29 Μαρτίου 2020

Προσοχή διαδικτυακή απάτη μέσω μεγάλου κοινωνικού δικτύου.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με προσπάθειες εξαπάτησης μέσω παραβίασης λογαριασμών ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης.

Στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το τελευταίο διάστημα καταγγέλλονται από πολίτες πολλές περιπτώσεις παραβίασης λογαριασμών σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης και στη συνέχεια εξαπάτηση των υπόλοιπων επαφών του λογαριασμού με απατηλά μηνύματα από την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα, άγνωστοι δράστες επιχειρούν να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμούς ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης και να εξαπατήσουν τα θύματά τους με την ακόλουθη μεθοδολογία – τρόπο δράσης:

Αρχικά αποστέλλουν μηνύματα στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία: 

– εμπεριέχουν συνδέσμους (links) που οδηγούν σε ιστοσελίδες στις οποίες πρέπει να συμπληρωθούν τα στοιχεία εισόδου του λογαριασμού κοινωνικής δικτύωσης (Phishing pages) ή
– αφορούν υποτιθέμενους διαγωνισμούς, με κακόβουλο περιεχόμενο που τους επιτρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση τόσο στους λογαριασμούς που δεν είναι ασφαλισμένοι με έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, όσο και σε άλλες εφαρμογές της συσκευής που σχετίζονται με οικονομικές συναλλαγές. 


Στη συνέχεια, εφόσον ο κάτοχος του λογαριασμού συμπληρώσει τα στοιχεία εισόδου, οι δράστες υποκλέπτουν τα στοιχεία ταυτοποίησης (username & password) και εισέρχονται στον λογαριασμό του. 

Με τον τρόπο αυτό αποκτούν πρόσβαση στις επαφές του, στις οποίες αποστέλλουν μηνύματα μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας χρηματική βοήθεια με το πρόσχημα της απώλειας πορτοφολιού, εγγράφων ή λόγω άμεσης ανάγκης που έχουν περιέλθει, υποσχόμενοι ότι θα τα επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό. 

Οι δράστες ζητούν από τα θύματά τους να τους αποσταλούν τα χρήματα είτε μέσω της υπηρεσίας άμεσης αποστολής χρημάτων και ανάληψης από ΑΤΜ τραπεζικού ιδρύματος, όπου απαιτείται μόνο η αποστολή ενός κωδικού μέσω απλοποιημένης διαδικασίας, είτε με την γνωστοποίηση των στοιχείων πιστωτικής – χρεωστικής κάρτας ή των στοιχείων εισόδου ηλεκτρονικών πορτοφολιών. 

Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες: 

– να μην ανοίγουν συνδέσμους ή ύποπτα επισυναπτόμενα αρχεία τα οποία αποστέλλονται μέσω εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων μέσων κοινωνικής δικτύωσης χωρίς την προηγούμενη εξακρίβωση του αποστολέα του μηνύματος,
– οι λογαριασμοί κοινωνικής δικτύωσης καθώς και οι λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που συνδέονται με αυτούς, να ασφαλίζονται με έλεγχο ταυτότητας δυο (2) παραγόντων, έτσι ώστε και σε περίπτωση που εισάγουν τα στοιχεία εισόδου των λογαριασμών τους σε παραπλανητικές ιστοσελίδες (Phishing pages) να μην καταστεί δυνατή η είσοδος στους λογαριασμούς τους από τους δράστες,
– να αποσυνδέονται από τους λογαριασμούς κάθε φορά μετά τη περιήγηση και αν αυτό είναι δυνατό να μην απομνημονεύονται από τα λειτουργικά συστήματα τα διαπιστευτήρια εισόδου σε αυτούς,
– σε περίπτωση παραβίασης λογαριασμού και ανάκτησης αυτού, να ειδοποιούνται άμεσα οι επαφές του θύματος για το περιστατικό για την μη αποστολή των χρημάτων με οποιοδήποτε τρόπο,
– σε περίπτωση που λάβετε μήνυμα μέσω εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων μέσου κοινωνικής δικτύωσης από επαφή σας και σας ζητηθεί να αποστείλετε οικονομική βοήθεια, επικοινωνήστε πρώτα μαζί του με άλλο μέσο π.χ. τηλεφωνική κλήση για την επιβεβαίωση του περιστατικού,
– σε περίπτωση αποστολής χρημάτων, επικοινωνήστε άμεσα με το τραπεζικό ίδρυμα προκειμένου ακυρωθεί η εντολή της αποστολής των χρημάτων,
– σε περίπτωση αποστολής των στοιχείων πιστωτικής – χρεωστικής κάρτας επικοινωνήστε άμεσα με το τραπεζικό ίδρυμα προκειμένου να ακυρωθεί η κάρτα και να αμφισβητηθεί κάθε συναλλαγή με αυτήν,
– σε περίπτωση γνωστοποίησης στοιχείων εισόδου σε λογαριασμό ηλεκτρονικού πορτοφολιού, αλλάξετε άμεσα κωδικό πρόσβασης και βεβαιωθείτε αν έγινε συναλλαγή με αυτόν. Σε θετική περίπτωση ζητήστε από το τμήμα υποστήριξης της εκάστοτε εταιρείας την ακύρωση των συναλλαγών και
– απευθυνθείτε στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές όταν αντιληφθείτε ότι πέσατε θύμα απάτης. 


Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις ως άνω περιπτώσεις καθώς και προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας: 

Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας (https://portal.astynomia.gr)
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD
Μέσω twitter: @CyberAlertGR
Τηλεφωνικά: 11188


πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.