες οκτώ εβδομάδες να κορυφώσει και εν συνεχεία θα μειωθεί σταδιακά 
  • Ο ιός φαίνεται να είναι συγκεντρωμένος στο βόρειο τμήμα του γεωγραφικού πλάτους της Γης, που σημαίνει ότι, όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη, προτιμά το κρύο 
  • Το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο θα βοηθήσει. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός είναι, πιθανόν, εποχιακός 
  • Από αυτούς που έχουν νοσήσει, το 80% θα είναι σε ήπιο στάδιο, 15% σε μεσαίο στάδιο και 5% σε κρίσιμο στάδιο 
  • Τα συμπτώματα του ήπιου σταδίου είναι σαν το κοινό κρυολόγημα και τα συμπτώματα στο μεσαίο στάδιο είναι σαν τη γρίπη 
  • Οι άρρωστοι θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι για δύο εβδομάδες και να ξεκουραστούν 
  • Το 5% αφορά ηλικιωμένους με ποσοστό θνησιμότητας 
  • Ποσοστό θνησιμότητας κατά μέσο όρο έως 2%, μεγάλο βάρος στους ηλικιωμένους και με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, που σημαίνει μέχρι 3 εκατομμύρια άτομα 
  • Στις ΗΠΑ, περίπου 3 εκατομμύρια πεθαίνουν κυρίως εξαιτίας γήρατος και ασθενειών, τα οποία συσχετίζονται σε μεγάλο βαθμό από τα ατυχήματα 
  • Θα υπάρξει σημαντική αλληλεπικάλυψη, οπότε αυτό δεν σημαίνει 3 εκατομμύρια νέοι θάνατοι από τον ιό, σημαίνει ότι οι ηλικιωμένοι πεθαίνουν λόγω αναπνευστικών προβλημάτων
Οι ΗΠΑ τείνουν προς την καραντίνα, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο τείνει να επιτρέψει την εξάπλωσή του, έτσι ώστε ο πληθυσμός να αναπτύξει μια φυσική ανοσία. Η καραντίνα είναι πιθανόν να είναι αναποτελεσματική και να επιφέρει σημαντικές ζημίες στις οικονομίες, αλλά θα επιβραδύνει το ρυθμό μετάδοσης του κορωνοιού, δίνοντας στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Η οικονομία της Κίνας έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό και έχει επηρεάσει τις πρώτες ύλες και την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. Ενδέχεται να χρειαστούν έως έξι μήνες για να ανακάμψει.

Ο παγκόσμιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων 30 ετών σε περίπου 2%. Ο δείκτης S and P 500 θα σημειώσει πτώση -15% έως -20% για το 2020 συνολικά. Θα υπάρξουν οικονομικές ζημίες από τον ίδιο τον ιό, αλλά η πραγματική ζημία οφείλεται κυρίως στην ψυχολογία της αγοράς. Οι ιοί ήταν μαζί μας για πάντα. 

Οι χρηματιστηριακές αγορές πρέπει να ανακάμψουν πλήρως στο 2ο εξάμηνο του έτους. Το πετρέλαιο είναι ένα επίσης σοβαρό πρόβλημα. Ενώ οι μειωμένες τιμές ενέργειας είναι γενικά καλές για τις βιομηχανικές οικονομίες, οι ΗΠΑ είναι, πλέον, ένας μεγάλος εξαγωγέας ενέργειας, συνεπώς υπήρξε αρνητική επίπτωση στην αποτίμηση του εγχώριου ενεργειακού τομέα. 

Αυτό θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό, καθώς οι Ρώσοι προσπαθούν να πλήξουν οικονομικά τους Αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου και οι Σαουδάραβες επιχειρούν να κερδίσουν μερίδια αγοράς. Από τεχνική άποψη, η αγορά, γενικά, αναζητούσε έναν λόγο για να διορθώσει, μετά τη μεγαλύτερη αγορά «ταύρων» (bull market) στην ιστορία. 

Και η Goldman Sachs ολοκληρώνει τις εκτιμήσεις της, αναφέροντας πως δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος στην παγκόσμια οικονομία. 

πηγή



Share

1 σχόλιο:

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Τα μεγάλα αφεντικά,

παίζουν μπουνιές

για το ποιός
θα πληρώσει τη νύφη

και για το τι θέση θά'χει
ο κάθε κατεργάρης
στο ξαναμοίρασμα της τράπουλας...

-κούνια που τους κούναγε-

Εμείς, στα χέρια του Θεού
κλείνουμε την τηλεόραση

και κάνουμε και λίγη
παραπάνω προσευχή
-μέρες πού'ναι-
να μας δώσει ο Θεός μας
-ο μόνος αληθινός-
λίγη μετάνοια

γιά τα χειρότερα,
που δείχνουν πιά
τόσο κοντινά,

(να μικρύνουν
έστω και λίγο...

πατέρας είναι αυτός

-ο μόνος αληθινός-
δεν θα μας αφήσει έτσι...)



Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.