23 Μαΐου 2019

Κύπρος, μια νησιωτική χώρα χωρίς… ακτογραμμές

Χάρτης της ΑΟΖ που διεκδικεί η Τουρκία στην αν. Μεσόγειο
Η Κυπριακή Δημοκρατία ελέγχει λιγότερα χιλιόμετρα απ’ ό,τι το ψευδοκράτος 

Της Φανούλας Αργυρού
Δημοσιοποιούμε σήμερα τις επίσημες στατιστικές των ακτογραμμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως μας τις έδωσαν οι Αρχές των βρετανικών βάσεων, κατόπιν αίτησής μας στο Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας


Όπως μας ενημέρωσαν επίσημα οι βρετανικές Aρχές:

Η Κυπριακή Δημοκρατία ελέγχει μόνον 316.19 χιλιόμετρα της ακτογραμμής της νήσου και η κατοχική Τουρκία 420.55!

Λόγω των πρόσφατων νέων τουρκικών προκλήσεων εις βάρος της κυπριακής ΑΟΖ με την επιστολή του Μόνιμου Αντιπρόσωπου της Άγκυρας Χαλίπ Τσεβίκ, προς τον ΓΓ του ΟΗΕ ημερ. 28 Απριλίου 2016, όπου αναφέρει ότι η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο κ.τ.λ. («Σημερινή» 13.5.2016, Μάριος Πούλλαδος), δημοσιοποιούμε σήμερα τις επίσημες στατιστικές των ακτογραμμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως μας τις έδωσαν οι Αρχές των βρετανικών βάσεων, κατόπιν αίτησής μας στο Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας στο Λονδίνο, αποκαλύπτοντας το μέγεθος των ακτογραμμών της Κυπριακής Δημοκρατίας που βρίσκονται κλεμμένες και υπό κατοχήν από την εισβολέα και κατακτητή Τουρκία από το 1974.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών (όπως και πληθώρα άλλων) και αυτή η απόφασή της, όπως είδαμε και με τα επεισόδια με το «Μπαρμπαρός», την αφήνει ελεύθερη να καταφεύγει στους γνωστούς τραμπουκισμούς (bullying) ως μέσο για να πιέζει και να εκβιάζει κατά τη δική της βούληση.

Αίτηση

Στις 22 Μαρτίου 2016 απευθύνθηκα ταυτόχρονα στα δύο βρετανικά Υπουργεία, το Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας και το Υπ. Άμυνας στο Λονδίνο, ζητώντας βάσει του βρετανικού Νόμου του 2000 περί Πληροφόρησης (Freedom of Information Act 2000) να ενημερωθώ για τις στατιστικές που διατηρούν οι βρετανικές Αρχές, σχετικά με τις ακτογραμμές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αίτηση έγινε βάσει του ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εγγυήτρια δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Συνθήκη Εγγυήσεως του 1960, ως ιδιοκτήτης δύο Κυρίαρχων Περιοχών των Βάσεων στο νησί με τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης του 1960 και ως συνεταίρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως επίσης και συνδρομήτρια χώρα στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Η αίτηση απαντήθηκε δεόντως στις 11 Απριλίου 2016 με ηλεκτρονικό μήνυμα και προτού κλείσει ένας μήνας από την ημέρα της αίτησης, από το Αρχηγείο της Διοίκησης των Κυρίαρχων Βρετανικών Περιοχών των βάσεων.

Βάσει των επίσημων στατιστικών στοιχείων που μας έδωσαν οι βρετανικές Αρχές, η Κυπριακή Δημοκρατία ελέγχει μόνον 316.19 χιλιόμετρα ακτογραμμής από τα συνολικά 821.97 χιλιόμετρα που ορίστηκαν ότι έχει η νήσος Κύπρος με τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης του 1960, ενώ η κατοχική δύναμη εισβολής (Τουρκία) από τον καιρό της εισβολής το 1974 ελέγχει 420.55 χιλιόμετρα!

Τι λένε οι στατιστικές των Άγγλων

Σημειώνεται εδώ ότι, αν το Σχέδιο Ανάν γινόταν αποδεκτό, η ακτογραμμή που προνοείτο να επέστρεφαν οι Βρετανοί και οι Τούρκοι ήταν συγκριτικά ελάχιστη.

«Ερώτηση 1 - Ποιο το μήκος της ακτογραμμής της νήσου Κύπρου, όπως η νήσος ορίστηκε με τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης του 1960;
Απάντηση - 821.97 χιλιόμετρα ή 510.75 μίλια.


Ερώτηση 2 - Ποιο το συνολικό μήκος της ακτογραμμής της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ορίστηκε η Δημοκρατία με τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης του 1960;
Απάντηση - 745.89 χιλιόμετρα ή 463.47 μίλια


Ερώτηση 3 - Ποιο το συνολικό μήκος της ακτογραμμής της Κυρίαρχης Περιοχής της Βάσεως Ακρωτηρίου, όπως αυτή ορίστηκε στη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης;
Απάντηση - 53.11 χιλιόμετρα ή 32.99 μίλια.


