Γράφει ο Μιχάλης Χανιωτάκης*
Τα πρώτα μετακατοχικά χρόνια στην Πόμπια, ήταν πολύ δύσκολα από κάθε πλευρά.
Φτώχια και των γονέων!
Όλοι ημίγυμνοι και ξυπόλητοι…
Οι Γερμανοί άφησαν πίσω τους κρανίου τόπο.
Και πολύ ορφάνια…
Οι πιο πολλές γυναίκες που κρατούσαν και τα έθιμα φορούσαν μαύρα.
Σε κάθε σπίτι είχαν και ένα πένθος, αλλά και δυο και τρία!
Και μεγάλη θνησιμότητα νέων ανθρώπων…
Μαζεμένες αρρώστιες χωρίς θεραπεία!
Από τι;
Μπας και τους είχε δει γιατρός;
Ένα βαρύ κρυολόγημα και πάει αυτός ή αυτή.!
Ξεπάστρεμα κανονικό…
Ήταν μέρα που είχαμε και δυο κηδείες και πολύ συχνά….
Υπήρχε όμως και ένα πείσμα μια ανάτασης ψυχών να τα ξεπεράσουμε όλα αυτά και να φέρομε καλύτερες μέρες…
Και υπήρξε και η αλληλεγγύη σε μεγάλο βαθμό….
«Γιάννη έχω μια αίγα που βγάζει μιάμιση οκά γάλα στην αρμεγιά της και έχει δυο ρίφια σακασμένα! Έλα να πάρεις το ένα, να πίνουν γάλα το κοπέλια σου και ταχιά που θα γεννήσει θα μου δώσεις το δανεικό…
Και κουνέλια! Κάθε παλιόσπιτο ή αποθήκη γινόταν και κουνελώνας!
Και κότες ελευθέρας βοσκής…
Γεμάτα τα άδεια οικόπεδα αλλά και οι δρόμοι…
Η μάνα μου έβλεπε και πίσω από αυτά που φαίνονται…
Λέει στον πατέρα μου:
–Τον Ζαχάρη βλέπω δυο μέρες και γυρίζει στα καφενεία…Μάλλον ψάχνει για δουλεία και έχει να ταΐσει τέσσερα κοπέλια! Κάνε κάτι…
–Δηλαδή;
– Βρες καμιά δουλειά να σου κάνει, να του δώσεις το μεροκάματο…
– Ζαχαρίααααα έλα να σου πω!
– Ίντα συμβαίνει Στρατή;
– Κάνε μου βρε Ζαχάρη μια χάρη! Κοντοσυμόνουνε τα συναμπατήματα του αδελφού μου του Γιώργη. Έλεγα να πάω στον Αη Γιώργη να ανάψω ένα κερί και να αφήσω κάτι για την ψυχή του… Να σου τα δώσω εσένα να πιάσουν και τοπο;
– Eντάξει…
Και του έδινε ένα καλό μεροκάματο….
– Μποστάνι έχεις;
– Μπα πού θα το βάλω;
Ήτανε ακτήμονας…
– Να πάρεις θες μια γαϊδάρα από τις δικές μου να πας στου Λιόντα να μαζέψεις από το μποστάνι μου ότι βρεις;
Του ‘πε πως να το βρει…
– Πάρε δυο τσουβάλια και κανένα καλάθι…Έχει καρπούζια πεπόνια, ξυλάγγουρα, ντομάτες, κολοκύθια πιπεριές, μπάμιες, φασόλια, αμπελοφάσουλα και τουρκοφασούλες.
Όλοι οι χωριανοί το έκαναν αυτό ή τουλάχιστον οι πιο πολλοί!
Δεν είμαστε από τους πλουσίους του χωριού, περίσσευε όμως η αγάπη και το ενδιαφέρον για τον γείτονα, τον συγγενή, τον χωριανό, τον συνέλληνα ….
Αν έπιανε φωτιά κάνα σπίτι έπαιζε η καμπάνα της εκκλησίας….
Σε πέντε λεπτά κάναμε αλυσίδα ο ένας με το άλλον με σταμνιά και κουβάδες και σβήναμε την φωτιά…
Μέχρι να φτιαχτεί πάλι το σπίτι η οικογένεια έμενε σε συγγενικά ή φιλικά σπίτια και τα παιδιά…
Την άλλη μέρα ο πρόεδρος του χωριού και οι σύμβουλοι περνούσαν από το χωριό με ένα κάρο και έπαιρναν ότι χρειαζόταν για το στήσιμο του νοικοκυριού!
Και έδιναν όλοι, είχαν δεν είχαν ή ότι τους περίσσευε…
Η μάνα μου ήταν της εκκλησίας…
Όχι των γραπτών, αλλά της παραδοσιακής εκκλησίας που έλεγε ότι το χέρι που δίδει είναι ποιό άγιο από τα χείλη που ψέλνουν…
Ο πατέρας μου δεν πίστευε, ούτε στην μετά θάνατον ζωή, ούτε σε ψυχές…
Είχε μεγάλη αδυναμία στα παιδιά και στις οικογένειες με παιδιά!
– Αυτά είναι η ζωή, έλεγε! Χωρίς παιδιά η ζωή δεν συνεχίζετε…
Και γιατί τα κάνεις αυτά που κάνεις;
Ήξερα τι έκανε, γιατί πολλές φόρες με έκανε συνεργό…
Όσο και να σου φανεί παράξενο θα σου πω στον πόλεμο!
Ήταν Αλβανομάχος…
Εθελοντής πρωτοπόρος.
Την επομένη της ενάρξεως του πολέμου βρέθηκε από τις Σέρρες στο πλευρό του Δαβάκη στην Πίνδο σαν ιππέας ανιχνευτής.
Ο πόλεμος είναι ο μεγαλύτερος δάσκαλος, για να αγαπήσεις τον συμπολεμιστή σου και σε επέκταση τον συνάνθρωπό σου….
Λέτε επειδή έχουμε πολλά χρόνια ειρήνης να φτάσαμε εδώ που φτάσαμε;
Από πλευράς ανθρωπισμού;
Όχι, δεν το πιστεύω!
Αλλού είναι τα αίτια, αλλά και αλλού παπά ευαγγέλιο!
*Ο κ. Μιχάλης Χανιωτάκης είναι συνταξιούχος γιατρός από την Πόμπια του Δήμου Φαιστού – Φωτογραφίες από την Πόμπια του 1960
ΑΒΕΡΩΦ
Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)
1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.
1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων.
Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου