31 Ιανουαρίου 2019

Αλτσχάιμερ: Το φάρμακο που επαναφέρει την μνήμη

Το οχυρό απέναντι σε αυτή την πανίσχυρη νόσο γίνεται όλο και πιο δυνατό. Πρόωρη διάγνωση αλλά και επαναφορά της μνήμης είναι έτοιμα να δώσουν λύση στη σοβαρή αυτή ασθένεια.

Κοντά στην ανακάλυψη φαρμάκου που επαναφέρει τη μνήμη φαίνεται πως βρίσκονται επιστήμονες.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Brain αποκαλύπτει μια νέα προσέγγιση στην αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ που ενδεχομένως να καταστήσει εφικτή την αναστροφή της απώλειας μνήμης, η οποία αποτελεί κυρίαρχο σύμπτωμα της νόσου σε προχωρημένο στάδιο.

Η ερευνητική ομάδα υπό την καθοδήγηση των επιστημόνων του Πανεπιστημίου Buffalo ανακάλυψε ότι εστιάζοντας στη μελέτη των κληρονομήσιμων αλλαγών στην έκφραση των γονιδίων χωρίς αλλαγές στην αλληλουχία του DNA – δηλαδή εστιάζοντας στις επιγενετικές αλλαγές – μπορούσαν να αναστρέψουν την απώλεια μνήμης σε πειραματόζωα με νόσο Αλτσχάιμερ.

Η Zhen Yan, επικεφαλής ερευνήτρια και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Buffalo δήλωσε: «Σε αυτή την έρευνα δεν εντοπίσαμε μόνο τους επιγενετικούς παράγοντες που επιφέρουν την απώλεια μνήμης, αλλά βρήκαμε επίσης τρόπους για την προσωρινή αντιστροφή τους».

Η έρευνα διεξήχθη σε ποντίκια που ήταν φορείς γονιδιακών μεταλλάξεων της νόσου Αλτσχάιμερ και σε εγκεφαλικούς ιστούς θανόντων ασθενών που έπασχαν από τη Νόσο Αλτσχάιμερ.

«Διαπιστώσαμε ότι στη νόσο Αλτσχάιμερ, πολλές υπομονάδες των υποδοχέων γλουταμινικού οξέος στον μετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου μειώνονται, με αποτέλεσμα να διαταράσσονται τα σήματα διέγερσης, γεγονός που επιδρά στη μνήμη εργασίας» εξήγησε η Δρ. Yan.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απώλεια των υποδοχέων γλουταμινικού οξέος οφείλεται σε κατασταλτικές τροποποιήσεις της ιστόνης, ένα επιγενετικό μηχανισμό που παρουσιάζεται σε μεγάλο βαθμό στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Όπως εξήγησε η Δρ. Yan αυτή η μη φυσιολογική τροποποίηση της ιστόνης που σχετίζεται με τη νόσο καταστέλλει την έκφραση των γονιδίων, μειώνοντας τους υποδοχείς γλουταμινικού οξέος, που με τη σειρά τους οδηγούν σε απώλεια των συνάψεων μεταξύ των νευρώνων και σε ελλείμματα μνήμης.

Με δεδομένο ότι η τροποποίηση της ιστόνης ελέγχεται από ένζυμα η κατανόηση αυτού του μηχανισμού αποκάλυψε και πιθανούς στόχους φαρμάκων επισημαίνει η Δρ. Yan και συμπληρώνει:«Η μελέτη μας όχι μόνο αποκαλύπτει τη συσχέτιση μεταξύ των επιγενετικών αλλαγών και της νόσου του Αλτσχάιμερ, αλλά διαπιστώσαμε ότι μπορούμε να διορθώσουμε τη γνωστική δυσλειτουργία στοχεύοντας τα επιγενετικά ένζυμα με στόχο την αποκατάσταση των υποδοχέων του γλουταμινικού οξέος».

Στα τρωκτικά που έπασχαν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ χορηγήθηκε ενέσιμα συστατικά σχεδιασμένα να αναστείλουν το ένζυμο που ελέγχει την κατασταλτική τροποποίηση της ιστόνης.

Διαπίστωσαν δε ότι με αυτό τον τρόπο παρουσίασαν σημαντική βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας τους, της χωροταξικής μνήμης και της μνήμης εργασίας. Η βελτίωση αυτή διήρκεσε για μια εβδομάδα.

Οι μελλοντικές έρευνες θα εστιάσουν σε πιο δραστικά συστατικά που θα διεισδύσουν πιο αποτελεσματικά στον εγκέφαλο επομένως θα έχουν και πιο μακροχρόνια δράση. 

πηγή



Share

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

☆ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΑΡΜΑΚΟ☆
ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΘΕΙΣ....!!!
ΑΜΑ ΤΟ ΠΑΘΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΣΕ ΘΑΨΟΥΝ
ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣ,ΕΤΣΙ ΠΙΣΤΕΥΩ.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Δεν υπαρχει φάρμακο και θεραπεία τώρα...
Αργότερα στο όχι πολυ μακρινο μελλον ειναι σιγουρο οτι θα βρεθει...

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΟΨΥΧΑ.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.