Ερώτηση 4 - Ποιο το συνολικό μήκος της ακτογραμμής της Κυρίαρχης Περιοχής της Βάσεως Δεκέλειας, όπως αυτή ορίστηκε στη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης;
Απάντηση - 22.98 χιλιόμετρα ή 14.28 μίλια.


Ερώτηση 5 - Ποιο το συνολικό μήκος της ακτογραμμής της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό κατοχήν από την Τουρκία, από τον καιρό της τουρκικής εισβολής το 1974; (Παρακαλώ δώστε ξεχωριστούς αριθμούς για τις ακτογραμμές (α) της υπό κατοχήν περιοχής βόρεια της Νεκρής Ζώνης των Ηνωμένων Εθνών, η οποία επεκτείνεται από βορειο-δυτικά στα νοτιο-ανατολικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, και (β) του υπό κατοχήν θυλακίου των Κοκκίνων στα βορειο-δυτικά της Δημοκρατίας).
Απάντηση - α) 420.55 χιλιόμετρα ή 261.32 μίλια, β) 4.94 χιλιόμετρα ή 3.07 μίλια.


Ερώτηση 6 - Ποιο είναι το συνολικό μήκος της ακτογραμμής της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία δεν βρίσκεται υπό κατοχήν από την Τουρκία από τον καιρό της τουρκικής εισβολής το 1974 και δεν αποτελεί μέρος της Νεκράς Ζώνης των Ηνωμένων Εθνών; Με άλλα λόγια, ποιο το συνολικό μήκος της ακτογραμμής της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία βρίσκεται υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας;
Απάντηση - 316.19 χιλιόμετρα ή 196.47 μίλια


Ερώτηση 7 - Ποιο το μέγεθος της ακτογραμμής της Νεκράς Ζώνης των Ηνωμένων Εθνών: (α) προς τα δυτικά των Κοκκίνων, (β) προς τα ανατολικά των Κοκκίνων, (γ) προς τα ανατολικά του Κάτω Πύργου και (δ) προς τα βόρεια της Δεκέλειας;
Απάντηση - α) 0.89 χιλιόμετρα ή 0.55 μίλια, β) 0.64 χιλιόμετρα ή 0.4 μίλια, γ) 1.35 χιλιόμετρα ή 0.84 μίλια, δ) 1.33 χιλιόμετρα ή 0.82 μίλια.


Ερώτηση 8 - Παρακαλώ προμηθεύστε με αντίγραφα επισήμων χαρτών που καθορίζουν αυτές τις αποστάσεις που αναφέρονται πιο πάνω.
Απάντηση - Δεν έχουμε χάρτες που δείχνουν αυτές τις αποστάσεις».


Καμία απάντηση από την Κυπριακή Δημοκρατία

Στις 18 Απριλίου 2016, το ίδιο ερωτηματολόγιο εστάλη με ηλεκτρονικό μήνυμα και στον Ανώτερο Χαρτογράφο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στις 10 Μαΐου 2016 και εφόσον μέχρι τότε δεν είχα πάρει καμία απάντηση, ούτε ενημέρωση παραλαβής του μηνύματος, το μήνυμα εστάλη ξανά (στις 10 Μαΐου 2016), αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία ανταπόκριση στο αίτημα για πληροφόρηση, αλλά ούτε και επεστράφη το μήνυμα. Η αίτηση στην Κυπριακή Δημοκρατία έγινε βάσει του νόμου της ΕΕ ως πολίτου της ΕΕ και συγκεκριμένα βάσει της Ευρωπαϊκής Οδηγίας «Directive 2003/4/EC of the European Parliament and of the Council of 28 January 2003 on public access to environmental information», το οποίο υπολογίζω και ελπίζω να έχει υιοθετηθεί από τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην επιστολή μου ημερ. 10 Μαΐου 2016, επεσήμανα ότι αναμένω να λάβω τις πληροφορίες που ζήτησα μέχρι τις 18 Μαΐου 2016, ένα μήνα μετά την αρχική μου αίτηση (18 Απριλίου 2016), εφόσον αυτό καθορίζει η παράγραφος 3.2 του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Οδηγίας.

Η τιμή του ψαριού στην ελεύθερη Κύπρο

Τέλος, λέγεται ότι η τιμή του ψαριού στα κατεχόμενα είναι φθηνότερη από αυτήν στις ελεύθερες περιοχές και αυτό κάποιοι το εξηγούν ότι οφείλεται στην πληθώρα ποσότητας ψαριού από τις κατεχόμενες ακτογραμμές που ελέγχει η κατοχική Τουρκία, που είναι πολύ περισσότερες από αυτές που ελέγχει η ΚΔ: Αυτό είναι ένα άλλο αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής, δηλαδή η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ελέγχει την ποιότητα της αλιείας στα κατεχόμενα, αν αυτή γίνεται βάσει των περιβαλλοντικών διαδικασιών ή όχι, ειδικά αν λάβει ένας υπ' όψιν ότι, σύμφωνα με το International Labour Organisation, η Τουρκία δεν έχει επικυρώσει τη Σύμβαση Αλιείας του 2007 - Work on Fishing Convention 2007.

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
Σημερινή
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.